2024. december 26., csütörtök,  István
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2024. november 29., péntek
Hungarikum lett a szaloncukor
Nyár óta, a Kiváló Minőségű Élelmiszerek között a szaloncukor – Átadták az Év Szaloncukra verseny díjait, Budapesten – A gyulai Kézműves Cukrászda több kategóriában is díjat nyert
Szerző: Sz. M.
Idén, nyáron, hungarikum lett a szaloncukor, ezért az agrártárca a Kiváló Minőségű Élelmiszerek védjegyrendszerében is helyet biztosít az édességnek - mondta el dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára Az Év Szaloncukra 2024 díjátadó eseményén, Budapesten, november 28-án, csütörtökön.

A karácsonyfa egyik ékessége a szaloncukor. Egyre népszerűbb, tetszetősebb kinézetű és finomabb az édesség. Kép: Shutterstock

 

A Kiváló Minőségű Élelmiszerek (KMÉ) védjegyrendszer kialakítása tudatos minőségi előrelépést jelent a korábbi szabályozáshoz képest. A fogyasztók a boltok polcai előtt, a termékek kavalkádjában, alig pár másodperc alatt hoznak döntéseket, így alapvető, hogy könnyen felismerjék a nekik megfelelő, kimagasló minőségű termékeket. A minősítés a védjegyes termékek előállítóinak is előnyt jelent, hiszen a KMÉ hitelességet, elismerést, minőségi garanciát biztosít.

 

Dr. Felkai Beáta Olga elmondta, a szaloncukor alapvető leírását a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza, amelyet idén, az iparági szereplőkkel együtt frissítettek – továbbra is a minőségi élelmiszer-előállítást állítva középpontba. A KMÉ-s termékek jellemzése során, az alapot a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozása jelenti, ám „emelve a tétet” – szigorúbb paraméterekkel. A szemléletnek köszönhetően, versenyen azok pályázhattak szaloncukor termékeikkel, akik a gyártás során például kizárólag kakaóvajat tartalmazó csokoládéterméket használnak, színezésre csak színező élelmiszert és nem színezékeket alkalmaznak, vagy a zselés szaloncukorhoz csak gyümölcszselét használnak fel.

 

A Kiváló Minőségű Élelmiszerek (KMÉ) védjegy népszerűsítése érdekében, december 1-jén, kampány indul, amely azt szolgálja, hogy a fogyasztóknak és gyártóknak is vonzóvá és ismertté tegye a KMÉ védjegyet.

 

A verseny szervezői elmondták, hogy az Év Szaloncukra versenyen 157 szaloncukor közül választották ki a 16 kategória a győztesét. Az Év Szaloncukra 2024 címet a Heves vármegyei maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukor nyerte el. Forrás: kormany.hu)

 

A további kategóriák helyezettjei: www.azevszaloncukra.hu

 

Az Év Szaloncukra 2024 címet a Heves vármegyei maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukor nyerte el. Kép: Agrárminisztérium sajtóiroda / Fekete István

 

-----------------------------

 

A Békés vármegyei, gyulai Kézműves Cukrászda az Év Szaloncukra versenyen a második helyezést érte el Balley’s kávés szaloncukrával. A szakmai kategóriában, ugyanezzel a szaloncukorral a Kézműves Cukrászda első lett. Az Ízek Versenye kategóriában, a legjobb alkoholos italok ihlette szaloncukor versenyben, a Kézműves Cukrászda szintén Balley’s kávés szaloncukrával elnyerte a kategóriadíjat. (Forrás: azevszaloncukra.hu)

 

A szaloncukor hagyományosan magyar édesipari termék– szemenként, selyem- és sztaniolpapírba csomagolt cukorka, amelyet a magyar családok a karácsonyfa díszítésére használnak. Magyarországon kívül, csak Szlovákiában és Romániában terjedt el. (Forrás: Wikipédia)

 

 

Kép1: A karácsonyfa egyik ékessége a szaloncukor. Egyre népszerűbb, tetszetősebb kinézetű és finomabb az édesség. Kép: Shutterstock

 

Kép2: Az Év Szaloncukra 2024 címet a Heves vármegyei maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukor nyerte el. Kép: Agrárminisztérium sajtóiroda / Fekete István

 

 A gyulai Kézműves Cukrászda több díjat is elnyert az Év Szaloncukra versenyen, Balley’s kávés szaloncukrával. Kép forrása: azevszaloncukra.hu

 

Kép3: A gyulai Kézműves Cukrászda több díjat is elnyert az Év Szaloncukra versenyen, Balley’s kávés szaloncukrával. Kép forrása: azevszaloncukra.hu

 



<
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.