2019. július 17., szerda,  Endre és Elek
 
 
 
 

Címlap

Vadveszélyre figyelmeztető jelzőtábla az utakon
Hasznos lehet a járműbe szerelt riasztó - A párzási időszak július közepétől augusztus közepéig tart
Az őzek párzási időszakában ajánlott fokozott figyelemmel közlekedni az utakon. A vadak hirtelen ugranak ki az út melletti árkokból, bokrokból a járművek elé. Gyakran elkerülhetetlen az ütközés, ezért szükséges, hogy a járművezetők betartsák a sebességhatárokat, és vadveszély esetén lassítsanak - ajánlja a közlekedők figyelmébe a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. Békés megyében az elmúlt hétvégén több olyan közlekedési baleset is történt, amikor személygépkocsik vadat ütöttek el. A hét első napján, július 15-én, Csabaszabadi külterületén, majd a Csanádapáca-Pusztaföldvár közötti úton, és Mezőhegyes-Végegyháza között ugrott egy-egy őz személygépkocsik elé. Személyi sérülés nem történt, mígnem július 15-én este súlyosan megsérült egy motorkerékpáros férfi, amikor Békés külterületén őzzel ütközött.
Szerző: Sz. M.
A képen (balról jobbra): 7.99 €; 229 Kč, 34.99 zł.; 2490 Ft
2019. július 16., hétfő
A vizsgálódás tárgya nem egy úszónadrág ára, hanem a V4-ek valutáinak kondíciója. Csak a vak nem látja, hogy nem egy magyar miniszterelnök, egy ország súlya a visegrádi négyek együttműködésének motorja, hanem Orbán Viktor mérhetetlen személyes ambíciója, nagyravágyása. Ám a realitások egy szeletkéje mérhető le az említett úszónadrágon, s megítélhető a magyar miniszterelnök (őszinte) nagyvilági megítélése, s persze jó barátjáé, Matolcsy Györgyé is.
Szerző: Kiss A. János
 Békésnél három személygépkocsi ütközött hétfőn (Forrás: www.police.hu)
2019. július 16., hétfő
Sérülések sokasága Békés megye útjain
Békés megyében, július 15-én, Békéscsabán, az Andrássy úton, 7.40 órakor személygépkocsi elsodort egy gyalogost. A nő könnyű sérülést szenvedett. Lőkösházán, az Alapítók útja és a Kossuth utca kereszteződésében, 9.15 óra körül kistehergépkocsi kerékpárossal ütközött. A kerékpáros nő gyermeket vitt, a balesetben mindketten megsérültek, állapotuk nem súlyos. Békéscsaba külterületén, a 47-es számú főút melletti kerékpárúton, 13.30 órakor elesett és könnyebben megsérült egy segédmotoros-kerékpáros férfi. Két órával később, Békés külterületén összeütközött három személygépkocsi, ketten könnyebben megsérültek. Békéscsabán, a Bessenyei utcában, 17 óra körül tehergépkocsi és segédmotor-kerékpáros ütközött. A motor vezetője könnyű sérülést szenvedett, a tehergépkocsi vezetőjénél felmerült az ittasság gyanúja. Dobozon, a Petőfi utca és a Balassa utca kereszteződésében, 18.30 óra körül összeütközött két személygépkocsi, a balesetben öten könnyebben megsérültek. Békéscsabán, az Orosházi úton, 18.50 órakor elesett és súlyos sérülést szenvedett egy kerékpáros. Békés külterületén, 20 óra előtt néhány perccel motorkerékpáros férfi őzet ütött el. A férfi súlyosan megsérült, csonttöréssel vitték kórházba a mentők.
Szerző: Sz. M.
Muri Enikő
2019. július 16., hétfő
(VIDEÓINTERJÚ)
Az énekesnő szerint minden napot úgy kell élni, mintha az lenne az utolsó. Eljátszottunk a gondolattal, hogy tényleg a mai az utolsó...
Szerző: sztarportre.hu – Molnár Szabolcs
A Békés megyei rendőrség őrizetbe vett a szarvasi szurkálót, most letartóztatták (Forrás: www.police.hu)
2019. július 16., hétfő
A szarvasi férfi a pultost megfenyegette, párját megkéselte
A Békés Megyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete miatt kezdeményezte egy 35 éves büntetett előéletű szarvasi férfi letartóztatását, aki pénteken éjszaka egy szarvasi kocsma előtt késelt meg egy másik férfit. A gyanúsított július 12-én este egy szarvasi sörözőben italozott, de időközben elfogyott a pénze, így azt kérte a söröző pultosától, hogy az egyik – az este folyamán már neki hitelező – vendég számlájára írja fel fogyasztását. Mivel ez a vendég már távozott, és arról, hogy a gyanúsított a számlájára ihat, nem szólt a pultosnak. A gyanúsított kérését megtagadta a felszolgáló, és nem szolgálta ki. A férfi ezen feldühödve a pultost szidalmazni kezdte, majd távozott a szórakozóhelyről, miközben azt kiabálta, hogy felrobbantja a sörözőt.
Szerző: Sz. M.
A 17 éves békéscsabai fiú a Berényi úton adott el kábítószert (Forrás: www.police.hu)
2019. július 16., hétfő
Mindkét letartóztatott fiatal fogyasztotta és árulta a kábítószert
A Békés Megyei Főügyészség kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és kábítószer-fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklásának vétsége miatt kezdeményezte egy 24 éves gombai férfi és fiatalkorú társa, egy 17 éves békéscsabai férfi letartóztatását. Árulták és fogyasztották is a kábítószert. A gombai illetőségű, de Budapesten élő idősebb gyanúsított 2019-ben több alakalommal találkozott Békéscsabán, egy jaminai autómosónál a fiatalkorú békéscsabai férfival, ahol alkalmanként 150-220 darab extasy tablettát, és különböző mennyiségű marihuánát adott el neki, hogy továbbértékesítse a drogot. A fiatalkorú férfi békéscsabai, Berényi úti lakóhelyén értékesítette ismerőseinek a kábítószert. Emellett mindketten fogyasztották is a kábítószert, a gyorsteszt a szervezetükben kábítószer fogyasztásából származó vegyületet mutatott ki - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.
Szerző: Sz. M.
Figyelmesen közlekedjenek aratás idején az utakon (Képünk illusztráció! Forrás: www.police.hu)
2019. július 16., hétfő
A mezőgazdasági járművek vezetői és az autósok is figyeljenek egymásra
Békés megyében is zajlik az aratás. A csapadékos hétvége után előfordul, hogy a mezőgazdasági gépek, a nem aszfaltozott utakon is közlekedő szállító járművek sarat hordanak fel az úttestre. A lassú járművek előzése is fokozott figyelmet igényel. Ha nem takarítják le az utat, többféle veszélyhelyzet is létrejöhet. Amikor egy jármű vezetője hirtelen ki akarja kerülni a sarat, esetleg ráhajt, lesodródhat az útról. Amennyiben újra elkezd esni az eső, a sáros aszfalt csúszóssá válhat, ami ugyancsak balesetveszélyes. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kéri a mezőgazdasági járművek vezetőit, a terményszállítást végzőket, hogy tartsák be a KRESZ előírásait.
Szerző: Sz. M.
Simonka György (balra) és Orbán Viktor a minapi emlékfotón (Forrás: Simonka György Facebook-oldala)
2019. július 14.,
Orbán Viktor Budapesten, a várbeli karmelita kolostorban, az új miniszterelnökségi épületben fotózkodott Simonka György dél-békési országgyűlési képviselővel. Nem sokkal azt követően, hogy (vélhetően) a miniszterelnök akarata szerint az utóbbit elkaszálták a Fidesz Békés megyei választmányának elnökválasztásán. S hónapokkal az után, hogy egy 1400 millió forintos ügyben – ahol bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények megvalósulása miatt folytatnak nyomozást – a felsoroltak elkövetésével gyanúsítják Simonka Györgyöt. Politikai vezetők szinte menekülnek az ilyen fotók készítése elől – hiszen azok nem csupán cikik, hanem akár kompromittálók is lehetnek.
Szerző: Kiss A. János
Takács Ferencen Simonka György szeme (Forrás: Simonka György Facebook-oldala)
2019. július 14.,
Aki eddig nem jött rá, most pótolhatja a fáziskésését: a dél-békési mutyizások, önkormányzati pályázati „csalafintaságok” (egy részének) leleplezésére vállalkozó Galló Ferenc „főhősként” ábrázolt MONKÁ-ja azonos Simonka György bűncselekmények elkövetésével gyanúsított dél-békési országgyűlési képviselővel. Erre nézve tett „beismerő vallomást” most Simonka György a saját Facebook-oldalán. Majdnem Fideszen belüli „kipakolásról” van szó, de nekünk is, a pártnak is figyelembe illene venni, hogy – miként tudjuk – Galló Ferenc éppen felfüggesztette a Fidesz-tagságát ez év végéig. Szóval majdnem.
Szerző: Kiss A. János
Az orosházi katolikus templom orgonájával a 2014-es felújítás után. Itt tart koncertet Sipos István július 20-án, az orgonák éjszakáján
2019. július 13., péntek
Kis éji zene a békéscsabai és az orosházi templomban, július 20-án
A Békés megyei templomok orgonáinak felújítását nem véletlenül köti össze Sipos István azzal, amikor 2002-ben házat vásárolt Nagybánhegyesen. Igaz, már korábban is akadt munkája például 2000-ben, a békéscsabai református templomban, a '90-es években a dévaványai és a gyomaendrődi református templomban, a mezőberényi tót evangélikus templomban és 2001-ben a magyarbánhegyesi katolikus templomban. Mindenütt a patinás hangszerek szorultak javításra, hogy tovább folytathassák szolgálatukat: zenével töltsék be a templomokat. Közelegve július 20-ához, az első hazai orgonák éjszakájához, a térségünkben már jól ismert orgonarestaurátorral azért találkoztunk, hogy mérlegre tegyük eddigi, Békés megyebeli munkásságát.
Szerző: László Erzsébet
< >