2019. december 15., vasárnap,  Valér
 
 
 
 

Címlap

A hallgatóság egyik csoportja (Fotók: Maros Katalin)
„Advent jegyében PADLÁSTERÁPIA 2.” – záró kiállítás a Békés Megyei Könyvtár Lencsési Könyvtárában
„A festészet mindenkihez közel kerülhet, csak kísérletezni kell, nem szabad feladni, hinni kell önmagunkban” – vallja G. Pataki Mária „festőnő”, ahogy magát nevezi, ugyanis szigorúan tiltakozik a festőművész megszólításellen. Ebbéli tervét erősítette meg a nagy festőgéniusztól, Vincent Van Gogh-tól származó hasonló megfogalmazású idézet is: »Ha hallasz belül egy hangot, ami azt súgja: „nem tudsz festeni”, akkor okvetlenül állj neki festeni, és a hang elnémul.« Hogy megvalósulhasson ez a szándéka, és úgymond „laikusokat” bevonhasson a festészet rejtelmeibe, pályázatot nyújtott be, amit elnyert Padlásterápia címen. Az első festőterápia ez év nyárelejétől kezdődött a Lencsési könyvtárban, amelyen több korosztály együtt ragadott ecsetet. Augusztus közepén az összegyűlt munkák szép skálájából G. Pataki Mária záró kiállítást állított össze. Ezen a kiállításon a lelkes festegetők és vezetőjük ötletére, kérésére, a jelenlévő dr. Ferenczi Attila önkormányzati képviselő ígéretet tett, hogy a folytatáshoz segítséget nyújt. Így került sor ugyanezen év novemberétől a második Padlásterápiára. Ezeken az alkalmakon, a már részt vett alkotókhoz újabb vállalkozók kapcsolódtak. Ennek a heti kétalkalmas festegető körnek a záró kiállítását tartották december 14-én.
Szerző: Zsidov Magdolna
Ha négy milliméternél kevesebb profilmélységű a gumi, ajánlott újat vásárolni és cserélni (A képek forrása: internet)
2019. december 15., vasárnap
Óramű pontossággal szerelik a téli gumit az autókra a Kertész Autó Kft. szervizében (is)
Egészen november végéig azt érezhettük, talán megússzuk a telet, és marad az enyhe, őszies idő, majd február végén beköszönthet a melengető tavasz, aztán hirtelen, december elsejével, szinte óramű pontossággal jött a (nem várt?) drámai fordulat: megmutatta összes jegyét a tél, fagy, köd, helyenként hó, metsző, hideg szél tett próbára mindannyiunkat. Aki egészen idáig halogatta autója felkészítését a zord időszakra, most kapkodhat: hol a téli gumi, elegendő-e a fagyálló, megfelelő-e a világítás? Közelítünk a lényeghez, de pontos útbaigazítást a szakemberektől kértük.
Szerző: László Erzsébet
A rendőrök visszatérően ellenőriznek a békéscsabai főtéren is. Kép: police.hu
2019. december 15., vasárnap
Mindenki vigyázzon a közlekedésre, értékeire Békés megyében is
Az ország más megyéihez hasonlóan Békés megyében is az adventi időszakban megélénkül a forgalom a bevásárlóközpontok környékén. A piacokon, karácsonyi vásárokban is egyre többen vannak. A rendőrség a következő napokban kiemelt figyelmet fordít azokra a helyekre, ahol ilyenkor nagyobb eséllyel fordulnak elő lopások. A visszatérő ellenőrzések, a gyakori rendőri jelenlét mellett kell, hogy mindenki ügyeljen személyes tárgyaira. A pénztárcákat, mobiltelefonokat jól záródó táskában, cipzáras zsebben hordják - tanácsolja a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
Békéscsabánál két autós ütközött össze. Kép: police.hu
2019. december 15., vasárnap
Az algír és szír férfiakat a vasútállomásokon ellenőrizték - Ittas vezetők Békés megyében
Békés megyében, Békéscsaba külterületén, december 13-án, 14 óra körül összeütközött két személyautó. Az egyik jármű vezetője nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Mezőhegyesen három, Mezőkovácsházán két külföldit ellenőriztek a rendőrök. Egyikük sem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
Cristian Drăgan
2019. december 14., szombat
Gheorghe Stoiant nevezték ki szerdán Arad megye új prefektusának. Stoian előzőleg Arad megye adminisztrátori székét foglalta el, amelyet a Ioţcu-ügybe keveredett Cristian Drăgan távozása után vett át. Ennek előtte az aradi önkormányzat hatáskörében működő helyi rendőrség berkeiben dolgozott.
Szerző: Arad, Hunyad, Temes megyei tudósítás (Nyugati Jelen)
Puskel Tünde Emesét sokan ismerik és szeretik Magyarországon is
2019. december 14., szombat
Puskel Tünde Emese feltűnő személyiség, a szó nemes és legjobb értelmében. Színes egyéniségének és változatos ruhatárának köszönhetően könnyedén megragadja az emberek figyelmét, és kedves, meleg mosolyával kellemes beszélgetőpartner. Emese elsősorban pedagógus, amit ma már nem gyakorol, ugyanis 2017-től nyugdíjasként, de nem tétlenül éli az életét.
Szerző: Takáts D. Ágnes (Nyugati Jelen)
Nagyváradi Erzsébet
2019. december 14., szombat
(VIDEÓINTERJÚ)
„Drámai főhősnőként kicsit nehezebb az élet...” – mondja Nagyváradi Erzsébet.
Szerző: sztarportre.hu – Molnár Szabolcs
A traktor halálra gázolta medgyesegyházi gazdáját. Kép: police.hu
2019. december 14., szombat
Vádat emelt a gyulai ügyészség a medgyesbodzási férfi ellen
Békés megyében, a Gyulai Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a napokban egy 58 éves büntetlen előéletű medgyesbodzási férfi ellen, aki 2019 április végén, Medgyesegyházán okozott halálos kimenetelű balesetet. A férfi 2019 áprilisában alkalmi munkákat végzett egy 68 éves, medgyesegyházi nő mezőgazdasági vállalkozásában, rendszeresen vezette a sértett tulajdonában lévő traktort. A traktor műszaki hibás volt, a gyújtáskapcsoló meghibásodása miatt a vezetőfülkéből nem lehetett beindítani. Csak kívülről, az önindító két csatlakozójának rövidre zárásával lehetett a járművet indítani, és erről a tulajdonosnak is tudomása volt.
Szerző: Sz. M.
A gépkocsi vezetője december 12-én jóval gyorsabban hajtott a megengedettnél. Kép: police.hu
2019. december 14., szombat
Békéscsaba és Gyula között hárman, három óra alatt lépték át a sebességhatárt
Békés megyében, a 44-es számú főút Békéscsaba és Gyula közötti szakaszán 3 óra alatt három autós hajtott el a sebességmérő műszer előtt 150-nél gyorsabban. A rendőrség ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a gyorshajtás balesethez vezethet, télen különösen veszélyes gyorsan hajtani - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
Az elgázolt idős férfi a helyszínen meghalt Doboz külterületén. Kép: police.hu
2019. december 14., szombat
Garázda békéscsabai - Líbiai, algériai férfiak jöttek illegálisan - Balesetek Békés megyében
Békés megyében, december 12-én, Békéscsabán, a Kazinczy lakótelepen, 7.15 óra körül kerékpáros hátulról nekiütközött egy gyalogos nőnek. A nő elesett és könnyű sérülést szenvedett. A biciklis elhajtott a helyszínről anélkül, hogy megnézte volna, megsérült-e a gyalogos és segítséget hívott volna hozzá. A rendőrök egy óra alatt azonosították a fiatalembert, aki ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt büntetőeljárás indult. Mint írtuk, halálos közlekedési baleset történt december 11-én, 16.30 óra körül, Doboz külterületén. Személyautó gyalogost ütött el, az idős férfi olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Képünk a dobozi baleset helyszínéről készült.
Szerző: Sz. M.
< >