2019. március 26., kedd,  Emánuel
 
 
 
 

Címlap

Képünk illusztráció! (Forrás: Honvédelem)
Önkéntes területvédelmi tartalékos állományba toboznak gőzerővel, „álomgázsiért”
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (legalább) 2010 óta előszeretettel használ militáns kifejezéseket. Hű fegyverhordozói ebben is híven követik. (A militáns lehetséges jelentései: harcoló, harcra képes, összetűzést kereső – személy, csoport –, aki/ami vonzódik a katonasághoz, fegyverekhez vagy különféle küzdelemhez, harchoz. Katonás hozzáállású fellépés, sajátság, magatartás, megnyilatkozás.) Azóta is kérdés volt: vajon ez a „katonásdi” mire „futja ki” magát? Lassan világos kép kezd kirajzolódni: e kifejezésre szüksége van az EU-val szembeni méltatlan és kalandor támadásaihoz; a migránsozó/sorosozó szemfényvesztéshez, a lassan már mindenkivel bekövetkezett összeveszéseihez (mínusz Putyin); a diktatórikus állami irányítás katonai szervezettel, rendkívüli készenléttel körülbástyázott kézben tartásához. S legutóbb az e törekvéseit (pluszban) biztosítani hivatott önkéntes területvédelmi tartalékos állomány gyors kiépítéséhez. Lényegét tekintve olyan fegyveres erő kialakításához, mely kísértetiesen hasonlít az egykori Munkásőrség szervezési, szervezeti, harcászati, karhatalmi jellegéhez.
Szerző: Kiss A. János
Dr. Kemenes István búcsút intett eddigi pályafutásának
2019. március 25., vasárnap
(Szegedi ítélőtáblai) Kollégiumi ülésen köszöntötték dr. Kemenes Istvánt nyugdíjba vonulása alkalmából
Az új Polgári törvénykönyv elfogadásának 5. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülést a Szegedi Ítélőtábla polgári kollégiuma. A tanácskozáson szó volt a Ptk. megalkotásának körülményeiről, a bevezetése óta eltelt időszak gyakorlati tapasztalatairól. Ezt követően dr. Kemenes Istvánt, a táblabíróság polgári kollégiumának vezetőjét köszöntötték abból az alkalomból, hogy 44 évi bírósági munka után nyugállományba vonul.
Szerző: K. A. J.
A Békés Megyei Főügyészség épülete Gyulán
2019. március 25., vasárnap
Letartóztatták a békési férfit
A Békés Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt kezdeményezte egy 48 éves békési férfi letartóztatását, aki a múlt héten úgy megverte az élettársát, hogy az életveszélyes sérüléseket szenvedett. A nyomozás adatai szerint a gyanúsított március hó 17-én a Békés, Borosgyán utcai közös lakhelyükön úgy bántalmazta az élettársát, hogy az elsődleges orvosi adatok alapján bordatörést és légmellet szenvedett el. A sérülés súlyos, életveszélyes sérülésnek minősül - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.
Szerző: SZ. M.
Baleset Békésen, szombaton
2019. március 25., vasárnap
Egy kínai kábítószerügye - Balesetek Békés megyében
Békés megyében, március 23-án, Battonyán, a Fő utca és a Klapka utca kereszteződésében, 8.45 óra körül motorkerékpáros kerékpárossal ütközött. A balesetben mindketten megsérültek, egyikük sérülése sem súlyos. Orosházán, a Rákóczi út és a Báthori utca kereszteződésénél 14 óra körül elesett és 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett egy kerékpáros lány. Békésen, az Ady Endre utcában, 17.45 óra körül személygépkocsi segédmotor-kerékpárossal ütközött. A szombati balesetben a motorkerékpár vezetője könnyebben megsérült.
Szerző: SZ. M.
: A KÖVIZIG emblémája
2019. március 25., vasárnap
Víz világnapi rendezvények a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál - Nyertes rajz- és kollázspályázatok
Szódavíz, egy magyar kultuszital címmel nyílt kiállítás Gyulán, a víz világnapja alkalmából a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Tájvízházában. A kiállított gyűjtemény Bánffi Istváné és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szervezésében érkezett Gyulára. A tárlat június 2-ig látható. A KÖVIZIG idén is gazdag programmal emlékezett meg a víz világnapjáról.
Szerző: SZ. M.
Nyíregyházán megoldották...
2019. március 25., vasárnap
Hol (nem) állhatunk meg a gyulai kórházban, ha autóval kell bevinnünk szerettünket valamelyik épületbe?
Egy ilyen a helyezetnek a személyi felelőseit (is) meg kell(ene) találni. Normális esetben egy problémát mielőbb meg kell oldani, ezzel együtt tisztázni létrejöttének okait, már csak azért is, hogy ne ismétlődjenek meg. S ha már tisztán látunk, bizony felelősségre is kell vonni a felkészületlen vagy hanyag döntéshozókat. Gyulán, a kórházban találtuk meg egy ilyen akuttá vált baj iskolapéldáját.
Szerző: Kiss A. János
Békéscsabán 19 terelőtáblát borogattak fel az éjjel
2019. március 24.,
Egy férfi botban kiabált, mások útjelző táblákat borogattak, többen szórakozóhely előtt verekedtek össze
Békés megyében, a Békéscsabai Rendőrkapitányság március 23-án őrizetbe vett egy 41 éves békéscsabai férfit, mert 3.30 óra körül, éjjel is nyitva tartó boltban, majd a bolt előtt az utcán kiabált, szitkozódott. A rendőrkapitányság munkatársai garázdaság miatt három napon belül bíróság elé állíthatják. Útszűkületet jelző terelőtáblákat borogattak fel szintén március 23-án, 23 óra körül Békéscsabán, a Magyar utcában.
Szerző: SZ. M.
A Speedmarathon emblémája
2019. március 24.,
Április 3-án Speedmarathon – Március 25-ig várják a javaslatokat az ellenőrzési helyekre
A rendőrség várja a javaslatokat az idei ellenőrzési helyekre, az Európára kiterjedő kampányhoz kapcsolódva, amikor április 3-tól egy napig mérik Magyarország útjain a közlekedők sebességét. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a magyar rendőrség 24 órás összeurópai sebesség-ellenőrzést, Speedmarathont végez. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendőrség 24 órás Speedmarathonja alatt ellenőrzött járművezetők 95 százaléka az előírásoknak megfelelően választotta meg haladási sebességét.
Szerző: SZ. M.
Mezőgazdasági vontatónak lökte az autót a kisteherautós
2019. március 23., péntek
A kisteherautó vezetője súlyosan megsérült Körösladánynál
Békés megyében, a 47-es számú főúton, Körösladány külterületén, március 22-én 12 óra után néhány perccel kisteherautó nekiütközött az előtte forgalmi okból megálló személygépkocsinak és nekilökte az előbb lévő mezőgazdasági vontatónak. A balesetben a kisteherautó vezetője súlyos, a személygépkocsi vezetője és utasa könnyű sérülést szenvedett. Árokba borult egy személygépkocsi március 22-én 17 óra körül a Csanádapáca és Medgyesegyháza–Gábortelep közötti úton. Az autó vezetője egyedül volt kocsiban, nem sérült meg, de felmerült a gyanú, hogy ittasan vezetett. A rendőrök előállították mintavételre és büntető feljelentést tettek ellene. Orosházán, a Könd utca és a Tass utca kereszteződésében, március 21-én, 14.30 óra körül kerékpáros gyermek nem adott elsőbbséget egy személygépkocsinak és összeütköztek. A 13 éves lány könnyebben megsérült.
Szerző: SZ. M.
Traffipax rögzítette az esetet Békéscsabán
2019. március 23., péntek
Csaknem háromszorosan túllépte az autós a belvárosi korlátot
Jelentősen túllépte a sebességhatárt egy autós, akiről Békés megyében, Békéscsaba belvárosában készített felvételt a traffipax. A közlekedési balesetek egyik legfőbb oka a gyorshajtás, aki a megengedettnél gyorsabban hajt, vagy nem az útviszonyokhoz, látási viszonyokhoz igazítja a haladási sebességét, kockáztat. A közlekedési balesetek, a közúti tragédiák számának csökkentése érdekében a rendőrség Békés megyében is folyamatosan végez sebesség-ellenőrzést.
Szerző: SZ. M.
< >