2020. október 24., szombat,  Salamon
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
A napi 15 ezer elvégzett teszt háromszorosára lenne szükség a reális fertőzöttség megállapításához hazánkban (Forrás: Árkád Egészségközpont)
Járványhelyzet: a kórházi kapacitás véges, sokan gondolkodnak a pálya elhagyásán
Meredeken kúsznak felfelé a számok a koronavírus járvány (Covid-19) második fázisában a fertőzöttek, a kórházba kerültek és az elkerülhető halálozások számát tekintve egyaránt. Így summázta a pillanatnyi helyzetet a vitalap.hu-nak rendszeresen nyilatkozó főorvos, dr. Árus Tibor békéscsabai háziorvos, megjegyezve, hogy a megelőző rendelkezések, korlátozások egyelőre elmaradnak, mert a gazdaság teljesítménye fontosabb. Mellesleg – fűzte hozzá – a Covid-szkeptikusok állításának hamisságát egyértelműen bizonyítja a betegség következtében elhunytak egyre magasabb száma.
Szerző: László Erzsébet
Kiss Adél képei közül ennek címe: "Gondol a jobb napokra". A képek a jobb láthatóság érdekében kivágottak az eredeti méretarányhoz és elrendezéshez képest
2020. október 21., szerda
Kiss Adél grafikus munkáiból tematikus kiállítást rendeztek a város „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumában, továbbá a postaépületében
Félve, ódzkodva, iszonyodva, utálkozva – meg ezer más hasonló módon – gondolunk manapság korunk legismertebb „koronás főjére”. Ne tippelgessenek: természetesen a manapság közkézen forgó koronavírusról van szó. Amely (az eltorzult mai magyar nyelvgyakorlatban így mondják sokan: aki) a Covidella nevet kapta a honi keresztségben. Ez legott a gyulai kiállítások címadója is lett.
Szerző: Kiss A. János
Faragó Péter
2020. október 11., vasárnap
Választási értékelő Faragó Péter RMDSZ-elnökkel
A napokban többen is érdeklődtek, honnan lehetne megtudni az Arad megyei önkormányzati választások eredményét. Ezt bizony elmulasztottuk időben ismertetni olvasóinkkal. Talán még nem késő pótolni…
Szerző: Balta János
Egy pillanatnyi maszknélküliség a fotózás kedvéért. Balról jobbra: Frein Virág Brigitta, Szelezsán Petra Lívia
2020. október 09., péntek
Soltész Miklós államtitkár nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat nyújtott át a gyulai román gimnázium két tanulójának
Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat adott át a Gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium két 11. évfolyamos diákjának a gyulai Román Kulturális Központ színháztermében Soltész Miklós országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.
Szerző: Kiss A. János
Nagy Krisztina és Sipos István koncertjét 30-40 érdeklődő kísérte figyelemmel október 3-án a mezőhegyesi Szent György templomban (Fotó: Sipos István-archívum)
2020. október 07., szerda
Népszerű dallamokkal tették emlékezetessé a gazdag programsorozatot Mezőhegyesen
Tíz szerző ismert komolyzenei slágere hangzott el szeptember 3-án, szombaton 17 órától a mezőhegyesi Szent György római katolikus templomban. Orgonán ismét Sipos István játszott. A nagybánhegyesi orgonaépítő és hangszerész ismeri a legjobban a templom ékességét, hiszen tavaly fejezte be az orgona felújítását, melynek ünnepélyes avatója 2019. június 15-én volt. Az elmúlt hét végén 30-40 érdeklődő hallgatta végig a koncertet, az orgonamuzsikát több zeneműben az orosházi Nagy Krisztina éneke kísérte. Az esemény abba a programsorozatba illeszkedett, melyet október 6-ához, a nemzeti gyásznaphoz közeledve rendeztek a városban a mártír Gonzeczky János katonalelkészre emlékezve.
Szerző: László Erzsébet
Képünk illusztráció! (Forrás: Nébih)
2020. szeptember 29., kedd
Teljes kiőrlésű „kenyerek” rangadója a Nébih terméktesztjén
A Szupermenta program legújabb tesztje 16 teljes kiőrlésű búzaliszt és 2 Graham-liszt felhasználásával készült péktermék – köztük toast, vekni és cipó – komplex vizsgálatával zajlott. Egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.
Szerző: K. A. J.
Tiszta őrület (Képek: Nébih)
2020. szeptember 22., kedd
Csaknem 13 tonna húskészítményt vont ki a forgalomból a Nébih
Egy Csongrád-Csanád megyei húsüzemben tartottak élelmiszerhigiéniai és nyomonkövetési ellenőrzést 2020 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A létesítményben 12,6 tonnányi termék nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a hatóság kivonta azokat a forgalomból, valamint azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét.
Szerző: K. A. J.
Zenei slágereket szólaltattak meg a templomok éjszakájának szereplői Orosházán (balról jobbra): Gyarmati Klára klarinéton, Sipos István orgonán játszott, Nagy Krisztina énekelt
2020. szeptember 16., szerda
Zenei időutazás: Bach-tól Morriconéig csendültek fel dallamok a templomok éjszakáján, Orosházán
Szeptember tizenkettedike Szűz Mária neve napja a katolikus egyházban. Ennek jegyében – és a látogatók előtt tisztelegve – több szerző Ave Maria című műve hangzott el szeptember 12-én az orosházi Jézus Szíve templomban. Ezen a napon rendezték szerte az országban a templomok éjszakáját, az orosházi a helyi katolikus egyházközség és a Rotary Klub szervezésében jött létre.
Szerző: László Erzsébet
Rengeteg ilyen kis alkatrészt helyez a régiek helyébe a nagybánhegyesi Sipos István orgonarestaurátor
2020. szeptember 09., szerda
Később készül el, de teljes felújításban részesül a 116 éves hangszer a békéscsabai – belvárosi –katolikus templomban
A jövő év február 15-ére módosulhat a békéscsabai Páduai Szent Antal katolikus templom orgonájának restaurálása idén december 15-e helyett, ha minden engedélyezési kérelemre pecsét kerül. Sikerült ugyanis további, nagyjából 1,5 millió forintot előteremteni ahhoz, hogy Sipos István orgonarestaurátor minden szükséges munkálatot elvégezzen a teljes körű felújításhoz. A minap kétemeletnyi magasságba lépcsőztünk fel, hogy rövid időre pihenésre késztessük az orgonák „doktorát”.
Szerző: László Erzsébet
Képümk illusztrcvió! (Forrás: Nyomtass te is!)
2020. szeptember 09., szerda
Megjelent a Nyomtass te is! 164. száma
Aktuális témák valós tényeit közvetíti, és hátterét rajzolja meg a civil indíttatású, akár helyi sokszorosítással is terjeszthető, „félszamizdat” újság, a Nyomtass te is!
Szerző: Nyomtass te is!
< >