2021. szeptember 29., szerda,  Mihály
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
A tótkomlósi versenyzők csoportja
Első alkalommal rendezték meg a Csongrád megyei város modern Gyarmati Dezső Sportuszodájában a rövidpályás nemzetközi úszótalálkozót
A Hód-Triatlon és Öttusa Sport Egyesület rendezésében, az elmúlt hét végén rendezték meg a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában, az első alkalommal kiírt rövidpályás, nemzetközi szenior úszóversenyt. Az egynapos eseményen 26 versenyszámot írtak ki a résztvevőknek. Mint ismert, a hódmezővásárhelyi, fedett uszodát 50 méteresre építették, de úgy, hogy keresztben 25 méteres legyen, ezért oldalra is elhelyeztek rajtköveket, éppen azért, hogy rövidpályás eseményeknek is helyt adhasson. A viadalon 28 klub delegálta szeniorjait, köztük a Békéscsabai Szenior Úszó Egyesület és a Tótkomlósi Rozmárok – a nemzetközi jelleget két román egyesület képviselte.
Szerző: J. P.
Templomi hangverseny a Lavotta János Kamarazenekarral. Korábbi felvétel. Forrás: www.lavotta-kamarazenekar.eoldal.hu
2021. szeptember 25., szombat
A Város Hete Sátoraljaújhelyen - Ma este hangverseny a Szent István katolikus templomban
A Város Hete Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, sátoraljaújhelyi programjaiban lép fel ma este Dombóvári János, hegedű-mélyhegedű tanár, iskolaigazgató, a Lavotta János Kamarazenekar alapító-művészeti vezetője, Lavotta-kutató. A Szent István katolikus templomban jubileumi koncertet ad ma 19 órától Dombóvári János, közreműködik a Lavotta kamarazenekar és a sárospataki Művelődés Háza Vegyeskara. Műsorukon Pachelbel, Vivaldi, Bach és Mozart művei hangzanak el. Dombóvári János Békés megyében is többször tartott előadást Lavotta Jánosról és lépett fel kamarazenekarával.
Szerző: Sz. M.
Családi ágy. A képen Bartus Gyula és Fehér Tímea. Kép: Békéscsabai Jókai Színház
2021. szeptember 22., szerda
Jan de Hartog belga író vígjátéka, a Családi ágy bemutatója a Békéscsabai Jókai Színház Stúdiószínpadán
Aki a ’60-as években olyan korú volt, hogy már színházkedvelő lehetett, láthatta Tolnay Klári és Pécsi Sándor játékával a belga szerző, Jan de Hartog vígjátékát, a Családi ágy történetét. Majd később, másik két ismert szereplő, Gregor Bernadett és Görög László tolmácsolásában, kissé újraépítve lehetett átélni. A történet egy szerelemből köttetett házasságról szól, annak minden szép és nehéz pillanataival. Pozsgai Zsolt fordításában és átiratában, a hol vidám, hol megható jeleneteket hat epizódon át lehet követni. Összevetésként: szinte azonos témában és eszközökkel készült Ingmar Bergman svéd rendező Jelenetek egy házasságból című filmje, amely sok hasonlóságot mutat a színdarabbal. Mindkét történet szenvedélyes párbeszédekkel, vívódásokkal telített, mintegy tükröt tartva annak, mekkora felelősség a közös élet. Mégis mutatnak különbséget. A párkapcsolati elemek a filmben feszítettebbek, emésztőbbek, egymást marcangolóbbak, akárcsak Ady, Héja nász az avaron című versében, míg a színdarabban lágyabban, cizelláltabban jelennek meg a konfliktushelyzetek. A különbségek ellenére, azért mindkettőben „Dúlnak a csókos üzenetek” (idézet az Ady versből).
Szerző: Zsidov Magdolna
A találkozó résztvevői
2021. szeptember 20., hétfő
Gyulán találkoztak az egykori Békéscsabai Sebes György Közgazdasági Szakközépiskola 4. A osztályának diákjai - Tizenhatan a találkozón
Békés megyében, az egykori Békéscsabai Sebes György Közgazdasági Szakközépiskola - jelenleg Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum -1966-ban érettségizett 4. A osztály volt tanulói szeptember 13-án, Gyulán, a Wellness Hotelben tartották 55 éves érettségi találkozójukat. A jelenlévők megemlékeztek elhunyt tanáraikról és volt osztálytársaikról is. A találkozó jó hangulatban telt. Az 1966-ban végzett 40 diák közül 16-an vettek részt a találkozón.
Szerző: A találkozó résztvevői
Idegenlégiósok. A kép illusztráció. Forrás: Depositphotos
2021. szeptember 18., szombat
Visszatekintés 1998. októberére – Hétvégi olvasmány
,,Amikor egy árva fityinged sem maradt, / Vagy elcseszted egy mellédobással egész pályafutásodat, / Válladra dobhatod a csukádat, összeszedheted a cókmókjaidat és beállhatsz légiósnak… / Vannak itt ügyvédek, orvosok, bárók, márkik, zsernyákok, / Volt jegyzők, sőt papok, akik, mit tehetnek mást, / Megáldják a Jóisten szentséges nevében a légiósokat.” (Részlet egy légiós dalszövegből)
Szerző: Béla Vali
Amatőr felnőtt csapatunk jókedve egy pillanatig sem lohadt tavaly, úgy gondoljuk, ebben a bajnokságban is jellemző lesz a jó hangulat az egyleten belül vízben és vízparton egyaránt. Forrás: Swietelsky-Békéscsaba
2021. szeptember 17., péntek
Hétvégén kezdődik az OB II-es bajnokság - Swietelsky-Békéscsaba a Déli csoportban – Beszélgetés Ajtai Miklós játékos-edzővel
Felnőtt gárdánk döntően a tavalyi kerettel vág neki elsőként csapataink közül a 2021-2022. évi idénynek. Hosszú, mintegy három hónapos szünet után ezen a hétvégén megkezdődik a felnőtt OB II-es vízilabda-bajnokság. A 2021– 2022. évi sorozatra 23 csapat adta le nevezését, amelyeket négy csoportba sorolt a hazai szövetség. A Swietelsky-Békéscsaba a területi elveket figyelembe véve a Déli csoportba nyert besorolást.
Szerző: Jávor Péter
Erkel Ferenc szobra Gyulán, az Erkel téren. Kép: Szőke Margit – Vitalap.hu
2021. szeptember 17., péntek
Az Erkel család emlékei – Köztéri szobrok a városban - Belvárosi séták szombaton és vasárnap
Az Erkel család nyomába indul a díjtalanul látogatható program a hétvégén, amellyel a Kulturális Örökség Napjaihoz csatlakozik a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. Az országos programhoz a polgármesteri hivatal szakemberei is kapcsolódnak szoborsétával. Az Erkel nyomában című, mintegy másfél órás séta Gyula több, nevezetes épületét érinti, jó néhány izgalmas történetet is felidéz Kocsis János tárlatvezető, idegenvezető, szeptember 18-án és 19-én (szombaton és vasárnap). A program az Almásy-kastély elől indul – az Erkel család gróf Wenckheim Ferenc hívására érkezett a városba.
Szerző: Sz. M.
Szent-Györgyi Albert a Nobel-díj után. Archív felvétel
2021. szeptember 16., csütörtök
Szent-Györgyi Albert születésnapjára - A Nobel-díjas tudós 128 éve született - Budapesttől Woods Hole-ig
A géniuszok részesülnek a halhatatlanság kegyelmében; alkotásaikban tovább él szellemük. Az embert nemcsak talentuma védheti meg a feledéstől, hanem legendákba szövődött példás élete is. Szent-Györgyi Albert emlékét is briliáns elméje és mély humanizmusa együtt éltetik.
Szerző: Szemenyei Sándor
A Tájvízház a gyulai Kossuth utcán. Kép: KÖVIZIG
2021. szeptember 16., csütörtök
Pirográfus különleges kiállítása nyílik pénteken, Gyulán
Gyulán, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kossuth utcai Tájvízházában, Hurguly-Szabó György pirográfus alkotásait láthatják az időszaki kiállítási teremben. Az ünnepélyes megnyitót szeptember 17-én, pénteken, 17 órakor tartják. A kiállítást Alt Norbert, Gyula alpolgármestere nyitja meg, közreműködik Galambos Krisztián /Tuby/ és Kukla József. A kiállítás látogatása a megnyitón ingyenes. A tárlat október 31-ig látható.
Szerző: Sz. M.
A Gyulai Pálinkafesztivál helyszíne. Kép: dr. Görgényi Ernő közösségi oldala
2021. szeptember 15., szerda
Csütörtöktől háromnapos rendezvény a Várkertben - Gasztronómiai, kulturális események, kiállítások és kísérőprogramok
Többszöri halasztás után, újra lesz Gyulán pálinkafesztivál, amely számos programmal és gasztronómiai különlegességekkel várja a vendégeket. A szombatig tartó fesztivál mindhárom napján lesz olyan idősáv - csütörtökön 14–16 óráig, pénteken 11–14 óráig, szombaton 10–12 óráig -, amikor a látogatók belépőjegy megváltása nélkül is megnézhetik a kínálatot, kóstolhatnak és vásárolhatnak. A háromnapos rendezvényről dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Bora Imre, a Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője tartott sajtótájékoztatót kedden, a Várkertben, a helyszínen.
Szerző: Sz. M.
< >