2022. január 25., kedd,  Pál
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
A gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár épülete. Kép: Szőke Margit - Vitalap.hu
Neszlényi Judith könyvbemutatója pénteken, a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárban
Neszlényi Judith Híven és bátran című verseskötetének bemutatója lesz január 28-án, pénteken, 17 órától a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi-olvasótermében. Neszlényi-Pfeiffer Judith az USA-ban, Pasadénában élő zeneszerző, zongoraművész Kodály-tanítvány volt a Zeneakadémián, ma is visszatérő előadóművész a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Nevéhez fűződik társalapítóként a Liszt Ferenc Nemzetközi Ének- és Zongoraverseny létrehozása, Los Angelesben. A zeneszerző, zongoraművész családja, édesapja révén jött Gyulára, gyermekkorában.
Szerző: Sz. M.
Ady Endre szülőháza Érmindszenten
2022. január 22., szombat
Költészete megállíthatatlanul hódított életében és halála után is az európai költészet kiemelkedő poétája maradt – A magyar kultúra napján, Ady Endréről
Érmindszent, vélhetően, "nevenincs" falu marad, ha az őszi fény nem ott vetett volna „bús mosolyt” Ady bölcsőjére, 1877. november 22-én. A „hepehupás, vén Szilágyban”, az Ér folyócska mentén fekvő falu abban az időben 700 lelket számlált.
Szerző: Szemenyei Sándor
A nagy hidegben a kutya is fázik. A kép illusztráció. Forrás: Pixabay
2022. január 16., vasárnap
Kutyaruha, kutyacipő, kutyaház és más jó tanácsok az Orpheus Állatvédő Egyesülettől
Olyan hideg van, hogy a kutyát is ölben viszik ki ugatni - tartja a mondás. A nagy hideg nemcsak az emberekre, a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsa, hogy a nagy hidegben kint tartott kedvenceinknek biztosítsunk energiában dús eleséget és szélvédett kuckót. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet langyosra kell cserélni. A hideg idő hatására nem csökken kedvenceink mozgásigénye, mindennap szánjunk időt velük sétára, játékra. A szabadban kint teleltetett házi kedvenceinket semmiképpen se fürdessük, hiszen ilyenkor a természetes zsíros védőréteget lemosnánk, ezzel rontva az állat prémjének természetes szigetelő rétegét. Az utcákon sok kóbor állat kószál. Aki csak tud, az fogadjon be közülük egyet. Az egyesület állatmentései során, az elmúlt évek alatt, számtalan esetben találkozott utcára dobott, fagyást szenvedett kutyákkal. A háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy elpusztul, bűncselekmény, aminek letöltendő börtönbüntetés lehet a következménye.
Szerző: Sz. M.
Szavazás előtti töprengések. A kép illusztráció. Forrás: Pixabay
2022. január 11., kedd
Avagy egy kis történet, szavazás előtt – Szósincs Roland töprengései
Szósincs Roland 2010 óta háromszor volt szavazni, és most készül a negyedikre… lelkileg, no meg testileg is, nehogy elvigye addig valami kórság… a női szeszély, amely lehet egy szőke, esetleg barna, vagy akár fekete… de az már túl sötét… van éppen elég sötétség, nőből, ha lehet, inkább ne! Az első szavazásánál éppen, és épen tizennyolc éves volt, őrzi az emléklapot és a piros-fehér-zöld csíkos golyóstollat. Úgyhogy elmondhatja, ő már gyakorlott szavazó, és kétség sem fér hozzá… időközben, nőfaló.
Szerző: Zsidov Magdolna
A pósteleki Mókus Csárda, Békéscsaba és Gyula között. Kép: Etterem.hu
2022. január 10., hétfő
A békéscsabai Vozár Márton vendéglátós 19 évesen lett üzletvezető-helyettes – Kétsopronyból indult – Fábián Istvánnak, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztő-riporterének beszélgetése a Régiók üzenete sorozatban
A békéscsabai vendéglátós, Vozár Márton, ötven éve dolgozik a szakmában és oktatja is. Vozár Márton még nagyon ifjú vendéglátós volt, amikor egyszer Gundel Károly Békéscsabára látogatott és délutánra azt mondta: Fiam, holnaptól beállhatsz hozzám, Pesten. A fiatal szakember sírva ugyan, azonban nem tudta elfogadni a kecsegtető ajánlatot… Ez 1971-ben történt.
Szerző: Fábián István
Köd, hó, jég, zúzmara. Pillantás a gyulai buszpályaudvarra, vasárnap reggel. Kép: Szőke Margit – Vitalap.hu
2022. január 09., vasárnap
Hó, köd, jég, zúzmara – Gyulán, vasárnap, erre ébredtünk – Szegzárdi Nagy Vendel verse: Végre havazik
A hó 0 °C alatt képződött csapadék, amely vízpárát tartalmazó levegő további lehűlésével jön létre, a jégrészecskékre kristályosan, további jégrészecskék fagynak és hókristállyá egyesülnek. A hó laza, puha, könnyű szerkezetű, amíg külső nyomás nem éri. A hópelyhek számos méretben és mintázatban érhetnek földet. Az olvadásnak és a visszafagyásnak köszönhetően hódara, jégcseppek, vagy jégeső formájában is földet érhet. A szilárd halmazállapotú, kristályos szerkezetű hó hullása a havazás. A hóviharok olyankor alakulnak ki, amikor egy ciklon központja nagy nedvességtartalmú helyen van. A hegyek szélnek kitett hegyoldalain a felszálló légáramlatok hatására heves hózáporok is kialakulhatnak, ha a légkör elég hideg hozzá.
Szerző: Sz. M.
Neszlényi Judith, a budapesti könyvbemutatójának néhány résztvevőjével. A képen, balról a harmadik a szerző, frissen megjelent kötetével. Kép: Halmai Anita
2022. január 08., szombat
Neszlényi Judith verseskötete – Könyvszemle – Újabb bemutató Gyulán, január 28-án, a Mogyoróssy könyvtárban
A közelmúltban jelent meg Neszlényi-Pfeiffer Judith, Kaliforniában élő zongoraművésznő verseskötete, aki sok szállal kötődik Gyula városának kulturális és zenei életéhez. A szerző édesapja, Pfeiffer Ede Sándor hegedűművész és zenepedagógus a múlt század harmincas éveiben, a Viharsarok zeneoktatásának, zenei életének megteremtője volt, évekig dolgozott és élt családjával városunkban. A művésznő városhoz kötődését az egykori Gyulai Zenei Napok rendezvénysorozat társ-producereként is kifejezte, a zenében versengő ifjak teljesítményét többek között pénzdíjakkal és saját fellépéseivel is támogatta.
Szerző: Klinkovics Márta
Vízkeresztkor bontjuk hagyomány szerint a karácsonyfát. Kép: Barbócz Bálint
2022. január 06., csütörtök
Az egyik legősibb keresztény ünnep – Szokás szerint ma szedjük le a karácsonyfát - Szauer Gertrúd és Szegzárdi Nagy Vendel versei
Vízkereszt, epifánia (Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenése vagy Urunk megjelenése) vagy háromkirályok az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe. Ezek: a napkeleti bölcsek imádása, Jézus megkeresztelkedése a Jordánban, Jézus első csodája (a víz borrá változtatása) a Kánai menyegzőn. Közülük később, keleten, Jézus keresztsége vált hangsúlyossá (erre emlékeztet a vízszentelés), míg nyugaton a napkeleti bölcsek látogatása került előtérbe – olyannyira, hogy a Római Katolikus Egyház a második vatikáni zsinat óta csak ezt ünnepli vízkeresztkor, a többit más napokra helyezték át.
Szerző: Sz. M.
Nappal is fogy a sör a kricsmiben.  A kép illusztráció. Forrás: Shutterstock
2022. január 04., kedd
Béla Vali írása a Leporolt riportok című könyvéből – Visszatekintés 1997-re
Állok lebénulva a fővárosi hírhedt Rákóczi tér sarkán és kapkodom a fejem. Jobbra tőlem rendőrök röppennek szét a „meseautóból”, balra meg az örömlányok futólépésben hagyják el a terepet. A végén egyedül maradok, s azt sem tudom, mi lesz a teendőm, ha a rendőrök elkapnak? Végiggondolom, milyen igazolvány van nálam. Azt hiszem, a gyerekkori oltási könyvemen kívül semmi. Az is véletlenül maradt nálam.
Szerző: Béla Vali
Boldog új évet! Kép: pinterest
2022. január 02., vasárnap
Szerencsés, egészségben, eredményekben gazdag 2022-es évet!
Kedves Olvasóink! Kedves Partnereink! Békés, boldog új évet kíván a Vitalap.hu szerkesztősége
Szerző: Vitalap.hu
< >