2019. október 24., csütörtök,  Salamon
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
Gonzeczky János katonalelkész emléke előtt tisztelegtek a mezőhegyesiek
Orgonamuzsika és énekszó is felcsendült a nemzeti gyásznapon a mezőhegyesi Szent György plébániatemplomban
Gonzeczky János katonalelkészre emlékeztek október 6-án, a nemzeti gyásznapon Mezőhegyesen, a Szent György plébániatemplomban, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mártírjai, köztük az aradi 13 vértanú tiszteletére rendeztek ünnepséget.
Szerző: László Erzsébet
Találkozás Gocz Elvirával (balra, mellette: dr. Heimné Máté Mária)
2019. október 15., kedd
„A titokzatos kovásznai asszony” egy év után újra ellátogatott a békéscsabai Lencsési könyvtárba
A könyvtár érdeklődő közönsége, egy évvel ezelőtt találkozhatott személyesen Gocz Elvirával, az akkor megjelent „A titokzatos kovásznai asszony” című életrajzi regény főhősével. Az eseményről írt cikkünkben egy megrázó és különleges életutat bejárt, a megpróbáltatásokkal mindig szembeszálló ember küzdelme rajzolódott ki. Gocz Elvira nem ült soha egy helyben, a sors fintora úgy hozta, hogy örökké mennie kellett, így jutott el, mint egy mese hőse, a „világ négy sarkára”. De ez az utazás egyáltalán nem volt meseszerű.
Szerző: Zsidov Magdolna
Dr. Szemenyei Sándor nyugalmazott iskolaigazgató kérdezte a vendéget a Nosztalgia Klub rendezvényén, Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban
2019. október 12., szombat
Beszélgetés Zsidov Magdolnával a Biblia félreértelmezett írásairól a békéscsabai Nosztalgia Klub rendezvényén
Hordoz-e a Biblia üzenetet napjainkra? A Föld teremtésekor voltak-e már más égitestek? Milyen jelentősége volt a bábeli zűrzavarnak, s miként lettek a nemzetek? Ezek és egy sor más kérdés hangzott el a Bibliáról, annak értelmezéséről október 9-én Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban, a Nosztalgia Klub rendezvényén. A Biblia félreértelmezett írásairól dr. Szemenyei Sándor nyugalmazott iskolaigazgató Zsidov Magdolna újságírót, a vitalap.hu munkatársát kérdezte. A vendég, miután 1989-ben, a régi ifjúsági házban meghallotta dr. Reisinger Jánost, az irodalomtudományok kandidátusát, a budapesti Sola Scriptura Teológiai Főiskola tanárát a Bibliáról beszélni, vágy támadt benne, hogy még jobban elmélyüljön a Biblia ismeretében. Ezért 1994-ben, amikor a főiskola indított egy szegedi kihelyezett tagozatot, beiratkozott, de azóta sem szűnt meg foglalkozni a Bibliával, ahogy mondta, a Bibliának kifogyhatatlan útmutatói vannak az emberi etikára a múltban, de a jövőre nézve is. A kritikák, a félreértelmezések eloszlatását fontosnak tartja, mert másként egyre nagyobb lesz a Biblia körüli szkepticizmus abban az időben, amikor a kereszténységről hangzatos szólamokkal érvelnek a Biblia ismerete nélkül.
Szerző: László Erzsébet
Péter Erika
2019. október 12., szombat
Péter Erika költőnő, az Országos Könyvtári Napok alkalmával, „gyerekzeteivel” lelkesített a békéscsabai Lencsési könyvtárban az olvasásra, verselésre
Az őszi napsütés lágy melege hangolta Péter Erika költőnő gyerekeknek szánt előadását. Az alkalomra a Lencsési Általános Iskola és AMI két osztálya, a 3. A és a 3. C érkezett. Már a belépésük is fegyelmezett, udvarias volt. Semmi zajongás, széktologatás. Látszott és érződött, hogy „jó kezekben” vannak.
Szerző: Zsidov Magdolna
A szentesi csapat képviselheti a régiót a budapesti döntőn. Kép: police.hu
2019. október 12., szombat
Középiskolások regionális vetélkedője Békéscsabán
Idén is Békés megye, Békéscsaba adott otthont a Krimit tud? bűnmegelőzési vetélkedő regionális elődöntőjének. A középiskolásoknak rendezett megmérettetésen a szentesi diákok bizonyultak a legjobbnak. A Krimit tud? bűnmegelőzési vetélkedőt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya hívta életre kilenc évvel ezelőtt, hogy a középiskolás fiatalok foglalkozzanak a bűnmegelőzéssel és játékos formában sajátítsák el a helyes viselkedési normákat. Október 10-én, Békéscsabán, a regionális elődöntőn Csongrád, Bács – Kiskun és Békés megyei középiskolás diákok versenyeztek, megyénként két-két csapattal.
Szerző: Sz. M.
Kelemen Hunor RMDSZ elnök társaságában (jobbról), sajtóértekezleten üzent a román politikumnak Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere
2019. október 08., kedd
Sajtótájékoztató az Aradi Repülőtér halljában
Október 6-án 10 órától az Aradi Repülőtér halljában tartott sajtóértekezletet Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere és Kelemen Hunor szenátor, RMDSZ-szövetségi elnök. Amint a szövetségi elnök a sajtónak adott nyilatkozatában magyarul és románul kifejtette, szerencsének tartja, amiért találkozhatott a miniszter úrral, aki a román partnerekkel való megbeszélésre érkezett Aradra.
Szerző: Balta János (Nyugati Jelen)
Dobrády Ákos
2019. október 08., kedd
(VIDEÓINTERJÚ)
Ma is „robban” a TNT, de esélye van egy szólónak is. Dobrády Ákos az összegyűjtött új dalai felhasználását tervezi.
Szerző: sztarportre.hu – Molnár Szabolcs
Saját kutatásainak eredményeiről is beszélt Magyari Barna. Neki magának is több verses kötete jelent meg eddig
2019. október 08., kedd
A költő Békés megyei kötődéseiről Magyari Barna tartott előadást a Lencsési Könyvtárban
Népesebb családról nem tud a híres emberek között Arany Jánosénál, a tíz gyermek legfiatalabbja volt a neves költő – vezette be előadását a Vésztőn élő, nagyszalontai születésű Magyari Barna költő, újságíró. A témáról Békéscsabán, a Lencsési Könyvtárban hallhattak bővebben, köztük érdekességeket, nem, vagy kevéssé ismert tényeket az érdeklődők, főként diákok az Országos Könyvtári Napok nyitó rendezvényén, október 2-án.
Szerző: László Erzsébet
Závada Pál: leírja, kimondja, vállalja
2019. október 08., kedd
Závada Pál izgalmas tótkomlósi könyvbemutatója
Egymás között bevallhatjuk: megtudni, hogy mi történik valójában egy író-olvasó találkozón, leginkább a helyszínen lehet – és érdemes. Ennek ismeretében mégis arra vállalkozunk, hogy visszaadjunk valamennyit Závada Pál minap rendezett tótkomlósi estjéből. „Hajó a ködben” című, új regényéneknek bemutatása adott alkalmat a találkozóra. Olyan időpontban, amikor – az egész országhoz hasonlóan – önkormányzati választásokra készülnek a polgárok, s köztudottan amolyan forradalmi hangulat lengi be a városkát, minthogy a régi politikai elit(?) már nem tud, az új meg nem akar a régi módon élni… Természetesen a könyv állt a beszélgetés középpontjában a tabuk nélküli találkozáson.
Szerző: Kiss A. János
Válasz az orosházi Fidesz- és önkormányzati vezetésnek?
2019. október 06., vasárnap
Tüntetés a vádlott képviselő ellen – a helyi Fidesz szerint elvileg ártatlan is lehet…
Tüntettek csütörtökön este Simonka György – pillanatnyilag – 8 és fél esztendős szabadságvesztéssel fenyegetett országgyűlési képviselő lemondását követelve Orosházán. A városháza elé összehívott demonstrálást Fetser János, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Szolidaritás és a Liberlisok nevében hirdette meg a jövőért, a közélt tisztaságáért aggódva.
Szerző: Kiss A. János
< >