2017. október 18., szerda,  Lukács
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
Képünk illusztráció! (Forrás: blogger)
Nyílt napot tartanak a Szegedi Ítélőtáblán a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napján
A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából október 25-én, a jövő hét szerdáján nyílt napot szervez a Szegedi Ítélőtábla. A rendezvényre, amely a Szeged, Sóhordó utca 5. szám alatti épületben délután 4 órakor kezdődik, minden érdeklődőt vár az ítélőtábla vezetése.
Szerző: K. A. J.
Képünk illusztráció! (Forrás: Pevik Nonprofit kft)
2017. október 17., kedd
Ami segítene a város lakóin: az önjáró kuka
„Békéscsabán segítik az embereket. Orosházán miért nem?” – ezzel a címmel megfogalmazott véleményével kereste meg a sajtót az MSZP Orosházi Szervezete. Az jutott eszünkbe, hogy aki megszólal, az ugye nem kuka, de ha a kukák beszélni tudnának… Ez esetben majdnem beszédesnek mondhatók.
Szerző: K. A. J.
Képünk illusztráció! (Forrás: Béthel Alapítvány Békéscsaba)
2017. október 17., kedd
Békéscsabán október 16-tól 25-ig rendezvény miatt kerülőutak lesznek
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatósága október 16-án, 10 órától rendezvény miatt forgalmirend-változást léptetett életbe Békéscsabán, a Gyulai út Thurzó utca és Bajza utca közötti szakaszán. A megváltozott forgalmi rend október 25-én, 8 óráig lesz érvényben. A Gyulai úton, a Dobozi út és a Thurzó utca kereszteződésétől 30 km/órás sebességkorlátozás érvényes. Az Alkotmány utcától Gyula irányába egy forgalmi sáv járható, ezen a szakaszon 20 km/ órás sebességkorlátozás van. A Gyula felől érkezők Békéscsaba belvárosát a Bajza utcán közelíthetik meg. A Gyula felől személygépkocsival érkezők a Körte sor – Lencsési út – Corvin utca útvonalon is el tudják kerülni az érintett útszakaszt. A Gyulai úton a Békéscsaba belvárosa felől (a Kossuth tér irányából) érkezőket a Dobozi útra terelik.
Szerző: SZ. M.
Képünk illusztráció! (Forrás: Patrocinium Kiadó)
2017. október 17., kedd
A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja a Békés megyei bíróságokon
A Békés megyei bíróságokon október 24-e és október 27-e között idén is lehetőség lesz arra, hogy a „Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja” alkalmával az állampolgárok jobban megismerjék a polgári igazságszolgáltatás és a bíróságok működését, jogaik érvényesítésének lehetőségeit. Az Európai Tanács és az Európai Bizottság 2002-ben kezdeményezte a tagállamokban minden év október második felében a „Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napjának” megtartását. A rendezvény időszerűsége, hogy megkezdődött a bíróságokon a felkészülés a 2018. január elsejétől hatályos, új Polgári perrendtartás alkalmazására. Az új törvény számos jelentős változást hoz. A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság október 25-én idén is közösen rendezi meg a „Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját” Gyulán, Béke sugárút 38. szám alatti épületében.
Szerző: SZ. M.
Merő Béla (Fotó: A-Team/Nyári Attila)
2017. október 13., péntek
Interjú Merő Béla rendezővel
A békéscsanai Jókai Színház ifjúsági bérletben kínálja középiskolás közönségének Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy karnyóné és a két szeleburdiak című zenés bohózatát, Merő Béla rendezésében.
Szerző: -szkv-
Takács Ferenc (középen) a tótkomlósi Mária-emlékhely avatásának évfordulós ünnepségén, idén szeptemberben
2017. október 10., kedd
Beszélgetés Takács Ferenccel a tengerikígyóként elhúzódó tótkomlósi medencesátor-ügyről, függőbe tett büntetőfeljelentéséről
A tótkomlósi fürdő nyílttéri medencéjét szezonszerűen lefedő sátor ügye évek óta nem tud nyugvópontra helyezkedni. A városvezetés szerint azért, mert politikai alapon újra- és újragerjesztik azt. Nemrégen például a képviselő-testület egyik ellenzéki tagja (akit nem mellesleg az ügy kivizsgálására létrehozott eseti bizottságba beszavaztak, ráadásul egy másik város fürdőjének vezetője) nyilatkozott magazinunknak a többségi, fideszes városi vezetés (ez ügyben) folyamatos maszatolásáról. A tótkomlósi képviselő-testület ülésén szóba is hozta a fenntartásait, s nem elhanyagolható körülmény, hogy Takács Ferenc tanácsnok, megyei közgyűlési tag, a Fidesz Tótkomlósi Szervezetének elnöke, az említett eseti bizottság elnöke is felállt és kemény szavakkal törvénytelenségekre hívta fel a figyelmet, s gyakorlatilag ultimátumot intézett a polgármester asszonyhoz és az ügyben körülötte mozgolódókhoz. Kíváncsiak voltunk a véleményére.
Szerző: Kiss A. János
Csalók, tolvajok célpontja lett a korosztály
2017. október 09., hétfő
A rendőrök megmutatták szolgálati igazolványukat is
Több mint négyszáz idős embernek tartottak bűnmegelőzési tájékoztatót a rendőrök a „Házhoz megyünk” program részeként, október 2-a és 8-a között Békés megyében. Az Idősek Világnapja alkalmából szervezett programsorozat keretében a rendőrök idősek klubjaiba, idősek otthonaiba látogattak, művelődési házban tartottak előadást és bemutatták a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Mobil Bűnmegelőzési Centrumát is. A megyeszékhely, Békéscsaba mellett Békésen, Gyulán, Orosházán, Végegyházán, Kaszaperen, Nagykamaráson, Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán, Sarkadon, Szarvason, Békésszentandráson és Körösújfaluban várták az érdeklődőket. A bűnmegelőzési előadók az időseket leggyakrabban érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeiről beszéltek.
Szerző: SZ. M.
Liszt(es)verseny a programban
2017. október 09., hétfő
Teljes jogú diákpolgárrá avatták a kilencedikes gimistákat
Bál vagy nem bál – mindegy is, mi a neve –, annyi bizonyos, hogy fontos esemény volt a gyulai „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium közösségének életében a múlt héten megtartott Gólyabál. Ha ez nem lenne frappánsabb elnevezés, mint mondjuk a beavató buli, úgy is hívhatnánk. A szokásos bálinál hamarébb kezdődött rendezvény nemes hagyományként öröklődik hosszú ideje a főszereplőkre, az iskola elsős és másodikos gimnazistáira, akiknek egyetlen kötelezettségük van: jókedvvel, vidámsággal, humorral és életörömmel telve megfogni egymás kezét. S ami mégis százötven százalékban hozta ezúttal is a báli hangulatot: a picit meghosszabbított lefekvésig tartó diszkó.
Szerző: Kiss A. János
Kelemen Hunor RMDSZ szövetségi elnök (balról) és Faragó Péter megyei elnök, parlamenti képviselő a sajtótájékoztatón
2017. október 08., vasárnap
Kelemen Hunor szövetségi elnök sajtótájékoztatója Aradon
Az RMDSZ-székházban Kelemen Hunor szövetségi elnök és Faragó Péter megyei elnök, parlamenti képviselő sajtótájékoztatót tartott. Az évente, október 6-a délelőttjén megszervezett tájékoztatón az újságírókat Faragó Péter megyei elnök üdvözölte, magyarul és románul köszönte meg, amiért minden évben eleget tesznek a meghívásnak. A továbbiakban köszöntötte Kelemen Hunor szövetségi elnököt, akinek ugyancsak köszönetet mondott, amiért rendszeresen az aradiakkal és a vendégeikkel együtt emlékeznek a kivégzett 13 hős tábornokra.
Szerző: Balta János (Nyugati Jelen)
 A vesztőhelyi obeliszk hátsó része, amelynek sírkamrájában 11 vértanú csontjai nyugosznak 1974 óta. Néhány koszorú és gyertya ide is jutott
2017. október 08., vasárnap
Október 6-án délután az aradi Vesztőhelyen 1881-ben felállított obeliszknél is megemlékeztek a 13 aradi vértanúról.
Szerző: Nyugati Jelen
< >