2019. május 19., vasárnap,  Ivó és Milán
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
Országos a rendőri figyelem a zebráknál, Békéscsabán is
Figyelem a gyalogos átkelőhelyeken és az utakon, Békés megyében is
A gyalogosok biztonságára, a közlekedési szabályok betartására irányítja a figyelmet a Zebra-terv országos akció. A rendőrség május 14-e és 19-e között országszerte kiemelt figyelmet fordít a gyalogos-átkelőhelyek forgalmának ellenőrzésére. Békés megyében 2018-ban az előző évhez mérten emelkedett azoknak a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseteknek a száma, amelyekben gyalogos érintett volt és azoknak a szerencsétlenségeknek a száma is emelkedett, amelyeket gyalogosok okoztak
Szerző: Sz. M.
A férfi eladta és fogyasztotta is a kábítószert: Kép: www.police.hu
2019. május 17., péntek
Kábítószer-kereskedőt ítélt el a Gyulai Törvényszék
A Békés Megyei Főügyészség vádirata szerinti, mértékes indítvánnyal egyezően, 6 év börtönbüntetést szabott ki a Gyulai Törvényszék május 16-án a 29 éves férfival szemben, aki öt alkalommal is elutazott Amszterdamba kábítószerért, amit azután Békéscsabán értékesített. A vádiratban szereplő és a bíróság által is elfogadott tényállás szerint a férfi üzenetküldő alkalmazás segítségével került kapcsolatba egy Hollandiában élő személlyel, akihez 2017 decembere és 2018 áprilisa között ötször is elutazott, amfetamint, kokaint, marihuánát, MDMA-tartalmú tablettákat, LSD-bélyegeket vásárolt tőle. A férfi az anyagokat Magyarországra hozta.
Szerző: Sz. M.
Képünk illusztráció! (Forrás: www.hirpress.hu)
2019. május 17., péntek
Békéscsabán is követett férfi egy fiatal nőt
A Békés megyei Mezőberényben, március 31-én, 2.30 óra körül egy nő egyedül hazafelé gyalogolt szórakozóhelyről. Egy férfi követni kezdte, majd amikor mögé ért, fogdo sta, utánatovább ment. A nő beszaladt a társasházba, ahol lakik, és bezárta a lépcsőház ajtaját. A férfi a nő után akart menni, rángatta az ajtót, de nem tudta kinyitni. Térfigyelő kamera felvételt készített a férfiról, akinek azonosításához a rendőrség felhívásban kérte a lakosság segítségét. A felhívásra érkezett bejelentések és a nyomozás során beszerzett adatok alapján a rendőrök azonosították és május 15-én előállították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 21 éves fiatalembert. A Békési Rendőrkapitányság szeméremsértés miatt folytat büntetőeljárást ellene. Újabb, Békés megyei, ezúttal békéscsabai szeméremsértés miatt kéri a rendőrség a lakosság segítségét. A fiatal nőt hosszan követte egy férfi Békéscsabán, amikor utolérte, hozzányúlt.
Szerző: Sz. M.
Gyakorlati feladat a tanpályán
2019. május 17., péntek
Békés megyei szakmai verseny Orosházán
Tesztlapok, karos forgalomirányítás, autós és motoros ügyességi feladatok is szerepeltek a IX. Szakmai Közlekedésrendészeti Verseny Békés megyei döntőjének programján. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság május 15-én, Orosházán rendezte meg a megyei döntőt. A versenyt Czecher Péter rendőr ezredes, az Orosházi Rendőrkapitányság vezetője nyitotta meg. A megmérettetésen a Békés megyében működő rendőrkapitányságok és határrendészeti kirendeltségek 42 rendőre vett részt, járőr-gépkocsivezető és motoros kategóriákban, emellett karos forgalomirányításban mérték össze tudásukat.
Szerző: Sz. M.
Zebra Zsaruk és rendőrök segítik az iskoláknál a közlekedést
2019. május 16., csütörtök
Békés megyében 11 iskolánál reggelente segítik a közlekedést
Rendőrök és Zebra Zsaruk ügyelnek a gyermekek biztonságára Békés megyében, 11 forgalmas út melletti iskolánál. Olyan gyalogos-átkelőhelyeknél teljesítenek szolgálatot ők, ahol nincs közlekedési lámpa. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 13 éve működteti a Zebra Zsaru-programot. A kezdeményezés segíti a gyermekek szabályos közlekedésre nevelését és a gyermekbalesetek megelőzését. Májusban diákok, akik a tanév során tanultak közlekedési ismereteket, több iskolánál rendőrökkel együtt teljesítenek szolgálatot - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
Képünk illusztráció! (Forrás: Eduline)
2019. május 15., szerda
Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán: összesen 11 év börtönre ítélték a Jász-Nagykun-Szolnok megyei zsarolókat
A Szegedi Ítélőtábla a szabadságvesztés büntetések mértékét tekintve helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a Szolnoki Törvényszék I. fokú ítéletét abban az ügyben, amelyben három vádlottat zsarolás és más bűncselekmények miatt ítéltek el. Így az I. rendű vádlott jogerős büntetése 6 év börtön és 6 év közügyektől eltiltás, a II. rendű vádlotté 2 év börtön és 3 év közügyektől eltiltás, a III. rendű vádlotté 3 év börtön és 4 év közügyektől eltiltás lett. Az ítélőtábla emellett kötelezte az I. rendű vádlottat, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kártérítésként fizessen meg a sértettnek 65 millió forintot, és ennek az összegnek 2012. július 23-tól a kifizetés napjáig járó törvényes kamatát.
Szerző: K. A. J.
A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Gyulán (Képünk illusztráció! Forrás: bv.gov.hu)
2019. május 15., szerda
Medgyesegyházi férfi ellen emelt vádat a Békés Megyei Főügyészség
A Békés Megyei Főügyészség hivatali vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a fegyházbüntetését töltő, 26 éves medgyesegyházi férfival szemben, aki futócipővel akart megvesztegetni egy gyulai börtönőrt. A többszörösen büntetett előéletű, a folyamatban lévő büntetését a Szegedi Fegyház és Börtönben töltő férfit 2017 júniusában egy hétre a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben helyezték el, ugyanis a Gyulai Járásbíróságra kapott idézésnek kellett eleget tennie. A férfi 2017. június 9-én bejelentette, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben bántalmazta az egyik felügyelő, és kérte a visszaszállítását a Szegedi Fegyház és Börtönbe. Az eset kivizsgálásával megbízott tiszt ezen a napon meghallgatta a férfit a börtön egyik hivatalos helyiségében.
Szerző: Sz. M.
A mentők sosem tudják előre, kihez visznek segítséget (Képünk illusztráció! Forrás: Hirhatar.com)
2019. május 15., szerda
A gyomaendrődi férfi a mentősök megverésével, megölésével fenyegetőzött
Békés megyében a Szarvasi Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat egy többszörösen büntetett előéletű, 37 éves gyomaendrődi férfi ellen, aki 2017 novemberében mentősöket akadályozott munkájuk végzésében - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség. A férfi 2017. november 26-án a délelőtti órákban erősen ittas volt, rosszulléte miatt élettársa kihívta a mentőket a Gyomaendrőd, Diófa utcai családi házukhoz. A vádlott a mentősök előtt hangosan kiabált, folyamatosan agresszív módon viselkedett. A férfi a szobában tartózkodó kutyák ugatását túlkiabálni próbáló mentőápolót megveréssel, a mentőautó sofőrjét megöléssel fenyegette meg, amiért az egyik kutyát megpróbálta eltolni magától.
Szerző: Sz. M.
Képünk illusztráció! (Forrás: www.debrecenhirei.hu)
2019. május 15., szerda
Tizenötéves rabolt 12 évestől Magyarbánhegyesen – Balesetek Békés megyében
Békés megyében, május 14-én, Békéscsabán, az Áchim L. András lakótelepen, 16.15 óra körül elesett egy kerékpáros, 13 éves fiú, aki könnyű sérülést szenvedett. Orosházán, a Kossuth téren, 15.15 óra körül egy 15 éves fiú gyalogos-átkelőhelyen ment át a kerékpárját tolva. Kerékpárja egyik kerekének személygépkocsi ütközött, emiatt a kerékpár megütötte a fiú lábát. A fiú megsérült, sérülése az elsődleges információk alapján nyolc napon belül gyógyuló. Mezőkovácsházán, a Kossuth Lajos utcában, május 12-én, 18.15 óra körül személygépkocsi elütött egy ötéves gyermeket. A kisfiú álló autó takarásából szaladt ki az úttestre, az elsődleges információk alapján könnyű sérülést szenvedett.
Szerző: Sz. M.
Képünk illusztráció! (Forrás: járás térkép)
2019. május 13., hétfő
Felszámolás előtt kivették a kft. pénzét - Rendszámtáblákat vágott és ragasztott össze a békéscsabai férfi - Dohánnyal üzletelt a szeghalmi pár - Úttesten dulakodók közé hajtott a vésztői nő
Békés megyében a Gyulai Járásbíróság május 7-én, a Gyulai Járási Ügyészség vádirata alapján, csődbűncselekmény bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 1 év 2 hónap – végrehajtásában 1 év 4 hónap próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki egy 60 éves méhkeréki férfivel szemben, míg társát, egy 46 éves békéscsabai nőt bűnpártolás vétsége és bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A férfi egy méhkeréki székhelyű kft. ügyvezetője volt, aki a cég felszámolását megelőző időszakban 60 millió forint pénzeszközt vont ki a cég pénztárából és további 8 millió forint értékű tárgyi eszközt értékesített saját maga és másik cége számára azért, hogy azokat a felszámolás alól elvonja, ezáltal a társasággal szemben bejelentett hitelezői igények kielégítését teljes mértékben meghiúsította. Társa volt a cég könyvelője, aki a pénzeszközök jogellenes kivonásának elleplezéséhez nyújtott segítséget - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség az ügyészségi vádiratok alapján, a bírósági előkészítő üléseken hozott ítéletekről.
Szerző: Sz. M.
< >