2020. február 21., péntek,  Eleonóra
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
A Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon harmincan adtak vért. Kép: police.hu
A műtétre szorulókon, balesetet szenvedetteken akarnak segíteni - A főkapitányság Véradóbarát munkahely
Békés megyében véradást szerveztek február 18-án, délután Békéscsabán, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon. Három óra alatt harminc hivatásos rendőr és rendőrségi dolgozó adott vért, hogy segítsenek a műtétre szoruló betegeken, balesetet szenvedett embereken - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
A kép illusztráció. Forrás: police.hu
2020. február 20., csütörtök
Letartóztatta a bíróság az unokázós csalókat - A külföldi irányítókat körözi a rendőrség
Békés megyében, a Gyulai Járási Ügyészség összesen 9 rendbeli, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére bűnszervezetben, társtettesként elkövetett csalás bűntette,10 rendbeli kísérlete miatt kezdeményezte három budapesti tartózkodási helyű, és három izsófalvi illetőségű férfi letartóztatását. A hat férfi azzal, hogy unokájuk bajba került, országszerte több idős embert károsított meg. A bűnszervezet külföldön tartózkodó irányítóit körözi a rendőrség. Idén, január 16-án, 17.30 óra körül a bűnszervezet egyik irányítója külföldi telefonszámról felhívott egy idős gyulai nőt, és magát a sértett unokájának kiadva segítséget kért tőle arra hivatkozva, hogy Békéscsabán közlekedési balesetet szenvedett. Az ismeretlen a sértettnek azt állította, a balesetért ő a felelős, abban ő maga is megsérült, és 8 ezer 500 euró – azaz több mint 2,8 millió forintnak megfelelő – összeget kell átadnia a vétlen félnek, hogy ne legyen a balesetből rendőrségi ügy. Az időskorú sértett abban a hiszemben, hogy unokájával beszél, át akarta adni a pénzt a telefonálónak, ugyanakkor azt is közölte vele, hogy csak egymillió forint van nála, így ennyit tud adni.
Szerző: Sz. M.
A bűnszervezet tagjai milliókat kerestek mások becsapásával. Kép: police.hu
2020. február 18., kedd
Unokázós csalókat fogtak el - Hat férfit vett őrizetbe a Gyulai Rendőrkapitányság - Angliában élő társaikat körözik
,,Unokázós" csalásokra specializálódott bűnszervezet tagjait fogták el a Békés megyei rendőrök. Egy időben három városból, Budapestről, Makóról és Izsófalváról összesen hat férfit állítottak elő, akik Budapest mellett hét megyében követhettek el bűncselekményeket. A külföldről irányított bűnszervezet tagjait a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei február 17-én fogták el összehangolt akció keretében. A főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói, felderítői, a Közterületi Támogató Alosztály és a Gyulai Rendőrkapitányság rendőrei a helyben szolgálatot teljesítő rendőrök segítségével egy időben három településen intézkedtek, hajnali 5 óra körül Budapesten, Izsófalván és Makón fogtak el összesen hat férfit. Ők a gyanú szerint külföldön élő társaik segítségével több millió forintot és ékszereket csaltak ki idős emberektől - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
Az értekezleten dr. Kuczik János r. dandártábornok is részt vett. Kép: police.hu
2020. február 17., hétfő
Napirenden Békés megye rendőrségének 2019-es és 2020-as éve
Évértékelő értekezletet tartott Békéscsabán, február 12-én a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. A szakmai beszámoló témája Békés megye rendőrségének 2019. évi tevékenysége, a megye közbiztonsági, bűnügyi helyzete volt. Az értekezleten elöljáróként részt vett dr. Kuczik János r. dandártábornok, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes.
Szerző: Sz. M.
Nemzetközi vonat hálófülkéjében fogták el a rendőrök Lőkösházán, pénteken, éjfél után a tibeti nőt és a nepáli férfit. Kép. police.hu
2020. február 17., hétfő
Nemzetközi vonat hálófülkéjében akarta áthozni őket a határon két román férfi - Balesetek Békés megyében
Békés megyében, február 15-én, Mezőberényben, a Vésztői úton, 4.30 óra körül árokba csúszott egy személygépkocsi. A balesetben a jármű vezetője és utasa könnyebben megsérült. A 27 éves vésztői autósnál a kábítószer-gyorsteszt pozitív értéket mutatott. Orosházán, a Kossuth utca és a Széchenyi tér kereszteződésében, február 15-én, 9.45 óra körül kerékpáros férfi nem biztosított elsőbbséget egy személygépkocsi vezetőjének és összeütköztek. A férfi a gyanú szerint ittasan közlekedett, a mentők könnyű sérüléssel vitték kórházba. Mezőkovácsháza külterületén, ugyancsak február 15-én, 22.45 óra körül személyautó elsodort egy gyalogos férfit, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A 44-es számú főúton, Békéscsaba külterületén, február 14-én, 8.15 óra 15 körül kisteherautó személygépkocsinak ütközött. A mentők az egyik jármű utasát könnyű sérüléssel vitték kórházba. Február 11-én, Doboz külterületén, 12.45 óra körül árokba hajtott egy személygépkocsi. A balesetben a járművet vezető férfi és utasa könnyebben megsérült. Orosházán, a Gyopárosi út és a Szentesi út kereszteződésében, február 11-én, 18.30 óra körül személygépkocsi vezetője nem biztosított elsőbbséget egy segédmotor-kerékpáros férfinek és összeütköztek. A mentők a férfit könnyű sérüléssel vitték kórházba. Battonya külterületén, február 17-én, 2.45 óra körül a rendőrök hét külföldit tartóztattak fel. A férfiak kurd állampolgárnak vallották magukat, nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. A rendőrjárőrök előállították a határsértőket a Battonya Határrendészeti Kirendeltségre. - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
A rendőrség őrizetbe vette a kiskunhalasi nőt. Kép. police.hu
2020. február 12., szerda
Elaltatta és kirabolta a kiskunhalasi nő a szarvasi férfit
Buszmenetrend után érdeklődött, így terelte el egy férfi figyelmét a nő a Békés megyei Szarvason. Amíg a férfi nézte, hogy mikor indulnak a buszok, a nő a gyanú szerint altatót kevert az italába, majd amikor elaludt, átkutatta lakását. A rendőrség rablás bűntett elkövetésével gyanúsítja a kiskunhalasi nőt. A 26 éves nő több mint egy éve Szarvason él és internetes oldalakon hirdeti, hogy pénzért szexuális szolgáltatást nyújt. Egy szarvasi férfi többször is felhívta magához, majd 2019. március 15-én a nő hívta fel telefonon, hogy szeretné meglátogatni.
Szerző: Sz. M.
A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság épülete. Kép: vitalap.hu
2020. február 12., szerda
A bíróság hatáskörébe kerül március elsejétől a gyermekekkel kapcsolattartás végrehajtásának nem-peres eljárása
A gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtását 2020. március elsejétől a gyámhatóság helyett a járásbíróságok előtt lehet kezdeményezni. A járásbírósági hatáskörbe tartozó új, polgári nem-peres eljárást a kapcsolattartásra jogosult és kötelezett személy is megindíthatja a határozatban foglaltak megszegésétől vagy a megszegésről való tudomásszerzéstől számított 30 napon belül. A bíróság az arra jogosult kérelme alapján jár el. Az új szabályokat a 2020. március elsején, vagy azt követően indult eljárásokban kell alkalmazni. Így azokat az ügyeket, amelyek 2020. február 29-én már folyamatban vannak, még a korábbi szabályok szerint a gyámhatóságok intézik. A végrehajtás minden esetben a járásbírósághoz tartozik, független attól, hogy a bíróság vagy a gyámhatóság hozott határozatot a kapcsolattartás körében, a bíróság vagy a gyámhatóság hagyta jóvá a kapcsolattartást rendező egyezséget - tájékoztatott a Gyulai Törvényszék.
Szerző: Sz. M.
A három balesetben mindenütt kerékpárosok sérültek meg. Kép: police.hu
2020. február 12., szerda
Békéscsabán és Orosházán szenvedtek balesetet - Algériai határsértők Dombegyháznál
Békés megyében, február 10-én, Békéscsabán, az Orosházi út melletti kerékpárúton, 14.45 óra körül elektromos szekrénynek hajtott és könnyebben megsérült egy kerékpáros férfi. Szintén Békéscsabán, az Orosházi út és a Povázsai Máté utca kereszteződésében, 17.15 óra körül kerékpáros férfi nem adott elsőbbséget egy személygépkocsinak és összeütköztek. A mentők a férfit súlyos sérüléssel vitték kórházba. Fél órával később Orosházán, a Rákóczi út és a Thököly utca kereszteződésében személygépkocsi vezetője nem biztosított elsőbbséget egy kerékpáros nőnek és összeütköztek. A balesetben a nő nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
A békéscsabai középiskolában a diákok egymásnak adtak jó tippeket a biztonságos internethasználatról. Kép: police.hu
2020. február 11., kedd
Ajándékkönyvek jó diáktippekért Békéscsabán
Február 5-e a biztonságos internet napja. Az alkalomból egyedülálló kezdeményezést valósított meg a Békéscsabai Rendőrkapitányság. Az Adj egy tippet, vigyél egy könyvet! című rendezvényt február 5-én tartották a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az iskolai bűnmegelőzési tanácsadó felhívására a diákok egymásnak adtak az internethasználatról tippeket. A rendezvény közel száz résztvevője 52 üzenetet fogalmazott meg, melyekben szabályok betartására figyelmeztették társaikat. Így például arra, hogy jelszavaikat ne osszák meg másokkal és időnként változtassák meg. Személyes adataikat ne tegyék közzé, és alaposan fontolják meg, hogy a közösségi oldalakra milyen fotókat töltenek fel, idegenekkel milyen információkat osztanak meg magukról.
Szerző: Sz. M.
Ez az autós 90 helyett 146 km/óra sebességgel hajtott. Kép. police.hu
2020. február 11., kedd
Folyamatosan érkeznek határsértők - Baleset Szabadkígyósnál
Békés megyében, Szabadkígyós külterületén, február 9-én, 0.50 órakor árokba hajtott, majd fának ütközött egy személygépkocsi. A jármű vezetője és utasa súlyos sérülést szenvedett. Battonyán, február 10-én, 8.45 óra körül igazoltattak a rendőrök egy külföldit. A férfi szír állampolgárnak vallotta magát, de nem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. A rendőrök előállították a külföldit a Battonya Határrendészeti Kirendeltségre, majd meghallgatása után, február 10-én, 14 órakor átadták őt a román hatóság képviselőinek. Békéscsabán, a vasútállomáson a biztonsági szolgálat munkatársainak jelzésére, február 10-én, 4.37 órakor igazoltattak a rendőrök négy külföldit. Közülük három férfi marokkói, egy líbiai állampolgárnak mondta magát.
Szerző: Sz. M.
< >