2022. július 1., péntek,  Tihamér és Annamária
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
Töltésmagasítás Gyomaendrőd térségében, a Hármas Körös mentén. Kép: KÖVIZIG
Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre kiépítése - Védvonalak terhelésének csökkentése a Körösökön – Projektzáró Gyomaendrődön
Árvízvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű a Széchenyi 2020 program keretében megvalósult - KEHOP-1.4.0-15-2016-00012 azonosító számú - projekt. A munkák fő eleme - a Békés megyei Gyomaendrőd térségében - a Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi töltésének magasítása a mentett oldal felé. A 3,73 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósult pályázatot az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Békés megyei, Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma valósította meg. A vízügyi ágazat a 2013-as, dunai árvíz után döntött úgy, hogy részletes vizsgálatot végez a Tiszán és mellékfolyóin, az előírt mértékadó árvízszint (MÁSZ) felülvizsgálatára. Háromféle módszer együttes alkalmazásával számították ki a levonuló legnagyobb vízszinteket, és a felülvizsgálat eredményeként új - a korábbinál 1-1,5 m méterrel magasabb - mértékadó árvízszint értékeket határoztak meg. A projektzáró rendezvényt szeptember 24-én, Gyomaendrődön, a polgármesteri hivatal üléstermében tartották.
Szerző: Sz. M.
A Balaton. Kép: Wikipédia
2021. szeptember 01., szerda
Magyarország harmadik vízgyűjtő-gazdálkodási tervének fórumai - Vitaanyag véleményezése, online fórumok, rendezvények
Az Európai Unió legösszetettebb, a vizek védelme és a fenntartható vízhasználat irányelvei ernyő-jogszabályának, a 2000-ben hatályba lépett Víz Keretirányelvnek (VKI) kezdetek óta alappillére a társadalom bevonása. A víz közös kincs, minden embernek elengedhetetlen létfeltétel, így az egész társadalom közvetlenül, vagy közvetetten érintett fél a vízgazdálkodási kérdésekben. A hazai jogrendbe átültetett VKI azt tűzte ki célul, hogy felszíni és felszín alatti vizeket jó állapotba hozzák 2015-ig és a jó állapotot megőrizzék. Mivel bőven maradt még tennivaló a céldátum után is a tagországokban, a munka folyik tovább. A kitűzött célok nem változtak, a vizek jó állapotát a lehetséges eszközökkel 2027-ig el kell elérni - tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
Szerző: Sz. M.
Uszadékkiszedő gépi gereb a szeghalmi, Kernye I. szivattyútelepen. Kép: KÖVIZIG
2021. augusztus 31., kedd
Kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű projekt - Befejeződött a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek korszerűsítése
A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult a Szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója, a KEHOP-1.3.0-15-2015-00002 azonosító számú projekt, amely kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű. A projekt az 56. számú Szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek legkritikusabb pontjait érinti. Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma 2016-2021 között valósította meg a nagyberuházást - tájékoztatott a Békés megyei, gyulai székhelyű KÖVIZIG. A nagyberuházás ünnepélyes átadását augusztus 26-án, a szeghalmi Kernye I. szivattyútelepnél tartották.
Szerző: Sz. M.
 Meglocsolt fa. Kép: Hatvanezer Fa Egyesület
2021. augusztus 18., szerda
Hatvanezer Fa Egyesület Békéscsabán – Békés megye, különösen Békéscsaba erdőhiányban szenved
Nagyjából mindenki számára ismert a globális felmelegedés, a klímaváltozás ténye. A globális felmelegedés összetett fogalom, amely a Föld légkörének változásán túl, emberi tényezőkön múlik, főleg az iparilag fejlett országok által a légkörbe kibocsátott szennyezőanyagok okán. Mindezek éghajlatváltozásban mutatkoznak meg, mint szélsőséges időjárás: áradások, lezúduló villámesőzések, hatalmas erejű viharok, esőhiány, szárazság, erdőtüzek, vízhiány, olvadó jégtáblák, jégmezők…, s mindezek nemcsak más-más országban, hanem országon belüli régiókban is megjelennek különböző mértékben, jelenségben. Nem mostanában lett nyilvánvaló az a tény, hogy kritikus változáson megy keresztül Földünk éghajlata, hiszen már a Római Klub, amelyet 1968-ban alapítottak egy magyar származású olasz gyáriparos, Aurelio Peccei és a skót Alexander King ötlete alapján. 1972-ben figyelmeztettek először a közelgő katasztrófára a Növekedés határai című kiadványukban. A klub a tudományos akadémiák elvét, tudósok kutatási eredményeit tekinti példának. Tevékenységüket így határozták meg: „Célunk a közös gondviselés és felelősség az emberiség jövőjéért!”
Szerző: Zsidov Magdolna
Csapó Géza (balról), a ’70-es évek kajak királya és Sós Imre (jobbról), a ZERGE elnöke a pénteki táblaavatón. Kép: ZERGE egyesület
2021. augusztus 03., kedd
Személyes üzenetekkel, táblákkal jelölték meg a fákat, melyeket a kajak-kenu kiválóságai ültettek - Környezetvédelem a jövőért
A sport, az egészséges élet, életterünk környezetvédelme, idegenforgalmi lehetősége volt a szlogenje a már egy ideje szünetelő Élővíz-csatorna Emléktúránknak, melyen elsősorban a kajak-kenu kiválóságai csatlakoztak személyes részvételükkel törekvéseinkhez. A program keretében, a térségben, a kiválóságok igen sok fát ültettek el, melyekből a legtöbb Békéscsabán található, az Árpád fürdő mellett, a csatornaparton, és a benti területen. Egyesületünk úgy döntött, hogy az adott személy üzenetét is tartalmazva ,,kitáblázzuk” a fákat – tájékoztatott Sós Imre, a ZERGE Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnöke.
Szerző: Sz. M.
A Kettős-Körös Békésnél május 23-án tetőzött. Kép: KÖVIZIG
2021. május 25., kedd
Folytatódik az árhullám levonulása - A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi helyzete
Az elmúlt 24 órában helyi zivatarokból hullott a Berettyó vízgyűjtőjén, néhány helyen jelentősebb csapadék, a legtöbbet Margittán mérték (31,3 milliméter). A hegyvidéki vízgyűjtő területein jellemzően 0-5 milliméter közötti eső esett. Magyar területen, a Szeghalmi Szakaszmérnökség területét érte a legtöbb csapadék, több állomáson is 20 milliméter körüli értékeket jelentettek (Szandazug: 18,5 milliméter; Sebesfok 18,7 milliméter; Újiráz: 19 milliméter), a legtöbb csapadék Darvason hullott, 27 milliméter - tájékoztatott május 24-én, a Békés megyei, gyulai székhelyű KÖVIZIG.
Szerző: Sz. M.
A Kettős-Körös I. fokú árvízvédelmi készültsége a dobozi hínál. Kép: KÖVIZIG
2021. május 24., hétfő
Szivattyúk emelik a belvizet a folyókba - A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság az ár- és belvízvédelemről
Az elmúlt 24 órában csak kisebb csapadékról érkezett jelentés a Körösök vízgyűjtőjéről. Román területen jellemzően egy milliméter körüli értékeket mértek (max. 1,7 milliméter, Kisróna), magyar területen szintén egy milliméter körüli csapadék hullott (max. 1,1 milliméter Elek, Félhalom) - tájékoztatott - május 23-án a Békés megyei, gyulai székhelyű KÖVIZIG. A Körösök vízrendszerében folytatódott az árhullám levonulása. A Fekete-Körös teljes szakaszán apad, Belényesnél 5 órakor 121 centiméter (I. fok 225 centiméter), Tenkénél 207 centiméter (I. fok 350 centiméter), Talpasnál 452 centiméter (I. fok 680 centiméter), Nagyzeréndnél 623 centiméter (I. fok 600 centiméter) volt a vízállás. Magyar területen, Antnál, 6 órakor 524 centiméter (I. fok 500 centiméter), Remeténél 498 centiméter (I. fok 500 centiméter) volt a vízállás.
Szerző: Sz. M.
A Fekete-Körös áradása Antnál, május 20-án. Kép: KÖVIZIG
2021. május 21., péntek
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi helyzetéről
Az elmúlt 24 órában a romániai vízgyűjtőn folytatódott a csapadéktevékenység, jellemzően 10 milliméter területi átlagú csapadék hullott, főleg a Sebes-Körös és a Berettyó vízgyűjtőjén - tájékoztatott a május 20-i állapotokról a Békés megyei, gyulai székhelyű Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A legtöbb csapadékot Bulz állomáson mérték (18,7 milliméter). A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területét 13,9 milliméter területi átlagú csapadék érte, a legtöbbet Peresről (23,6 milliméter), a legkevesebbet a Gyulai duzzasztótól (4,3 milliméter) jelentettek.
Szerző: Sz. M.
A Körösök vízgyűjtő területe. Kép: KÖVIZIG
2021. május 20., csütörtök
A folyó meghaladta a valaha mért legnagyobb vízszintet - A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a folyók árvízi helyzetéről
Május 17-e, 18 óra és május 18-a, 18 óra között a Fekete-Körös, Sebes-Körös, és a Fehér-Körös hegyvidéki vízgyűjtőjén jelentős mennyiségű csapadék hullott. A legtöbb csapadékot Biharfüred állomásról jelentették, ahol 24 óra leforgása alatt 182 milliméter eső esett. A lehullott csapadék hatására jelentős árhullám alakult ki a Fekete-Körösön, Belényesnél a május 18-i, 19 órai tetőzés (466 centiméter) 60 centiméterrel haladta meg a valaha mért legnagyobb vízszintet. Május 19-én, reggel 374 centiméter a vízállás (III. fok 350 centiméter), a folyó apadó tendenciájú - tájékoztatott a Békés megyei, gyulai székhelyű Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság.
Szerző: Sz. M.
Belvíz a békéscsabai Nagyréten. Kép: KÖVIZIG
2021. február 10., szerda
Védekezés a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén
Az elmúlt 24 órában, területi átlagban, mintegy 12 mm csapadékterhelés érte a Körösök hegyvidéki vízgyűjtőjét. A legtöbb csapadékot a romániai Bihar megyében, Biharfüreden (31 mm), a legkevesebbet a romániai Kolozs megyében, Bánffyhunyad állomáson (0 mm) mérték. A legnagyobb hóvastagság Biharfüreden mérhető (33 cm), havat még a romániai Vigyázó állomásról jelentettek (14 cm). A Békés megyei, gyulai székhelyű KÖVIZIG területén az elmúlt 24 órában, területi átlagban 10,2 mm csapadék hullott. A legtöbb a Békés megyei Remetén (14,5 mm), a legkevesebb a Békés megyei Ecsegfalván (5,7 mm) hullott – tájékoztatott a KÖVIZIG.
Szerző: Sz. M.
< >