2018. december 19., szerda,  Viola
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
A program "nyitóképe" (balról jobbra): Hegedűs János András, Kiss Gyula, Gyurkó Dániel Tamás, Oletics Zoltán és Tolnai Péter
A Békés Megyei Önkormányzat tájékoztató programja az éghajlatváltozással kapcsolatos teendőkről – az általános ismeretek tükrében
Békéscsabán tartották meg szerdán a Békés Megyei II. Éghajlatváltozási Workshopot. Alapvetően a kis és közepes méretű vállalkozásokat célozták meg vele. A téma időszerűsége és fontossága sem tudta megmozdítani a teljes célközönséget, főként békéscsabai vállalkozások képviseltették magukat. Kétfélék vagyunk: akik úgy gondolják, hogy „otthon vannak” ebben a témában, s már könyökükön jön ki a dolog, másokat pedig meg sem érint a probléma, gondolván (olykor mondván is), ilyesmi nem az ő gondjuk. Aki részt vett ezen a szemléletformáló és aktivizáló fórumon, immár kijelentheti: a megoldás egy harmadik úton keresendő.
Szerző: Kiss A. János
A helyi védetté nyilvánított, 1928 körül épített iskola
2011. november 09., szerda
Védetté nyilvánították Kamuton a Négyegyenes dűlői, egykori tanyasi iskolát
Ritka (jó) döntés: helyi védetté nyilvánította a kamuti képviselő-testület a Négyegyenes dűlői, egykori tanyasi általános iskola épületét. A dokumentáció elkészítésével az önkormányzat Szelekovszky László nyugalmazott természetvédelmi szakfőtanácsost, a Mersz alapítvány alapítóját bízta meg. Az ajánlás elkészítése után a képviselők „védelmet nyújtottak” az régi iskolának.
Szerző: Dénes Juli
Pusztabeli Dotto-járat
2011. szeptember 19., hétfő
Ezért is van értelme egy nemzeti parknak
Ebben a hatalmas, „össznépi fesztivalizmusban” ritkán csettint az ember szívből jövő elismeréssel. Eme foghíjas alkalmak egyikének lehettek tanúi mindazok, akik szombaton kihasználták a szeptember közepi kánikulát, s ellátogattak a kardoskúti Fehér-tó Napjára. Ki a pusztába, mely itt (nem is mellesleg) a Körös-Maros Nemzeti Park része.
Szerző: Kiss A. János
Bűvös hármas a határhalmon
2011. augusztus 24., szerda
Trianon előtti kő, akácok és a taréjos búzafű idézi a múltat Csanádapáca mellett
Hatalmas útbaigazító tábla vonzza a szemet a Békés megyei Csabaszabadi után, Csanádapáca felé haladva, bal oldalon, az út mentén. A 4 és fél méteres, fából faragott tábla Szelekovszky László természetvédőnek, a Mersz Alapítvány alapítójának keze munkáját dicséri, s persze nemes szándékát jelképezi. A tábla mutatja az irányt az utazónak, merre találja azt a hármashatárhalmot, melyen 2010-ben fedezték fel a történelmi Csanád, Arad és Békés vármegye határait jelző követ. Fontos szerepet tölt hát be a tábla, nélküle az idegen egyszerű bekötőutat lát fasorokkal, gondosan művelt földeket, jobbról napraforgót, balról gabonát, ám semmi emelkedőnek nincs nyoma még ezen a ponton. A szépség, a páratlan, védett kultúrtörténeti emlék jóval beljebb, a bekötőút mentén, szerényen húzódik meg.
Szerző: Dénes Juli
< >