2020. április 7., kedd,  Herman
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
: A KÖVIZIG emblémája
Víz világnapi rendezvények a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál - Nyertes rajz- és kollázspályázatok
Szódavíz, egy magyar kultuszital címmel nyílt kiállítás Gyulán, a víz világnapja alkalmából a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Tájvízházában. A kiállított gyűjtemény Bánffi Istváné és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szervezésében érkezett Gyulára. A tárlat június 2-ig látható. A KÖVIZIG idén is gazdag programmal emlékezett meg a víz világnapjáról.
Szerző: SZ. M.
"Beszédes" torta  a könyvbemutatón
2019. február 22., péntek
Nem mese: meseolvasás közben is megtanulhatók az élelmiszerbiztonsági alapismeretek
Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában – olvasható a Nébih tájékoztatójában.
Szerző: Nébih-tájékoztató
A program "nyitóképe" (balról jobbra): Hegedűs János András, Kiss Gyula, Gyurkó Dániel Tamás, Oletics Zoltán és Tolnai Péter
2018. január 31., szerda
A Békés Megyei Önkormányzat tájékoztató programja az éghajlatváltozással kapcsolatos teendőkről – az általános ismeretek tükrében
Békéscsabán tartották meg szerdán a Békés Megyei II. Éghajlatváltozási Workshopot. Alapvetően a kis és közepes méretű vállalkozásokat célozták meg vele. A téma időszerűsége és fontossága sem tudta megmozdítani a teljes célközönséget, főként békéscsabai vállalkozások képviseltették magukat. Kétfélék vagyunk: akik úgy gondolják, hogy „otthon vannak” ebben a témában, s már könyökükön jön ki a dolog, másokat pedig meg sem érint a probléma, gondolván (olykor mondván is), ilyesmi nem az ő gondjuk. Aki részt vett ezen a szemléletformáló és aktivizáló fórumon, immár kijelentheti: a megoldás egy harmadik úton keresendő.
Szerző: Kiss A. János
Pusztabeli Dotto-járat
2011. szeptember 19., hétfő
Ezért is van értelme egy nemzeti parknak
Ebben a hatalmas, „össznépi fesztivalizmusban” ritkán csettint az ember szívből jövő elismeréssel. Eme foghíjas alkalmak egyikének lehettek tanúi mindazok, akik szombaton kihasználták a szeptember közepi kánikulát, s ellátogattak a kardoskúti Fehér-tó Napjára. Ki a pusztába, mely itt (nem is mellesleg) a Körös-Maros Nemzeti Park része.
Szerző: Kiss A. János
Bűvös hármas a határhalmon
2011. augusztus 24., szerda
Trianon előtti kő, akácok és a taréjos búzafű idézi a múltat Csanádapáca mellett
Hatalmas útbaigazító tábla vonzza a szemet a Békés megyei Csabaszabadi után, Csanádapáca felé haladva, bal oldalon, az út mentén. A 4 és fél méteres, fából faragott tábla Szelekovszky László természetvédőnek, a Mersz Alapítvány alapítójának keze munkáját dicséri, s persze nemes szándékát jelképezi. A tábla mutatja az irányt az utazónak, merre találja azt a hármashatárhalmot, melyen 2010-ben fedezték fel a történelmi Csanád, Arad és Békés vármegye határait jelző követ. Fontos szerepet tölt hát be a tábla, nélküle az idegen egyszerű bekötőutat lát fasorokkal, gondosan művelt földeket, jobbról napraforgót, balról gabonát, ám semmi emelkedőnek nincs nyoma még ezen a ponton. A szépség, a páratlan, védett kultúrtörténeti emlék jóval beljebb, a bekötőút mentén, szerényen húzódik meg.
Szerző: Dénes Juli
< >