2022. május 24., kedd,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2022. április 16., szombat
Húsvét az asztalon
Sonka, tojás, sütemények és sok minden más – Ágoston Jolán dietetikus ajánlja olvasóinknak, az ünnepekre
Szerző: Sz. M.
Ma, Magyarországon, húsvétkor, szokásosan füstölt sonkát, tojást, fonott kalácsot, egyes régiókban sárgatúrót, szárazkolbászt, különféle édességeket tesznek asztalra. Olaszországban ciaramicole, Németországban gyümölcsös sajttorta, Hollandiában Paasbrood kenyér, Svédországban heringgel és hagymával rakott burgonya, Görögországban bárány kerül az étkezők tányérjára. (Forrás: Wikipédia). A www.vitalap.hu Ágoston Jolán dietetikus húsvéti receptjeit ajánlja olvasóinak. Húsvétkor is egészségesen! – vallja a dietetikus.

Húsvéti harangok – nárciszok. Kép: Depositphotos

 

 

 

Túróból tojás sütemény

 

 

Hozzávalók: 50 dkg túró, 4 evőkanál tejföl, 3 egész tojás fél dl olaj. A hozzávalókat kikavarjuk, majd 15 dkg lisztet teszünk hozzá. Továbbá: 1 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál cukor (cukorbetegnek glukonon), 1 csapott evőkanál vaníliás cukor (cukorbetegnek vanília aroma), 10 dkg mazsola, 20 dkg durvára darabolt dió is finom benne (ez elhagyható).

 

A további hozzávalókkal is összekavarjuk és hűtőben pihentetjük fél órát. Ezután, tojásformákat készítünk a masszából és kiolajozott közepes tepsiben, 25-30 perc alatt süssük készre a túrótojásokat.

 

A masszát céklával, vagy meggypéppel színezhetjük pirosra. Barna tojásunk lesz, ha a cukrot karamellizáljuk és készre sütés előtt leöntjük cukormázzal a tojások másik felét. A kisütött, langyosra hűlt túrótojásokat megszórhatjuk kakaóporral is.

 

Ebből az alapanyagból készíthetünk csoki díszítéssel különböző figurákat is, a gyerekek örömére.

 

 

Húsvéti asztal. Kép: Pixabay

 

 

 Mutatós, sonkásvonat sok zöldséggel a locsolkodóknak

 

 

Kalóriaszegény és a tavasz üdeségét idézi, tálcán vagy porcelán tányéron is asztalra tehető.

 

Hozzávalók: Kígyóuborka, melyet megmosva, végeit levágva, méretre szabva, közepét kiszedve tesszük a tányérra. Ez a vonat teste, ide kerül a töltelék.

 

 

Főtt tojás, megpucolva, ketté vágva. Ezek lesznek a vonat kerekei, melyeket hurkapálcával rögzítünk a vonat törzséhez.

 

Piros retek, ketté vágjuk és a fél tojáshoz szúrjuk, hogy a színek adják a trikolort.

 

 

Töltelék: Főtt, kihűtött sonkát daráljunk le, ízesítsük csípős porpaprikával. Apróra vágjunk össze újhagymát, retket, salátalevelet, reszeljünk bele gyömbért és főtt céklát. Keverjünk hozzá pár kanál feloldott aszpikot, ez a kötőanyaga is a tölteléknek. Aszpik kockával is dúsíthatjuk, sőt, ha készen vagyunk az uborkák megtöltésével,lekenhetjük  aszpikkal, hogy szép, fényes legyen a vonatunk. A vonatvezetőt készítsük főtt tojásból, szemei bors-szemekből, a fülei újhagymaszár-darabkából, szája piros retek darabkából alakítható ki. A vezetőt is hurkapálcával rögzítsük az uborkához. Szórjuk meg a töltelék tetejét szezámmaggal és apróra vágott petrezselyemzölddel, mielőtt aszpikkal lefújnánk.

 

Kínáljuk sajtszeletekkel és vékonyra szeletelt pirítós kenyérrel.

 

Ötletek húsvétra. Kép: Depositphotos

 

 

 Sajtos golyók  húsvétra



Hozzávalók: 20 dkg füstölt, főtt hús, főtt sonka is lehet. 30 dkg tejszínes krémsajt (fogyni vágyók 1 dl tejben daraboljanak bele nem-tejszínes kocka sajtot és olvasszák kenhetőségig), 5 dkg vaj (fogyni vágyók vajat elhagyhatják), reszelt torma evőkanálnyi, 20 dkg trappista sajt reszelve, só, őrölt bors, 1 kiskanál mustár (pótolható  paradicsompürével is a mustár). Ízlés szerint többet is tehetünk, mert a húst kell összefognia. A sós ízt kóstoljuk, mert az alapanyagok sósan készülnek.

Elkészítés: A füstölt húst finomra daráljuk. A  krémsajttal, ízesítőkkel - mustár vagy paradicsompüré, kevés reszelt torma -, összedolgozzuk, sóval, őrölt borssal ízesítjük. A masszából vizes kézzel diónyi golyókat formálunk, reszelt sajtban megforgatjuk és (salátalevelekkel bélelt) tálra tesszük. Néhány órára
hűtjük. Sós kekszet kínálhatunk mellé. Készíthetünk lapos kis korongokat is és pirítós kenyérre téve díszíthetjük retekkel, újhagymával is.

Kettévágott főtt tojást nyusziként öltöztetve ültethetünk a szendvicsekre.



Sok sikert és jó étvágyat kívánok!

 

Kellemes húsvéti ünnepet kívánok a kedves olvasóknak!

 

Ágoston Jolán dietetikus

Keress, segítek tanácsadással.

Telefon: 06-20-486-01-26

E-mail: agostonjolan@gmail.com

 

 

A főtt tojás és a sonka – így vagy úgy - nem hiányozhat az asztalról. Kép: Dowload

 

 

 

Kép1: Húsvéti harangok – nárciszok. Kép: Depositphotos

 

Kép2: Húsvéti asztal. Kép: Pixabay

 

Kép3: Ötletek húsvétra. Kép: Depositphotos

 

Kép4: A főtt tojás és a sonka – így vagy úgy - nem hiányozhat az asztalról. Kép: Dowload



<
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.