2022. augusztus 17., szerda,  Jácint
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2021. november 15., hétfő
Hogyan kell jól segíteni?
Amikor a bonyolult kérdésre egyszerű a válasz: a látássérült mondja meg
Szerző: Erdősné Onda Marica
Erre a kérdésre nagyon bonyolult, de ugyanakkor nagyon egyszerű is a válasz. Ahány látássérült, annyiféle a lehetőség, ezért ha ilyen helyzetbe kerülünk, a legegyszerűbb, ha megkérdezzük, segíthetünk-e, vagy miben segíthetünk? Vannak vakon született, később látásukat vesztett, alig látó, csökkentlátó emberek. Ami az egyiknek alapvető, a másiknak gondot okoz. Van, aki kifejezetten igényli és szereti, ha megérintik, hogy tudják, velük beszélnek, mások inkább kerülik a testi kontaktust.

Van, akinek az a jó, ha belekarolhat vezetőjébe, és van, aki azt szereti, ha belekarolnak. A kép illusztráció. Forrás: Depositphotos

 

Nem vagyunk egyformák, és még mi, látássérültek is gyakran különböző véleményen vagyunk arról, hogy milyen is a jó segítség. Én azt szeretem, ha belekarolhatok abba, aki vezet engem, más azt szereti, ha őt karolják. Azt gondolom, nincs egyetemesen elfogadott és mindenkinek megfelelő segítség. Ezért senkit se tartson vissza a segítségnyújtástól az, hogy azt gondolja, nem tud megfelelően segíteni. Az a leghelyesebb, ha egyénre szabottan segítünk, minden helyzetben.

 

De hogyan tehetnénk ezt meg? Egyszerűen. A vak ember útmutatása szerint. Ezért a legjobb, ha minden esetben megkérdezzük, kér-e segítséget, és ha igen, akkor hogyan segíthetünk. Hiszen a látássérült személy ismeri leginkább a saját helyzetét, ő tudja legjobban meghatározni, milyen segítségre van szüksége. Persze része ennek az is, ha valaki nem kér segítséget. Ne érezzük elutasításnak, sértődés nélkül fogadjuk el. Valószínűleg neki most leginkább arra van szüksége, hogy egyedül oldhassa meg az adott helyzetet. Ez a kulcsa annak, hogy mindenki számára gyümölcsöző legyen a találkozás.

 

 

Kép: Van, akinek az a jó, ha belekarolhat vezetőjébe, és van, aki azt szereti, ha belekarolnak. A kép illusztráció. Forrás: Depositphotos<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.