2023. szeptember 27., szerda,  Adalbert
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2021. november 08., hétfő
Terápia ecsettel, szeretettel
A Padlásterápia festőkör hetedik kurzusának záró kiállítása a Békés Megyei Könyvtár Lencsési Könyvtárában
Szerző: Zs. M.
A Békés Megyei Könyvtár Lencsési fiókkönyvtárában, a Padlásterápia néven működő festőcsoport hetedik, ünnepi, záró kiállítását rendezte meg, november 4-én. A hetes szám a Bibliában, a mitológiában és a mesékben is a teljességre jutás, a beteljesülés száma. A hetes számhoz érve, izgalmas kérdés, lesz-e folytatása ennek a nagyszerű kezdeményezésnek? A kiállítás ünnepi programját a Padlásterápia vezetője, G. Pataki Mária festőművész nyitotta meg, ígéretet téve, hogy nem fejeződnek be a foglalkozások. Egy szinttel feljebb lépnek, így ezt a záró kiállítást, a nyolcadik kurzus nyitásának is lehet tekinteni, ha a járvány miatt másként nem is, de otthon, online oktatásban biztos. Elsőként Dobos Hannát kérte fel, hogy énekével indítsa a műsort. A fiatal tehetség a Honfoglalás című film Kell még egy szó megható szöveggel írt, gyönyörű betétdalát énekelte el lírai finomsággal.

Balról jobbra Dobos Hanna (ének) G. Pataki Mária, Lukoviczki Anna a képek egy töredéke előtt

 

A kiállítást üdvözlő értékelést Lukoviczki Annától, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettesétől hallhatták a jelenlévők. Miután köszöntötte a résztvevőket, megköszönte az üzenetértékű dalt, szövegét összekapcsolta az ’56-os forradalom mártírjaira emlékezéssel, amely ugyanezen napra, november 4-ére esik. Méltató szavaiban kitért a kurzusok vezetőjének, kigondolójának, G. Pataki Mária festőművész szándékának erényére, a foglalkozások gondozásának felemelő, építő céljára. Ahogy mondta, a képeket végignézve két dolog fogalmazódott meg benne: az egyik, hogy a legbonyolultabb alkotó gépezet az emberi kéz, a másik, hogy ezt a „gépezetet” az alkotók érzései, gondolatai, tapasztalatai teszik látvánnyá, ugyanúgy, ahogy annak idején Munkácsy Mihályét, a város magának tulajdonított festőóriásáét is.

 

Zsilák Mária verstolmácsoló, Beraczkáné Veronika a vers szerzője

Munkácsy festményei közül kiemelte a bibliai témájú trilógiát, majd kitért a nagyhatású Milton című képre, amelynek másolata a Nemzeti Galériában van kiállítva, az eredetit New York Közkönyvtára őrzi. A kép azt a jelenetet ábrázolja, amikor a vak költő átszellemült arccal diktálja lányának az Elveszett Paradicsom epikus költeményét. Ezt azért is tartotta szükségesnek megemlíteni, mivel a világon, szinte egyedülállóan Munkácsy festészetére érvényes a kifejező arc- és portréfestészet. Értékként említette meg, hogy Békéscsabán, hűen őrzik a festőóriás emlékét, amit a jelenlegi Padlásterápia kiállítás másolatai is igazolnak.

 

Az elhangzott értékelést Zsidov Magdolnának, a vitalap.hu újságírójának felszólalása követte, aki maga is a festőkör tagja. Beszédében kitért arra, mekkora kihívás az embernek önmaga képességét a lappangó mélységből kiásni, ugyanúgy, ahogy annak idején Munkácsy Mihállyal történt. Emésztő vágyát a festészet művelésére nem hagyta elveszni, meg akarta valósítani titkos álmát, saját erejéből, esetleg mások támogatásával, s végül nemcsak hazánk, de az egész világ meghatározó festőgéniusza lett. Zsidov Magdolna úgy fogalmazott, hogy a rejtett képességeket, mint talentumokat Isten beleplántálta minden emberbe, csak meg kell találni a módját, miként lehet felszínre hozni. G. Pataki Mária erre érzett késztetést, mert hiszi, hogy az alkotás lelki szükséglet, amelyet ki kell emelni a hétköznapok színtelenségéből. Zsidov Magdolna szomorú tényként említette, milyen nehéz, és válságos korszakot indított a XXI. század. Félelmekkel, magánnyal, elszigetelődéssel kell megküzdeni az egész világon dúló járvány kapcsán, amely a lelki és testi erőt teszi próbára. De ebben a korszakban sincs remény nélkül senki, hiszen az egymásra utaltság, a közösségi szellem ereje nyújthat segítséget a túlélésre.

 

 

Martos Kati fotós a képei előtt

Ezért is van szükség a közös feladatokat is célul tűző együttlétekre, mint terápiára. Beszéde zárásaként, Ancsel Éva filozófustól idézett egy biztató gondolatot: „Szegények közt az a legszegényebb, aki elkótyavetyéli szárnyait, mielőtt megtudná, hogy volt neki, ha nem is repülés céljából, inkább azért, mert akinek szárnya van, csak az marad hűségből a földön.”

 

A kiállítás megnyitó hangulatát egy humoros vers színesítette, Zsilák Mária előadásában. A vers szerzője, Beraczkáné Veronika, aki a festőkör alkotójaként, versekben is „megrajzolja” az egyes kurzusok jellemző pillanatait. A vers után Lukoviczki Anna megköszönte Beraczkáné Veronikának a könyvtárért tett, fáradhatatlan önkéntes munkáját. Zárszóként, mint ízig-vérig könyvtáros, kérte a jelenlévőket, hogy a könyvtár látogatására, a könyvtár, a papíralapú könyvek szeretetére késztessék a környezetüket, hiszen egyik feltétele, hogy sokáig működhessenek a könyvtárak. Két ígéretes programra is felhívta a figyelmet. Mint kiderült, november 17-én a Békés Megyei Könyvtár vendége, Endrei Judit, ikonikus tévés lesz, Korhatártalanul című kötetének bemutatójával. Titkos reményként említette még meg, hogy Borbás Marcsi legújabb kötetével is hamarosan várható a megyei könyvtárba.

 

G. Pataki Mária zárszóként hangsúlyozta, hogy nem a tökéletesre törekvés, hanem az egyéni látás, érzékelés fejlesztése a cél, baráti légkörben. Örömhírként jelentette be, hogy Gyarmati Gabriella művészettörténész meghívására, november 12-én, a festőkör tagjai egy órán át, különleges alkalom keretében, zenére festhetnek a Munkácsy Mihály Múzeumban. A kiállításmegnyitó Zsilák Mária előadásában Goethe Életszabály című gondolati versével fejeződött be.

 

 Könyvsütemények kínálata

 

A méltán nagyszerű eseményt vendéglátás, kellemes beszélgetések követték.

 

 

Balról jobbra Zsilák Mária, Zsidov Magdolna, Lukoviczki Anna a G. Pataki Máriától ajándékba kapott képekkel. A Krisztus-fej Munkácsy-másolat. Fotó: Martos Katalin

 Kép1: Balról jobbra Dobos Hanna (ének) G. Pataki Mária, Lukoviczki Anna a képek egy töredéke előtt. Fotó: Martos Katalin

 

Kép2: Zsilák Mária verstolmácsoló, Beraczkáné Veronika a vers szerzője. Fotó: Martos Katalin

 

Kép3: Martos Katalin a festményei előtt, aki a fotózás művészete mellett festeget is

 

Kép4: Könyvsütemények kínálata. Fotó: Martos Katalin

 

Kép5: Balról jobbra Zsilák Mária, Zsidov Magdolna, Lukoviczki Anna a G. Pataki Máriától ajándékba kapott képekkel. A Krisztus-fej Munkácsy-másolat. Fotó: Martos Katalin

 

 

 

 

 

 

 <
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.