2021. szeptember 29., szerda,  Mihály
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2021. július 19., hétfő
A fehér koporsó
Ma temetik a gyulai Szathmáry Nikolett Editet - ,,Őrizz meg szívedben, és vigyázz minden kisgyerekre, hogy velük ez soha ne történjék meg"
Szerző: Árpási Zoltán - Szőke Margit
Ma kísérik utolsó útjára Gyulán, az 1998 januárjában eltűnt Szathmáry Nikolett Editet. A gyermek bűncselekmény áldozata lett, csontjait idén februárban találták meg egy nádasban.

A fehér koporsó a gyulai Szentháromság temetőben, 2001. július 19-én. Kép: Szathmáry Nikolett családja

 

 

A fehér koporsó


Ma délután a gyulai temetőben leeresztenek a sírba egy fehér koporsót, Szathmáry Nikolett Edit – vagy, ahogy az ország megismerte: Niki - hamvaival. Hét és fél évesen szállt alá ebből a világból, annyi idősen tűnt el, s már csak csontjaiban tért vissza három évvel később, idén februárban. Mi történt vele, hogyan került holtteste a gyulai csatorna nádasába nejlon- zacskóba csomagolva - egyelőre rejtély. A feltételezések szerint gyilkosság áldozata lett. Hogy ki volt, ki tette, milyen körülmények között, sejteni sem lehet. Csak remélni, hogy gyilkosa rendőrkézre kerül. Megpróbálom elképzelni az elképzelhetetlent. A pillanatot, amikor a szép és barátságos kislány egy felnőtt hízelgő csábítására igent mondott. Miért ne, abban a biztonságot nyújtó, kapaszkodókkal teli városban, Gyulán, ahol sokan ismerik őt. Aztán elképzelem a döbbenetes felismerést, hogy nem engedik haza édesanyja, a testvérei, szeretett játékai, könyvei közé. Pedig neki mennie kell, várja a szobája. Nem lehet, hogy macija este nélküle alszik el. Aztán - már zokogó szívvel - próbálom beleélni magam abba a szörnyű másodpercbe, amelyikben a gyilkos keze lesújt rá, amikor elszakítja mindattól, amit életnek nevezünk. Végül a rideg valóság: a zsák szorítása, a víz jeges hidege, a nád susogása, az éj sötétje, a föld fagyos keménysége, amelyen arcra borulva megkezdte örök álmát Niki, a most már mindig hét és fél eves gyulai kislány. Egy gyilkosság sohasem bocsánatos bűn. Egy gyermekgyilkosság különösen nem az. A fiatal áldozatok nevét megőrzi az emlékezet. Valamikor az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején Szőnyben meggyilkoltak egy tízéves kisfiút, Pintér Pálcikát. Nevére negyven év távolából is emlékszem. Tragédiája döbbenetét váltott ki az országból, a környéken élő szülőkön eluralkodott a félelem. Aztán ahogy a gyilkos kézre került, alábbhagyott a rémület, s a gyerekeket féltő figyelem.


Szathmáry Nikolett Edit gyászjelentésében most az áll: „Őrizz meg szívedben, és vigyázz minden kisgyerekre, hogy velük ez soha ne történjék meg." Isten veled, drága Niki!

 

Árpási Zoltán

 

 

Niki eltűnésének és megtalálásának krónikája

 

1998. január 14. Délután a gyulai művelődési házból hazafelé menet nyomtalanul eltűnt a hétéves Nikolett. Édesanyja a rendőrségen 21.25 órakor jelentette be kislánya eltűnését.


1998. január 15. Rendőrségi felhívást tettek közzé, s rendkívüli erőkkel megkezdték Nikolett keresését.

 

Szathmáry Nikolett arcképe. Kép: Szathmáry Nikolett családja

1998. január 16. Szemtanúk január 14-én 16.05 órakor látták utoljára a gyermeket.


1998. január 20. A miskolci speciális mentőcsapat kutyákkal,
köztük Manccsal vett részt a keresésben, s az ORFK bevetési csoportja is bekapcsolódott a kutatásba.

 

1998. január 25. Szolnokról, Jászberényből, Székesfehérvárról és Tatabányáról is érkeztek speciális mentők, hogy segítsék a keresést.

 

1998. szeptember 9. Az édesanya közölte, a látnokok szerint a lánya él. Az Interpol Nikolettet felvette a világ 12 legkeresettebb gyermekének listájára, a fényképes felhívást számos országba eljuttatták.

 
2000. december 29. Egy jósnő szerint Nikit egy hozzá kedvesen szóló fiatalember házának pincéjébe csalta, ahol megölte.

 
2001. február 20. Egy gyulai nádasban zsákba csomagolt csontokat találtak.


2001. február 21. Niki édesanyja felismerte gyermekének a holttestnél talált ruháit, csatjait, hajgumijait.


2001. július 6. DNS-vizsgálattal azonosították a csontokat: kétséget kizáróan Szathmáry Nikolett Edit földi maradványait találták meg.


2001. július 19. Gyulán végső nyugalomra helyezik a kislányt.


A gyilkost keresi a rendőrség.


Szőke Margit

 

 

A két írás Niki temetésének napjára jelent meg a Békés Megyei Hírlap 2011. július 19-i, csütörtöki számában.

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.