2021. április 23., péntek,  Béla
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2021. március 31., szerda
Húsvéti emlékezés
Az újjáéledés az emberi létet átszövő örök remény
Szerző: Szemenyei Sándor
A szobába beszöktette fényét a kora délután. A család húsvétot ünnepelt: az unokákkal felidéztük az evangéliumi történet üdvös szellemét. A kezdetet, amikor a végzetes reggelen a hatalomba beleszeretett Pilátus előtt megjelent Jézus, és a helytartó az igazság ítélő erejét a megtévesztett tömeg óhajának eszközévé tette, s mosta kezeit.

Jézus feltámadt, az élet legyőzte a halált! Forrás: pixabay.com

 

 

Aztán képzeletben végigjártuk Krisztus keresztútját, felidézve a sajgó történéseket. Láttuk a tülekedő tömeget, amint a szenvedő Krisztuson ördögi kacajjal nevetett, de emlegettük a melegszívűeket is, akik lélekben együtt szenvedtek vele. A legendák ködéből életre keltettük Veronika történetét, aki kendőjével felitatta Jézus orcájának verejtékcsöppjeit. Majd az idő mélységéből felmerült Simon is, ahogy vállára vette a keresztfát, hogy enyhítse Jézus kínjait.

 

 

A rendőrök a növénytermesztéshez használt, árammal működő eszközöket is lefoglaltak. Kép: police.hu

A derengő látomások sorát a szenvedéstörténet végzetes színtere, a Golgota zárta be. A legenda szerint ennek, az egykor kietlen kővidéknek egyik sziklaüregében az emberiség ősatyjának, Ádámnak koponyája lelte nyughelyét. Ezen a mágikus helyen emelkedett Jézussal égnek a kereszt, és hívta elő szent lényéből ember-énjét a mérhetetlen fájdalom. Szívének utolsó dobbanásával a zord szikla vidéken szállt a mennybe az ember-Isten, Jézus sóhaja: „ Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet.”

Ezután harmadnapon - szőttük tovább az emlékezés fonalát-, a sziklasír bejáratáról elgördült a kőfedél... „Jézus halottaiból feltámadott!”- tűnődött boldog lélekkel fiatalabb unokánk. A csillogó tekintetekben láttam: számukra a Feltámadás misztériuma meghatározóbb érzületet teremt, mint a halál drámája a Golgotán.

 

Érthető érzet ez, hiszen az újjáéledés az emberi létet átszövő örök remény! . Voltaképpen húsvét ünnepének is ez az alapvető üzenete: Jézus feltámadt, az élet legyőzte a halált!

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.