2021. április 23., péntek,  Béla
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2021. március 27., szombat
Elszabadult a járvány, kritikus a helyzet
Nem marad más, csak a szigorítások fokozása, és versenyfutás a vakcinálás, valamint a fertőzés között
Szerző: László Erzsébet
Nagyon kritikusnak értékelte a helyzetet a www.vitalap.hu-nak rendszeresen nyilatkozó dr. Árus Tibor békéscsabai háziorvos, belgyógyász, főorvos, mert elszabadult a járvány. Az ok: elmulasztották azt a lehetőséget, ami a koronavírus-járvány felszálló szakaszának a legelején mutatkozott, akkor ugyanis szigorításokkal, kontakt-kutatással a fertőzési gócokat el lehetett volna különíteni. Ám ez a megfelelő járványügyi hálózat hiánya, valamint az elkésett szigorítások miatt nem történt meg.

Az új vakcinák érkezésével gyorsabban lehetne javítani a hazai védettségen (Forrás: Shutterstock)

 

 A főorvos megjegyezte, hogy az 1980-90-es években az akkori Köjál 7 ezer 500 alkalmazottal, megyénkénti laborral, komplett hálózattal hatásosan működött önálló szervezetként, vezetőjük, az országos tiszti főorvos irányításával. Nem tartozott semmilyen politikai irányítás alá, és 20 milliárd forintos önálló büdzséje volt. Hozzájuk tartozott még az élelmiszerlánc-felügyelet és a munkavédelem. Az ÁNTSz megalakulásával fokozatosan, a feladatok csökkentésével leépítették, 2010-ben pedig egy december 27-ei rendelettel szűkítették a hatáskörét. Később már csak 1200 dolgozó tartozott hozzájuk, és a feladatokat a kormányhivatalok népegészségügyi osztályai vették át, de ütőképes apparátus már nem kapcsolódott hozzá, sőt, a működő laboratóriumokat megszüntették, csak területi központokat alakítottak ki. Most nem marad más lehetőség, mint a szigorítások fokozása, és versenyfutás a vakcinálás és a fertőzés között.

 

A tervezett nyitásról Árus doktor elmondta, annak lehetőségét a következő hetek járványmutatói befolyásolják. Ő maga nem teljesen derűlátó. A meglehetősen sok áldozattal járó harmadik fázis felveti az önálló, független járványügyi hálózat újra felépítésének szükségességét. Addig is az orvosok és az összes egészségügyi dolgozó teszi a kötelességét. Dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke fogalmazta meg a szakma kérését a minap: ,,El a politikai kezekkel az egészségügytől!” Azt sem tartja szerencsésnek dr. Árus Tibor, hogy ebben a súlyos járványügyi helyzetben a kereskedelmi kamara véleményét többször emlegette a politikai vezetés, míg az orvosi kamara ajánlását sokszor alig vették figyelembe.

 

.: Az ötezer hazai háziorvosi rendelőből csaknem ezer oltópontnak számít (Illusztráció: Shutterstock)

 

 

Beszélgettünk a frissen megjelent rendeletről is, miszerint az egyéb szakvizsgával rendelkező – intenzív, belgyógyász – háziorvost berendelhetik kórházi szolgálatra, amennyiben az nem az oltópont rovására történik. Mint megtudtuk, az ötezer háziorvosi rendelőből csaknem ezer számít oltópontnak. Azokat a háziorvosokat tehát, akik folyamatosan oltják a pácienseket, nem vonják be kórházi munkára. További rendelkezés, hogy amennyiben az oltások számát fokozni lehet, a szakrendelőkben új oltópontok kialakítását tervezik. Ezzel magyarázható az, hogy a szakrendelőket kórházi irányítás alá rendelik. Ezzel a betegek ellátása még nehezebbé válik.

 

Szükségesnek tartott tisztázni a főorvos egy ügyet; az erdőkertesi háziorvos, akinek praxisát egymillió forintos bírsággal sújtották, azért tagadta meg a védőoltások beadását, mert a körülmények nem voltak megfelelőek. A rendelő ugyanis kicsi, az oltásra várakozók pedig a többi beteggel egy kis váróban összezsúfolódtak volna. Nyilvánvalóan a legideálisabb – hangsúlyozta a főorvos – a nagy térben, szellősen megoldható oltópontok kialakítása lenne, például sportcsarnokban, kulturális központokban, rendezvénytereken. Az illetékesek azonban nem ebben gondolkodnak.

 

 

 Egész Európában folyamatosan szállítják a koronavírus elleni oltóanyagot az egyes országokba (Illusztráció: Shutterstock)

 

A napokban országosan is felvetődött a kérdés, hogy miért orvosok oltanak az oltópontokon, hiszen a vakcinálást egészségügyi szakdolgozók is el tudják végezni. Árus főorvos erre úgy reagált, hogy az oltópontokon fennáll az anafilaxiás sokk veszélye, de egy mentőszolgálatban jártas szakember is pontosan tudja, mi a teendő ilyen esetben. Az oltás előtti orvosi kontroll sokat javíthat az esetleges nem kívánt mellékhatások kivédése érdekében.

 

Egy év eltelt a járvány kirobbanása óta, és korábban a háziorvosok sem tudták, hány Covid-beteget látnak el a járványkórházakban, és milyen körülmények között. Kérdésünkre, hogy most kapnak-e híreket a járványkórházakból, a főorvos azt mondta: a kórházakban kifelé nyilatkozati stop van, ezért a jelenlegi helyzetről sincsenek részletes, hiteles adataik. Ez pedig egyáltalán nem jó.

 

Dr. Árus Tibor: ,,A meglehetősen sok áldozattal járó harmadik fázis felveti az önálló, független járványügyi hálózat újra felépítésének szükségességét”

Szót ejtettünk a két új vakcináról is. Dr. Árus Tibor kifejtette, az indiai gyártású vakcina az AstraZeneca másolata, az orosz pedig a Johnson&Johnson vakcinához hasonló, egyadagos, adenovírus alapú oltóanyag -  a CoviShield és a CanSino nevet viselik, és máris megkapták itthon az engedélyt, így egy-két héten belül várható a behozataluk –, melyek  gyorsabban tudnának javítani a hazai védettségen. A gyógyszerhatóság vizsgálati eredménye mondja meg azt is, hogy milyen minőségűek ezek az oltóanyagok.

 

Most is ragaszkodik Árus doktor ahhoz a tanácsához, hogy mindegy, melyik országból érkezett a vakcina, ha engedéllyel rendelkezik, el kell fogadni. A menetrend egyébként az, hogy a NEAK összeállít egy oltási listát arról, hogy a regisztráltak meglévő adatai alapján kinek milyen típusú vakcinát ajánl, majd ezt elküldi a háziorvosnak. A lista alapján oltásra érkező páciensek második kontrollja a háziorvosi vizsgálatnál történik. Az oltásért a háziorvos visel felelősséget. Ezért az oltás fajtája változhat a háziorvosnál.

 

Az operatív törzs új és jó kezdeményezését is megemlítette végezetül a főorvos. A regisztrációt a jelentkezők ellenőrizhetik a https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio oldalon a taj-szám és a születési adatok megadásával. Amennyiben valaki regisztrált, jelzi a program, ha nem jelzi, az adatvedelem@neak.gov.hu email-címen megadhatók az adatok.

 

 <
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.