2021. április 23., péntek,  Béla
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2021. február 06., szombat
Éhe a szónak, éhe az igaznak
Szerző: Dr. Szemenyei Sándor
Háború van a nagyvilágban. Emberrel most nem ember csatázik, egy láthatatlan organizmus indított ellenünk gerillaháborút. Kódrendszerében rejtekező haditerve sejtjeink harmonikus működését célozta meg. Szervezetünk hadrendbe állított molekuláival védekezni kezd, s mivel a vírus- ellenség titka ismeretlen, nem képes diadalra juttatni saját immunerejét: a védekezéshez segéderők, gyógyszerek kellenek. A küzdelem végkifejletét jószerével homály fedi, hiszen nem csak a vírus, de a gyógyszeres védekezés hatóerejét is még talány lengi be. Egy ilyen ködös állapotban érthető, hogy életre kel bennünk a bizonytalanság, és elmosódnak jövőnk kontúrjai. Rendre latolgatjuk a túlélés esélyeit, lelkünk megnyugtatásra, értelmünk megbízható ismeretekre vár. Figyeljük izgatottan a járványhelyzetről szóló híreket, az igazat, nem csak a valódit reméljük.

Koronavírus. A kép illusztráció. Forrás: depositphotos.com

 

 

Noha globalizált világunk nem szűkölködik információkban, kételyeinkre a válaszok bőségben zubognak, de azok nem csökkentik bizonytalanságérzetünk hevét. Az egymásnak ellentmondó vélemények, közlemények életérzésünkben káoszt teremtenek, amelyben az értelem iránytűjével szinte lehetetlen az eligazodás.

 

A tömegtájékoztatási eszközök – főleg, ha különféle érdekek foglyai --, olyan szerkesztett világot közvetítenek, amelyben összemosódik igaz a hamissal. Közelebbről: ha ellentétek feszülnek a vírus veszélyességéről, a vakcinák hatásosságáról vagy a gyártóik megbízhatóságáról szóló információk között, tétovázva választunk a vakcinagyártók termékei közül. Eszméletünk zűrzavarában nem tudjuk felmérni, hol vagy ki mellett áll az igazság, így többnyire annak a tudományos intézménynek (pártnak, médiumnak...) a szavára hallgatunk, amely hitünk szerint a szimpatikusabb. Tanácstalanságunkban elszenderül a tények jelentősége, és felfénylik a kritikátlan tömegember virtuális valóságból építkező hite. Az ész igazsága helyett a hit igazsága vezérli az ítéleterőt: azt fogadjuk el igaznak, ami érdekünkben áll vagy amit hallani akarunk, már nem az igazságot, hanem az igazunkat keressük. Lényegében ez a gondolkodási mód a tömegtársadalmak létének szellemlényege.

 

A zilált tájékoztatás terében a döntések hatásosságának példás feltétele a társadalom szövetét átitató bizalom. Ennek hiányában veszteséggel fejezhetjük be a vírussal vívott háborút is, nehezen lábalhatunk ki a járvány okozta krízishelyzetből. Ez által - Márai Sándor szavaival - szívében szomorúbb lesz az ország.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.