2021. április 23., péntek,  Béla
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2021. január 30., szombat
Legyen a megoldás, az ok
A Covid-19-ről egy kicsit másképp
Szerző: Zsidov Magdolna
A tavalyi évben kezdődő világjárványról, a Covid-19-ről még elképzelésünk sem volt, úgy hittük, az orvostudomány jelenlegi állása hamar felszámolja ezt a szörnyeteget. Bár volt ismeretünk az előző nagy járványokról, különösen az utolsóról, a spanyolnátháról, de a mostani pandémia megrázóan robbant ki. A spanyolnátha gyújtópontja mai napig tisztázatlan. Egyes kutatások szerint a járvány az USA-beli Kansasból indult el, legalább három hullámban. Az első hírek a járványról először a háborúban semleges Spanyolországból érkeztek Európába, ugyanis, nekik nem állt érdekükben, hogy titkolják, mint a háborúban álló feleknek. Tudósításaik nyomán hamarosan mindenki értesült róla, amit eleinte hisztériakeltésnek tüntettek fel, ezzel rendkívüli nagy kárt okozva. Tulajdonképpen a spanyol hírek után kapta ez a súlyos járvánnyá duzzadó influenza jellegű vírus a spanyolnátha nevet. A megfertőzöttek jobbára védtelenek voltak az új betegséggel szemben, ennek következményeként az áldozatok számát világviszonylatban 50-70 millióra becsülik. Ha valaki megérte a századik életévét, az még szülei, nagyszülei, rokonai között hallhatott erről a rettenetes korról. Sok-sok családnak kellett elszenvednie, akár több hozzátartozója elvesztését is. Az én nagyszüleimet is érintette ez a tragédia, házastársukat elvesztve, özvegyként házasodtak, egy-két gyermeket hozva az új házasságba.

A kép illusztráció. Forrás: pixabay.com

 

 

Hogy miért írtam le ezt előzetesként? Talán azért, mert utána olvasva, nagy hasonlóságot mutat a jelenlegi, és az akkori járvány kitörése, védekezési módja, valamint a gazdasági következményeit tekintve is.

 

Magával a járvánnyal most nem kívánok foglalkozni, hiszen a hírek tömkelege érkezik több csatornából is. Lassan azt lehet tapasztalni, hogy az emberek kezdenek „immunisak” lenni, az eseményeken, úgymond, túllapoznak. Azt hallani, hogy a világ már egy mentális kifáradáshoz érkezett, amin nem lehet csodálkozni, hiszen családi, baráti, társas kapcsolatokat nélkülözve, de legalábbis minimálisra korlátozva, nem lehet sokáig élni. Ennél mégis súlyosabb és vészterhesebb az, ami a gazdaság, a megélhetés, a munka terén jelentkező válság. A tömegellátó vállalkozások bezárása, elbocsájtott dolgozók megélhetése a végsőkig kiélezi a helyzet kilátástalanságát. Ahogy halljuk, a küszöbén állunk annak, hogy akár állampolgári engedetlenség következhet be. Ami a gyógyszeres védekezést, megoldást illeti, arról jól, vagy kevésbé jól, informálva vagyunk, de egy valamiről nem hallani, mégpedig arról, hogyan lehetne ennek az egésznek az okát megszüntetni. Hogyan lehetne ennek elébe menni. Az elején lehetett hallani, hogy Kínában olyan állatokat is esznek, mint a patkány, vagy a tobzoska, amelyek esetében egy könnyen mutálódó vírus az egyik állatról a másikra terjedt, majd ezek húsának fogyasztása lett ennek a járványnak az elindítója. Eleinte ugyan megpendítették ezt az eshetőséget, de azóta hallgatás van erről. A Biblia nem hiába jegyzi fel ezeket az állatokat a tiltott ételek fogyasztása sorában. Több évezredes könyv, sokan elvetik hitelességét, tartalmát, de sok elme, mint Blais Pascal, XVII. századi francia matematikus, fizikus filozófus elismeréssel és tisztelettel írt róla Gondolatok című gyűjteményében, de más írásaiban is. Etikai, jogi, egészségügyi, szeretet törvényeit, hitelességét nem vonta kétségbe, örökérvényűnek tartotta. Nem elképzelhetetlen, hogy a zsidó-keresztény eredetű Biblia iratainak köszönhető, hogy a többségében keresztény országokban ilyen állatokat nem fogyasztanak. Az is tény, hogy a világ nagy járványai, a nemzetek közötti háborúk esetében törtek ki, így napjainkban még inkább hatással van a járványok terjedésére az országok közötti tömeges mozgás.

 

Érdemes elgondolkodni azon, vajon miért nem hallunk az okról, arról miért nem beszélnek? Pedig ennek tisztázása mindennél fontosabb lenne. A kenegetni a bajt, „szőnyeg alá söpörni” a valódi kérdést, nem lehet megoldás, addig, amíg az okra nem derül fény. A bevezetőben úgy idéztem a spanyolnátháról, hogy „gyújtópontja mai napig tisztázatlan”. Ugye mennyi hasonlóságot mutat a jelenlegi világjárvánnyal? A karantén csak átmeneti megoldás lehet, de nem lehet hosszú távú cél, legfeljebb az okozat elleni védekezés egyik módja. Nem lehet eredményt remélni, amíg az okra fény nem derül, mert sajnos, a járványoknak megvan az a „tulajdonsága”, hogy nem állnak le, és egyre sűrűbben pusztítanak. Az újra és újra felbukkanó összes vírus ellen nem lehet az embereket beoltani úgy, hogy végső soron az utóhatásaikról pontos ismeret sincs. Természetesen a védőoltás, az ok megtalálásáig az egyetlen lehetőség.

 

Mi magyarok büszkék lehetünk egy kiváló szülész orvosunkra, Semmelweis Ignácra, az „anyák megmentőjére”, aki megszállottan, az ellentáborral szemben kitartott a maga igazáért, mert tudta, hogy megtalálta az okot. Neki köszönhető a gyermekágyi halálozás megszűnése.

 

Lehangoló, de úgy tűnik, a járvány kezelésén túl, nem foglalkoznak az okkal, pedig megtalálása elvezethetne a betegség lokalizálásához. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy miért nem fektetnek nagyobb hangsúlyt az ok felderítésére? Miért csak a vakcinák variációi, a gyógyszerek sokasága számít megoldásnak. Ezzel nem azt kívánom közölni, hogy nem értek egyet a gyógyszerekkel, sőt, pótolhatatlan kincsnek tartom, hiszen az orvos- és gyógyszertudománynak köszönhető, hogy számtalan betegség kezelhető és gyógyítható. Miután ezeken gondolkodtam, jutottam arra a következtetésre, hogy az emberre káros vírusok kezelésére, egyetlen biztos lehetőség kínálkozik, a legolcsóbb, az ok felderítése.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.