2021. január 19., kedd,  Sára és Márió
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. október 25., vasárnap
Az autós arcába öklözött
A kevermesi tehergépkocsis lehülyézte a sofőrt Békéscsabán - A mezőberényi férfi ököllel ütötte a békési hivatal munkatársát - Becsapott gyógyszertárosok Békés megyében is
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, az Orosházi Járási Ügyészség folytatólagosan, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt kezdeményezte egy 37 éves, büntetlen előéletű, orosházi nő letartóztatásának további meghosszabbítását, aki azzal fenyegette meg ismerősét, hogy elvágja a torkát, ha nem ad neki pénzt. A nő 2020. szeptember 18-án, dél körül becsengetett egy – pszichés betegség miatt gondnokság alatt álló – ismerősének orosházi, Rákóczi úti lakásába, kihasználva, hogy a sértett édesanyja, egyben gondnoka eltávozott a lakásból. Miután a sértett nő beengedte ismerősét a lakásba, azt követelte tőle, hogy adja el táblagépét és az azért kapott pénzt adja át neki, ellenkező esetben elvágja a torkát. A sértett félelmében a táblagépét levitte egy közeli számítógépes üzletbe, letétbe helyezte és az ezért kapott 10 ezer forintot visszavitte a lakásba, ott átadta. Ezután, 16 óra után nem sokkal a gyanúsított a sértettel visszament az üzletbe, ahol a sértett az eladótól a terhelt fenyegetéseinek hatására még további 5 ezer forintot kért, majd azt is átadta az őt zsaroló nőnek. A bűncselekménnyel okozott 15 ezer forint kár nem térült meg.

A kép illusztráció. Forrás: depositphotos.com

 

 

 

A kényszerintézkedés meghosszabbítását azért kezdeményezték, mert alappal feltételezhető, hogy a terhelt szabadlábra kerülése esetén további fenyegetéssel a befolyásolható sértettet vallomásának visszavonására, megváltoztatására bírná rá, és ezzel a bizonyítási eljárás eredményét veszélyeztetné.

 

 

A Battonyai Járási Ügyészség kisebb értékre folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy büntetett előéletű, 48 éves, orosházi nővel szemben, aki társasház közös képviselőjeként, sajátjaként rendelkezett a társasház pénzével. A nő 2018 augusztusától 2019 januárjáig volt egy mezőhegyesi társasház megválasztott közös képviselője, a társasház bankszámlájáról rendszeres haszonszerzésre törekedve több kisebb részletben, összesen 435 ezer forintot vett le, és a lakóktól készpénzben beszedett közös költségből szintén eltulajdonított 50 ezer forintot. A pénzt a nő saját céljaira, így orvosi költségekre, saját és gyermeke megélhetésére fordította. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cselekményét beismerő nőt tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, és az eltulajdonított pénz erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben.

 

 

Kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a Battonyai Járási Ügyészség egy 45 éves, büntetett előéletű, egyeki lakos ellen, aki 2019 szeptemberében, internetes hirdetési oldalon egy darab V. László aranyforintot hirdetett eladásra. A hirdetésre egy battonyai férfi jelentkezett, aki a vásárlást megelőzően tisztázta az eladóval, hogy nem utánvert, hanem eredeti, boltban vásárolt pénzérméről van szó a hirdetésben. Ennek ismeretében a vevő átutalta az eladó bankszámlájára a pénzérme vételárát és a postaköltséget. Az eladó el is küldte a pénzérmét, amely egy 25 ezer forint értékű másolat, utánvert érme volt. A terhelt a sértettet az aranyérme eredetiségéről jogtalan haszonszerzés céljából, szándékosan tévedésbe ejtette, és ezzel 197 ezer forint kárt okozott a vevőnek.

 


Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a Békési Járási Ügyészség egy, súlyos testi sértés miatt már egyszer büntetett, 44 éves, mezőberényi férfi ellen. A férfi 2020. július 13-án a délelőtt jelent meg a Békés Megyei Kormányhivatal Békési Járási Hivatalában, amely az aktív korúak ellátásának felülvizsgálatával eljárásában a családi állapotára, a házastársával azonos lakcím tisztázására vonatkozó nyilatkozattételre hívta fel. A férfi a hivatalos személynek minősülő kormánytisztviselők kérdéseire hangosan, indulatosan válaszolt, majd az egyik ügyintézőnőt három alkalommal ököllel vállon ütötte. A másik nő az informatikust hívta segítségül, ennek ellenére a férfi még két alkalommal vállon ütötte a nőt, majd hangosan szitkozódva, a sértettet szidalmazva távozott az épületből.

 

 

Garázdaság vétsége miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 48 éves, büntetlen előéletű, kevermesi férfi ellen, aki közlekedési konfliktust próbált meg erőszakkal rendezni. A férfi 2020. július 23-án, 9 óra előtt Békéscsaba lakott területén kívül, az Orosházi úton, Újkígyós irányába közlekedett pótkocsis tehergépkocsival. Az egyik kereszteződésnél egy személygépkocsi kifordult elé és szintén Újkígyós irányába közlekedett. Az indulatossá váló tehergépkocsis rövid időn belül megelőzte a másik autót, majd egyre lassabban haladva megállásra kényszerítette úgy, hogy a járműszerelvény a forgalmat feltartotta és így magatartását többen észlelték. A megállás után a férfi kiszállt a teherautóból, odament a másik autóhoz, benyúlt a járműbe és a járművezetőt egy alkalommal ököllel arcon ütötte, majd kezeivel hadonászni kezdett és hangosan a „nyomorék,” „vén hülye,” „miért vezetsz így?” szavakat intézte a sértetthez. A történtek miatt az autó vezetője értesítette a rendőröket, akik a férfit nem sokkal ezután, még az úton intézkedés alá vonták.

 


Súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 39 éves, büntetlen előéletű, csorvási férfi ellen, aki 2019. május 18-án, késő este egy csorvási kocsmában keveredett szóváltásba ismerősével. A sértett férfi a vita során söröspoharat tartott a kezében, amelyet a terhelt egy ökölütéssel széttört, és az egyik üvegszilánk a sértett szemébe csapódott 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést okozott.

 

 

 

Jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a Gyulai Járási Ügyészség egy 54 éves, büntetlen előéletű, békéscsabai nővel szemben. A nő egyéni vállalkozóként étrendkiegészítő termékek gyártásával és értékesítésével foglalkozó cégcsoporttal kötött franchise szerződés alapján békéscsabai üzletközpontban étrendkiegészítő termékeket forgalmazó üzletet működtetett. E tevékenységéből származó bevételeinek egy részét a nő éveken keresztül eltitkolta az adóhatóság elől, eltitkolt jövedelmei után adóbevallási és befizetési kötelezettségének 2014-től kezdődően 2017. I. negyedévéig nem tett eleget, ezzel az általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás adónemekben több, mint ötmillió forint adóhiányt, vagyoni hátrányt okozott a Magyar Állam költségvetésének.

 

 

Szabálysértési értékre üzletszerűen, több közokirat egyidejű elvételével elkövetett lopás vétsége és tettleges becsületsértés vétsége miatt emelt vádat egy 18 éves, de a cselekmények elkövetésekor még fiatalkorú, mezőhegyesi fiú ellen a Gyulai Járási Ügyészség. A terhelt büntetlen előéletűnek minősül, de a bíróság korábban tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt két alkalommal figyelmeztetésben, az ügyészség pedig lopás vétsége miatt megrovásban részesítette. A fiatalkorú terhelt 2019. július 9-én, délelőtt Gyulán, egy lakásotthonban belekötött gyermekkorú társába amiatt, mert az a gyámjától új kerékpárt kapott. A terhelt közölte a gyermekkorú sértettel, ha megérkezik az új kerékpár, akkor kilyukasztja a kerekeit és trágár szavakkal szidalmazni kezdte a másik gyereket, amelyet csak nevelő közbelépésére hagyott abba. A terhelt a nevelő felszólítására úgy tett, mintha távozni akarna a nappaliból, azonban hirtelen odalépett az asztalnál ülő gyermekkorú sértetthez, és őt egy alkalommal visszakézből, alkarjával arcon ütötte, majd elhagyta a helyszínt. A fiatalkorú terhelt 2019. október elsején, délelőtt Gyulán, a művelődési ház elől, őrizetlenül hagyott kerékpár kosarából jogtalan eltulajdonítási szándékkal elvett egy táskát, amelyben 38 ezer forint készpénz, egy 5 ezer 500 forint értékű mobiltelefon, a sértett nevére kiállított személyazonosító igazolvány és lakcímkártya volt. A táskával a művelődési ház mögötti bokros-fás területre szaladt, a pénzt kivette a táskából, a táskát az iratokkal és a telefonnal együtt eldobta. A fiú a pénzből vett magának egy mobiltelefont. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cselekményeit beismerő terheltet tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésével bocsássa próbára, állapítsa meg, hogy pártfogó felügyelet alatt áll, a lopott pénzből vásárolt mobiltelefont kobozza el tőle és kötelezze őt a sértett kárának megtérítésére, a nyomozás során felmerült 40 ezer forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

A Gyulai Járási Ügyészség 2 rendbeli, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége, könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta egy 33 éves, büntetlen előéletű, eleki illetőségű, de gyulai tartózkodási helyű férfival szemben, aki volt párját és annak új barátját zaklatta. A terhelt és a sértett nő 6 évig éltek párkapcsolatban, de nem voltak élettársak. Idén, 2020 júniusában a sértett szakított a férfival és új párkapcsolatot alakított ki, amit a terhelt nem tudott elfogadni. A férfi 2020. július 14-e és augusztus 2-a között, naponta több száz alkalommal kereste mobiltelefonon a sértettet, hogy a sértett magánéletébe, mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon. A 19 nap alatt összesen 6 ezer 587 alkalommal kezdeményezett kapcsolatfelvételt a sértettnél, melyből 6 ezer 478 híváskezdeményezés, 90 darab-SMS üzenet, és 19 darab MMS-üzenet volt. Ezen túlmenően 2020. július 14-e és 26-a között a férfi hajnali 4-5 óra felé napi rendszerességgel megjelent a sértett gyulai, Budapest körúti lakásánál, a munkahelyén, azt kérte tőle, hogy kezdjék újra, folytassák a párkapcsolatukat, amitől a nő elzárkózott és bejelentést tett a rendőrségen. A zaklatás azonban ezt követően sem maradt abba, 2020. szeptember elsején, este a férfi a kocsijával a
gyulai, Temesvári úti parkolóig követte a nőt, majd kiszállt a kocsiból hangosan kiabálva számon kérte őt a kapcsolat megszakítása és az új kapcsolat kialakítása miatt. Eközben erősen megragadta, megszorította a nő egyik csuklóját és alkarját. Miután a nő bement az egyik földszinti lakásba, benézett az ablakon, észrevette a nő új párját, emiatt ököllel ütni kezdte az ablakot. A másik férfit hangosan kiabálva azzal fenyegette meg, hogy megöli.


A Szarvasi Járási Ügyészség 20 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 13 rendbeli csalás vétsége, 3 rendbeli csalás kísérlete és 45 rendbeli, hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy 45 éves, büntetett előéletű, tiszatenyői illetőségű, de solymári tartózkodási helyű férfival szemben. A férfi a bűncselekmények elkövetése előtt telefonon felvette a kapcsolatot egy kiskunlacházi székhelyű, számítógép-, periféria- és szoftver kiskereskedelmével, javításával foglalkozó kft. ügyvezetőjével, felajánlotta neki, hogy a cég nevében, megbízásából különböző megrendelőket keres a cég mobiltelefonos applikáció-készítő, interaktív táblákon megjelentető, és reklámtevékenységéhez. Bár a felek között megállapodás nem született, a férfi jogosulatlanul készíttetett egy, a cég nevét, székhelyét, cégjegyzékszámát és adószámát tartalmazó bélyegzőt, hogy felhasználásával hamis készpénzfizetési számlákat tudjon kiállítani és azokat csalások elkövetéséhez használja fel. Ezután a férfi országszerte különböző gyógyszertárakat keresett fel személyesen és magát valótlanul a kiskunlacházi cég megbízottjának kiadva különféle mobil-applikációkat,  interaktív reklámtáblákat kínált fel nekik, amelyekkel a valóságban nem rendelkezett és nem is állt szándékában leszállításuk. Az értékesített termékek vételárát a férfi előre elkérte a megtévesztett vevőktől, a pénz átvételéről a kiskunlacházi cég nevében állított ki készpénzfizetési számlákat, azt a látszatot erősítve, hogy valóban a cég képviselőjeként jár el. A férfi 2014 nyara és 2016. január 14-e között összesen 33 különböző gyógyszertár képviselőit tévesztette meg, csalt ki tőlük 5 ezertől 625 ezer forintig terjedő összegeket, és további háromnál próbálkozott eredménytelenül. Békés megyében három gyomaendrődi és egy orosházi gyógyszertár tulajdonosait károsította meg. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cselekményeit beismerő férfit halmazati büntetésül végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, kötelezze őt a sértetteknek okozott kár megtérítésére, és 1,2 millió forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

 

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.