2020. október 24., szombat,  Salamon
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2020. augusztus 31., hétfő
Koronavírus: könnyített, egyszerű, ingyenes tesztelést!
Egészségügyi válsághelyzet van jelenleg Magyarországon – mondja dr. Árus Tibor
Szerző: László Erzsébet
Várható volt a koronavírus erőteljesebb terjedése hazánkban az augusztus 20-a körüli négynapos szabad hétvégén – jelentette ki dr. Árus Tibor békéscsabai háziorvos főorvos –, annak ellenére, hogy a magyarországi tesztelés mennyiségileg nem tartozik az élmezőnybe. Ezért tartja fontosnak, hogy aki koronavírus-fertőzött-tel kapcsolatba került, illetve ha valaki saját magát betegnek érzi, és szeretné tesztelni, évente legalább egy alkalommal állampolgári joga legyen egy ingyenes teszt elvégzésére, a jelenleginél sokkal egyszerűbb módon.

Néhány hétre benépesültek a tengerpartok Európában idén is. ,,Divatba jött” a szájmaszkban fürdőzés (Forrás: Internet)

 

A vitalap.hu-nak rendszeresen nyilatkozó főorvos példát is említett: megyénként gépkocsival elérhető, napi 3-4 órában működő teszthelyeket kellene felállítani, ahol a személyes adatok bejegyzése után az orr-garat PCR-tesztet elvégeznék úgy, hogy nem kell kiszállni a gépkocsiból, majd az eredményt telefonon megadnák a további javaslatokkal együtt.

 

Gyakorlatilag egészségügyi válsághelyzet van jelenleg Magyarországon – folytatta dr. Árus Tibor –, ezt többek között az is alátámasztja, hogy fél év alatt 5 ezerrel csökkent az egészségügyben a szakdolgozók száma. Mindezek ellenére az ország jövő évi költségvetési tervében semmilyen pluszforrás nem szerepel a háziorvosi szolgálat számára, pedig a járvány elleni ellátásnak ez az első fő védelmi vonala. A fertőzés miatt pedig nem lehet belátni a folyamat végét, amíg nincs védőoltás. Többek között el kellene szigetelni, diagnosztizálni, tesztelni a betegeket szigorú kontakt-kutatás és karanténozás mellett. A főorvos arra is kitért, hogy sokkal jobban kellene védeni az orvos-beteg kapcsolatokat oly' módon is, hogy minél kevesebb orvos-beteg találkozó legyen. A jelenlegi gyakorlat szerint azoknak a betegeknek, akik folyamatosan ugyanazokat a gyógyszereket szedik, telefonos jelentkezés alapján is elkészíthető a recept. Ez persze nem jelenti azt, hogy éveken át ne ellenőrizze a beteg állapotát az orvos egy vizsgálattal. A hatályos törvény szerint a gyermekorvosi körzetekben, ahol a legidősebb, legveszélyeztetettebb korosztályban lévő orvosok dolgoznak, azért is be kell menniük hozzájuk a szülőknek, hogy igazolást kapjanak arról: a beteg gyerek közösségbe vihető.

 

Hasonló megközelítésben beszélt a napokban dr. Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő a HírKlikk megkeresésére, kijelentve, hogy Magyarországon nincsenek a koronavírus-járvány elleni védekezésnek világos szabályai és protokollja, és nem állnak rendelkezésre pontos információk. Az infektológus nagy problémának tartja, hogy az ország és a járványügy vezetői nem szolgálnak pozitív példával a maszkviselésben, s hogy nem ingyenesek a tesztek.

 

– Sajnálatos, hogy az egészségügyben dolgozókat nem tesztelik – erről már ismét dr. Árus Tibor szólt.  A betegek számára a kórházak bejáratánál van kérdőív a teszthez, de a jogszabály jelenleg azt mondja, hogy ha valaki a Covid-19-re utaló tünetet észlel magán, menjen haza, ezután telefonon jelezze a háziorvosnak, aki kitölti a szükséges adatlapokat, és megrendeli a vizsgálatot a mentőkön keresztül. Ezután kiérkezik a mentő, elvégzi a tesztet, és eldönti, hová kerüljön a beteg. Árus doktor olyan esetről is tud, hogy a hívás után jóval később jutott el a mentő a beteghez, a szolgálat jelentős leterheltsége miatt.

 

– A könnyített, egyszerű, ingyenes tesztelés lehetőségét kell biztosítani az embereknek, ennek a költségét is meg lehetne teremteni, elég csak arra gondolni, hogy a honvédelmi kiadásokat sok  milliárd forinttal megemelték a jövő évi költségvetésben – mutatott rá a főorvos. Hozzátette, hogy papírforma szerint kikérték a Magyar Orvosi Kamara véleményét, de sokszor nem vették azt lényegesen figyelembe.

 

Főszerepben a dinnye. Ötletes felhívást kanyarítottak köré, magyarul: tarts távolságot! (Forrás: Debating Europe)Több oka lehet tehát a koronavírus-járvány erősödésének. Az elmúlt hetekben sokan nyaraltak külföldön és belföldön egyaránt, a már említett négynapos pihenőidőben a hazai szállodák, strandok, üdülőhelyek zsúfolásig megteltek, és ami a közeljövőt illeti: napokon belül megkezdődik az új iskolaév.

 

– Jó néhány javaslat elhangzott már, a lépcsőzetes iskolakezdés, a kötelező maszkviselés, és jellemzően a kormány levette magáról a felelősséget azzal, hogy azt az iskolavezetésekre hárította. Eszerint az iskolák vezetőinek kötelessége, hogy megszervezzék a járvány elleni védekezést.

 

Arról, hogy a kormányzat és a magyar egészségügy nem készült fel megfelelően a járvány megerősödésére, a napokban dr. Komáromi Zoltán egészségpolitikus is kifejtette a véleményét az ATV reggeli műsorában. Felhívta a figyelmet a közeledő influenzajárványra, és arra, hogy a koronavírus jelenléte miatt fontos lenne az influenza elleni védőoltás beadását a szokásosnál két-három héttel hamarabb elkezdeni, de erre sincs felkészülve az ország. Dr. Árus Tibor ezt azzal egészítette ki, hogy főleg az időseket kellene mielőbb ellátni védőoltással, hogy ezzel is jobb legyen valamivel az érintett korosztály immunitása. Ha mindemellett egy idős elkapja a koronavírust, jobb lesz az immunállapota a védekezésre. Ezért a főorvos szerint országos kampányt kellene folytatni az egészségvédelem, a maszkhasználat, a védőoltások, és az egyéb védekezési lehetőségek terén (érintve a tüdőgyulladás elleni védőoltást, a légúti fertőzések elleni immunjavító gyógyszereket). Az országos kampányban az immunitást javító védekezési módszereket kellene ismertetni, népszerűsíteni.

 

Megkérdeztük a főorvost a világban több helyen tapasztalt újrafertőződésekről. Ezekben az esetekben a betegeknek csak néhány hónapig tartott az immunitásuk a koronavírussal szemben, és az is feltételezhető, hogy a vírus nem tűnik el. Dr. Árus Tibor rámutatott, hogy a jelenlegi tapasztalatok szerint, aki enyhén fertőződött meg, a szervezetében nem jött létre elégséges immunválasz, ezért lehetséges másodszor is a megfertőződés. Amíg nem lesz meg az átoltottság, ezzel együtt a nyájimmunitás, addig nehezen tűnik el a vírus.

 

Szeptember 1-jétől külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, csak indokolt kivételekkel (Forrás, illusztráció: The Telegraph)

 

Sokszor felröppentek hírek kifejlesztett, megjelenés előtt álló oltóanyagokról. A főorvos ismeretei szerint jelenleg több oltás a kipróbálás fázisában van. Az oltóanyagok milyensége is kifejezetten eltér egymástól, ezért csak az embereken történt tesztelés után lehet eldönteni egy-egy új oltóanyag értékét, azt, hogy mennyire specifikus, mennyire véd. A széles körű immunizálás fél-egy év múlva várható.

 

Dr. Árus Tibor azok véleményével ért egyet, akik a második hullám érkezéséről beszélnek. Ez az augusztus 20-a körüli négynapos pihenőidőtől számítható, amikor hirtelen megszaporodtak a fertőzöttek. A kérdés, hogyan sikerül demarkálni a megszaporodott fertőző gócokat. A háziorvosi szolgálatoknál sajnos továbbra sincs megfelelő védőfelszerelés, izolációs köpeny, lábvédő. További probléma, hogy nagyon időigényes az egy-egy beteg teszteléséhez szükséges adminisztráció, mely csaknem egyórás, egy 4-5 tagú család esetén a praxis munkáját kitölti a papírmunka, ezért a tesztelés egyszerűsítése nagyon fontos lenne.

 

– Jelenleg mindenki alapvető érdeke lenne, hogy minél kevésbé tegye ki önmagát és környezetét, idősebb hozzátartozóját a fertőzés veszélyének – hangsúlyozta a főorvos, amikor arról beszélgettünk, hogy az utazásoknak sincs még vége, hiszen ezután jön az utószezon, melyre a hazai turizmusnak most nagy szüksége lenne. Dr. Árus Tibor úgy véli, kis mértékben ez kisegíti a belföldi turizmust, de mindezt sokkal szigorúbb védekezés és szabályozás mellett szabad csak folytatni. Egy jó hírt is közölt lapunkkal a főorvos: a szennyvízben legutóbb mért koronavírus-örökítőanyag stagnál. Ha emelkedne, akkor lenne várható a fertőzöttség fokozódása. Az örökítőanyag mennyisége előrevetíti a vírus változását is.

 

Végezetül dr. Árus Tibor elmondta, hogy amennyiben a koronavírus terjedését nem lehet megállítani, és romlik a helyzet, visszatérhet a tavasszal bevezetett szigorítás annak ellenére, hogy a gazdaság ezt nagyon megszenvedte. Mint mondta, igaz, hogy a GDP-re vetített adósságállomány nagyon megszaladt, de éppen ezért érthetetlen az egekbe szökkenteni most a honvédelmi kiadásokat, milliárdokat költeni a Budapest-Belgrád vasútvonalra, az atomerőmű fejlesztésére, melyek megtérülése nagyon hosszú időbe telik.

 

Dr. Árus Tibor: ,,Országos kampányt kellene folytatni az egészségvédelemért”

 <
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.