2021. május 17., hétfő,  Paszkál
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2020. augusztus 21., péntek
Orbán, az őslibernyák
Szerző: Kiss A. János
A miniszterelnökünk által újabban „csakazértis” emlegetett, nyegle „libernyák” kifejezés minősítési stílusjegynek tetszik számomra, mármint az övének, miként a fideszes hídfőállásnak tekintett erdélyi, éves találkahely otromba letusványosozása (Tusnádfürdő/Bálványos) is. Orbán Viktor ma egykori önmagának karikatúrája, s most – a közvélekedés ellenében – nem elsősorban külcsínére, hanem arra a csínyére gondolok, mely által elvezetődött a hangos szabadgondolkodás eszméjétől az öntelt (ez sem külalaki megállapítás), önhitt akarnokságig. Arcpirító, ahogy a Liberális Internacionálé elnevezésű világszervezet egykori alelnökségétől indulva most szembeköpi önmagát és egykori elvbarátait ezzel a bunkó, kocsmaszagú libernyákozással illeti.

Képünk illusztráció! (Forrás: tenytar.blog.hu)

 

Orbannibal ante portas! – kiáltanak fel a demokrácia védőbástyái mögött állók. A történelmi előzményekre utalva le kell szögezni: Róma falai előtt Hannibal karthágói hadvezér visszahőkölt az utolsó lépés megtételétől. Egész hadjárata során rendre lapot húzott a tizenkilencre. Mintha ilyesmit látnánk mostanában is. De Brüsszel… akarom mondani, Róma alól Hannibál inkább eltakarodott. A – mindkét értelemben – rómaiak akkor diktátort emeltek maguk fölé ellenében, nem pedig valamely önjelölt csente el eme bizalmukat. Mellesleg Róma határozott időre választotta meg a szükség szerinti diktátorait.

 

Tisztelni kell azokat, akik belátásuk szerint megtartják korábbi meggyőződésüket, s azokat is, akik őszintén megélik egy általuk felismert, új út szükségességét. De lekomcsizni, lelibernyákozni valakit, valakiket – hitük, világképük alapján –, az bizony emberi minőséget rontó önarckép. Érdekes, hogy ellenzéki körökben nem nagyon sütnek otromba, címkéző jegyeket a fideszes-kereszténydemokrata emberekre. Vajon miért? Magam időnként – publicisztikai indokoltsággal – beszélek ugyan urbánus–orbánus szembeállításokról, hintek egy kis show-t a hatalmi gőgjükben fuldokló kormányzati emberekre (a talpnyalás se emberek, se azok csoportjai számára nem elegáns megnyilvánulási forma), s igen, akár a maró gúnyt is „kiérdemeltnek” tartom azok megjelölésére, akik emberségből, felebaráti szeretetből még a „kötelesrész” kiszolgáltatását is megtagadják a nekik nem tetszőktől. Ha pedig ezt (aktuálisan) keresztényi, konzervatív (hamis) mázzal leöntve szolgáltatják híveik számára, s „hitük” folytonos világgá kürtölésével, álszenteskedve teszik, akkor arra már csak e gyomorforgató jelenséggel arányos ingerültséggel lehet válaszolni.

 

Orbán Viktor – vélhetően nem egészen függetlenül az összeverbuvált tanácsadói lázálmaitól, beszédírójától – egyre-másra megengedi magának a közönségeskedést. De lehet ebben szerepe annak is, hogy évről évre (ahogy szűkül elfogadottsága a nagyvilágban) mindinkább hasonló karakterű akarnoktársakhoz igyekszik hasonlítani, törleszkedni. Több-kevesebb sikerrel, lévén, hogy ekkora ország csak „zseboroszlánokat” képes eltartani. Sok-sok magyarnak orrfacsaró a miniszterelnök szavakban, s immár tettekben is megnyilvánuló, mániákus militarizmusa. Nem világos, miért és ki ellenében harciaskodunk, van-e olyan katonai hatalom karnyújtásnyira, mely a NATO-n kívülről kalandorkodásunk mellé állhatna hatékonyan, már az is megválaszolatlan kérdés, hogy ki fenyegetheti a szövetségeseink által is oltalmazott országunkat?!

 

Orbán Viktor a legutóbbi hajmeresztő magánszámai egyikében azt találta „megüzenni”, hogy a Nyugat „számunkra” már elveszítette vonzerejét. Bizony-bizony, lassan megtanulhatna visszatérni a realitások talajára. Ehhez nem kellene egyetlen „libernyákot” sem cipelnie a hátán, sőt emberi-politikai hitelességének súlya se nagyon nyomaszthatja, lévén, hogy az meglehetősen fogytán van…<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.