2020. október 1., csütörtök,  Malvin
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2020. június 10., szerda
Városképi jelentőségű látványosság Orosházán
Szerző: Kiss A. János
Látják? Nem látják? Na, látják… Ki ne ismerné Hofi Géza eme örökbecsű poénját?! (Persze, nem tudni, napjaink ifjúsága rendelkezik-e még arról információval, kit tisztelhetünk a műfajában etalonnak számító egykori humoristában, előadóművészben.) Na, olyan volt ő, mint – a ma is közöttünk tartózkodó – Vitray Tamás a televíziózás világban. Hofi Géza az, akinek temetéséről a liberalizmusból éppen kislisszanó fideszes kormány és sleppje tüntetően távolmaradt… Miért, miért?! Nem tisztelte a miniszterelnököt. Melyiket, melyiket?! Szóval, látniuk kellene azt a táblát, mely Orosházán, a katolikus általános iskola előtt hirdeti, hogy a mögötte álló (s hellyel-közzel mögüle kilátszó) intézmény épületét az Európai Unió nem kevés pénzéből újították fel. Nem látják? Hát ez az.

 Üzenet a jövőbe 2020-ból

  

A dolog pikantériája csak annyi, hogy az önkormányzat eme iskoláját (is) éppen felújították, amikor a demokrácia, jogállamiság felkent lovagjaként választást nyerő Fidesz elfoglalta Magyarországot. Az uniós szabályok szerint pár évig jelölni kell egy táblával a más uniós tagállamok pénzén megvalósuló beruházásokat. A tábla kikerülésének időpontja nagyjából másfél évtizeddel ezelőttre tehető. Nyilvánvaló, hogy ennyi ideig aligha kell megőrizni egy ilyen emlékeztetőt, de ha úgy is volna, ebben az állapotában aligha látná el a feladatát. Ugyanis az idő múlásával a felirat nagyobbik hányada egyszerűen elillant. Ha pedig továbbra is ott kell állomásoznia a táblának, akkor annak felújításáról gondoskodni volna szükséges.

 

Hasonló témákban örökzöld kérdés Orosházán: van-e gazdája a városnak? A látszat ellenére ezt nem költői kérdésnek szánom. Hamarosan eldőlhet a válasz: ha történik valami a táblával, akkor legalább (ha alaposan megkésve is) úgy tűnhet, hogy az önkormányzat képviselői, tisztségviselői igyekeznek megdolgozni a (köz)pénzükért. Ha meg minden marad a régiben: akkor megeshet, hogy a város polgárai üzenő falként hasznosítják a szóban forgó felületet. Hogy ez rongálás lenne? Az alkalmatlan tárgyon való elkövetés nehezen hihető. S ha már a tárgy alkalmatlan, akkor esetleg az inkriminált alany alkalmassága is megkérdőjelezhető…

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.