2020. szeptember 30., szerda,  Jeromos
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2020. június 10., szerda
Csábítanak a mesés kirándulóhelyek az Aranyos völgyében
Megteltek a szálláshelyek, a turisták újra elindultak a kedvelt erdélyi célpontok felé
Szerző: László Erzsébet
A szabadságra, lelki feltöltődésre vágyó ember legnagyobb ellensége a bezártság. A koronavírus okozta járvány itthon és külföldön átírta a naptárakat, utazásra, kimozdulásra még csak nem is gondolhattunk, nem élvezhettük az erdők csöndjét, a patakok zúgását, a kristálytiszta levegőt. Hisszük, hogy lassan vége a rémálomnak, enyhülnek a korlátozások, szabadabbá válik a mozgás. A szomszédos Romániában például bátran nekiindulnak a családok, kirándulók, és újra felfedezik a gyönyörű tájakat.

Gyönyörű környezetben várja vendégeit a Casa Mona az Aranyos völgyébenAz Aranyos völgye az egyik legkedveltebb kirándulóhely Erdélyben. Például a welcometoromania.eu például így ajánlja az érdeklődők figyelmébe:

 

„Az Aranyos folyó Románia nyugati részén,

Erdélyben található, 160 kilométer hosszú, és

Fehér, valamint Kolozs megye partjait mossa.

A Nyugati Havasokban, pontosabban a Bihari hegységben ered és Marosludason túl folyik a Marosba. Az Aranyos Mihoesti falu közelében keletkezik két ág, a Nagy Aranyos és Kis Aranyos összefolyásából.

 

A Nagy Aranyos a Nagy Bihar (1849 m) csúcs alatt ered. A környék vízválasztója a Vertop nyereg, a téli sport szerelmeseinek paradicsoma. Itt található a Vertopi sípálya, két lesiklópálya és 8 panzió várja a kirándulókat. Itt minden évben megszervezik a Hó ünnepét. A közelben található a Rozsda-szakadék és a Vércsorog vízesés.

 

A folyó áthalad a Mócok földjén, e csodálatos vidéken, amely gazdag arany és ezüst lelőhelyekben – mint Aranyosbánya, Bucsony bazalt oszlopaival, és a sokat vitatott övezet, Verespatak. Itt őrködnek a kereszténység hajdani bástyái, a fa- és kőtemplomok, és nem hiányoznak a kolostorok sem. Az első fatemplomot Aranyoslápos település őrzi, ahol 22 panzió várja a kirándulókat.

 

A Nagy Aranyos eléri a következő települést, Felsőgírdát. Európai falú, nyitott kapu a Nyugati Havasok felé. Aranyosláposon folyik a Nagy Aranyosba a Gârda Seacă vize. Innen indul több útvonal a Szkerisóra (aranyosfői) jégbarlang, a János-kapu barlang és Pádis felé. Fenn a Szkerisóra barlangnál két panzió, Felsőgírdán pedig egy fatemplom és 16 panzió várja az arra járót. Ebből 5 a Szárazőr völgyben található, a Kőház irányában.

 

Egynapos túrák során vízesésekhez, barlangokhoz juthatnak el a túrázókSzkerisóra és Fejérvíz között két szoroson jut túl a Nagy Aranyos. Szkerisórához közel látható a körülbelül 350 m hosszú Mandrutului szoros. Szkerisórán 6 panzió működik.

 

A szűk szorost követően a Nagy Aranyos eléri Fejérvíz települést, és felveszi az Albac patak vizét. A helybéliek berendeztek egy szép népművészeti múzeumot, és van egy XVIII. században épült temploma is. Fejérvízen 24 panzió ajánlatában válogathat az utazó.

 

Fejérvíztől mindössze 7 kilométerre van Horea település, amely Horea parasztvezér házával, egy népművészeti múzeummal, Mătișești falu pedig egy fatemplommal csábítja az érdeklődőket. Matisesti faluban tartják évente a Favágók napját. Horeán 6 panzió van.

 

Vadu Moților, azaz egy 12 faluból álló nagyközség következik. A falvak többsége a környező hegyek tetején található, ahonnan csodálatos a kilátás, a helybéliek pedig nagyon vendégszeretők. Vízimalmok és szőnyegmosók, népmúvészeti múzeum, egy régi ortodox templom és Lazesti falu fatemploma a biztosíték arra, hogy az idelátogatók nem fognak unatkozni. Vadu Moțiloron 3 panzió van.

 

Vadu Moților után a Nagy Aranyos szinte észrevétlenül tóvá terbélyesedik. A topánfalvi víztározót 1987-ben adták át.

 

Itt a Nagy Aranyos találkozik a Géneai hegyből fakadó Kis Aranyossal. A völgyzárógát tetején út vezet át a Kis Aranyos völgyébe. Itt olyan mesés látnivalók csalogatnak, mint a Csigadomb, a Pisoaia vízesés, Goiesti falu fatemploma, Ciungi temploma, Avram Iancu háza és az ugyanott lévő népművészeti múzeum. Ebből a völgyből indul fel az út a híres Géneai leányvásár helyszínére. Vidrán 2 panzió működik.

 

A topánfalvi víztározó után a folyó az Aranyos nevet viseli, és Maros egyik legnagyobb mellékvize lesz.

 

Szabadtéri grillező, bográcsozó, függőágy és dézsa áll a vendégek szolgálatábanMindegyik látnivaló és szálláslehetőség megtalálható a DN75-ös út interaktív térképén, amely végighalad az Aranyos völgyén.”

 

A június 7-8-ai ortodox pünkösd előtt, alatt és után – amint lehetett – megindultak a turisták a kedvelt célpontok felé.

 

A határtól innen sem megközelít- hetetlen távolságra lévő, Románia nyugati részén, az Erdélyben fekvő Aranyos völgye szálláshelyei tele voltak ebben az időben.

 

Visszatérő vendégek jártak például a Casa Mona kulcsos házban is, ahol a két épület valamennyi szobáját, fekvőhelyét lefoglalták a turisták – tudtuk meg a bennünket tájékoztató régi-új vendégtől.

 

A tulajdonos nemrég nyitotta meg a három éve felújított régi és az új házat a maga és a kirándulók boldogságára. Minden a régi volt: a házak mellett csordogál a kristálytiszta vizű Aranyos patak, a szobákból páratlan a kilátás a fenyves erdőre, az udvaron csúszda, hinta várja a gyerekeket, a dézsában pedig bárki megmártózhat. Csábító a fedett grillező, bográcsozó minden szükséges kellékkel, asztalokkal, székekkel, hűtőkkel, vízzel. A szálláshelyre érkezőknek önellátásra kell berendezkedniük. Jól szolgálja ezt , ezért is tesz jó  szolgálatot a felszerelt konyha, benne mikro-, grill- és elektromos sütővel, gáztűzhellyel, hűtőszekrénnyel, fagyasztóval. Tárolásra ott van a kamra, étkezésre pedig a hatalmas ebédlő, nagy tv-vel. Az egyik házban például 5 kétágyas szoba fürdőszobával ellátva szolgálja a kényelmet, mindegyikben biztosított a televíziózás, a tiszta környezet, a kényelem. Extra szolgáltatásként – mint hallottuk –, ha kifogyott az élelem, a kedves háziasszony, Simona házi tojást és alpesi tehén adta friss tejet varázsol az asztalra. Sőt, kívánságra szívesen főznek a családoknak.

 

Csodálatos természeti környezet csábítja a kirándulókat az Aranyos völgyébenMesés kirándulóhelyek csillogtatják meg varázslatos szépségüket a közelben, például a Rozsda-szakadék vagy a Vércsorog vízesés. A nehéz megközelítés miatt csak gyakorlott túrázóknak ajánlott az Evantai vízesés. Páratlan élményt nyújtanak a barlangok, a Jégbarlang például minden évszakban látogatható. A neve mindent elárul: nyáron is jég borítja a barlang belsejét, a látogatóknak nagyon fel kell öltözniük, hogy ne fagyoskodjanak odabenn. A környék legmagasabb hegycsúcsára is feljuthatnak a bátrak, melyet még júniusban is hósapka fed. Ezek a természeti gyöngyszemek egynapos túrák emlékezetes célpontjai lehetnek. Az Aranyos völgy szálláshelyei, köztük a Casa Mona télen-nyáron várja a vendégeket, hiszen a közelben sípályák működnek a hideg hónapokban. Az árak megfizethetők.<
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.