2020. július 12., vasárnap,  Izabella és Dalma
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2020. május 09., szombat
Sok beteg továbbra sem kapta meg az ellátást
Kétséges, hogy elegendő a kapacitás a koronavírustesztek elvégzésére
Szerző: László Erzsébet
Egy friss rendelet jelent meg május 4-én az emberi erőforrások minisztériumának vezetőjétől, dr. Kásler Miklóstól, mely részletezi, milyen egészségügyi szolgáltatások indulnak meg – azonnali hatállyal. Állandó szakértőnk, dr. Árus Tibor békéscsabai háziorvos, főorvos saját szakterületével kapcsolatban elöljáróban annyit mondott, hogy alapvetően nem lenne probléma például, hogy a betegeknek bejelentés alapján kell igénybe venniük az egészségügyi szolgáltatásokat, de egy háziorvosnál gyakran előfordul, hogy hirtelen rosszullét, azonnali beavatkozást igénylő eset borítja fel a bejelentkezések sorrendjét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma plakátjának egy részlete, amikor az állam még "óvott" bennünket a maszkviseléstől...

 

A kijárási korlátozás szigorításának feloldásáról a főorvos elmondta, nem lehet tudni, hogy a nyitás előidézheti-e a vírus terjedésének emelkedését. Nem ismerik ugyanis teljesen a koronavírus természetét. Elkésettnek tartja a most indított, 17 ezres tesztvizsgálatot, mely a négy orvosi egyetem, a statisztikai hivatal, valamint a Magyar Orvosi Kamara közreműködésével történik. A vizsgálat azért szükséges, hogy ismertté váljon, hogy a lakosság hány százaléka fertőződött meg, hányan aktívak még, hányan estek át a fertőzésen, de már nem fertőznek, és hány százaléknak kell attól félnie, hogy még elkapja a vírust. Kissé elcsúszottnak mondja a szakember a tesztsorozatot, főleg annak tükrében, hogy amikor a járvány elején tartottunk, az országos tiszti főorvos azt propagálta, hogy nem a teszten múlik a járvány elleni védekezés, s ha nem vagy beteg, ne viselj maszkot. (Árus főorvos az erről szóló  plakát fölé kihelyezte a rendelőben a saját maga által írt levelet, melyben a maszk használatára kérte a rendelőbe érkezőket. Ezért, aki a nélkül érkezett, felszólítást kapott a maszk használatára.) 

 

Dr. Árus Tibor – Dehogynem! – jelentette ki dr. Árus Tibor a tesztvizsgálatok szükségességéről. Ezek mutattak volna rá ugyanis, mely korosztály a legfogékonyabb, milyen a lakosság immunállapota, s a teszteredmények alapján kik azok, akiknek plazmáját fel lehet használni esetleg kezelésre is.

 

Sikerről számolt be erről a területről a főorvos, jelezve, hogy Magyarországon folyik egy antitest kifejlesztése, mely gátolja a koronavírus bejutását az emberi sejtekbe.  A betegségen átesettek ellenanyagszintje megemelkedik. Egy gyógyult, de magas immunfehérje szinttel rendelkező betegből 3 adag plazmát lehet nyerni, mely egy beteg kezelésére elegendő. 

 

– Ez egy reménykeltő beavatkozás – summázta a háziorvos –, a szűrés ezért is nagyon fontos. Pontos számot kaphatunk a betegségen átesettekről, és akinél magas az immunanyagszint, plazmadonornak lehet felkérni. A járvány esetleges második hullámának érkezéséhez úgy lehet felkészülni, hogy ezek a plazmák lefagyaszthatók, és később felhasználhatók. Dr. Árus Tibor úgy tudja, ezt az eljárást néhány súlyos betegen már alkalmazták, s közülük egyről kapott biztos információt, miszerint a betegnek jobb lett az állapota.

 

Praxisában a főorvos három esetben kért nyálból, garat-orrváladékból elvégzett tesztet, mindhárom eset negatív eredménnyel zárult. A hét elejétől életbe lépett változásokhoz május 4-én reggel kapták meg az utasítást az EMMI miniszteri rendelete által. Megindul a betegellátás a szakrendeléseken is, előjegyzéssel óránként csak négy beteg fogadható, a hatályba lépett rendelkezés alapján valamennyi betegnek, akinek fogászati, szájsebészeti, gasztroenterológiai, gégészeti és egyéb beavatkozása lesz, csak negatív koronavírus-teszteredménnyel jelentkezhet.  A legnagyobb probléma – fejtette ki dr. Árus Tibor -, hogy a rendelkezéssel együtt nem jelent meg végrehajtási utasítás, vagyis, nem lehet tudni, kinek a feladata a minta levétele a tesztvizsgálathoz. Napi több ezer ilyen vizsgálatra lenne szükség. Vajon lesz-e elegendő laborkapacitás ennek elvégzésére?  Az országban egy napon eddig maximum 3 ezer vizsgálatot tudtak elvégezni a nyolc akkreditált laborban. Az adminisztratív teher is hatalmas. Május 6-án kapták meg a végrehajtási utasítást, melyben a szakellátás feladatának jelölik meg a tesztek elvégzését, de ennek pontos kivitelezéséről sem kaptak tájékoztatást, így megint eltelt egy hét úgy, hogy sok beteg nem kapta meg a szükséges ellátást.

 

Arról is szólt, hogy hazánkban nyolc cég végzi a koronavírustesztet, de ezek napi kapacitása egyenként ezer alatti. Ha minden, vizsgálatra váró betegnél el kell végezni a tesztet, kétséges, hogy elegendő ez a kapacitás vagy éppen akadályt jelentenek abban, hogy a vizsgálatok, beavatkozások a rendes ütemben történjenek. Ezért is baj, hogy nem időben kezdődtek Magyarországon a tesztvizsgálatok. Megjegyezte, hogy a Kínából származó, vérből ellenanyagszintet kimutató gyorsteszt csak a fertőzés 6-7. napja után lesz pozitív, de mivel az ellenanyag termelése nem egyformán fokozódik, csak 30-50 százalék körüli biztonsággal határozza meg az eredményt. Ezzel szemben a máshonnan beszerzett tesztetek 80-90 százalékban megbízhatók. Nálunk főként a kínai teszt kapható. Az orvostudományi egyetemek laboratóriumaiban állapították meg ezeknek a teszteknek a pontatlanságát. Az is tény, hogy a megrendelhető gyorstesztek eredményeire sem lehet teljes mértékben hagyatkozni, mert aki csinálja, bizonyos gyakorlattal kell rendelkeznie. Sajnos nem helyettesíti a garat- és orrváladékból levett, sokkal drágább és lassúbb, speciális laboratóriumot igénylő (24 óra alatt elkészülő)  mRNS PCR tesztet, mely a szervezetben lévő vírus örökítő anyagát mutatja ki közvetlenül.

 

A főorvos veszélyesnek tartja az érettségi vizsgák megtartását, mert, mint mondta, a 90 ezer fiatal között lehetnek koronavírussal fertőzöttek minimális tünetekkel, de általuk tovább terjedhet a betegség. Ugyanígy gondot jelenthet, hogy vidéken megengedték az éttermek teraszainak megnyitását, de leginkább a tetoválószalonokat és a strandokat felkeresők kaphatják el a vírust. Helyesnek tartja, hogy Békéscsabán, a helyi önkormányzat döntése értelmében nem nyitott ki május elsején a strandfürdő. A háziorvos azt tartja veszélyesnek, hogy a szabadtéri medencék meleg vizébe bekerülhet a kórokozó, bármennyire gyakori a klóros fertőtlenítés. Véleménye szerint meg kellett volna várni, hogy más országokban milyen eredményt hoz a strandnyitás.

 

Mindezek ismeretében dr. Árus Tibor reméli, hogy Magyarország elkerüli a nagy robbanást a vírus terjedésében. Figyeli a spanyolországi fejleményeket, ahol hasonlóképpen megnyithattak az éttermek, lehet az utcán kocogni, vagyis, ott is beindult az élet. Ha Spanyolországban két hét alatt nem romlanak az eredmények, talán nálunk is elkerülhető a nagyobb baj.

A friss miniszteri rendelkezésekről a főorvos elmondta még, hogy káros volt a fűnyíróelv a kórházi ágyak drasztikus felszabadításakor, és erre rájöttek, mert most 3 ezer ágyat kell biztosítani a krónikus betegek számára, és ezret az egyéb betegeknek. Felismerték ugyanis, hogy többen halhatnak meg, akik nem jutnak megfelelő ellátáshoz, mint akik koronavírus által veszítik el az életüket. Léket kapott az a rendelet is, miszerint a légúti betegeknek létesítsenek külön szakvizsgálati részlegeket. Ez nem történt meg, de a 65 évesnél idősebb orvosok egy része is kiesett a rendszerből, s ez fokozta a már meglévő súlyos orvoshiányt, vagyis, valószínűleg nem tudták volna biztosítani a szakorvosokat ezekbe a részlegekbe.

 

Beszélgetésünk során kiderült, hogy az egészségügyiek még nem kapták meg a miniszterelnök által beígért 500 ezer forintos juttatást, ennek jelenleg sincs nyoma a költségvetésben. Ez egy hatalmas reklám volt, egyébként is talán nettó 250 ezer forintról van szó, vagyis egy éven át havi 20 ezerről azért, mert egy egészségügyi dolgozó az életét veszélyezteti minden nap a munkája végzése során. Ez az összeg csak egyszeri, és nem épül be az alapbérbe. Hozzátette, hogy az egészségügyi alapellátásban 2018 áprilisa óta nem történt béremelés.

 

A pakát egésze, melynek egy részletét már megmutattukVégezetül a védőfelszerelésekkel való ellátás is szóba került. Mint elhangzott, legutóbb kaptak 2x15 FFP2 maszkot és 2x50 sebészeti maszkot, ez átlagos helyzetben 1 hónapra elegendő.

 

Sajnos, továbbra sincs arcvédő plexi, fejvédő, lábzsák, lemosható vagy eldobható ruha. A járási tisztiorvosi szolgálat lenne köteles a háziorvosi szolgálatok védőfelszerelésének biztosítására, de ez eddig nem történt meg maradéktalanul, miközben a hírek szerint érkeznek az országba, és még külföldre is küldenek belőle.  A háziorvosi munkában ezekre az eszközökre bármikor szükség lehet, hiszen a tiszti főorvos szerint is „a vírus mindenhol jelen lehet az országban”, bármikor szükség lehet ilyen beteg sürgős ellátására. Fertőtlenítő felmosó készítményt kaptak ugyan, de kézfertőtlenítőt még nem, ezeket a háziorvosi szolgálatok szerezték be, mint ahogyan a légszűrő és fertőtlenítő készüléket is.  A legjobbak a magas alkohol tartalmú, vírusölő hatású fertőtlenítők, és valószínűleg még sokáig szükség is lesz ezekre a szerekre.<
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.