2020. július 12., vasárnap,  Izabella és Dalma
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2020. május 04., hétfő
Orbán szakaszvezető ki- és bejelentései
Szerző: Kiss A. János
Tegnap lezárult a koronavírus elleni védekezés/támadás első szakasza Magyarországon. Ha máskor nem, hát péntek reggelenként a miniszterelnök tanúbizonyságát adta annak, hogy (szinte) teljhatalmánál fogva ezt az elsőszakaszi hadműveletet ő vezényelte le. Orbán szakaszvezető – úgy tűnik – nem is titkolja ezt. (A sűrű „énezés” és az öndicséretként hangzó megállapításait közvetlenül megelőző „legyünk szerények” közbevetése árulkodó jele önértékelésének.)

Képünk illusztráció! (Forrás: szeged.hu)

 

Világvész idején nem csupán a hibákat, az eredményeket szintén el kell ismernie egy magára valamit is adó társadalomnak. (Ennek sorrendje akár meg is fordítható.) Nem akarok zsákbamacskát árulni, megalapozottan számíthattunk arra, hogy „pártunk és kormányunk” saját magának tulajdonítja a most éppen felmutatható eredményeket. Nem vitás, munkálkodásában egy sor helyes döntés is található. De az az önteltség, dicsekvési kényszer, trükközés, helyzettel való visszaélés (e témába nem illő döntések meghozatala), információelfedés, titkolózás, nyilvánossággal kapcsolatos cseles fellépés meg sok egyéb alaposan lerontja az összképet.

 

Kár, hogy egy szó sem esik az eredmények taglalásakor a szerencséről. A sokkal demokratikusabban működő Szlovákia, a három balti állam még jobb eredményei tükrében még inkább illene utalni a bennünket is kedvezően érintő véletlenek szerepére.

 

Parányi visszatekintéssel fussunk át az eddig tapasztaltakon! Máig sem ismerjük a rendőri kísérettel nyilatkozó országos tisztifőorvos körül sejthető Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs szervezetét, működését, szereplőinek jelentős részét. (Ahogy kitűnik, a miniszterelnök rendszeresen megjelenik az ülésein.) Annyit tudunk a törzsről, amit még január 31-i alakuló ülésével kapcsolatban megismerhettünk. Jókora kisebbségben sejthető orvos tagjairól szinte semmit. Lássuk csak!

 

A Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs vezetői: a belügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere. A törzs további tagjai: az országos tisztifőorvos; a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója; az országos rendőrfőkapitány; az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, továbbá a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Országos Mentőszolgálat főigazgatói. (E körben nem annyira a vírus, többnyire inkább a virtus a jellemző kép.) Ezek alapján úgy tűnik, hogy dr. Müller Cecília főként amolyan feljavított kommunikátor, ha az – érzékelhetően – nem is kenyere, szakmája.

 

A látottakból az derül ki, hogy a törzs – két miniszter ide vagy oda – nem ügydöntő társaság. Ugyanis a komoly döntéseket a kormány hozza, hacsak nem számolunk azzal, hogy ilyeneket a miniszterelnök akarata ellenére soha nem kockáztatna meg. Ezen a szinten is hiányolhatjuk az egészségügyi szakembereket.

 

A közismert korlátait hősiesen leküzdeni látszó miniszterelnök-helyettes naponta (éjjelenként), akár két baklövés között törvényjavaslatokat nyújt be. Ezek egyes furcsaságai nyilván valami titkos féregnyúlványon át kerülhetnek kapcsolatba a koronavírussal, gondoljunk a 13. havi résznyugdíjkísérletre, a városligeti projekt hatásköri „lenyúlására”, az ellenzéki vezetésű gödiek pénzének megcsapolására. Az se kutya, ahogy a sajtótájékoztatók nyilvánosságát gyakorlatilag a kormánymédiára redukálták.

 

Külön fejezetet érdemelne a képmutatásnak az a magasiskolája, amit a kormány, annak pártja és „utánfutója”, még inkább ezek lakájsajtója (de fogalmazzunk tárgyszerűbben: propagandista hálózata) előad. Miközben az együttműködés szükségességéről szónokolnak, szüntelenül és gusztustalanul igyekeznek támadni az ellenzéket. Nem bocsájtják meg a budapestieknek az önkormányzati választás eredményeit, ellenséget kreálnak ez utóbbiak vezetőiből. Persze Soros sem ment ki a divatból: maga a miniszterelnök adta ki újra a vezényszót az aggastyán megköpködésére. Vitézkednek a brancsbeli politikusok az Európai Unió ellenében, a hívek meg nem akarják észrevenni, hogy pártjuk európai családjának vezetői, még inkább egy sor tagpártja szeretné páros lábbal kirúgni a bajkeverő Fideszt a klubjukból. Ha most sokan felhorkannának, hogy nem a Fideszt sértik meg ezzel, hanem a magyarokat, kénytelen vagyok jelezni, hogy keresgéljenek inkább ellenkező irányban: talán nem is a Fidesz a kirúgást követelők célpontja, hanem a történelmi helyét kereső, de nem lelő Orbán Viktor.

 

Még valami. Nagy esélyt szalasztott el az ország jelenlegi vezetése, amikor megnyugtatta a népet azzal, hogy van elegendő védekező eszközünk, s hogy ez ne derüljön ki azonnal, azt „kamuzta”, hogy nem kell szájmaszkot viselni, sőt az ellenjavallt, illetve ne teszteljünk, mert az a hülye külvilág is teljesen fölöslegesen teszi azt. Márpedig a polgárok készek voltak ezáltal is együttműködni – ami egy nemzeti egység alaphelyzetét ígérte volna. Ám már csak a vak nem látja: az először elegendőnek füllentett mennyiség nagyon sokszorosát vesszük, tarháljuk össze a nagyvilágból. Meg immár maszkozhatunk, tesztelhetünk.

 

A történtek mélyreható elemzése bizonyára megesik majd, igaz jóval később. Kormány- és ellenzéki oldalon egyaránt. Nyilván mindkét szekértábor meghatározó személyisége ki is áll majd érvelni egymással egy televíziós vita erejéig. Addig is tegyünk meg mindent, mindannyian azért, hogy a továbbra se érjen el bennünket egy földre rogyasztó tragédia.

 

Nem nehéz megjósolnunk, hogy a mától datálható új szakasz is Orbán Viktor „mindenhatása” jegyében telik majd el. Jót, rosszat ő jelent be ezután is (jó, a rosszat bizonyára nem), kijelentései adják majd meg a közszolgálati tévék, rádiók, a „baráti” sajtó erre szakosodott túllihegői számára a vezérfonalat. Aztán, ha eljön az ideje, még nagyobb szükségünk lesz őszinte nemzeti egységre. Addig is találgassuk: ki lesz a második szakasz vezetője?<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.