2020. június 1., hétfő,  Tünde
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2020. március 21., szombat
Minden védekezés rákfenéje a gyorsteszt
Dr. Árus Tibor: Egyáltalán nem lehetünk büszkék a megelőző lépésekre
Szerző: László Erzsébet
Szigorúbb egészségügyi szabályokat kell életbe léptetni a koronavírus terjedésének megakadályozására – figyelmeztetett lapunk megkeresésére dr. Árus Tibor belgyógyász főorvos, háziorvos, aki jó szándékkal mutatott rá fontos területekre, melyeken bőven akad még tennivaló.

Jelenleg is hiánycikk az üzletekben a maszk, és a háziorvosok számára sem elegendő a készlet (Forrás: CNBC.com)

 

A legfontosabb védőeszköznek, megelőzésnek az egymás közötti kapcsolatban a maszkot és a kézfertőtlenítést említette a főorvos, egyben máris rámutatott a problémára: sem a betegek, sem az egészségügyben dolgozók nem jutnak hozzá elegendő védőeszközhöz (vagy egyáltalán nem tudják ezeket beszerezni) sem a patikákban, sem a munkavédelmi ruházatot, felszereléseket árusító üzletekben, sem a gazdaboltokban. Kifejtette, hogy bár a sebészeti maszk sokat véd a vírusfertőzés ellen, mégsem nyújt teljes védelmet, ráadásul 4-5 óránként cserélni kellene. Emlékeztetett, hogy már januárban valószínűsítették, hogy Európában is elterjed a koronavírus, hazánkban mégsem szélesítették a maszkok gyártását. A havi 2-300 ezer darab csupán csepp a tengerben.

 

Dr. Árus Tibor megemlítette még az FFP-2-es, valamint az FFP-3-as védőmaszkot, melyek speciális szűrővel rendelkeznek, utóbbi például aktív szenet tartalmaz, ám ezek is csak néhány órára, esetleg egy napra nyújtanak elegendő védelmet. Ezek tudnák igazából védeni az egészségügyben dolgozókat.

 

A készletek szűkösségét mutatja, hogy sebészeti maszkból is csupán annyit kaptak a háziorvosi rendelők (praxisonként 50-et), hogy két-három dolgozónál, napi két-háromszoros váltást számítva, 10-12 napra elegendő a készlet. Egyelőre nem tudnak arról, hogy újabb szállítmány érkezett volna a tisztiorvosi szolgálatokhoz, ahonnan beszerzik ezeket az eszközöket. Mindemellett most még kaptak praxisonként 3 darab FFP-1-es maszkot, melyeket egyébként az építőiparban használnak por elleni védelemre. Ez több a semminél, de a védelemhez nem elég. Sajnálatos jelenség, hogy sok helyen a néhány száz forintos termékek ára mostanra 5-6 ezerre emelkedett, vagyis üzletté váltak a legfontosabb védőeszközök. Fontos lett volna központilag szabályozni például a védőmaszkok árát.

 

– Alapvető lenne a maszk használata, de mivel nincs, ennek híján nem lehet kellően védekezni – hangsúlyozta a főorvos. – Ez egy elkésett dolog, sürgősen pótolni kellene. Ebben a helyzetben az is megoldás, ha valaki otthon egy tüllhálószerű anyagból varr maszkot, papírzsebkendőt tesz bele, ami kivehető, és ezt viseli. Két, házilag készített védőmaszkkal már a csere is megoldható, amíg az egyiket viseljük, a másik kimosható. A koronavírus 60 fokos hőmérséklet fölött elpusztul. Fontos szabály, hogy ha valaki beletüsszent egy zsebkendőbe, azt azonnal el kell dobni a szemetesbe. A karanténba helyezetteknek dupla szemeteszsákba kell gyűjteniük a hulladékot.

 

A másik nagy problémának azt tekinti a főorvos, hogy a járvány kezdetétől nem volt elegendő szűrővizsgálat, és jelenleg is a gyanús betegeket otthon karanténozzák. Hazánkban a mentőszolgálat munkatársainak kellene nyálból, orrváladékból tesztmintát levenni, ám kapacitáshiány miatt ezt nem tudják azonnal vállalni (előfordult, hogy egy páciensnél csak 3-4 nap után tudták megcsinálni a mintavételt).

 

– Nem akarok rémhírterjesztő lenni, de nem lehetünk biztosak semmiben, amit a következő hetek, hónapok hoznak – szögezte le a főorvos. – Egy biztos, szigorú szabályokat kell hozni a vírus terjedésének megakadályozására, és nem csupán ajánlásokkal fordulni az érintettekhez. Nagy áldozatvállalásokat kell hozni a gyorstesztek bevezetése érdekében, mert az szűkíti le a fertőzési gócokat. Ez minden védekezés rákfenéje.

 

Egy dél-koreai példát említett ehhez kapcsolódóan dr. Árus Tibor, ahol a közlekedőket is megállították mintavételre, és az eredményt az érintettek néhány óra múlva megkapták. Itt két hónap alatt több millió tesztet végeztek el, így sikerült a fertőző gócokat feltérképezni és elkülöníteni. A legkevesebb súlyos kimenetelű beteg ott volt, ahol ezek a védő és diagnosztikus lehetőségek adottak voltak.

 

További problémaként sorolta a főorvos, hogy a fertőzötteknél, a fertőzéstől számított 4-5. héten a székletükből vírusmaradványokat mutattak ki. Ez felveti a fertőzésveszélyt, tehát nyilvános mosdókban is terjedhet a kór, amely a csapról, a kilincsről és máshonnan is rákerülhet az emberre. Ezért is nagyon fontos az idegen helyek elhagyása után a kézfertőtlenítők használata, melyeket sajnos jelenleg ugyancsak nem lehet kapni. A kellékek hiánya elősegíti a betegség terjedését, ezért egyáltalán nem lehetünk büszkék a megelőző lépésekre, amiket korábban megtettek, megtettünk – vont le következtetést dr. Árus Tibor.

 

Jogosnak tartja az ajánlást a főorvos, amely szerint a 65 év fölötti háziorvosok ne érintkezzenek koronavírus gyanújával kezelt páciensekkel, s helyettük fiatal orvosok lássák el a szolgálatot, ám a csere sem megoldható mindenütt. Rengeteg a munka, ami nem közvetlenül a betegellátással kapcsolatos. Békéscsabán például dolgozik olyan fiatal orvos, aki heti két-három alkalommal megvizsgálja ezeket a betegeket.

 

A denevér akár 50-féle koronavírust is hordozhat a szervezetében

 

Arra a felvetésünkre, hogy miért tartják hazánkban titokban azt, hogy hol találtak koronavírussal fertőzött betegeket, hol vannak a gócpontok, dr. Árus Tibor leszögezte: a tisztiorvosi szolgálat jobban tenné, ha közölné a pontos helyszíneket, hogy a lakosság és az orvosok is tudják ezt a fontos információt. Az orvosok a helyi tisztiorvosi szolgálatoktól sem kapnak erről híreket még kérésre sem, így csak tapogatóznak. Valószínűleg központilag megtiltották az információk közreadását.

 

További kérdés, hogy meddig tud élni a vírus emberi szervezet nélkül. Dr. Árus Tibor arról számolt be, hogy a vírus fém- és műanyag tárgyakon akár egy-két napig is meg tudja tartani a fertőző képességét, máshol ez az idő néhány órára szűkül.

 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miután a vírus állatról emberre terjedt át, ez fordítva igaz-e: ember megfertőzhet-e állatot a koronavírussal? A híradások nem megbízhatóak. Állítólag egy kutya megfertőződött a gazdájától, de ez nem bizonyított. Ezzel együtt a főorvos emlékeztetett, hogy a koronavírust feltehetően a denevértől kapta el az ember. A denevérben pedig majdnem 50-féle koronavírus található. A vírusnak tehát képesek megváltozni a genetikai tulajdonságai, sőt, további variálódása is lehetséges, ám eddig ez még nem jelentkezett.

 

Nem a vírus kifáradását jelzi dr. Árus Tibor szerint, hogy például Kína bizonyos részeiben alábbhagyott a fertőzés, és több a gyógyult, mint a friss beteg, hanem a lakosság egy részének immunitása erősödött meg az átvészelt betegség után, és így védetté váltak, sokuknál tünetmentesen történt mindez, főleg, akiknél enyhe lefolyású volt a betegség.  Valószínű, hogy az immunitás hosszabb ideig megmarad, ugyanakkor előfordult olyan is, aki kétszer megkapta a vírusfertőzést, de ennek bizonyítása nem volt egyértelmű, és szerencsére nem volt gyakori jelenség. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hosszú idő és nehéz folyamat fertőzésmentessé tenni egy-egy régiót.

 

Arról, hogy Magyarországon is izolálták a koronavírust, a főorvos elmondta, így válik lehetővé, hogy itthon is elkezdődhet a gyengített vírus előállítása, és akár élő vagy elölt vírusból hazai vakcina gyártása. Ez lehetőséget adna olcsóbb, széles körben alkalmazható védőoltáshoz jutni megfizethető áron, mintha például az Egyesült Államokban előállított védőoltást szereznénk be, mely hosszú folyamat, és hatalmas üzleti háttér kíséri. Nagyon nagy jelentőségű lenne a saját védőoltás kifejlesztése.

 

Dr. Árus Tibor végezetül arról szólt, hogy nehéz szelektálni a betegeket egy ilyen, influenzás időszakban, főleg a gyerekeknél, akiknél elég tünetszegény formában jelentkezik a betegség, és komoly veszélyt jelentenek a családban az idősebb korosztályra. S bár az influenza lecsengőben van, de még mindig várhatók hűvösebb napok, így még nincs vége a szezonnak. Kevesebb páciens fordul meg már a rendelőkben, s talán közülük könnyebben kiszűrhetők a koronavírus gyanújával betérő betegek.

 

Dr. Árus Tibor főorvos: Jobban tenné a tisztiorvosi szolgálat, ha közölné a koronavírussal fertőzött területeket, gócpontokat

 

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.