2020. április 5., vasárnap,  Vince
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2020. február 16., vasárnap
Legyen holnapunk, legyen jövőnk!
A Folk&Roll a természetért jótékonysági est a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán
Szerző: Zsidov Magdolna
Napjainkban már természetesnek tekinthető, hogy egyéni kezdeményezésre, civilek, magánszemélyek hirdetnek valamilyen jobbító, segítő jótékonysági rendezvényt, s mint rendszerint kiderül, szándékukban nem maradnak támogatás nélkül. A kampány, döntően az emberi együttérzésből, a szeretetből és egyetértésből szeretne profitálni, amit az életre hívók továbbadni kívánnak. Minden jótékonysági estnek megvan a maga célja. A Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán február 14-én, szombaton, a címben jelzett természet került a középpontba.

A Folk&Roll néptáncosai (balról jobbra): Drimba Máté, Földesi  Márton, Móricz Bence és Szilágyi András (Forrás: internet)

 

Lehet-e fontosabb, mint az emberiség életterének, a természetnek, a klímának, a „kék” bolygó jövőjének a védelme? Senki figyelmét nem kerülheti el, hogy Földünk olyan valódi veszélyhelyzetbe került, amikor mindannyiunk számára fontos kérdés a természet védelme, az élhető világ megóvása. A közönyösség végzetes lehet. Mindezen gondolatok jegyében a Folk&Roll táncegyüttes vezetője, Móricz Bence táncművész kezdeményezésére született meg a természetért fellépő jótékonysági est, amely mellé, gondolatilag azonosulva sorakozott fel a Jókai színház. Éppen ezen oknál fogva gondolta a társulat, hogy a kultúra és a természet értékeit egymás mellé állítva szólítja meg a Békés megyében élőket a tenni akarásért, a természet megóvásáért, azért, hogy továbbra is kincseivel szolgálja az emberek életét. Ebbéli szándékukban más támogatók is melléjük álltak, amilyen a Napsugár Bábszínház, a Talléros és a Rokodál zenekar, akik a keretet adták ahhoz, hogy hét Békés megyei és az Arad megyei Zerind néptánccsoport lépjen színpadra.

 

Az est levezetője, Gábor Anita színművész köszöntötte a résztvevő közönséget, majd felkérte a Békés Megye Önkormányzatának alelnökét, Szebellédi Zoltánt, az est szándékát értékelő beszédére. 

 

Az önkormányzat alelnöke az érzelemre és értelemre ható beszédében szólt a teremtett világban észlelhető, az emberiség által okozott káros tünetekről, amelyeket, ha sürgető időn belül nem állítunk meg, olyan állapotok következnek be, amelyek hamarosan már visszafordíthatatlan katasztrófák jelenségeit okozzák. A tenni akarás szép példájának tekintette ezt az estet, ami a kultúra és a természet összetartozásáról szól.

 

A rövid, de nagyon érzékletes beszédet követően Gábor Anita felsorolta az est első részében fellépő táncegyütteseket: a Balkán Táncegyüttest, az orosházi Harangos, a gyulai Harruckern, a békési Belencéres, a szarvasi Tessedik, a gyomai Körös-menti, az Eleki és Zerindi (Arad megye) Táncegyütteseket, valamint a Napsugár Bábszínház két színészének, Soós Emőkének és Barta Jánosnak a fellépését.

 

A műsorszámok előtt a békéscsabai Hatvanezer Fa Egyesület vezetői, Ulbert Zoltán, Duray Balázs és Poilák Pál rövid hozzászólásban mondtak köszönetet a Békéscsabai Jókai Színháznak, a Napsugár Bábszínháznak és a Folk&Roll táncegyüttesnek, hogy a befolyó összegből egyesületük munkáját, szándékát kívánják támogatni. A közönség hallhatta a jövőre vonatkozó terveiket, mint „élő” fákkal övezett kerékpárutak kiépítését, az általános iskolák bevonását a fásításba, de már az óvodás korú kisgyermekek figyelmének ébresztgetését is a környezeti értékek védelmére.

 

A színes palettájú, színvonalas néptánccsoportok fellépését a Napsugár Bábszínház említett két művésze élvezetes, humoros, párválasztós, ízesen népies, a közönséget is „aktivizáló” jelenete gazdagította, a nézők derültségére.

 

Az est második felében az ötletgazda Folk&Roll négyfős, néptáncosokból álló társulata lépett fel. A tánccsoport tagjai: Drimba Máté, Földesi Márton, Móricz Bence és Szilágyi András olyan elemekkel táncolnak, amelyek ötvözik a modern, kortárs zenei hangzásokat a magyar nép eredeti zenéjével, néptáncmotívumaival, mint a magyar kultúra egyik alappillérével. Ugyanakkor az országban élő nemzetiségek néptáncelemeit is beépítik táncaikba, ezzel is érzékeltetve, hogy az országban élő népek sokszínűsége is a nemzeti kultúra egységének megteremtői.  A társulat vallja, hogy két olyan kincs van körülöttünk, mint a természetünk és a kultúránk, amik nélkül nem lehet boldog, értelme és értékes életről beszélni, így mind a kettőre féltve kell figyelni. A Folk&Roll hiszi, hogy a hagyományainkat leginkább meg kell ismerni, meg kell tanulni, és ezek után meg kell élni.

 

Ilyen alapon a kultúra és a természet iránti felelősségnek a mindennapok részévé kell válnia.

 

A Folk&Roll káprázatos műsorát hatalmas ovációval, tapssal köszönte meg a közönség. Szándékuk remélhetően nem „kősziklára esett mag” lett, hanem termő talajba hullott, s bizalommal éljen az a hit, hogy a világ valamennyi jót akaró embere szándékának találkozia kell, s akkor Földünk túléli a kizsákmányoló önzést.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.