2020. április 6., hétfő,  Vilmos és Bíborka
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2020. január 21., kedd
Életigenlés Ausztráliában
Első kézből az általunk csak tévében látott természeti csapásokról – Az asszonyi türelem és bölcsesség példázata
Szerző: Zsidov Magdolna
Közzéteszem egykori balatonfüredi osztálytársam és barátnőm tudósítását Ausztráliából, Canberrából, hogy egy, a híradásokban visszatérően jelentkező katasztrófát átélő tanútól is olvashassanak tudósítást az aggódó, együtt érző olvasók, aki figyelemmel kísérték az eseményeket, amiknek – a hírekből hallva – még nincs vége, de, ahogy a mondás szól, „a remény hal meg utoljára”, mert ha az meghalna, az életnek sem lenne folytatása.

Jégvilág Canberrában, Irházi Julianna kertjében„AUSZTRÁLIA, 2020. JANUÁR 21.

 

Helyzetjelentés Canberrából

 

 

2020. január – Irházi Julianna

 

 

Kedves rokonok, barátok!

 

Újra itt vagyok, hogy tudósítsalak benneteket a canberrai állapotokról.

 

Emlékszem, 2003-ban is naplót vezettem a tűz idején, akkor csak magamnak, kézzel, és közben minden nap elmentem dolgozni, talán úgy kibírhatóbb is volt, mert kötelezően elfoglaltam az agyam egész nap, most sokkal lassabban megy az idő, és nagyobb hatással van rám a látott, tapasztalt vész.

 

Tegnap este nagyon vastag füst lepett el bennünket, és reggel majdnem teljes sötétség volt. Ahogy felébredtem azt hittem még csak 5 óra van, de már 7 is elmúlt, „csupán” a vastag füst nem engedte átszűrődni a fényt.

 

Vártam, hogy tisztulni fog, de semmi értelme nem volt erre várni, így 8 után elindultam a vasárnapi zöldséges piacra. Kilépve a lakásomból meglepődtem és megborzongtam. A hőmérséklet leesett  (tegnap még 40 fok felett volt) mostanra pedig alig 20. Az úton néhány kocsi, mintha kihalt volna a város, félúton úgy érzékeltem, hogy esőcseppek jelentek meg az autó üvegén. A helyszínre érve a parkoló felig üres volt, a piactéren talán 5 zöldséges, vevő alig néhány. A zöldséges árusok a környező farmokról jönnek eladni a terményeiket, úgy 100 kilométeres körzetből.

 

Az almás nem volt kint, akitől mindig vásárolok, így mástól vettem – nem annyira szép –almákat, de még mindig elfogadhatóbbakat, mint amit boltokban lehet kapni. Ott 10 darab lime $3 volt, benn a boltban most darabja több mint $1. Az üzlethálózatban felszámolják a hosszadalmas szállítást. A gyömbér is jobban néz ki, és még mindig olcsóbb, majdnem minden olcsóbb a piacon, mert visszavinni nem akarják.

 

Piacozás után bementem a bevásárlóközpontba, ettem egy halat a görögöknél. Szeretek ide járni, nagyon barátságos a környezet, és fürdök a görög nyelv zenéjében. Már vagy 15 éve tőlük vásárolok, a munkahelyem közel volt ide, és gyakran ettem halat náluk. Kedvességük és a receptjük odavonzott. A zöldségféléket a piacon szeretem vásárolni, de minden mást az üzletekben, ahol szintén kitűnően tudom beszerezni azt, amire szükségem van.

 

Mire kimentem a kocsihoz rendesen beborította a poreső, meg kellett elől pucolnom az ablakot, hogy kiláthassak. Előzőleg, ahogy visszaemlékezem, körülbelül 3 hete a botanikus kertbe menet volt ilyen „poreső”.

 

A tömör füst egész nap nem szállt fel, de a hőmérséklet délutánra sem ment 25 fok fölé, így nekiláttam sütni, főzni, a meleg kibírhatóbb volt.

 

Fatima barátnőm küldött képeket Moruya-ból, ahogy reggelre a kocsiját hamu borította be, és már két napja megint nincs villanyuk. Bizony most a legnagyobb ajándék az eső lenne, hogy lemossa ezt a sok port és hamut. Esőről álmodoztam főzés közben, olyanról, ami csendes és legalább egy hétig tart, s elmossa ezt a szörnyű rémálmot.

 

Hamarosan újra virulhat a kert - új palántákkalAz elmúlt 2 hét valóban egy rémálom volt a levegő szennyezettsége miatt. Állandóan csak zárt helyen lehetett kibírni, és csak  maszkban lehetett utcára lépni. De most délután 5 kor, sűrű sötét felhőzet közeledett, nagyon megörültem, reménykedtem az esőben, és valóban, néhány perc múlva töményen zúdulni kezdett a jég, vele együtt az eső. Pillanatok alatt eltömődött az összes csatorna a házam tetején. Omlott a jég a tetőről is. 15 percig tartott, és amikor vége lett, a kertem döbbenetes látványt nyújtott. Minden jéggel lett borítva, a zöldségeim – amiket eddig meg tudtam menteni locsolással – most összetörve hevertek a jég fogságában. A házam körül vastagon hevertek a vihar és a jég tépázta falevelek, amelyek még túlélték a hosszú szárazságot. Jég még másnap reggel is megmaradt a védőhálóban fennakadva.

 

A veszteség nem tört le, nem adtam fel, ültetni fogok új palántákat. Tegnap délben, ismét sötét felhő gyülekezett, és ezzel újra dió nagyságú jég és eső zúdult viharral. Állítólag a Cityben autók ablakai törtek be és egyéb pusztítást is végzett. Ami öröm, hogy végre tiszta ma a levegő, ilyen egész nyáron nem volt… hogy valaminek legyen okunk örülni. Csatolok egy-két képet a kertemről, a rongyossá vert cukkínimről.

 

Ennyit egyelőre, remélem nem lesz több hasonló rossz hírem. Várjuk a megkönnyebbülést…”

 

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.