2020. április 7., kedd,  Herman
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. december 25., szerda
Magyar-walesi zenehíd Kunágotán
Négy nyelven csendült fel a Stille nacht a művelődési házban
Szerző: László Erzsébet
Értékteremtő és -növelő meglepetéssel, igazi különlegességgel lepte meg a kunágotaiakat december 15-én a Magyar-Walesi Ádventi Koncert. A helyi művelődési házban megrendezett program létrejötte elsősorban a település szülöttének, Silló Erzsébetnek, azaz Elizabeth Sillónak köszönhető, aki egész munkásságát a walesi-magyar kapcsolatok erősítésének szentelte a művészetek, a zene területén.

A hazánkban is egyedülálló koncert résztvevői a kunágotai művelődési házban: Egeresi Tamás, Elizabeth Sillo, Lehóczky Hajnalka, mögötte Sipos István

 

A koncerten a Walesi Nemzeti Énekkar énekművészén kívül fellépett még Lehóczky Hajnalka mezzoszoprán szólista, Egeresi Tamás bariton énekművész, valamint Sipos István nagybánhegyesi egyházkarnagy, hangszerész, orgonaépítő. A meghívó az „alaphangot” is megadta a téma megjelölésével: a „nagyérdemű” többek között magyar, illetve walesi karácsonyi művek felcsendülésére készülhetett.

 

Virággal köszönték meg a művészek előadását a kunágotaiak

 

A koncert után telefonon beszélgettünk Elizabeth Sillóval, aki néhány napot Kunágotán, családi körben töltött. Megkapó gondolattal vezette be mondandóját: ha valami jót tud tenni a térségért, megteszi. Visszaemlékezett a legelső, 2018-ban megtartott templombeli koncertre, amikor még a ,,csilláron is lógtak" az érdeklődők az elszármazottak találkozójának egyik programján. A Simándy énekverseny nemzetközi menedzsereként koncertet szerveztek a lőkösházi Bréda-kastélyba, ezt követően léptek fel Kunágotán, majd Mezőkovácsházán. Idén nyáron hét énekes három koncertet adott, a Bréda-kastélybeli nyári műsor pótszékes volt, hatalmas érdeklődés övezte, hasonlóan a kunágotai és a mezőkovácsházi is nagy sikert aratott.

 

A szigetországban is rengeteget dolgozik Elizabeth Sillo a walesi-magyar kapcsolatokért. Egy éve indult a folyamat, Cardiff-ban majdnem megtelt a templom, Kodály-előadást is tartottak, a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt megtanították a walesi gyerekeknek. Ezzel kapcsolatban említette az énekművész, hogy Walesben most is tart egy nyelvi visszatanulási folyamat, hogy a kelta eredetű nyelv ne vesszen el. A szándék az, hogy e kis nép megtartsa a nyelvi öntudatát.

 

Közös tánc a cardiffi Wales-Magyar Koncerten

 

Sokat mesélt a kunágotaiaknak Elizabeth Sillo a december 15-ei zenei program során, többek között abbéli vágyáról, hogy Kodály országában legyen minden településen egy-egy férfikar. Talán nem véletlen, hogy ezúttal Egeresi Tamás a Honvéd Férfikar tagjaként lépett fel a művelődési házban. A walesi hagyományokról szólva az énekművész kifejtette, hogy hajdan a walesi bányászok kórusokat alkottak, hogy megmutassák, ők is fontosak. Elizabeth Sillo meggyőződése, hogy a Walesi Nemzeti Opera művészeti értékében nem kevesebb, mint a londoni Covent Garden Opera.

Rengeteget tesz a walesi-magyar kapcsolatok szélesítéséért Elizabeth Sillo. Ezek egyik eredménye az idei cardiffi Walesi-Magyar Koncert, melyről képeket is küldött a művésznő. Az ottani Kodály Hegedűiskolát Dorothy Singh vezeti, Elizabeth Sillo walesi zenei partnere, aki gyakran jár hazánkba fellépni.

 

A dél-békési Kunágotáról elszármazott Elizabeth Sillo (orvos férjét hívták évekkel ezelőtt külföldre dolgozni, így kerültek Angliába), külföldi tanulmányainak színhelyi volt a Royal Welsh College of Music & Drama, valamint a University of East Anglia.  

 

A kunágotai adventi koncert műsorát részletezve Sipos Isván elmondta, hogy a Stille nacht négy nyelven, magyarul, angolul, németül és walesi nyelven is elhangzott. Műsoron szerepelt Wolf Péter Ave Maria, Händel Largo, Stradella Templo ária, Schubert Ave Maria és Altató című műve, két walesi karácsonyi dal, Cohen Hallelujah, valamint Bárdos Karácsonyi bölcsődal című szerzeménye.

 

A cardiffi program résztvevői

 

 


 <
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.