2020. július 15., szerda,  Henrik és Roland
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2019. december 18., szerda
Kapukulcs a szögön
A három nő a felakasztott kulccsal surrant be délben az újkígyósi házba - A mezőberényi férfi kerékpárral a biciklisek mellé hajtott, kivette táskájukat a kosárból - A békéscsabai férfi viperával verte felesége új párját
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, a Battonyai Járási Ügyészség lopás vétsége miatt, mértékes indítvánnyal emelt vádat egy 57 éves, és egy 43 éves, mezőhegyesi férfi ellen, akik 2019. június elsején, a Mezőhegyesi Önkormányzat fóliasátrából 8 ezer 500 forint értékben tulajdonítottak el 30 kilogramm karfiolt. Mindkét férfit már büntettek vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt, a fiatalabbik különös visszaesőnek minősülő bűnismétlő. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság az idősebb férfit közérdekű munka büntetésre, a fiatalabb elkövetőt felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje. Szintén a Battonyai Járási Ügyészség garázdaság vétsége és rongálás vétsége miatt emelt vádat és közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozta egy 45 éves, büntetett előéletű, medgyesegyházi férfival szemben. A férfi 2018. december 2-ára virradó éjszaka Medgyesegyházán, a Kossuth téren, ittasan szóváltásba keveredett egy másik férfival, megfenyegette, hogy megveri és felgyújtja a házát, majd el is ment a sértett házához, ahol a kerítést fedő cserepekből többet leszakított, bedobált a sértett udvarára, az ott parkoló autójára. A férfi a kerítés megrongálásával 20 ezer, míg a gépkocsiban 90 ezer forint kárt okozott.

A tettesek a kapun átnyúlva leakasztották az újkígyósi ház kulcsát, így nyitották ki a kaput. A kép illusztráció. Forrás: assetworks.com

 

 

 

Fogyasztással elkövetett kábítószer birtoklásának vétsége miatt emelt vádat és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kezdeményezte ugyancsak a Battonyai Járási Ügyészség egy 32 éves, büntetett előéletű, kaszaperi férfival szemben, aki 2018 májusában cigaretta, tabletta és por formában is fogyasztott kábítószernek minősülő anyagot. A férfit korábban kábítószerrel visszaélés vétsége miatt is büntették, különös visszaesőnek minősülő bűnismétlő.


A Békési Járási Ügyészség kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat és próbára bocsátás intézkedés alkalmazását indítványozta egy 35 éves, büntetlen előéletű, békési férfival szemben, aki 2019. szeptember 5-én, egy békési gyorsétterem asztaláról tulajdonította el egy nő őrizetlenül hagyott tárcáját benne 12 ezer forint készpénzzel, iratokkal, lakáskulccsal, és egy autó indítókulcsával. A sértett tárgyai – a készpénz kivételével – visszakerültek a tulajdonoshoz, így az okozott kár részben megtérült.

 

A Békési Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó lopás bűntette miatt emelt vádat egy 64 éves, büntetett előéletű, szegedi férfi ellen. A férfi árverés útján vásárolt meg 2016 novemberében egy mezőberényi családi házat, amelyben korábbi tulajdonosa benne hagyta ingóságait, a bútorokat, műszaki és más használati tárgyakat, összesen 2 millió 700 ezer forint értékben, amelyeket a későbbiekben sem szállított el. A terhelt férfi 2018 első felében az ingóságok egy részét értékesítette, másik részét az ingatlan kitakarítását végző személyeknek adta a kitakarításért cserébe. A járási ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a férfit pénzbüntetésre ítélje és kötelezze őt a sértett kárának megtérítésére.


Hat rendbeli lopás bűntette, 9 rendbeli lopás vétsége és egy rendbeli jogtalan elsajátítás vétsége miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy 20 éves, büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő, mezőberényi férfi ellen. A férfi 2019 április-május-júniusban több alkalommal úgy tulajdonított el három ingatlanból fűnyírókat, hogy a nyitott bejárati ajtón keresztül vagy a kerítésen bemászva jutott az ingatlanok udvarára és kutatott a melléképületekben. Számlájára írható több gépkocsi-feltörés és lopott élelmiszerüzletekből is. Két alkalommal úgy lopta el kerékpáros sértettek táskáját, hogy kerékpárral melléjük hajtott és kiemelte kosarukból a táskájukat, majd elhajtott a helyszínről. Az egyik ingatlan elől egy 15 ezer forint értékű, 20 kilogramm súlyú kisborjút vezetett el, amit később 2 ezer 500 forintért eladott. A nyomozás során a borjút épségben megtalálták, így visszakerült a gazdájához. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és 325 ezer forinrt erejéig rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben.


A Békéscsabai Járási Ügyészség társtettesként elkövetett lopás vétségének kísérlete miatt emelt vádat egy 55 éves, csanádapácai, egy 54 éves, mezőkovácsházi és egy 48 éves, medgyesegyházi nővel szemben. Mindhárom nő büntetett előéletű, a járási ügyészség elzárás büntetés kiszabását indítványozta velük szemben. A három nő 2019. március 29-én, déltájban, Újkígyóson, Hosszú utcai családi házba jutott be oly módon, hogy a kerítésen benyúlva leakasztották a kapu kulcsát, kinyitották a kaput, és bementek a nyitva lévő házba. A házat átkutatták és egy pénztárcát vettek magukhoz 46 ezer forint készpénzzel, de a szomszéd észrevette őket és értesítette a rendőröket, akik a helyszínen tetten érték a három nőt.


Garázdaság vétsége, könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 45 éves, büntetlen előéletű, békéscsabai férfival szemben, aki 2018. szeptember 23-án, késő este, Békéscsabán, a Kazinczy lakótelepen, az utcán, válófélben lévő felesége új élettársát egy teleszkópos fémbottal  -úgynevezett viperával - megverte.A Gyulai Járási Ügyészség termesztéssel elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat egy 37 éves, büntetlen előéletű, sarkadi férfival szemben, aki 2019 júniusában sarkadi, Mátyás utcai lakóhelyén, egy üresen álló szobában 7 tő vadkender – kannabisz – növényt termesztett. A járási ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, és, hogy a bíróság kobozza el a növények termesztéséhez használt eszközöket, kötelezze a férfit a nyomozás során felmerült 335 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.


Közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat ugyancsak a Gyulai Járási Ügyészség egy 44 éves, büntetlen előéletű, újkígyósi férfi ellen. A férfi 2019. május 4-én, kábítószernek minősülő kannabiszt fogyasztott és – bár a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt állt – autójába ült és Szabadkígyósról Gyula irányába közlekedett. A férfi haladása során a 4431. számú úton, vasúti átjáróban, állapota miatt nem észlelte a felfelé mozgó sorompót, nekiütközött, a sorompó letört. A férfi megállás nélkül továbbhajtott. Nem sokkal ezután, egyenes vonalvezetésű szakaszon lehaladt az úttestről a menetirány szerinti jobb oldalra, nekiütközött négy fának, majd átsodródott a bal oldali útpadkára, ahol az autó két fa között az oldalára borulva állt meg. A járási ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a férfit pénzbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől és kötelezze őt a nyomozás során felmerült 160 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.