2020. szeptember 21., hétfő,  Máté és Mirella
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. december 15., vasárnap
Szépíts a világon ecsettel
„Advent jegyében PADLÁSTERÁPIA 2.” – záró kiállítás a Békés Megyei Könyvtár Lencsési Könyvtárában
Szerző: Zsidov Magdolna
„A festészet mindenkihez közel kerülhet, csak kísérletezni kell, nem szabad feladni, hinni kell önmagunkban” – vallja G. Pataki Mária „festőnő”, ahogy magát nevezi, ugyanis szigorúan tiltakozik a festőművész megszólításellen. Ebbéli tervét erősítette meg a nagy festőgéniusztól, Vincent Van Gogh-tól származó hasonló megfogalmazású idézet is: »Ha hallasz belül egy hangot, ami azt súgja: „nem tudsz festeni”, akkor okvetlenül állj neki festeni, és a hang elnémul.« Hogy megvalósulhasson ez a szándéka, és úgymond „laikusokat” bevonhasson a festészet rejtelmeibe, pályázatot nyújtott be, amit elnyert Padlásterápia címen. Az első festőterápia ez év nyárelejétől kezdődött a Lencsési könyvtárban, amelyen több korosztály együtt ragadott ecsetet. Augusztus közepén az összegyűlt munkák szép skálájából G. Pataki Mária záró kiállítást állított össze. Ezen a kiállításon a lelkes festegetők és vezetőjük ötletére, kérésére, a jelenlévő dr. Ferenczi Attila önkormányzati képviselő ígéretet tett, hogy a folytatáshoz segítséget nyújt. Így került sor ugyanezen év novemberétől a második Padlásterápiára. Ezeken az alkalmakon, a már részt vett alkotókhoz újabb vállalkozók kapcsolódtak. Ennek a heti kétalkalmas festegető körnek a záró kiállítását tartották december 14-én.

A hallgatóság egyik csoportja (Fotók: Martos Katalin)

 

A második Padlásterápia attitűdje az advent jegyében fogant, amely a karácsonyidézést, a szeretet kiemelt fontosságát hangsúlyozza. A kék, a fehér, a meleg sárga színek atmoszférája már az ajtón belépve rásegítenek a karácsony meghittségének, a lélek égi viszonyainak emberhez közel kerülő érzéseihez.

 

A kiállítást Lukoviczki Anna a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese nyitotta meg, üdvözölve dr. Ferenczi Attilát, a kreatív klub főtámogatóját, aki az előzőhöz hasonlóan ismét megjelent a kiállításon. Köszöntötte a Padlásterápia gondozóját, G. Pataki Máriát, továbbá a kiállítás alkotóit és minden jelenlévő érdeklődőt. Megnyitójában kitért a festőnő azon céljára, hogy segítségével bárki felfedezhesse magában az ecsetkezelés lehetőségét, megérezze a festészet szépségét, építő, lelket gondozó alkalmasságát. Szándéka ismét megértésre és támogatásra talált, így újból elnyerte a Békéscsaba Megyei Jogú Város által támogatott pályázatot.

 

              A megnyitó pillanatai: G. pataki Mária, Lukoviczki Anna

 

Lukoviczki Anna megemlítette, hogy a kiállítás ékessége G. Pataki Mária és Lant Györgyi költőnő „Angyali érintés” címen, a festmények ihlette versek és a versek ihlette festmények közös megjelenése. Ennek nyomán a kölcsönös egymásra hatás szép példáiban, a finom nőiesség összekapcsolódásában lehet gyönyörködni.

 

A megnyitó után a Lencsési Általános Iskola, és AMI 3. c osztályos tanulói, Tóth Gréta és Zelenyánszki Zsófi verset mondott. Felkészítő pedagógusuk Szendiné Solymosi Edit.

 

Virok Anna (a Dobszerda kör vezetője, s immár a könyvtár dolgozója) csodálatos melegségű varázshangtárából, kezében a táltos dobbal útjára engedte az ősi ritmusokat.

 

A következőkben Szilágyi Ida Ilona Zorán: Az ünnep című dalát adta elő megindító érzékenységgel. Lant Györgyi költőnő szerényen, de mégis léleksimogatóan, meghatóan mondta el saját költeményét.

 

 Balról jobbra: Virok Anna, Szilágyi Ida, G. Pataki Mária, Lant Györgyi, Lukoviczki Anna

 

A festmények gyűjteményéről néhány gondolatban: a legegyszerűbb ecsetvonástól a kifejezőbbig a harmónia, G. Pataki Mária festészetének hatása a szembetűnő. S amikor egy-egy kép előtt állva megpihen a szem a foltokban is felfedezhető színárnyalatokon, mintha bevágnának egy-egy snittet a karácsony hangulatából, apró jeleneteiből. Zabolázatlan ecsetkezelések, más képeken megszelídült formák – és mégis egységben.  A kezdő festők képeit szemlélve olyan érzése támad az embernek, hogy ezek az alkotások figyelemre vágynak, és ha felkeltik a figyelmet, akkor magasabb értékű munkákkal fognak jutalmazni. A szakmai tudást a türelem és a készség, a szeretet pótolja, ami legalább akkora erény, mint kitűnni a nagy művészek palettájából.  A „festőtanulók” sorában a legkedvesebb jelenség az, hogy szülők, nagymamák, gyerekek és unokák megtalálták az ecset közös „hangját” G. Pataki Mária szeretetteljes instrukcióival. Továbbá a festőklub sikere nagyban köszönhető a Lencsési könyvtár könyvtárosa, Drimba Péterné, türelmes, készséges és érzékeny figyelmének.

 

Balról jobbra: dr. Ferenczi Attila, Lukoviczki Anna, G. Pataki Mária

 

A kiállítás végezetül ajándékozással, méltatással, kedves megvendégeléssel, örömmel folytatott nézelődéssel, kedves, baráti beszélgetésekkel, és azzal a biztató hírrel zárult, hogy jövőre ugyanitt újra találkozók sora lesz, amelyben ecset és kéz összesimul egy formációban.

 

 A kiállítás alkotóinak névsora

 <
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.