2020. július 15., szerda,  Henrik és Roland
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. október 17., csütörtök
Főhajtás a mártír katonalelkész emléke előtt
Orgonamuzsika és énekszó is felcsendült a nemzeti gyásznapon a mezőhegyesi Szent György plébániatemplomban
Szerző: László Erzsébet
Gonzeczky János katonalelkészre emlékeztek október 6-án, a nemzeti gyásznapon Mezőhegyesen, a Szent György plébániatemplomban, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mártírjai, köztük az aradi 13 vértanú tiszteletére rendeztek ünnepséget.

Gonzeczky János katonalelkész emléke előtt tisztelegtek a mezőhegyesiek

 

A megemlékezés során Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Lelkészi Kar vezetője tartott szentmisét, közreműködtek, műsort adtak az általános iskolás diákok és a hittanosok. A főhajtáson a Magyar Honvédség is képviseltette magát.

 

Délelőtt misére, délután zenei koncertre gyülekeztek a helyiek és a vendégek

 

Gonzeczky Jánost 1849. október 8-án végezték ki felségárulás miatt, hiszen a plébános a szabadságharc oldalára állt. Mint ismert, a templom az idő tájt a császári birtok része volt – emlékezett a vérzivataros korszakra Sipos István hangszerész, orgonarestaurátor, aki most, a nemzeti gyásznap délutánján orgonakoncertet adott a Szent György plébániatemplomban, melyben idén június 15-ére újította fel az orgonát. A zenei program során Kémenes Anikó ének-magyar szakos tanár, a battonyai Mikes gimnázium pedagógusa működött közre.

 

Általános iskolások és hittanosok is részt vettek a megemlékezésen

 

A templom falai között felcsendült Bach D-moll toccatája, Purcell Rondeau from Abdelazer, Wohlmuth János Pastoral című műve. Ezzel a barokk stílusú zenei blokkal kívánta érzékeltetni az előadó, hogy milyen volt a stílus a német Bach, az angol Purcell és a magyar Wohlmuth zenéjében. Elhangzott még Charpentier Te Deum című alkotása is, így négy ország műveit hallhatta a közönség négy szerzőtől, akik nagyjából kortársak is voltak.

 

Mint Sipos Istvántól megtudtuk, ezután Kémenes Anikó szabadságharccal kapcsolatos dalokat énekelt szólóban, illetve orgonaszó kíséretében is. Aztán újra az orgonamuzsikáé volt a főszerep, Koloss István Magyar Chorall, illetve Bach Nyolc kis preludium című műve hangzott el. Újra Kémenes Anikó lépett színre ezt követően, Mária-énekeket adott elő, köztük az egyik legszebb éneket, melynek dallamára Sipos István improvizált az orgonán. (Ezúttal derült ki, hogy a hangszerész kedvenc „műfaja” az improvizálás.)

 

Június 15-ére újította fel az orgonát Sipos István, melyen ünnepi koncertet adott október 6-án

 

 <
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.