2020. július 15., szerda,  Henrik és Roland
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. október 15., kedd
A titkok és küzdelmek folytatása
„A titokzatos kovásznai asszony” egy év után újra ellátogatott a békéscsabai Lencsési könyvtárba
Szerző: Zsidov Magdolna
A könyvtár érdeklődő közönsége, egy évvel ezelőtt találkozhatott személyesen Gocz Elvirával, az akkor megjelent „A titokzatos kovásznai asszony” című életrajzi regény főhősével. Az eseményről írt cikkünkben egy megrázó és különleges életutat bejárt, a megpróbáltatásokkal mindig szembeszálló ember küzdelme rajzolódott ki. Gocz Elvira nem ült soha egy helyben, a sors fintora úgy hozta, hogy örökké mennie kellett, így jutott el, mint egy mese hőse, a „világ négy sarkára”. De ez az utazás egyáltalán nem volt meseszerű.

Találkozás Gocz Elvirával (balra, mellette: dr. Heimné Máté Mária)

 

A történet főszereplőjére, dr. Heimné Máté Mária (Maja – mindenki ezen a néven ismeri), Elek város alpolgármestere (bár, ahogy jelezte az október 13-i választás után átíródhat), a Trefort Ágoston Szakiskola volt tanára talált rá véletlenül,  az angol királyi családot kutatva.  Innen tudta meg, hogy a királyi család köreiben mozgó magyar asszony Kovásznáról került ekkora magaslatokra. A következőkben nem adta fel azt a szándékát, hogy felvehesse a kapcsolatot Gocz Elvirával. A kapcsolat létrejött, s a könyv megjelenése kínálta a lehetőséget, hogy ezt a rendkívüli izgalmas és viszontagságos sorsú asszonyt – rajta kívül mások is –  megismerhessék. A könyvbemutatóra a Lencsési könyvtárt választotta színhelyül. Így találkozhatott a könyvtár látogató közönsége a „titokzatos” nyolcvanéves asszonnyal.

 

Az akkor megígért újabb találkozás, 2019. október 12-én, szombaton valósult meg. A résztvevők már ismerősként, személyesen üdvözölték Gocz Elvirát és kísérőjét dr. Heimné Máté Maját, aki azóta is sűrűn vendégül látja felfedezettjét.

 

Elvira asszony a közönségnek ismét felvázolta viszontagságait, elindulását az erdélyi kis településről, Kovásznáról. Eleinte nem ment simán semmi sem, igaz, azzal sem dicsekedhet, hogy később sokkal könnyebb lett volna az élete, hiszen mindvégig kemény harcot kellett vívnia a könnyebb életért. Ahogy megfogalmazta, bizony rá kellett döbbennie, hogy bár a munkához, pénzhez, a sikerhez egyenes útja volt, de a férjekkel kudarcot vallott. Szépsége, eszessége nem hozta meg számára a harmonikus együttélést.

 

Küzdő embernek vallja magát, aki a kitartásának köszönhetően soha nem nyugodott bele, ha valami rossz döntést hozott, újra és újra talált célt magának. Ennek köszönhetően jutott el a csúcsra, miközben világhírű személyiségek, mint Windsor hercegnője, a volt francia államelnök, Mitterrand családja, Perez de Queillard ENSZ-főtitkár, a Rotschild család, a kuvaiti királyi udvar, Mihály román király, egy spanyol hercegnő, híres színészek, írók, üzletemberek és sokan mások, még Ausztráliában is, őt választották betegápolójuknak, testük-lelkük gyógyító mesterének. Tudni kell, hogy egy orosz férfival kötött házassága révén Moszkvában egy katonai iskolában szerzett ápolói diplomát. A magyar, a román nyelvtudása után tanult meg oroszul, olaszul, franciául, angolul, de még több nyelvben sem lehet „eladni”.

 

65 éves koráig, nyugdíjazásáig aktív életet élt, és ma 80 évesen sem pihen, inkább az a vágy hajtja, hogy minél többet tegyen azért, ahol szükség van segítségre. Így juttatta szülővárosát, Kovásznát, amelynek díszpolgára lett, és jelenleg is ott él, 190 ezer euróhoz, hogy a város fejlesztését szolgálja. Azt követően pedig az őt megtaláló eleki alpolgármester asszonynak, Majának adományozott 100 ezer eurót, hogy megvalósíthassa a 20 éve várt bölcsődét. Ennek az adománynak aztán hosszú kálváriát kellett megjárnia, hogy elérje küldetését. Először létrehozták a Gocz Elvira alapítványt. A két asszony (Gocz Elvira és dr.Heimné Máté Mária) elbeszéléséből egy olyan történet formálódott ki, ami a mai Magyarországunk keserű valóságát ábrázolja. Maja asszony Elek polgármesterétől abban a vádban részesült, hogy nem személyesen ő, hanem a város kapta az adományt. (Ehhez a történethez tudni kell, hogy Maja asszony 17 éve volt eddig alpolgármestere a városnak, és érzése szerint, mindezidáig jó kapcsolatot ápoltak a polgármesterrel. Ma sem érti, mi történhetett, ami miatt összeférhetetlenség miatt a polgármester, óvást intézett ellene. Gocz Elvira ezt követően nyílt videóban nyilatkozott arról, hogy csak és kizárólag dr. Heimné Máté Máriára bízta a pénzt és a bölcsőde ügyét. Tehát az alpolgármestert – véleményük szerint – jogtalanul érte atrocitás.

 

A megépült szép bölcsődében 14-en dolgoznak, ebből 4-enközmunkások, a többiek a családi bölcsődei alapítvány alkalmazottjai. A gyerekek korszerű ellátására, biztonságos elhelyezésére, a szülők nagy örömére, a bölcsőde novemberben nyitja meg kapuját az apróságok befogadására.

 

Az előadáson még egészségi tanácsadás sem maradt el. A részvevők megtudták, hogy Elvira minden reggel fél liter forró vizet szürcsöl el reggeli előtt. Ahogy mondta, azért, hogy a szervezetben meginduljon a méregtelenítés.  A sok-sok műtéten, betegségen átesett asszony aktív fizikai és szellemi tevékenységéről az előadás során hiteles tapasztalat lett. 80 évesen olyan külső és belső egyensúlyról tett bizonyságot, ami ritkaság.

 

A találkozást Gocz Elvira ezzel a megragadó mondattal zárta: „Engem a jó tett éltet, miután fiamat 9 éve elvesztettem, semmi más célom nincs, mint boldoggá tenni embereket.” A pénz őt nem boldogítja, amit ezzel a mondattal érzékeltetett: „A koporsónak nincsen zsebe.”

 

Ezen a szombat délutánon két nagyszerű embert ismerhetett meg a hallgatóság: Gocz Elvirát és dr. Heimné Máté Maját, akik önzetlenségből és emberszeretettből kiválóra vizsgáztak.

S el ne feledkezzünk, a könyvtár mindig különleges programokat szervező könyvtárosairól sem! Élmény betévedni ebbe a kis könyvtárba, ahol mindig kedvesen és készségesen fogadják a vendégeket.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.