2021. január 19., kedd,  Sára és Márió
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. szeptember 07., szombat
A választók valósíthatják meg a teljes ellenzéki egységet
Dr. Szabó Ervin, az MSZP-t nem tartalmazó ellenzéki egység polgármesterjelöltje az Orosházán kialakult helyzetről
Szerző: Kiss A. János
Van-e még valaki, aki hisz Orosházán a teljes ellenzéki összefogásban? Költőinek szántuk a kérdést, de dr. Szabó Ervin polgármester-jelölt az összefogáson belül maradtak nevében azt mondta: változatlanul esély van a polgármesteri tisztség és a testületen belüli képviselői helyek többségének megszerzésére. Ha valamikor, hát most érdemes áttekinteni a sokak által nem, esetleg csak egyik vagy másik olvasatban ismert ellenzéki helyzetet. Dr. Szabó Ervin a tavaly áprilisban megtartott országgyűlési képviselői választások alkalmával mindössze két és féltucatnyi szavazathátránnyal szorult Simonka György mögé Orosházán – az „álmoskönyv” szerint neki van legnagyobb esélye a Fidesz-verésre. Akkor miért nem állt minden ellenzéki párt, civil szervezet az ő jelöltsége és egy megegyezéssel létrejövő képviselő-jelölti kar mögé? Dr. Szabó Ervin nézőpontját ismerhetik meg.

Dr. Szabó Ervin idén, az ellenzék március 15-ei, felemelő ünnepségén az ellenzéki egység kinyilvánított bűvöletében mondott beszédet...

 

Emlékezhetünk: amikor idén, Orosházán valamennyi ellenzéki erő együtt, felemelő hangulatú, erőt sugárzó március 15-ei ünnepséget tartott – Márki-Zay Péter  Mindenki Magyarországa Mozgaloma „kovászának” köszönhetően –, elhangzott az a bejelentés is: az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik városi vezetői a helyben is szükséges változás érdekében megállapodtak abban, hogy Orosházán is egyetlen ellenzéki polgármesterjelölt lesz, a jobbikos dr. Szabó Ervin személyében. Ezt megtapsolták az ünnepség résztvevői. Sőt, megtudtuk, a város mind a tíz választókörzetében ugyancsak egyetlen ellenéki jelöltet indítanak.

 

Akkor hát mi történhetett ezt követően?

 

Dr. Szabó Ervin azt vallja, hogy teljesen megalapozott volt a városon belüli összefogás lehetősége. Az említett ünnepségen ott is volt mindenki: az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum és a Jobbik vezetői, tagjai, szimpatizánsai, előzetesen vállalva a bejelentésben foglaltakat. El is indultak az egyeztetések annak érdekében, hogy a Fidesz jelöltjeivel szemben egyetlen ellenzéki jelölt álljon. A cél az volt, hogy némi kompromisszum árán valamennyi fél érvényesíthesse az akaratát. Dr. Szabó Ervin elárulta, hogy az MSZP-t képviselő Fetser Jánosnak a többiek felajánlották a társadalmi alpolgármesteri tisztséget, továbbá két olyan körzetet, ahol nagy eséllyel számíthattak a győzelemre, s a közös listán egy olyan előkelő helyet, mely szinte biztosan egy újabb MSZP-s jelölt képviselővé válását biztosíthatta volna.

 

Dr. Szabó Ervin bizakodó– Ám Fetser János a tíz körzetből ötben kívánta egyre szűkölő pártja jelöltjét elindítani – mondta dr. Szabó Ervin. – Ez a többiek számára megalapozatlannak tűnt, így elfogadhatatlan volt. Sőt, személyes kifogása volt a Momentum és a DK által jelölni kívánt egy-egy számításba vettel szemben. Ennek ellenére a többi ellenzéki, összefogásra törekvő erő változatlanul és mindvégig nyitott volt a további tárgyalásokra – az MSZP-vel is. Aztán egyszer csak Fetser János minden előzetes tájékoztatás nélkül bejelentette a nyilvánosság előtt, hogy önállóan indul polgármesterjelöltként az októberi választáson, s mind a tíz körzetben saját képviselőjelölteket állít.

 

Dr. Szabó Ervin azt a meggyőződését is megemlítette, hogy tulajdonképpen az említett 10 jelölt azt is kockáztatja, hogy közmegítélés szerint miattuk hiúsult meg az ellenzéki összefogás. Ennek történetisége is van, mutatott rá.

 

– A tavaly április 18-ai országgyűlési képviselői választás napja előtt háromszor is kértem az MSZP jelöltjét, Füvesi Sándort, hogy lépjen vissza javamra, hiszen az előrejelzések azt mutatták, nekem van esélyem legyőzni Simonka Györgyöt. Ő mindvégig elzárkózott ettől. Pedig jeleztük számukra: ezt a több mint gesztust készek vagyunk kompenzálni a 2019-es önkormányzati választás alkalmával. S ma ismét fennáll a veszélye annak, hogy rajtuk mehet el az ellenzéki győzelem. Elgondolkodtató az, hogy ki állhat Fetser János önálló indulása mögött. Mindenesetre a tárgyalások során az MSZP nevében nem vállalt anyagi hozzájárulást a közös kampányhoz, most az önálló indulást is vállalni tudta. Az is érzékelhető, hogy az MSZP országos elnöksége máig sem támogatja polgármesterjelöltségét képviselőjelöltjeivel együtt. Legalábbis nyíltan nem.  Ne kerteljünk: Fetser János a különutas taktikájával valójában a Fidesznek kedvez.

 

(Az akkori választás időpontja előtt két nappal, dr. Szabó Ervin utolsó visszalépési kérelme után közzétett Füvesi-sajtóközlemény sok baloldali választónál is „kiverte a biztosítékot”: a megmagyarázhatatlan elzárkózást bejelentő közlemény flegma „Eszem ágában sincs visszalépni!” szövege nem a választói akaratot tükrözte.)

 

Arra a kérdésre, hogy mi támasztja alá optimizmusát, nyerési esélyeit, dr. Szabó Ervin azt válaszolta, hogy tavaly áprilisban Orosházán mindössze 37 szavazattal nyert előtte az a Simonka György, akit 1400 millió forintos ügyben súlyos bűncselekményekkel vádol a Polt Péter által irányított ügyészség, mentelmi jogát felfüggesztette az Országgyűlés, a Fidesz megyei választmányának elnöki tisztét nem tudta megtartani – egy csomó választópolgár átvertnek érezheti magát. S küszöbön az a per, melyben büntetőbíróság előtt kell felelnie tetteiért. S tudni kell: úgy érte el azt a választási eredményt, hogy Orosházán nem állt mögötte a baloldal támogatása. Most Fetser Jánosék kivételével igenis van összefogás más ellenzéki pártok között: közéjük tartozik például a DK, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom is.

 

A teljesség érdekében álljon itt a tavaly áprilisi országgyűlési képviselői választás orosházi székhelyű választókerületének szavazási végeredménye: Simonka György a voksok 43, dr. Szabó Ervin a 40, Füvesi Sándor a 10 százalékát kapta . A maradék 7 százalék többek között megoszlott. Ez azt jelentette, hogy Simonka György és közte 1800-as szavazatkülönbség alakult ki, s ebből mindössze 37-et adtak le orosházi választók.  

 

– Meggyőződésem: a választók a szavazófülkében tudni fogják, hogy kire szavazzanak, amikor a Fidesz ellenében akarnak voksolni – mondta teljes meggyőződéssel dr. Szabó Ervin. – Pontosan tudják, hogy kire leadott szavazataik realizálódnak majd, kiknek van reális esélyük a Fidesz és helyi emberei leváltására. A Jobbik, a DK, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, együttesen a Közösen Orosháza Városáért Lokálpatrióta Mozgalom nyilvánvalóan ilyen. Ez az az erő, mely szinte teljességgel lefedi az orosházi ellenzéket. S ezt az egységet nem bomlaszthatja meg olyasmi sem, mint Fetser János most „bedobott”, komolytalan előválasztási javaslata. Aki pedig tavaly Simonka Györgyre szavazott, s kiábrándította őt mindaz, ami már eddig is kiderült az országgyűlési képviselőről, annak számolnia kell azzal is, hogy a Fidesz orosházi polgármesterjelöltje, Dávid Zoltán egyszerűen Simonka György kiszolgálója volt, akár az orosházi polgárok érdekei ellenében is. Dávid Zoltánról az elmúlt öt évben bebizonyosodott: nem több, mint Simonka György bábja. Orosháza nem lehet bábok, s egy párt hűbérbirtoka, ahogy már korábban is fogalmaztam. Ők ketten, egymással karöltve, elvették Orosháza jövőjét. Vajon mit mutassunk fel majd azoknak – a többnyire fiataloknak –, akiket az ország más részeiről, külföldről haza kívánunk hívni?! Igazából akkor ismerhetjük meg Dávid Zoltán ténykedését, amikor az új vezetés a városházán belelát a különféle iratokba. S megismerhető lesz olyan dolgok háttere, mint például a Gyopárosfürdőn, a város támogatásával is – üdülésre való területen! – megvalósított  munkásszálló építésének és átadása elhúzásának ügye: elkészült, de nyilván nem akarják,hogy még a választás előtt megjelenjen a városban vagy száz – mondjuk Ukrajnából érkező – külföldi munkavállaló.

 

Dr. Szabó Ervin azzal számol, hogy a Fidesz elviszi az urnákhoz eddigi, még ki nem ábrándult szavazóit, de a kevésbé aktív választópolgárok köréből már aligha tud magához vonzani embereket. Ezért a polgármesterjelölt nagyon fontosnak ítéli azt, hogy akiknek elegük van a Fidesz, benne annak dél-békési és különösen orosházi vezetéséből, az rá és képviselő-jelölt társaira adja le a szavazatát.

 

Orosházán sokakat háborított fel a nyáron az, hogy a fideszes képviselő-testületi többség megtagadta a város kórháza által, műszevásárlásra kért egymillió forintos támogatás teljesítését, Ugyanazon az ülésen viszont ennek több mint duplájába került, balesetveszélyes „szelfipont” létesítésére adott pénzt. S Dávid Zoltán nem sokkal az arcpirító elutasítás után képes volt elmenni a kórház Semmelweis-napi ünnepségére – ahogy az ott dolgozók értékelték – „jópofizni”. Ugyanakkor dr. Szabó Ervin, aki „civilben” ügyvéd Orosházán, maga is hallott arról, hogy a kórház nagyon súlyos, legkiszolgáltatottabb, idős betegeket befogadó krónikus osztályán a legvadabb kánikulában is minden hűtési lehetőség nélkül voltak kénytelenek ágyakban tartani az embereket. Ezért tett ígéretet arra, hogy ezúttal ötvenezer forinttal járul hozzá klímaberendezések beszerzéséhez. Arra a felvetésükre, hogy akár polgármesterjelölt társai is letehetnék névjegyüket hasonló felajánlással, felvetette: azt is vállalniuk kellene mindannyiuknak, hogy – megválasztásuk esetén – a testületet meggyőzve, a város saját költségvetéséből elkészíttetik az osztálynak helyet adó kétszintes épület mintegy kétmillió forintba kerülő, teljes klimatizálását. Úgy gondolja, hogy újra előveszik majd az orvoshiány pótlására megfogalmazódott, a fideszes képviselők által lelkiismeretlenül leszavazott orvostanhallgatói ösztöndíj-program megvalósítását.

 

A magunk részéről csak annyit teszünk hozzá: az igazi ellenzéki egységet a választópolgárok valósíthatják meg – a szavazófülkékben…

 

... s kik szemébe nézve hallgatták őt közös fellépésükről

 

 

 

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.