2020. július 15., szerda,  Henrik és Roland
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. augusztus 28., szerda
Fideszes belharc Mezőhegyesen?
Polgármesterjelöltek: Mitykó Zsolt, Pap István Tibor és Rajos István
Szerző: Kiss A. János
Forró a nyár Mezőhegyesen is. Az ott élő emberek többsége tradicionálisan a – császári, királyi, köztársasági, népköztársasági, megint köztársasági, manapság meg az illiberális magyarországi – állam dolgos fiai voltak, s ma is azok. Ennek a sokadalomnak nem nagyon kenyere a rebellió, de a „simonkás” idők szomorú tapasztalatai azért a szokásosnál jobban átpolitizálták a gondolkodásukat. Ki erre, ki arra tette le a voksát. Most megint „helyzet” van; hogy milyen, arról tudunk egy halvány pillanatképet felmutatni.

Lázár János májusi röpirataMég május környékén osztogattak egy Lázár János (igen, ő: a  hódmezővásárhelyi, aki az ismét államivá lett Ménesbirtok „főfelügyelője”) nevével és fényképével díszített szórólapot. Érdemes elolvasni (mostanság meg pláne).

 

„A Ménesbirtok kormánybiztosaként azért dolgozom, hogy Mezőhegyes úgy fejlődhessen, ahogy az itt élők munkája és a település hagyományai alapján megérdemelné.

Jó érzés, hogy a mezőhegyesiek támogatják a megkezdett munkát és egyre több, a közösség sorsát érintő kérdésben tisztelnek meg a bizalmukkal.

Az őszi önkormányzati választások közeledtével sokan kérdezik tőlem azt, milyen vezetőre és milyen képviselőkre érdemes bízni a város jövőjét. Mezőhegyes a mezőhegyesieké, senki nem dönthet helyettük.

Egy másik város polgáraként, de Mezőhegyes barátjaként azonban úgy látom, hogy az itt élők érdekeit a munkáját társadalmi megbízatásban ellátó polgármester képviselheti a legjobban,

A város pénzügyi forrásokban szegény, de lehetőségekben gazdag, ezért olyan városvezetőre van szükség, aki közösségi szolgálatként és nem kenyérkeresetként látja el a munkáját.

A legjobb választás egy olyan ember, aki a város valamelyik nagy cégében dolgozik, kellő felelősséggel, tudással és alázattal vállalja a mezőhegyesiek szolgálatát.

Kormánybiztosként, alföldiként és a város barátjaként egyaránt számíthat rám abban, hogy ezekről a fontos kérdésekről – Mezőhegyes jövőjéről – közösen gondolkodjunk.

 

Mezőhegyes, 2019 májusa

 

Tisztelettel:

 

Lázár János”

 

Egyetlen dolog hiányzik ebből a szövegből: Pap István Tibor neve. Azé, aki e pillanatban a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság vezérigazgatója. S hétfőtől a …, jó lenne   meghatározni, kinek a polgármester-jelöltje. Tuti, hogy Lázár Jánosé biztosan. Az indulás tényét nem egy Békés megyei fideszes lap kürtölte világgá, hanem a Makói Híradó című internetes újság. (Kattintsanak rá a linkre, mert az írásból kiderül, hogy nem főállású polgármester akar lenni, s felállna a nyilván zsíros vezérigazgatói székből is.)

 

Pár napja újabb „röpcsiáradat” találta meg a mezőhegyesieket. Ebben bemutatkozik Pap István Tibor.

 

A helybeliek is sok mindent gondolnak erről. Ám mielőtt elmélyednénk e konkrét témában, lássuk, vannak-e más jelöltek is! Mezőhegyes közéletének egyik aktív részese, Kovács István sietett a segítségünkre. Elmondta: három polgármesterjelölt jelentkezett megmérettetésre. (Politikai, ideológiai, sőt párthátterük nehezen értelmezhető, minthogy valamennyien függetlenként akarják elnyerni a választók kegyeit.) Mégis:

 

Mitykó Zsolt, a jelenlegi polgármester látásmódja inkább baloldali színezetű, az országos  pártpolitikára vetítve: ellenzéki. Komoly érdemi vannak abban, hogy a Ménesbirtok nem lett martaléka a „Simonka-színezetű”, „csókos” földosztásnak. (Hozzá kell tennünk, hogy Lázár Jánossal egy platformon álltak ebben.) Képviselő-jelölt társai is fejlődéspártiak, szociális érzékenységgel megáldottak.

 

A másik két jelölt egyaránt valamilyen Fidesz-háttérrel rendelkezik.

 

Pap István Tibor bemutatkozó szóróanyagaPap István Tibor indíttatást már említettük. Esetében egyértelműen kitűnik, hogy Lázár Jánossal a háta mögött veti megát a küzdelembe. Sok mezőhegyesi viszont kételkedik abban, hogy önszántából adná fel a vezéri tisztét. Azt is savallják, hogy hasonló méretű települések élén mindenütt főállású polgármester áll, s mert főállásban, formálisan alacsonyabb beosztást ellátva továbbra is a Ménesbirtokban keresné meg a kenyerét. Az állami és az önkormányzatai vezetés (gyakorlatilag) egy kézben tartása azt jelentené számára, hogy hogy a politikai és a meghatározó gazdasági hatalom birtokában bármit megtehetne a kiszolgáltatottá lett városban. Persze, Lázár János elképzelései is úgy haladhatnának, mint a kés a vajban. Esetében az is beszédtéma, hogy vannak, akik szerint nem is igazán meggyőződésből pályázik a polgármesteri tisztségbe, de eleget tesz valamiféle elvárásnak, s nem is nagyon bánná. ha nem kellene elhagynia a mostani helyét, melyet nyilván már be is töltöttek valakivel – gondolatban.

 

Rajos István, aki öt éve a tisztes tűzoltói szakmát cserélte el az alpolgármesteri székért, s addigi (a Mitykó Zsolt köréhez hasonló) elkötelezettségét a Fidesz-tagságért, és annak folyományaként az alpolgármesterségért. Most az eddigi, Simonka Györgyöt kiszolgáló képviselők, egyben képviselőjelöltek élén próbál meg nyeregben maradni. (Nem csak a polgármesterségre pályázók, a képviselőjelöltek is mind függetlenként indulnak.) Esélyeit nem csupán a Simonka Györggyel kialakított kapcsolata gyengítheti, hanem az is, hogy – hírek szerint – időközben (Orosházáról Mezőhegyesre) bejáróvá lett.

 

Mezőhegyes esetében szinte természetes az olyan megjegyzés, mint például az, hogy az ottani polgárokat aligha lehet lóvá tenni. Úgy tűnik, hogy a választók csak Mitykó Zsolt és Pap István Tibor polgármesteri esélyeit hajlandók latolgatni.<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.