2020. január 29., szerda,  Adél
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. augusztus 17., szombat
„Még mindig termő a hitem”
Padlásterápia-tábor záró kiállítása a békéscsabai Lencsési könyvtárban
Szerző: Zsidov Magdolna
Különleges alkalomnak lehettek részesei azok, akik augusztus 16-án jelen voltak a Békés Megyei Könyvtár Lencsési könyvtárának kora délutáni kiállításmegnyitóján. Az olvasók általában szeretik egy tudósításban a szubjektivitást, leginkább azért, mert azt közvetlenebbnek, láthatóbbnak érzik. Nos, aki jelen esetben is erre számít, nem fog csalódni, hiszen az átélt élménytől nem tudtam magam elvonatkoztatni, s a műfaj adta kereteken belül elragadott az élmény, hatása elsodort az érzelmek és gondolatok szigetére.

A képen (balról jobbra): Lukoviczki Anna, Lant Györgyi, G.Pataki Mária, a  dobbal Virok Anna (Fotók: Marton Kati)

 

Meglepő kezdésként, finoman, lágyan, mint a szívdobbanás szólalt meg Virok Anna (a Dobszerda kör vezetője) kezében az ütő, és a táltos dob kilüktette magából a szakrális hangokat. Közben a dobbal csodálatos harmóniában Lant Györgyi, Kővé vált erdő című versének ritmusa, fájdalma érintette meg a hallgatók szívét, amit Anna a meleg orgánumával adott elő.

 

A kiállítást a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese, Lukoviczki Anna nyitotta meg, üdvözölte a vendégeket, így dr. Ferenczi Attilát, Békéscsaba Megyei Jogú Város tanácsnokát, s a Padlásterápia-tábor résztvevő „alkotóit”. Lukoviczki Anna először is a Padlásterápia kigondolója, vezetője, G. Pataki Mária szándékát méltatta. Amint azt a közönség megtudhatta, már hosszú évekkel ezelőtt foglalkoztatta a gondolat, hogy összegyűjti és gondozza az ecsetet nem kezelő, de ahhoz vonzódó, kortól független alkotó vágyú embereket, mintegy közösség formáló céllal is. Erre ebben az évben adódott lehetősége, amikor a Békéscsaba Megyei Jogú Város által támogatott pályázatot ehhez a céljához elnyerte, helyszínéül pedig a Lencsési könyvtár lehetőségei kínálkoztak. A két hónapig tartó festegetésen összesen 21 „festőtanuló” vett részt, három évestől nyolcvannégy éves korig, miközben szebbnél szebb alkotások születtek, mialatt készségük fejlődést mutatott G. Pataki Mária festőművész tanácsai nyomán. A közösség ereje és az alkotás öröme tette, hogy, akit alkotói vágy fűtött, az gyönyörűségére keverte a festékeket. Az akrillal festés, ahogy a képek mindegyikéből kiderül, valamennyijüket megérintette. Örömhír, hogy az amatőr alkotók ez év novemberétől tovább folytathatják festegetésüket Békéscsaba Megyei Jogú Város támogatásával – emelte ki megnyitó gondolataiban Lukoviczki Anna.

 

Képek versekkel

 

Ismét egy vers hangzott el Lant Györgyi lírái közül, a Titok című, amelynek titokzatos mélységű üzenete megrendítő benyomással hatott.

Ahogy kiderült, Lant Györgyire, miután megismerte G. Pataki Mária képeit, festményei nagy hatást tettek, amik lírai gondolatokat váltottak ki belőle, s az így született versek visszahatva, Mária festészetében hagytak nyomot. Kölcsönhatásban születtek egymás után a versek és a képek, hogy megtegyék útjukat a hallgató, szemlélődő emberbe. „Hagytam magot, most elvetem,/ Még mindig termő a hitem.” (Lant Györgyi: Kővé vált erdő)

 

Végezetül, köszönő és méltató gondolatok hangzottak el Lukoviczki Annától, G. Pataki Máriától és Lant Györgyitől, amelyben kifejezést nyert a közösségteremtő szándék, amelyhez a Lencsési könyvtár őszintén lelkes könyvtárosainak is nagy része volt.

 

A 21 festőtanulót sok lenne felsorolni, de néhány nevet a legfiatalabbtól a legidősebbig. A legfiatalabb a Németországban élő 3 éves kisfiú, aki nagymamájával, Fehér Ilonával vett részt. Darabos Dominik 12 éves, burjánzó tehetségű fiú, Földi Lilla Magdaléna, Perczel Piroska sejtető tájképei, Sárosi Lenke hangulatképei kék színben, és utolsóként, de nem utolsó a sorban, Kissné Major Erzsébet. A 84 éves hölgy bámulatos alkotásai lenyűgözőek, amelyek már-már gyakorlott festőről vallanak, holott, ahogy mondta, először ragadott ecsetet, de most már tudja, nem utoljára. Mint a vele történt beszélgetésből kiderült, életében sokat tanult, képezte magát, amit a nyugdíjas évei alatt sem fejezett be. Intellektuális személyisége követeli a folytonos értelmi, alkotói tevékenységet, és boldog, hogy itt egy újabb lehetőség nyílt számára. Aktivitása minden idős embernek példaértékű.

 

Lukoviczki Annával, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettesével beszélgetve elmondta, hogy a vezetésük alatt működő könyvtárban – akár ebben a kis lakótelepi könyvtárban történik – szándékuk, hogy a könyvtár dolgozói közel kerüljenek az olvasókhoz, érzékenyen figyeljenek az igényeikre, lelki, szellemi szükségleteikre. Mintegy gondozói, figyelmes terapeutái legyenek a könyvtárlátogatóknak, pszichológiai szolgálatot is ellátva, külön készséget mutatva a magányos emberek sorsa iránt.

 

A megható és kivételesen kisugárzó alkalom csodája az a triptichon, amelyben költészet, zene és festészet egymásra hatva lenyomatot hagytak, a közös alkotás nemes egymásra utaltságát jelezve.

 

A kiállítás a megnyitó G. Pataki Mária kedves vendéglátásával, kellemes beszélgetésekkel zárult.

 

A programon résztvevők

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.