2020. július 10., péntek,  Amália
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. július 23., kedd
Simonka György Tótkomlósra „emigrál”?
Ingyen irodát (kampányközpontot?) akar a tótkomlósi (s miért nem például az orosházi?) városházán a képviselő, éppen a választási kampány nyitányára
Szerző: Kiss A. János
Soron kívüli ülést tartott július 17-én a tótkomlósi képviselő-testület. Nagyjából igazolta a várakozásokat: folytatódott a „botrány, botrány hátán” menetrend. Úgy tűnik, most éppen egy tótkomlósiakat becserkészni akaró Simonka-trükkel vezeti meg a testület fideszes többsége a választópolgárokat.

Képünk illusztráció! (Forrás: Marosháti túraútvonalak)

 

Mint „rendesen”, ezúttal sem vett részt az ülésen Malya György (Fidesz) és Takács Ferenc (Fidesz?) képviselő. Ám a fideszes többség így is biztosított volt a három független képviselő ellenében. Az előbbiek használták is előnyüket, a függetlenek viszont vélhetően visszaélésként élhették meg azt.

 

Az egyik olyan (átlátszó) előterjesztés, melyet meg kellett hányniuk-vetniük a képviselőknek, Simonka György kérését volt hivatott teljesíteni. (A súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsított országgyűlési képviselő komolyan veszi ártatlanságának vélelmét: úgy csinál, mintha mi sem történt volna, az ügy morális kihatását pedig lerázza magáról, mint kutya a bolhát. S lázhatóan az sem zavarja, hogy egyik – egy-két évvel ezelőtt még legközelebbinek tudott – barátja és fideszes társa e napokban szinte futószalagon közöl róla leleplező Facebook-bejegyzéseket.)

 

Simonka György a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség elnökeként azt kérte a testülettől, hogy az általuk propagált, úgynevezett Calendula Terv 3. („Családbarát Dél-Békés”) kidolgozásához biztosítson számukra helyiséget. (Érdekes, hogy a Calendula 1. sem futott még le, a Calendula 2-ről se sokat hallani, de máris egy újabb tervet gondoltak ki, melynek megvalósításához közpénzre akarnak pályázni. Persze konkrét állami ígérvény erre nincs, ahogy elődeire se nagyon.)

 

Egészen pontosan azt kérte a képviselő, hogy kapjanak helyiséget Tótkomlóson, mert a „dél-békésben élők igényeire, valamint a térségünkben munkát végző szakemberek, vezetők véleményére, javaslataira alapozzuk e munkát” – írta Simonka György.

 

Arról kevés szó esik, hogy mire kívánják használni a kért helyet. Olyasmit olvashatunk, hogy a javaslattal érkezőket (vélhetően tótkomlósiakat) kívánják fogadni ott, felméréseket készítenek, csoportos megbeszéléseket szerveznek, s kiértékeléseket végeznének. A lényeg: Simonka György irodahelyiséget kért. (Annyira azért nem izgulhatott, hiszen a polgármester lojalitásában nem volt oka kételkedni, ahogy a megfelelő számú fideszes képviselő igenlő szavazatában sem. A két távolmaradt képviselőjük nélkül is voltak elegen.

 

A Simonka György által kértek előterjesztője dr. Garay Rita polgármester volt. Alapesetben csak pályázat útján lehetne önkormányzati ingatlant bérbe adni. Ám nem kell pályázatot kiírni akkor, ha az adott helyiséget saját céljára akarja igénybe venni az önkormányzat. Márpedig – így a polgármester asszony – a tótkomlósi önkormányzat a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség egyik alapító tagja, így elvileg nincs is szükség pályáztatásra… Egyben javasolta a polgármesteri hivatal egyik 18 négyzetméteres irodájának átadását. Nem tudni, tévedünk-e, ha arra gondolunk, hogy ők ketten nem tárgyaltak erről előzetesen.

 

A szerdai ülés közepe táján tárgyalták e napirendi pontot. A polgármester asszony bevezetője után Zsura Zoltán független képviselő kért szót. Elmondta, hogy nem ért egyet a helyiség biztosításával. Ennek elsődleges oka az, hogy két és fél hónap múlva önkormányzati választások lesznek. A Calendula Tervnek mondott valami 2016 óta téma, lett volna ideje a szövetségnek bárhol helyiséget találnia. Annak nem látja okát, hogy Simonka György beköltözzön a tótkomlósi polgármesterei hivatal épületébe. Utalt arra, hogy Simonka György egykori legközelebbi fideszes harcostársa épp a napokban tesz fel leleplező cikkeket Facebook-oldalára Simonka Györgyről és a holdudvarába tartozókról. Azon is eltöprengett, hogy amikor még a Calendula első terve sem fejeződött be, a második elkezdéséről nincs információ, akkor vajon miért akarják hirtelen elérni a polgárokat az úgynevezett Calendula 3. Tervvel… Azt latolgatta: vajon profitált-e Tótkomlós valamit az eddigi calendulázásból? (Talán tavalyelőtt egy Száraz-ér melletti földrészleten hatalmas gyommal benőve volt látható egy calendulás telek.)

 

Zsura Zoltán ezek után azt javasolta, hogy napolják el a napirendi pont további tárgyalását, mert politikai felhangot érez Simonka György kérése mögött. Októberben térjenek rá vissza. Ha meg elkészül a tótkomlósi úgynevezett inkubátorház, kapjanak helyet ott a calendulások.

 

Az ilyesmi témáknál mindig megszólaló Benyó Pál először is „lefitymálta” Galló Ferenc Facebookon megjelenő, súlyos állításait, fő érve pedig az volt a kérés teljesítésére, hogy az „nekünk nem kerül pénzbe”. A beköltözés időpontját a polgármesteri hivatal épületében folyó felújítás befejezéséhez kötötte.

 

Először arról szavaztak, hogy elnapolják-e a napirendi pont tárgyalását. A három független képviselő támogatta az indítványt. (Benyó Pál is felemelte az „igen”-nél a kezét, de a mellette ülő társadalmi megbízatású alpolgármester, Varga András gyors mozdulattal lerántotta a mellette ülő karját.) Ketten ellene szavaztak, ketten pedig tartózkodtak, így a javaslatot elvetették. A végszavazás során – adjanak-e most Simonkáéknak a polgármesteri hivatalban helyiséget és pártpolitizálásra, burkolt kampányolásra is módot adó bázist – hárman ellene szavaztak, négy fideszes képviselő viszont teljesítette Simonka György óhaját.

 

(A You Tube-on látható felvétel alapján készült írás kiegészítéseként hamarosan közzétesszük a Simonka György Tótkomlósra való „betelepítését” ellenző Zsura Zoltán független önkormányzati képviselővel készült beszélgetésünket.)<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.