2020. június 6., szombat,  Norbert és Cintia
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. június 24., hétfő
Nem vízözön, „csak” bajözön
Elkeseredettek, ugyanakkor cselekszenek is a Békés megyei Alföldvíz Szakszervezet tagjai – a Budai Várba indulnak, Orbán Viktorhoz
Szerző: K. A. J.
Az ALFÖLDVÍZ Zrt. munkavállalóit képviselő ALFÖLDVÍZ Szakszervezet levelet kíván átadni Orbán Viktor miniszterelnöknek június 28-án, pénteken, a hivatalában. E negyedik levelüket immár nem kívánják a „szélre” bízni, maguk akarják a kezébe adni. Ezt nevezik (majdnem) végső elkeseredésnek. A dolgozók már látják munkájuk és cégük végelgyengülését, a fogyasztók is hamarosan rájöhetnek arra, hogy jobb lenne szolidárisnak lenni a céggel és a dolgozóival. A részletek megvilágítását legcélszerűbb a szakszervezet sajtóhoz intézett levelével bemutatni.

Eddig három levelet is írtak Orbán Viktornak. Mégsem érti? (Képünk illusztráció! Forrás: TheJournal.ie)„Tisztelt Szerkesztőség

Tisztelt Szerkesztő Úr/Asszony!

 

Az ALFÖLDVÍZ Zrt. az ország víziközmű-szolgáltató társaságai rangsorában a negyedik legnagyobb szolgáltató cég. Az itt foglalkozatott munkavállalók száma meghaladja az 1200 főt. A 2012-óta zajló átalakulás és kormányzati intézkedések hatására mára ez a cég, amely ebben az évben „ünnepli” fennállásának 65. évfordulóját, a gazdasági szakadék szélére került, kénytelen bejelenteni a fizetésképtelenséget.

 

 Szakszervezetünk, az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet, folyamatosan harcol ennek a folyamatnak megállításáért. Sok esetben – három alkalommal írtunk levelet – jeleztük Miniszterelnök Úrnak azt, hogy ez a folyamat az anyagi ellehetetlenítéshez vezeti a céget. A legalapvetőbb emberi szükségleteket kielégítő vízszolgáltatás és a szennyvízelvezetés a végnapjait éli. Tapasztalatunk az, hogy ennek a szakmának a leértékelése folyik. Sajnos, ma már ez a munka nem érték. A kormányzati intézkedések hatására ellehetetlenültek munkahelyeink. A brutális elvonások, úgy, mint az aránytalanul kivetett közmű adó, a felügyeleti díj, csak a mi munkáltatónktól közel egy milliárd forintot von el. Szemben avval, hogy a munkavállalók napi megélhetési gondokkal küszködnek. Törvénysértés az, ami ezt az ágazatot sújtja. A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2012. évi CCIX törvényben előírtak szerint, „a víziközmű-szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjban a víziközmű működtetésével kapcsolatos indokolt költségeknek meg kell térülniük.” A törvényi előírást figyelmen kívül hagyva, törvényt sértő módon a 2011. évi díjakat (-10% rezsicsökkentés) kell, hogy alkalmazzák a szolgáltatók. Hol érvényesül a megtérülés elve?

 

Díjbefagyasztás, majd rezsicsökkentés, vezetékadó, állami támogatás ígérete, be nem tartása.

 

Az elmúlt években több olyan terhet akasztottak a nyakunkban, ami hosszútávon nem hoz előnyt sem a vízi közmű üzemeltetőknek, sem a tulajdonos önkormányzatoknak, sem a lakosságnak.

 

A jelenlegi szolgáltatási díjak nagy része állami bevétel (pl.: ÁFA, vízkészlet-használati díj, környezetterhelési díj, közműadó, felügyeleti díj), valamint rárakódik egy csomó, rendeletből következő egyszeri, vagy folyamatos költség (pl.: vagyonértékelés, e-közmű, vízminőség-vizsgálat, információbiztonsági auditok…), utána még jöhetnek az energiaköltségek, a fenntartás, a felújítás költségei stb. Ezek után a munkabérekre mi marad?

 

Kormány- és állami szinten, nemzetközi vízkonferencián hirdetjük a víz fontosságát, kincsként emlegetjük, ezzel szemben a jogalkotók és a politikusok a döntéseikkel folyamatosan sújtják ezt az alapszolgáltatást üzemeltető ágazatot, mely a mindennapi vízellátásért és a szennyvízelvezetésért felelős. A vízi közmű szolgáltatók gazdasági ellehetetlenülése okán elmaradnak a szükségszerű rekonstrukciós munkák, a tervszerű karbantartások. Ma jelenleg a kitermelt egészséges ivóvíz jelentős hányada – jellemzően 50-60-éve létesített azbeszt-cement csővezetéken a vezetékek és szerelvények elhasználódása, korrodálása miatt – eltűnik a talajban. Nem ritka a 30-40%-os vízveszteség. Sajnálattal éljük meg minden nap, hogy ez a kincs nincs kellően megbecsülve.

 

A hatalmas elvonások, valamint a díjmegállapítás nélküli – ingyenes – üzemeltetés eredménye az, hogy veszteséges „eredményt” ér el munkáltató.

 

A rezsicsökkentés, a díjbefagyasztás tarthatatlan, hiszen később sokkal többe fog kerülni a most okozott károk helyreállítása. A vezetékadó fizetése sem méltányos, hiszen nem a használat függvényében fizetendő, hanem távolságra mérik.

 

A Társaságnál foglalkoztatott munkavállalók – ezek után – mire számíthatnak, a jellemzően országos átlag alatti jövedelmünk tekintetében?

 

Több esetben fordultunk a nyilvánosság felé, feltárva szakmai érveinket. Süket fülekre találtunk. Jelen időpontban eljutottunk arra a pontra, hogy megindult a szakemberek elvándorlása, veszélybe került a biztonságos üzemeltetés. A Társaságnak jelen pillanatban nincs anyagi forrása arra, hogy bérfejlesztéssel esetlegesen ezt az elvándorlást meggátolja. A cég történetében – tudomásunk szerint – eddig az évig még nem fordult elő, hogy nem volt béremelés, annak ellenére, hogy nagyon alacsonyak a keresetek. Nagyon nagy a munkavállalói elkeseredés, ugrásszerűen megnövekedett a pszicho szociális kockázat.

 

Szakszervezetünk, a jelenlegi helyzetet értékelve, demonstrációs bizottságot alakított. A demonstrációs bizottság döntött abban, hogy június 28-án, 11.00-órától, Budapesten demonstrációt tart a budai várban, a Miniszterelnöki Hivatal előtt (volt Karmelita kolostor) a demonstráció sajtónyilvános lesz, tisztelettel meghívjuk az írott és elektronikus sajtó munkatársait. A helyszínválasztással azt szeretnénk jelezni, hogy több esetben is írásban jeleztük Miniszterelnök Úrnak a vízi közmű ágazat hanyatlását, kértük segítségét. Mindeddig csupán azt érzékeljük, hogy ennek semmi eredménye nem volt.

 

A demonstráción tájékoztatni kívánjuk a közvéleményt arról, hogy a véleményünk szerint az elhibázott politikai döntések sorozata hova sodorta a vízi közmű ágazatot, ezen belül az ALFÖLDVÍZ Zrt-t,, ahol ma már a foglalkoztatott munkavállalók „éhbérért” dolgoznak.

 

Az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet delegációját elkísérik az országban működő más vizi közmű cégek és más ágazat képviselői, aSzakszervezeti Konföderáció és ágazati Szakszervezeti Szövetség.

 

Miniszterelnök úrnak megírtuk negyedik levelünket is, azt személyesen visszük fel Budára, és szeretnénk számára átadni.

 

 

Békéscsaba, 2019. június 24.

 

Tisztelettel:

 

Miskéri László titkár” – áll a levében.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.