2021. január 19., kedd,  Sára és Márió
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. június 14., péntek
Aratás előtt: a tótkomlósi búzaügy már a bíróság asztalán
Két büntetőügyről kérdeztük a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot
Szerző: Kiss A. János
Bizonyára a véletlen hozta úgy, hogy mindkét eset, melyről tájékoztatást kértünk a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságtól, egyaránt dél-békési. Arrafelé sem lehet több a bűncselekmények száma, aránya, mint máshol, csak éppen nagyobb visszhangot váltanak ki a települési közbeszéd által ismertnek vélt személyek, és/vagy az ügyek közéleti beágyazottsága, a vád szerinti bűncselekmények súlyossága, netán az agyonhallgatásokra tett kísérletek miatt.

Képünk illusztráció! (Forrás: YouTube)

 

Az utóbbi években folyamatosan visszatértünk a „tótkomlósi búzaügyként” ismertté vált büntetőeljárásra. Legutóbb (február legelején) arról írhattunk, hogy az ügyben iratismertetést végeztek, illetve az eljárás határidejét május valahányadikáig hosszabbította meg az ügyészség. Akkor az ügy minősítéseként megtudhattuk, hogy öt gyanúsított esetében sikkasztás bűntette, egy gyanúsított ellen pénzmosás bűntette megalapozott gyanúja miatt folyt a büntetőeljárás. A továbbiakról majd a bírósági tárgyaláson értesülhetnek a polgárok.

 

Kérésünkre most a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság azt válaszolta, hogy az ügyben való nyomozást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya befejezte,  és az ügy iratait 2019. április 11-én vádemelési javaslattal továbbította az ügyészségre. A Békés Megyei Főügyészség 2019. május 24-én vádat emelt az ügyben.

*

A nyilvánosságra számot tartó másik ügy, melyben a főkapitányság tájékoztatását kértük, orosházi történet. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. háza táján folyó nyomozás visszatérően szerepel az orosházi önkormányzati képviselő-testület ülésein. Az ott elhangzottak alapján megközelítően pontos képet sem sikerül kapnia a nyilvánosságnak. A cég rendőrségi információra hivatkozó vezérigazgatója az ügy (vagy összevont ügyek?) őszi lezárásával számol, mint mondta, szerinte bűncselekmény hiányában szüntetik majd meg a nyomozást. A történtek okait firtató (ellenzéki) képviselők viszont – a város más polgáraival együtt – nem tudják, hogy egyáltalán milyen gyanú alapján, kik (milyen beosztású dolgozók és mások) ellen folyhat az ezek szerint létező (egy vagy több) büntetőeljárás.

 

A főkapitánysági válaszból kiderül, hogy az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. működését érintően különböző bejelentések alapján, de egy eljárásban folyik nyomozás a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán. Az ügyben gyanúsított kihallgatására ez idáig nem került sor.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.