2020. június 5., péntek,  Fatime
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. június 10., hétfő
Egy férfi és egy nő
Reprodukált művészet sejtekkel – Széles Eszter szegedi alkotó bemutatkozó kiállítása a Békéscsabai Lencsési Könyvtárban
Szerző: Zsidov Magdolna
Ezen a hétvégi, kora nyári délutánon, a Békés Megyei Könyvtár Lencsési Fiókkönyvtára meghívásának eleget téve, a rekkenő hőség ellenére megjelentek mindazok, akik olvasva a meghívó szövegét, egy, a városban először kiállító fiatal, Széles Eszter munkáira kíváncsiak voltak. A Lencsési könyvtárban mára már hagyománnyá nőtte ki magát az a cél, hogy havonta bemutathassanak helybéli és más településről érkező művészt, előadót és valamely kulturális terület képviselőjét.

Drimba Máté és Széles Eszter a kiállításon

 

A jelenlévőket – köztük az alkotót, Széles Esztert és a programot színesebbé tévő Drimba Máté néptáncost – Remeczky Ibolya, az intézmény egyik könyvtárosa köszöntötte. Bevezetőjében annyit elmondott, amennyit Széles Eszter magáról szükségesnek tartott a közönséggel ismertetni. Az elmondottakból kiderült, hogy Veszprémben született, és a dombokkal, hegyekkel-völgyekkel tarkított táj szeretete után tanulmányainak évei az Alföld nagy egyetemi városához, Szegedhez láncolták. A képzőművészet iránti vonzódása elég korán, már az általános iskolában jelentkezett nála, ezért soha nem hagyta ki, hogy részt vegyen versenyeken. Középiskolai évei alatt foglalkoztatták más-más korok festői, stílusai, amik hamarosan arra késztették, hogy megpróbálkozzon reprodukciók festésével. Első kísérlete, az avantgárd festő, Amedeo Modigliani, Vörös hajú nő című festménye volt, amelyet e kiállításon is láthat a közönség. Szegedi egyetemi évei alatt vett részt egy versenyen, amelyen megnyerte a szakmai zsűri első díját a Kvadrátok című képével, amelynek stílusa, Auguste Renoir festményeit idézi. Mivel a Szegedi Tudományegyetem biológia szakára járt, gyakorta készített idegsejt-illusztrációkat, vagy konferenciákra posztereket. Manapság biológus doktoranduszként a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában hasznosítja kreativitását. A művészetek iránt elkötelezett, a zenében is jártasságot szerzett személyként (9 évig hegedült, majd dobolt, pár hónap óta néptánc tanulásba fogott) jelenleg egy webdizájn-, logótervezési tanfolyamot végez. Remeczky Ibolya a bemutatást azzal zárta, hogy – miként a közönség számára is kiderült –igen sokoldalú érdeklődésű tehetséggel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

 

Az ismertetőt Széles Eszter önmagáról vallott bemutatkozása követte. A szerény, bájos fiatal az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy gyermekkorában el nem tudta képzelni, hogy a hegyvidék szeretetét felválthatja a síkvidék szeretete. Szeged szépsége hatására, az ott töltött évek során egyre jobban meglátta ennek a tájnak az értékeit. Szegeden ismerkedett meg a párjával, Drimba Mátéval, aki révén Békéscsaba is a szívéhez nőtt. Ezért is választotta Békéscsabát első alkotói bemutatkozása színhelyéül. Adalékként még elmondta, hogy igazán az impresszionisták vonzzák, ezért hatottak rá Claude Monet vízililiomai, Renoir virágos képei, de szereti a szecessziós stílus képviselőjét, Gustav Klimt-et is. Mindezek a festők késztették arra, hogy képeikből készítsen reprodukciókat. Igazán a vászonra történő akrillal festést kedveli, de olajjal is dolgozik. Utazásai során figyelt a látottakra, így a Lappföld jellegzetes hangulatú épületeinek stílusára, vagy Székelykő hegyi házaira, amelyeket festményein örökített meg.

 

A programot Drimba Máté néptáncbemutatója követte. Drimba Máté a békéscsabai Balassi néptánccsoportban tanult évekig táncolni, fellépett sok rendezvényen, színházi darabban, mindezeken túl külföldön is. A kiváló táncos tehetség kalotaszegi verbunkost és egy kihívást jelentő táncot, a legényest járta el, amit a közönség lelkes tapssal köszönt meg.

 

Ezt követően a megjelentek a képeket és a kiállított tárgyakat: festett szatyrokat, egy különösen szép, festett farmert, és az alkotó maga készítette festett dobozait tekinthették meg. De a kiállított tárgyak között Drimba Máté – mint végzős geológus – gyűjtött kőzeteit is láthatták.

 

Megejtve egy kis interjút, Széles Eszterről kiderült, hogy kutatásai az algák felé terelik, amelyek terén már sikeres eredményeket ért el. Vonzza a kutatás, de vonzódik a művészetek minden ága felé, a festéssel, az alkotással érzi teljesnek az életét. Ahogy vallotta, kereső és céltudatos a munkájában, biológusként, de a művészetben is meg szeretné találni a helyét, várja a sugallatot, ami beérleli művészetét. Feladatának érzi az értékteremtést.

 

Igényes, a világban helyüket kereső, tudatos két fiatalt ismerhettek meg az érdeklődők. A kellemes, rendkívül barátságos hangulatú délután, figyelmes és finom vendéglátással, személyes beszélgetésekkel zárult.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.