2020. február 21., péntek,  Eleonóra
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. május 06., hétfő
Nem mennek el üres kézzel…
Elballagtatták a gyulai román iskola végzős gimnazistáit
Szerző: Kiss A. János
A gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tornaterme adott otthont idén az intézmény ballagási ünnepségének. Ez utóbbi fogalom használata azért is indokolt, mert az intézmény egésze belső harmóniájának egyik fontos eleme az, hogy tudják és gyakorolják: az ünneplés elengedhetetlen része életünknek – ha van olyan szerencsénk, hogy megtanítanak rá bennünket. A lényeg azért ma is az volt: két gimnáziumi osztály diákjai a felnőtté érés küszöbének átlépéséhez érkeztek.

Czeglédiné dr. Gurzó Mária a jövő szépségeinek, küzdelmeinek  meglátásáig emelte diákjai fejét

 

Ami első látásra meglepte a gyülekezőket: Czeglédiné dr. Gurzó Mária felkötött, begipszelt bal alkarral „egészítette ki” kosztümjét… Előző napi balesete vitte rá eme „megoldásra”, s ha nem is erre, az eset kapcsán arra büszke lehetett, hogy a kórházban egykori kiváló diákjaik egyike látta el a sérülését.

 

Az ünnepséget ezúttal a tornateremben tartották meg

 

A ballagás nem családi, nem személyes baráti vendégei mellett – többek között – ott láthattuk Florin Vasilonit, Románia gyulai főkonzulját, aki feleségével együtt ezúttal is megtisztelte jelenlétével a hazai románság értelmiségi „bölcsőjét”. Román ortodox egyházi személyiségek, az egyik aradi egyetem vezető képviselője, több román nemzetiségi önkormányzat tisztségviselője, díjalapítók is láthatók voltak a teremben.

 

Az ülésoszlopok között a két ballagó osztály fiataljai, osztályfőnökeik vezetésével

 

A ballagási áhítat, majd érzelmi tobzódás Czeglédiné dr. Gurzó Mária igazgatónő (szívből, és szokás szerint fejből) elmondott, kétnyelvű köszöntőjével vette kezdetét.

 

Florin Vasiloni, jobbján a feleségével

 

– A holnap – mondta az igazgatónő a ballagás szombatján – az anyáké; az anyáé, az egyetlen emberé, aki a legjobban megért bennünket. Ma 53 anya köszönti itt a gyermekét. Isten éltesse a drága édesanyákat!

 

Minden ballagó diák valamely magvas gondolatot osztott meg a színpadról a teremben tartózkodókkal

 

Majd arról is szólt, hogy mit adott a most ballagóknak ez az iskola, Gyula városa. Sok-sok élményt, szellemiséget, pozitív emlékeket, szépséget – példálózott. „Vidd magaddal ezt az örökséget, s találd meg a boldogságot, s a kincset a lelked mélyében. Próbálj minden egyes nap megújulni, még jobb lenni, még pozitívabban gondolkodni, mert a jó gondolatok termékenyítő erejűek” – folytatta a gondolatsort.

 

– Ballagjon tehát a „vén” diák, Isten veletek! – búcsúzott diákjaiktól jelképesen.        

 

A főkonzul is megörökítette a történéseket

 

E perceket követően a ballagtató harmadik évfolyamosoktól a rózsaszálak és a hagyományos (ám évente formailag megújuló) tarisznyák a negyedikesek kezébe, vállára vándoroltak. Az érettségi előtt állók (ez így pontatlan, hiszen a most hétfői, általános érettségi startot megelőzőn, már pénteken, országosan megejtették a nemzetiségiek nyelvmatúráját), a nagy útra készülők – s ez a gyulai román gimnázium egyik mással aligha pótolható értéke – egymás után, életbölcsességek között válogatva, egyéneként megszólaltak a színpadon.

 

A ballagók virággal köszöntötték a velük kapcsolatot tartó pedagógusokat, díjalapítókat

 

A meghitt pillanatok sokaságának megélése közben az érzelmeket tovább kristályosították az egyik ballagó diáklány által előadott dalok – természetesen az identitásacélosító, szépen csengő román nyelven.

 

A tanári szobába tartó 12/A-sok...

 

Szokás más középiskolákban is felhasználni a ballagás számvetésre késztető hatását a valamiben átlagon felüli teljesítményt nyújtó tanulók teljesítményének elismerésére. Így történt ez a román gimnáziumban is, amikor a  12/A (osztályfőnöke: dr. Mariana Orosz Martyin), illetve a 12/B (osztályfőnöke: Florica Szántó) tanulói közül színpadra szólították az elismerteket. A – díjak felsorolása nélkül – jutalomban, dicséretben részesültek: Lidia Miron, Vanessza Iurasoc, Rebeca Bonczos, Dzsenifer Ruzsa, Hajnal Putin (két jogcímen is) , Szabolcs Soltész, Matei Pavlákovics, Ana Martyin, Daniel Pelyva, Lavinia Bogdan (ő is két elismerést kapott), Vasile Martyin, Dora Goron, Gheorghe Gurzó, Ioan Nemes és Panna Ruzsa.

 

... és 12/B-sek

 

Végül a két ballagó osztályt irányító osztályfőnöknek is ajándékkal köszönte meg az iskola az áldozatos és emberséges tevékenységüket. A ballagók – ezúttal gitározással is kiegészített – énekszóval sétáltak (mit sétáltak – ballagtak?!) – a tanári szobába. Azt hiszem, ez volt a nap leggyönyörűségesebb pillanata…

 

Nem vitás: az egymás szemébe nézők egy csapatot alkotnak

 <
++++++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.