2020. február 21., péntek,  Eleonóra
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. április 25., csütörtök
Fáklyaláng az orosházi éjszakában
Tovább rombolgat Orosháza fideszes vezetése? – S már egymást is zsarolják, feljelentgetik Simonka György „klánjának” tagjai?
Szerző: Kiss A. János
Az 1966 óta – a rendszerváltás első két éve kivételével – hagyományosan megtartott, az MSZP által 1992 óta folyamatosan megrendezett fáklyás felvonulás idén április 30-án sem marad el, noha a várost vezetők(?) láthatóan azon munkálkodtak, hogy ellehetetlenítsék Orosháza legnépszerűbb, a tömegek (választópolgárok) által részvételükkel támogatott rendezvényét. Idővel azzal is számolni lehetett, hogy a turisztika részére is páratlan lehetőség rejlik a program városi rendezvénnyé fejlesztésében, helyi értéktárba emelésével. Ám a jobboldali (vagy magukat annak nyilvánító) városi vezetések idején egyetlen polgármester sem látogatta meg a „fáklyást”.

Remélhetően ebből nem engednek az orosháziak

 

Fetser János most Politikai arrogancia! címmel mondta el a nyilvánosságnak szánt aktuális mondandóját. Az 1891-es orosházi agrárszocialista megmozdulásról való városi megemlékezésről beszélt. A fáklyás felvonulás kapcsán emlékeztetett, hogy tapasztalhatóan, hosszú ideje többnyire politikamentesen vesznek részt azon a város lakói, az Orosházára látogatók. Az MSZP által rendezett május 30-ai programokra soha nem kaptak semmilyen önkormányzati támogatást: a szocialista párt és magánemberek költségén, önkéntesek munkájával valósították meg  azokat.

 

– E pillanatig egyetlen olyan év volt 1992 óta, amikor a hatalom megpróbálta ezt a rendezvényt ellehetetleníteni, még 1994-ben – mondta Fetser János. – Akkor is megzsaroltak bennünket, ahogy most is. Akkor azt a feltételt szabták, hogy a rendezvény után takarítsuk fel a Könd utcát. A szervezők éjfél után hozzáláttak a felsepréshez, reggel hatra végeztünk is vele. A mostani korrupt fideszes (a helyesírási program „fineszes”-re akarja javítani e fogalmat… – a szerk.) hatalom pedig most olyan feltételt szabott a rendezvény megtartására, amit mi egyértelműen zsarolásnak fogunk fel. Olyan politikai szándéknak, mellyel igyekeznek az április 30-ai rendezvényt ellehetetleníteni. Kezemben van az az az értesítés, melyben a száz százalékban a város önkormányzatának tulajdonában lévő Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezetője tájékoztat bennünket, hogy a piactéren megtartandó rendezvényre – hozzáteszem: ahol olyankor több ezer orosházi ember megfordul – előre fizessünk be 320 ezer forintot. Ezt az összeget nem vagyunk hajlandók kifizetni. Színpadépítésre 125 ezer, érintés- és villámvédelemre 119 ezer, elektromos szakember ügyletére 41 ezer forintot kérnek, a többit kisebb költségtételek teszik ki. E levél birtokában lemondtuk azt a szerződést, mely a piactér hangosítását biztosította volna a zenekar részére, ugyancsak lemondtuk a zenekar fellépését is. Az okok: a piactéren nagyon sok árus, szolgáltató jelenik meg ilyenkor, akik komoly bérleti díjat fizetnek a zrt.-nek; ennek összege tehát nem az MSZP-hez folyik be. Mi a rendezvénnyel a városnak, a cégnek bevételt teremtünk – teremtettünk – a tavasz első, kiemelt, nagy orosházi rendezvényével. E rendezvény olyan alkalom, amikor az orosházi polgárok önfeledten ünnepelnek és családostul találkoznak egymással, fiatalok és idősek pár órát szórakozhatnak a városközpontban. Ez teszi lehetetlenné az említett zsarolás.

 

Majd a szocialisták elnök-frakcióvezetője kontrasztként hozzátette:

 

– Miközben a Fidesz-irodában megalakított orosházi gazdakör 7 millió forintot kapott a városvezetéstől egy rendezvény megtartására, mi egyetlen forintot sem kértünk. Úgy tűnik, hogy politikai alapon hozták meg a fáklyás felvonulással kapcsolatos döntést. Ennek ellenére várunk és kérünk minden orosházit, hogy vegyen részt programunkon. Az MSZP–Párbeszéd EU-s listavezetője, a szocialisták elnöke, Tóth Bertalan lesz a rendezvény szónoka a felvonulás kezdetekor, a volt könyvtár előtti emlékhelyen. Aki velünk vonul, a mindenkori ellenzéknek ad egyfajta politikai támogatást. Egyébként egy dolgot hajlandók vagyunk kifizetetni a jelenlegi hatalomnak: a piactéren kihelyezett, a vonulás végén a fáklyák kioltására és összegyűjtésére szolgáló konténerek bérleti díját. A rendőrséggel és társszerveivel korrekt módon elő tudtuk készíteni a rendezvény biztosítását.

 

Fetser János egy másik jelentős, az idők során tradicionálissá lett orosházi rendezvény eltüntetésével is „megvádolta” a fideszes városvezetést. „Kivéreztették” a tízezreket megmozgató Európai Kenyérünnepet – állapította meg.

 

– Most pedig 1891emlékezetébe, a fáklyás felvonulásba kötöttek bele. Azt kell mondanunk: ez jó jel. Amikor 1994-ben kötözködtek az április 30-ai rendezvénnyel, abban az évben a jobboldal elbukta a választást – vont párhuzamot az elnök-frakcióvezető. – Úgy gondolom, hogy folyamatosan látják e városban, térségben az emberek, hogy a dél-békési maffia nem csak az Európai Unió pénzét „nyúlja le”, hanem az orosházi adófizetőkét is, s a hatalom adminisztratív eszközökkel igyekszik elhallgattatni bennünket. Pedig számtalan nyomozás és bírósági szakban lévő botrányos ügy van folyamatban a hatalom képviselői, s más hatalomközeliek ellen. Igyekeznek elterelni a figyelmet a botrányokról, az indokolatlan „pótmunkákról”, s arról a politikai aljasságról, mely ebben a térségben folyik. A legújabb információk szerint már egymást zsarolgatják, jelentgetik föl a fideszes „urak”. Azt szeretnénk, ha az orosháziak és a környékbeli állampolgárok méltóságteljesen tudnának ünnepelni, megemlékezni. Felszabadultan, jó érzéssel, s ne legyenek kitéve a mindenkori hatalom arroganciájának. Mi e mai tájékoztató révén értesítjük a kereskedőket, és a piactéren felszabadult ünneplést, szabadidő-eltöltést keresőket, hogy rajtunk kívül álló okok miatt – úgy tűnik – ez a rendezvény nem tetszik a hatalomnak, s igyekszik elgáncsolni mindannyiunkat: jöjjenek, ünnepeljünk meg együtt, s mutassunk egyfajta egységet ezen a napon is!  Tiszteletben tartva azoknak az embereknek az emlékét, akik 1892-ben a hatalom ellen megmozdultak, s kifejezték akaratukat. Most is szükség van erre, „be kell inteni” az ilyesfajta döntéseknek, melyeket nem szabad se tolerálni, se elfogadni.

 

Kérdéseinkre válaszolva Fetser János kifejtette:

 

Adott az idén április 30-ai részletes program. A Himnusz és a Szózat elhangzása között, este fél nyolc órai kezdettel a szokott helyen, az emlékműnél egy verset hallgathatunk meg, ezt köszöntő, majd ünnepi beszéd követi. Utána – ahogy mindig is – a piactérig vonul a fáklyás tömeg. Ha a kereskedők vállalkoznának az árusításra, más szolgáltatásaikra, annak természetesen örülnénk: jó lenne, ha ezúttal üzleti alapon jelennének meg. De a zrt. nem hajlandó lehetővé tenni azt, hogy meghirdessük e programot, szedjük a helypénzt. A zrt. vonuljon ki ebből! Ám erre nem hajlandók. De azt is tudni kell, hogy zenés rendezvény, előadók nélkül igazából nem sikeres egy adott helyszíni rendezvény. A zrt. az érdeklődők – gyerekek, fiatalok és felnőttek – elől veszi el a szórakozás lehetőségét. E döntés mögött természetesen politikai szándék áll, mely nyilvánvalóan aljas, miként az is, hogy bizonyára igyekeznek valamilyen balhét kelteni. Azért, hogy ez által is elvonják a figyelmet arról a botrányos uniós pályázatozásról, mely egyenlő a tolvajlással és a lopással – foglalta össze gondolatait Fetser János.

 

Arra a kérdésünkre, hogy ezzel a hatalmi arroganciával a városvezetés nem kockáztatja-e meg a tömegmegmozdulás spontán tüntetésbe való átcsapását, Fetser János azt válaszolta: „A rendezvényen természetesen be fogjuk jelenteni, hogy miként próbáltak megzsarolni bennünket, mit követel tőlünk a város vezetése, s azt is el fogjuk mondani, hogy szerintünk ez a tolvaj banda ne követeljen tőlünk semmit, hanem takarodjon el, hiszen az elmúlt nyolc évben gyakorlatilag szétlopták a várost.”

 

Az eddigi sok-sok április 30-ai rendezvény sikeréből arra következtethetünk, hogy az orosháziak és mások szerették, szeretik ezt a programot. Ezzel kapcsolatban Fetser János elmondta: az 1966-tól létező, április 30-ai „fáklyás felvonulás” a rendszerváltás után két évig szünetelt, mert senki nem rendezte meg. Aztán Gonda Géza, Mojsza József és mások kezdeményezésére a szocialista párt úgy gondolta, hogy – mivel a város akkori vezetése nem kívánt foglalkozni vele – felvállalja a hagyomány folytatását. Ez akkor politikai áttörés volt. Az elmúlt években már mindenféle kísérlet történt e rendezvény ellehetetlenítésére, ellenrendezvényt próbált szervezni a néhai Násztor Sándor segítségével Fejes Róbertné alpolgármester, össze is jöttek vagy húszan… A városvezetésnek, a politikai pártoknak lenne dolguk az, hogy beálljanak e rendezvény mögé. E programért soha nem kértünk és nem is kaptunk pénzt a város önkormányzatától. Szemben azzal, hogy például az orosházi Gazdakör nemrégen 7 millió forintot kap a saját rendezvényükre – fejtette ki Fetser János.

 

Az iránti érdeklődésünkre, hogy a mostani fáklyás felvonulás ad-e alkalmat arra, hogy a város lakói hitet tegyenek a Táncsics gimnázium megtartása mellett, Fetser János úgy válaszolt, hogy bizonyos emberek évek óta, elsősorban politikai megfontolásból, de magánérdekből is szerették volna és szeretnék a Táncsics gimnáziumot átjátszani valamelyik egyháznak. Erre történtek kísérletek. A város közvéleménye azt jelzi, hogy az emberek szeretnék függetlennek és politikamentesnek megtartani a gimnáziumot. Orosházán egyensúly alakult ki az állami és egyházi fenntartású iskolák között, s ezt a helyzetet a jövőben is fenn akarjuk tartani. Büszkék vagyunk arra, hogy egyedüli pártként megszólaltunk a Táncsics gimnázium egyházivá tétele ellenében, s a jövőben is mindenféle eszközt fel kívánunk mutatni e helyzet megőrzése érdekében. „El kell mondanom, hogy az evangélikus egyház itteni igazgató-lelkésze nagyon korrekt módon, partnerként állt a témához, s meg tudtuk egymást hallgatni” – szögezte le Fetser János.

 

A kokista alpolgármester agyalása. Mindjárt a rendszerváltást követően fölállt önkormányzati képviselő-testület eszes alpolgármestere (aki még a ciklusa lejárta előtt váratlanul lemondott, s eltűnt Orosházáról) már az 1992-es véres orosházi zendüléséről is azt állította, hogy semmi köze nem volt az agrárszocialista mozgalomhoz. Jelezte: ő ezt történészként állítja. Nem kijelentése tárgya varázsolt élénk csodálkozást a testületi ülésen jelenlevők arcára, hanem annak laza megemlítése, hogy ő ezt „történészként” mondta. A városlakók közvetlen tapasztalatuk alapján, vagy gyermekeik révén szinte kizárólag testnevelő tanárként ismerték, akinek legendás specialitása a „koki”-adás volt. (Ne részletezzük ennek mibenlétét…) De nem is az esemény (általa kiagyalt tálalása) a lényeg, hanem sokkal inkább az, hogy ez a legendás történelmi tett azóta is alkalmas az orosházi emberek tartásának jellemzésére. S ha egyszer ismét kiegyenesednek a derekak Orosházán, akkor a hatalommal, a közvagyonnal, az uniós polgárok támogatásával visszaélőknek sok mindent meg kell majd tanulniuk. Mondjuk, azt is, mi fán terem az a koki…

 

Az rt. vezérigazgatójának levele Fetser Jánoshoz, a címzett kezében

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.