2019. szeptember 23., hétfő,  Tekla
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. április 09., kedd
Közel ezer „alföldvizes” írta alá a bérkövetelést
A békéscsabai székhelyű ALFÖLDVÍZ Szakszervezet demonstrációval egybekötött sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt – Ha nem lesz megállapodás, tovább demonstrálnak a munkavállalók
Szerző: K. A. J.
Sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt tartott az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet Békéscsabán, a Nagy Imre téren, mintegy 100 ember részvételével. Egy céljuk volt ezzel: a nyilvánosság tájékoztatása a gazdasági társaságnál, az ALFÖLDVÍZ Rt.-nél tapasztalható munkavállalói elégedetlenségről, s a szakszervezet törekvéseiről a méltó bérek biztosítása érdekében.

Pillanatkép a demonstráció idejéből

 

Miskéri László titkár rövid, előzetes összefoglalót vázolt fel az elmúlt évek történéseiről, a víziközmű-ágazatban kialakult gazdasági nehézségekről. Elmondta, hogy éppen sajtótájékoztatójuk időpontjában érkeznek a térre az ALFÖLDVÍZ Zrt. rendkívüli közgyűlésére a tulajdonosi képviselők. Elsősorban az ő felelősségük a biztonságos víziközmű rendszer fenntartása, a kialakult megváltoztatása. Szakszervezetük már január elején kezdeményezte a bértárgyalást. (A munkáltató, anyagi forrás hiányában, erre nem tud felelősséggel vállalást tenni, ezért a munkavállalók türelmét kéri.) A türelem azonban elfogyott – jelentette ki Miskéri László –, egyre nagyobb a várakozás. Fokozódik az elkeseredés, megkezdődött a szakemberek elvándorlása. Több olyan idősebb, jól képzett munkatárs is felmondott a napokban, akik vezetői beosztásban voltak, és több évtizede abban tevékenykedtek. A szakemberek hiánya a szolgáltatás biztonságát veszélyezteti – mutatott rá a szakszervezet titkára, majd azzal folytatta: a fiatalok adódó alkalommal, gondolkodás nélkül felmondanak. És nincs utánpótlás. Nagyon nehéz vízügyi mérnököt, vegyészt, biológust, vízügyi technikust találni, de ugyanígy villanyszerelőt, csőszerelőt, elektrotechnikust, vagy informatikust és másokat.

 

Csökkenő létszám mellett a még meglévő dolgozókra hárul többlet feladat: az állandó készenlét, a túlmunka. A munkavállalók eljutottak tűrőképességük határáig. Az ALFÖLDVÍZ Zrt.-nél a garantált bérminimumra közel 300 főnek kellett a bérét korrigálni, ez a munkavállalók negyede. A többieknek is igen csekély mértékben haladja meg a bérük ezt a szintet. Az alacsonykeresetűek esetében a bruttó átlagbér 231ezer forint, szemben a nemzetgazdasági 343 ezer 500 forintos átlaggal, vagy az energiaszektor 546 ezer forintos átlagbérével.  A munkatársak jellemzően 120-130 ezer forint nettó bérért dolgoznak, de van olyan ötven év feletti, harmincévnyi „vizes” múlttal rendelkező munkatársuk is, akinek az utazási költsége miatt csupán 98 ezer forint marad a zsebében. 

 

– Az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet az elmaradt béremelés miatt aláírásgyűjtést kezdeményezett a munkavállalók körében – jelentette be Miskéri László. – Rövid idő alatt 927 munkavállaló írta alá, hogy támogatja szakszervezetünk bérkövetelését, és kész tevőleg is részt vállalni ennek támogatásában.

 

Mint az óta megtudtuk, az aláírásgyűjtő íveket Bende Flóra, az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet elnöke, felügyelőbizottsági tag a közgyűlésen, a résztvevők tájékoztatója után az igazgatóság elnökének átadta.

 

– Hivatkoztam a Századvég Gazdaságkutató Zrt. által készített, „A hazai víziközmű-szolgáltatás aktuális helyzete” című tanulmányra. Ebben „visszaköszönnek” azok a tényadatok, amiket mi már 2013-ban leírtunk. Tudtuk és mondtuk, jeleztük, hogy baj lesz. Szakszervezetünk eltökélt abban, hogy a megkezdett tiltakozó akcióit folytassa, amennyiben nem születik méltányos bérmegállapodás – jelölte meg a várható jövőt Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára.

 

Gyülekeznek a demonstrálók

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.