2019. szeptember 23., hétfő,  Tekla
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. április 06., szombat
Akiknek nem kampányeszköz a vízellátás
A dolgozókért és a fogyasztókért demonstrál kedden az Alföldvíz Szakszervezet
Szerző: Kiss A. János
Az ALFÖLDVÍZ Zrt. április 9-én, kedden rendkívüli közgyűlését tart Békéscsabán, a Phaedra Rendezvény Központban. A társaság nehéz anyagi helyzetbe került. Az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet – a zrt. dolgozóinak érdekvédelmi szervezete – ugyancsak április 9-én, délelőtt 8.30 órától sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt hirdetett meg Békéscsabára, az Irányi utcából nyíló, a közgyűlés helyszíne melletti Nagy Imre térre.

Képünk illusztráció! (Forrás: Tábla24)„Idáig jutottunk” – e jelmondattal kívánják tájékoztatni a nyilvánosságot arról a folyamatról, amely addig a pontig vezetett, amikor a Társaságnál foglalkoztatott munkavállalók keresete megalázóan alacsony lett, a béremelés ügye pedig csak az ígéret szintjéig jutott. A víziközmű ágazatot sújtja a gazdasági sanyargatás – rezsicsökkentés, közműadó, felügyeleti díjak, befagyasztott szolgáltatási díjak, beruházások üzemeltetése többlet költségeinek el nem ismerése, elmaradt szükségszerű rekonstrukciós munkák bevétele …. stb. Ezek a (szakszervezeti vélemény szerint szakmaiatlan) döntések az ALFÖLDVÍZ  Zrt.-t – amely ebben az évben ünnepelné fennállásának 65. évét – a gazdasági szakadék szélére sodorták. Jól és hatékonyan működő minőségi szolgáltató cég volt ez, de most „levegőért kapkod”. Jelenleg a munkavállalók a „szívó oldalra” kerültek…

 

A szakszervezet előzetes tájékoztatása szerint a dolgozók számára „nincs pénz, nincs megbecsülés”. Az alacsony bérek jellemzőek az egész ágazatban, ezen a béren a fiatalabb szakemberek nem tarthatók meg. Az életpályamodell és a motiváció már nagyon régen nem tartozik a fő szempontok közé, hiszen a meglevő bértarifa- és bérkategória-rendszerük „a jelen meghatározott minimumára épülő”. Ennek következménye a szakemberek visszatarthatatlan elvándorlása. Naponta átlagosan 3-4 ember hagyja el az ALFÖLDVÍZ Zrt.-t. Ezen felül kiöregedik az ágazat – és vele együtt az ALFÖLDVÍZ – is. A jelenben nem divatszakma a vízügyi képzés, ebből következik, hogy már szakemberhiány van. Akkor mi lesz ezek után?! Honnan pótolják a szakembereket? – kérdez és vélekedik az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet nevében titkára, Miskéri László.

 

*

 

Emlékeztetőül: a kormányoldali 2012-es törvényi szabályozás miatt az addig gazdaságosan, összességében is eredményesen működő ágazat, mely stratégiai feladatot lát el, amikor ivóvizet, szennyvízelvezetést szolgáltat, folyamatosan, egyre mélyülő módon válságos helyzetbe kerül. A Miskéri László elnök által felsorolt, a cég (és az ország más, hasonló feladatott ellátó gazdasági társaságai) helyzetét immár pusztítóan    károsító, a „rezsicsökkentés” oltárán föláldozott ágazat feladatának ellátását veszélyeztető intézkedések mára látszanak végképpen „beérni”. Az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet már 2013-ban, majd a helyzet folyamatos romlását látva 2015-ben és 2018-ban is a gondokra figyelmeztető levéllel fordult a kormányzati szervekhez – úgy tűnik, eredmény nélkül. Most a „célzott” demonstráció eszközéhez kényszerülnek nyúlni, hogy a nyilvánosság tájékoztatása mellett a cég döntéshozóinak figyelmét is felhívják arra, hogy a gazdaságossági, technológiai, üzemeltetési, biztonsági problémák mellett már azzal is kénytelenek szembenézni, hogy az alulbérezés miatt a megfelelő képesítéssel, nagy gyakorlattal rendelkező dolgozók egyre nagyobb számban hagyják el a céget. (Immár diplomás munkavállalók is.)

 

A tervezett demonstráció a súlyos bérproblémákra figyelmeztető jellege mellett a dolgozók a cégért, a megfelelő szolgáltatás biztosításának fenntartásáért is szót emelnek, amit a kormánypolitikusok és sajtópropagandájuk, a cég vezetői hajlamosak nem megemlíteni. A kívülálló – nyilván nem véletlenül – kénytelen úgy megítélni a kialakult helyzetet, hogy cég szakavatott dolgozói sokkal felelősségteljesebben gondolkodnak az ágazat, a cég sorsáról, a megfelelő színvonalú működtetésről, fejlesztésről, amint azt a cég tulajdonosai, vezetői teszik. Az sem árt, ha a közületi és lakossági szolgáltatást igénybevevők szolidárisak az  ALFÖLDVÍZ dolgozóival, szerszervezetükkel, hiszen az egészséges és elegendő, mindenkor biztosított vízre, a termelődő szennyvíz zavartalan elszállítására, kezelésére mindannyiunknak szüksége van. S ne feledjük: a levegő fontosságát is csak akkor vesszük észre, amikor már nincs belőle elegendő. De akkor már lehetséges, hogy későn…Vagy „utánunk a vízözön”?!<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.