2019. szeptember 23., hétfő,  Tekla
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. április 04., csütörtök
(Átmenetileg) kihunyt a Napsugár
Néma bérlő, hallgatag hatóságok, beszédes történések Orosházán – s mi köze ehhez Salamon Bélának?
Szerző: Kiss A. János
Napsugár, komor fellegek – ilyen ez az április. Ne titokzatoskodjunk: úgy tudjuk, tegnap az érintett hatóságok, szakhatóságok képviselői a helyszínen tekintették át az Orosháza-Gyopárosfürdőn található Napsugár szálloda körül kialakult komor helyzetet. Állítólag ezt követően a szálloda bérlője hazaküldte a vendégeket, s bezárt a szállodaegység, a konyha és az étterem is. Miként a személyét is érintő botránysorozat eldurvulásakor, ezúttal ugyancsak megkérdeztük a vendéglátóhely bérlőjét, aki akkor sem kívánt nyilatkozni, miként ezúttal is elzárkózott a tájékoztatástól, véleménye megfogalmazásától. Ma ezzel a mondattal: „Büntetőeljárás van ebben az ügyben, nem kívánok nyilatkozni.”

A Az előzményekről csak annyit: miután a bérlő a tulajdonos felszólítása, felmondása ellenére sem volt hajlandó kifizetni elmaradt bérleti díját, a felgyülemlett, tetemes gáz-, víz-, villanyszámla árát, s el sem akarta hagyni a komplex szállodát, az elmúlt év vége felé a tulajdonos határozott és következetes lépéseket tett. Felszólított, feljelentett, a közművek kikapcsolását kezdeményezte, bizonyos – a bérlő által elnyert – pályázati pénzek részben szabálytalan felhasználását feltárta, s a hatóságokat intézkedésekre sarkallta, megkísérelte törvényesen újra birtokba venni az ingatlanját, ingóságait. Hiába érkezett őrző-védői segítséggel, a bérlő egy „…közeli cég” nagyobb „hadával” megakadályozta ezt. Nem maradt más számára, mint a jog minden eszközével feltárni a szabálytalanságokat, törvénytelenségeket, hivatali packázásokat, fittyet hányni a bérlő mögött felsejlő politikai háttérre – azaz civil kurázsival dűlőre vinni a dolgot.

 

A bezárás előtti – mondjuk úgy: utolsó – szakaszban a bérlő ilyen-olyan eszközökkel igyekezett elodázni a közművek kikapcsolását. Úgy tudjuk, egyedül a vízdíjat rendezte nagyjából, de így is maradt annyi adóssága, hogy nem kerülhette el a kikapcsolást, pedig a szolgáltató igen nagyvonalúan kezelte a szeptembertől(!) felgyülemlett, milliós tartozást. (Némi politikai, személyi támogatásról is rebesgetnek ezzel kapcsolatos okokat. Ezekre nem legyinthetünk, hiszen a bérlő az azóta komoly bűncselekmények elkövetésével gyanúsított Simonka György (orosházi központú országgyűlési választókerületi egyéni képviselő) „fegyverhordozójának” számított, legutóbb kampányfőnöke is volt, szoros kapcsolatuk pedig korántsem újsütetű. E pártfogó személyi kapcsolatai bizony elérhettek a szolgáltató vezető testületéig. Aztán mégis kikapcsolták a vizet, nem egy sikertelen kísérlet után a gáz- és az elektromos szolgáltatást. Bár a bérlő (s ki tudja, még ki) korábban „rástartolt” a szálloda (ajánlata szerinti) nevetségesen olcsó megvásárlására, a tulajdonos ennek ellent tudott állni. (Ha az időben akarjuk elhelyezni e mozzanatot: ez még az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése előtt történt.) Pedig a tulajdonos eleinte több mint jóhiszemű volt. Például a bérlő pályázatához egy ingatlanját is felajánlotta fedezetként. Amikor ez az ingatlanja a bérlő miatt elúszni látszott, kiderítette, hogy a bérlő a pénz egy jelentős részét nem a szálloda érdekében használta fel. Erőteljes fellépésére a projektet felügyelő szervezet kikényszerítette a más célra fordított összeg visszafizetését.

 

A kikapcsolások ellensúlyozására a bérlő a földgázüzemű kazánok működtetésére több „termetes” pébé-gázpalackot szerzett be. Arról nincs adatunk, hogy a rendelkezésére álló rövid idő alatt végeztetett-e olyan átalakításokat, melyek a másfajta gázzal való működtetést lehetővé tették volna, illetve, hogy a pébé-gáz mennyisége és a veszélyeztetett épületrészek összhangban álltak-e. Az elektromos árammal való ellátásra is törekedhetett, erre utal egy közterületen felállított villanyoszlop, s az elektromos áram vételezését ily módon lehetővé tevő összekötő kábelek is megjelentek, méghozzá olyan helyeken, amelyek semmiféle szabványnak nem felelnek meg. Nem tudni, az áramot ki révén kaphatták volna, hiszen vélhető, hogy saját nevükben a szolgáltatót aligha kérhették erre. Másnak pedig – törvényesen – nincs joga árameladásra.

 

Közterületen (engedéllyel?) állított villanyoszlop, vételezési céllal Tudjuk: a D-nap a II. világháború meghatározó, nyugati partraszállási időpontját jelöli, a G-napot mindenki be tudja azonosítani, legyen hát április 3-a a B-nap (a szálloda bezárásának napja)!  

 

Ismereteink szerint a B-napon egy sor illetékes – többek között az orosházi polgármesteri hivatal, a Nébih, a katasztrófavédelem munkatársai – a helyszínen jártak. A látottak nyilván nem nyerték meg a tetszésüket, melyek bizonyára nem mutatták fel a törvényi minimumokat sem. A lényeg a végeredmény: a bérlő azonnali hatállyal megszüntette a szálloda, a konyha és az étterem működését. A vendégeknek csomagolniuk kellett, a személyzet a sorsára maradt. (A vendégek egy részével – a szokások ellenére – az addig igénybe vett napok árát is kifizettették, sokan más szállodákba mentek át. A napközben a fürdőben tartózkodók csak az esti hazatéréskor szereztek tudomást arról, hogy máris csomagolniuk kell.) A személyzetből voltak, akik fölmondtak, mások elfogadták a bérlő ajánlatát, hogy menjenek fizetés nélküli szabadságra. A tulajdonos adatai szerint a 29 dolgozó – négy kivételével – úgy nyilatkozott, hogy a régi bérlő visszatérése esetén kész lenne munkába állni az irányítása alatt. A személyzet több tagja még várja a márciusban ledolgozott idő utáni bére kifizetését.

 

A minél pontosabb, hitelesebb tájékoztatás érdekében a szállodát érintő hatósági álláspontról (esetleg már megszületett, vagy folyamatban lévő) döntés(ek)ről megkérdeztük Orosháza város jegyzőjét. Dr. Horváthné dr. Barta Edit elmondta, hogy valóban folyik egy eljárás a témában, de törvényi előírás szerint egyedi hatósági ügyekben nem adhat felvilágosítást.

 

A tulajdonos anyagi veszteségeit ugyan erkölcsi győzelme valamelyest ellentételezi, de ki tudja, ez az idegenforgalmi együttes mikorra szerezheti vissza jó hírnevét, a munkavállalók, a szolgáltatók és a beszállítók bizalmát, s mikorra lesznek képesek megállítani a vendégkör elfordulását. Természetesen ennek megfelelően veszteségek érhetik a fürdőt, a város egészét is. Egyes problémák miatt bizonyára a bérlőnek kell helytállnia az általa is említett büntetőügy(ek)ben, de polgári pereket is gyaníthatunk a jövőre nézve. Kérdés: lesz-e, lehet-e politikai felelősségre vonás (netán ennek feltárása eredményeként további büntető- és/vagy polgári jogi felelősségfeltárás) ebben az ügyben?

 

Ahol korábban égéstermék jött ki, most elektromos áram megy be - ez se Bár a bérlőt (aki pár hónapja a térség egyik településének társadalmi megbízatású alpolgármestere) nem találtuk beszédes kedvében, környezete szerint bejelentette kilépési szándékát a Fideszből. Simonka György „embereként” ez meglepően hangzana a szájából, de a közelmúlt olyan eseményei, melyek során a képviselő korábbi bizalmasai közül nem egy már a „feje hullásával” fizetett, lehet benne valami. (Ugyanis kormánypárti és ellenzéki körökben egyaránt az a vélemény kezd uralkodni, hogy éppen a bajban lévő országgyűlési képviselő igyekezhet megszabadulni a rá nézvést veszélyt jelent(het)ő „ballasztjaitól”, akik talán ellene tehettek valamit. Így aztán azt az információt sem zárhatjuk ki, hogy tényleg lehetett a bérlőnek egy olyan indulatos kiszólása a minap, ami nagyban hasonlít Salamon Béla örökbecsű „varázsmondatára”: „Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni…”)

 

A tulajdonos tájékoztatása szerint a szálloda ismételt birtokba vételét követően – ennek időpontjáról még senki nem tud semmi biztosat – 7-10 napon belül a szálloda, a konyhával és az étteremmel együtt, ismét megkezdheti a vendégek fogadását.  <
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.