2019. május 24., péntek,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. február 17., vasárnap
Bálsors, akit régen tép…
Takács Ferenc tótkomlósi jótékonysági bálja sikeres lett – minden ellendrukkolástól függetlenül
Szerző: Kiss A. János
Amikor Takács Ferenc, a Fidesz tótkomlósi elnöke, a helyi önkormányzat képviselője (egyben tanácsnoka), a Békés megyei közgyűlés tagja hozzálátott segítőivel annak a jótékonysági bálnak a megszervezéséhez, mellyel a kárpátaljai Rát község magyar árvákat befogadó gyermekotthona lakóinak életét szeretnék szebbé tenni, azt hihettük, ennél támogathatóbb cél aligha létezhet. Aztán egyre több és furcsább dologról beszéltek egymás között a tótkomlósiak: gáncsoskodásokról, (párton belüli) politikai adok-kapokról, meghívásokról, visszamondásokról – szóval, a nemes ügyhöz méltatlan, gyarló emberi magatartásokról. Aztán a szombatunk ráment arra, hogy kiderítsük: mi történt a „célegyenesben”, milyen fogadtatása, eredménye volt a jótékonysági bálnak.

Amikor már semmi sem terelte el a figyelmet a szórakozásról

 

Sejtethető volt: a legtöbb tótkomlósi polgár – bár rengetegen ismerték a menetközbeni szóbeszédet – alig rendelkezik báli információkkal. A résztvevők közül azért mégis voltak, akik kissé kialudva magukat, meséltek a bálról, s e beszámolókat a Facebook-on megjelent képek rendre alátámasztják.

 

Alkalmas helyszínt választottak a szervezők: a helyiek által csak „Kisbirtokosként” emlegetett Természet Házát. Volt, aki határozottan állította, hogy az önkormányzati tulajdonú épület bálozásra módfelett alkalmas nagytermét a városvezetés csak bérleti díj ellenében adta oda a jótékonysági rendezvény megtartására. (Úgy tudni, hogy az utóbbi öt évben ez már a negyedik jótékonysági báljuk volt, esküsznek rá, korábban a díj elengedésével járult hozzá a város a cél megvalósulásához. Arra magunk is emlékszünk, hogy tavaly azért döntöttek a bál elhalasztása mellett, mert – Mária-bál lévén – a tótkomlósi Mária-szobor, emlékhely adományozóját és ihletőjét, a bál egyik meghatározó alakját, az azóta elhunyt Dohányosné Keszely Beátát súlyos betegsége megakadályozta volna a részvételében.)

 

Kiss-Rigó László mindenkor szívesen keresi fel TótkomlóstEgy-két hónapja még úgy tudtuk, hogy a bál díszvendége, Kövér László, az Országgyűlés elnöke személyesen is megjelenik a rendezvényen. Beszélték, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyancsak az invitáltak között van. Ellenben „lemaradt” a listáról Simonka György, a Tótkomlóst is magába foglaló országgyűlési választókerület fideszes egyéni képviselője. Ezen nem is csodálkoztunk, hiszen egyetlen párt számára sem lenne mutogatnivaló az a képviselője, aki bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó (1400 millió forintos) költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatti büntetőeljárás gyanúsítottja. Aztán meglepetésre olyan hírek kezdtek el keringeni, hogy a szervezők mégis meghívták Simonka Györgyöt. (Hogy mi – vagy ki? – vehette rá őket erre, rejtély.) Nem lehetett alap nélküli a hír: a Simonka Györggyel egy asztalhoz leülni nem hajlandó tótkomlósi, Békés megyei, az ország más részeiből támogatói hajlandóságot mutató személyek egyre-másra kimentették magukat a megjelenésből. (Köztük Kövér László, Erdős Norbert EP-képviselő, Gulyás Gergely – ez utóbbi azért vette a fáradságot, s levelet intézett a bálozókhoz.) Ha informátoraink nem tévednek, dr. Takács Árpádot, Békés megye kormánymegbízottját kabinetfőnöke képviselte.

 

A bálozók szerint végül Simonka György sem jelent meg a programon. De nem csak ő, dr. Garay Rita polgármester, Mótyovszki Róbert alpolgármester, Varga András társadalmi megbízatású alpolgármester, sőt – a szervező Takács Ferencen kívül – a képviselő-testület egyetlen más tagja sem tette tiszteletét a bálon. (A fizetések, költségtérítések, tiszteletdíjak nagyságát ismerve gyanítható, hogy ennek nem anyagi okai lehettek. Ráadásul az is hírlett, hogy korábban, amikor Takács Ferenc a nyilvánosság előtt kifakadt, mondván, képviselőtársai, a városvezetésből néhányan le akarják beszélni az embereket a bálon való részvételről. Aztán arról szóltak az értesülések, hogy a polgármester és a társadalmi megbízatású alpolgármester 15-15 ezer forintot küldött támogatásként – amiről aztán azt lehetett hallani, hogy a szervezők visszaküldték nekik. Ma az az információ tartja magát, hogy az adományt mégis befogadták a szervezők.

 

Csáky Csongor elégedett lehetett a tótkomlósi szervezet munkájával A bojkottszagú esemény megköveteli azt az objektív megjegyzést, hogy korántsem egyedi esetről van szó. A Tótkomlós nevét jelenkorunkban az érdeklődés homlokterébe emelő, tótkomlósi születésű, s ma is az itteniek életét – más-más történelmi időszakhoz kapcsolva – „megéneklő” Závada Pál Kossuth-díjas író (2000 óta Tótkomlós díszpolgára) 2016. októberi, helybéli könyvbemutatóján is csak egyetlen képviselőt láthattunk: a oktatási és kulturális bizottság most ugyancsak távolmaradt elnökét. De ezt tapasztalhattuk abban az időpontban is, amikor akkori képviselőtársuk, dr. Kancsó János komoly, országos fotópályázatának eredményét hirdették ki. Závada Pállal ellentétben őt még csak baloldalisággal sem vádolhatták… Ahogy Takács Ferencet sem. A legfrissebb hírek szerint a tótkomlósi nyugdíjasok éppen ma kifogásolták, hogy polgármesterüknek „nem volt érkezése” eljutni farsangi rendezvényükre. Igaz, a „protokollügyi” alpolgármester ott volt.

 

Persze mindennél lényegesebb, hogy miként bálozott az a 120-140 ember, ki félretette minden indulatát, s a nemes ügy érdekében – a politikusi, politikai haszonlesés béklyója nélkül – részvételével, jegyének árával, vagy azt meghaladó összegű támogatásával a segítendő gyerekek érdekét tartotta a legfontosabbnak. Minthogy még a bál során átadták az összegyűlt bevételt a rátiaknak, tudhatjuk: mintegy 1 millió 400 ezer forintot vihettek magukkal a vendégek az elárvult kárpátaljai magyar gyerekek sorsának jobbítására. (Rátról Bíró Mária, az ottani gyermekotthon vezetője érkezett Tótkomlósra. Ha igaz, a pénzen túl bútorokat is felajánlottak számukra, sőt egy vállalkozó a szóban forgó 33 gyerek részére egy-egy pehelypaplant és párnát is eljuttat hozzájuk. A vendég viszontlátogatásra hívta Rátra a tótkomlósiakat.)

 

Igazi zenei csemegéhez jutottak a bálozók, Balról Jobbra: Agod Alíz, Szokolay Dongó Balázs és dr. Gyivicsán György

 

Tótkomlós főként evangélikusok által lakott település, de (főként a felvidékről elűzött, itt letelepített lakosság révén) számarányánál is nagyobb hatású katolikus népesség él a városban. Az elsősorban általuk képviselt Mária-kultusz jegyében megrendezett – mindenki előtt nyitva álló – bálon (mi sem természetesebb) Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke üdvözölte a megjelenteket. Az elmondottak alapján bizonyára az sem lep meg senkit, hogy részt vett a bálon Csáky Csongor, az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség elnöke. (Köztudott, hogy Tótkomlóson erős és aktív szervezetük működik.) Politikus nem nagyon fordult meg a teremben, a Simonka György tevékenységét kezdettől fogva rossz szemmel, gyaníthatóan reálisan néző Vantara Gyula nyilván abból indult ki, hogy a lassan mindenből kimaradó választókerületi országgyűlési képviselő, a Fidesz Békés megyei választmányának (még mindig) elnöke nem kockáztatja meg a nyilvános szereplést Tótkomlóson.

 

Az erőgyűjtést segítő vacsora...

 

Bálról lévén szó, említést kell tennünk a műsorról és a vacsoráról is!

 

Egyáltalán ne tekintsék provinciális túlzásnak azt a megállapítást, hogy a világ bármely pontján csettintenének a fellépők nevének hallatán. Elég arra utalnunk, hogy a tótkomlósi születésű Szokolay Dongó Balázs, aki népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán és szaxofonon, önmagában is világszámnak tekinthető. (A kétkedők kedvéért: dolgozott eddig is például a Csík zenekarral, Sebestyén Mártával, Lovász Irénnel Palya Beával, Szalóki Ágival.) Méltó társai (Tótkomlóson is azok voltak): az orosházi születésű dr. Gyivicsán György harsonaművész, aki „Különböző fúvástechnikák összehasonlító vizsgálata” című értekezésével doktorált, s – úgy tudjuk –, hogy 2005 óta a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Tagozatának docense; Agod Alíz zenetanár, aki most éppen énekelt. (A két úr Tótkomlós Pro Urbe-díjasa.) Egyórányi műsoruk igazi kulturális csemege volt – vélekedett egy értő fülű vendég.

 

Takács Ferenc szívügyének tekintette a jótékonysági bál sikerét és eredményességét

 

No és a vacsora. Előételként háromféle ízesítésű libamájpástétomot, komlósi kolbászt, húsos szalonnát, kacsatöpörtőt szolgáltak fel. A főételek sorában fácánlevest találtak a vendégeknek csigatésztával, aztán szürkemarhapörkölt következett burgonyával, friss káposztasalátával. Desszertként háromféle rétes érkezett, vaníliafagylalttal.

 

Igyekeztünk „kitapogatni”, hogy vajon milyen összegű díjakból jött össze az 1,4 millió forintnyi támogatás. Az a hír járja, hogy 5 ezer és 100 ezer forint közötti belépti díj és adomány jelenti az alsó és a felső küszöböt.

 

A legkitartóbb vendégek szerint a jó hangulatú, erkölcsileg magasan jegyzett bál (csaknem) kivilágos-kivirradtig tartott, hajnal három felé hunytak ki a Kisbirtokos fényei.

 

Akikért a "harang szólt": a ráti Szent Mihály Gyermekotthon és lakói (Forrás: rozsnyovidek.sk)

 

 <
+++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.