2019. május 24., péntek,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2019. február 14., csütörtök
Pedig nincs szökőév…
Igaz a hír: bejelentette távozását Tótkomlós önkormányzatának jegyzője – Ki tud Simonka Györgyről?
Szerző: Kiss A. János
Mai – ellenőrzött – híreink szerint lemondott hivatala betöltéséről Kvasznovszkyné Szilasi-Horváth Krisztina, Tótkomlós város önkormányzatának jegyzője. Lépése okáról, indítékairól nem rendelkezünk ismeretekkel.

Kvasznovszkyné Szilasi-Horváth Krisztina (balra) a testület február elsejei (soros) ülésén

 

Ami azt illeti, meg is lepődtünk, meg nem is az információ hallatán. Amiért csodálkoznunk kell: a jegyző asszony Békés megye legfelkészültebb, legrátermettebb, a feladatkör gyakorlati tennivalóira is kiképzett, megfelelő – helyi és megyei hivatali – tapasztalatokkal egyaránt rendelkező szakembere.

 

S ami szinte logikussá tehette döntése meghozatalát, az bizony a tótkomlósi, orosházi járási, dél-békési politikai, közigazgatási, személyi viszonyok közötti működési lehetőségek – hogy úgy mondjuk – sajátos szűkre szabottsága lehetett. A jegyző – az országban mindenütt – a polgármesteri hivatal célszerű és jogszerű működését hivatott szolgálni. Amíg (a törvény erejénél fogva) nem a polgármesterek kiszolgáltatottja volt e hivatal vezetője, saját felelősségére dönthetett a hatáskörébe és illetékességébe tartozó ügyekben. Persze a polgármesterek, a képviselő-testületek korábban is hatással lehettek egy jegyzőre, ám szaktudása, lelkiismerete, s a törvényesség e hármasában kellő szilárdsággal megvethette lábát. Ám amikor törvényt hozott a regnáló hatalom arról, hogy a jegyzők gyakorlatilag a polgármesterek totális alárendeltségébe kerültek, sokszor elkerülhetetlenné vált számukra a marionett bábu szerepkörének vállalása. Vagy vették a kalapjukat.

 

Tótkomlós jegyzőjének nem lehet(ett) könnyű az élete. A választókerület Fideszes országgyűlési képviselője, Simonka György ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó (1400 millió forintos) költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt büntetőeljárás folyik, az ügy gyanúsítottjaként. Amikor az országgyűlés felfüggesztette a képviselő mentelmi jogát, az önkormányzati szféra pályázati projektjeinek vizsgálatáról nem esett szó – nem tudni, továbbléptek-e a nyomozást végzők e területre is. A tótkomlósi vezetés személyileg és önkormányzatai működésben köztudottan erősen kapcsolódik Simonka György képviselői munkásságához. (Nem tudni, mi van Simonka Györggyel. Nem olvashattunk arról a megyei napilap „év emberét”, s legjobb sportolóit bemutató terjedelmes cikkében sem, hogy részt vett volna a „birodalmához” tartozó Mezőkovácsházán tartott rendezvényen. S ami szinte példa nélküli: egyetlen fotón sem bukkant fel. Ma meg azt hallhattuk, hogy nem volt ott a Fidesz országgyűlési frakciója ülésének nyitónapján, melyen a képviselőknek kötelező megjelenniük.)

 

De az olvasók emlékezhetnek arra is, hogy a tótkomlósi önkormányzat által nyert (legalábbis többnyire uniós) pályázati pénzekből megvalósult beruházások nem egy botránnyal jártak. Ezek közé sorolható a bölcsődeépítés, a fürdőbeli sátor működtetése, s legújabban a „kamu” aláírásgyűjtés is. A képviselők egy része (főleg az ellenzéki vonásokat is felmutató függetlenek, de például a Fidesz tótkomlósi elnöke is) bűncselekménygyanús helyzetekben felemelték a szavukat – soha, semmilyen eljárás nem indult, a jogász végzettségű polgármester nem tett feljelentést, mondjuk ismeretlen tettesek ellen.

 

Eljuthatunk annak felismeréséig, hogy nem lehetett „leányálom” jegyzősködni Tótkomlóson. A magukat politikusnak mondók által asztal alá söpört problémák megoldásának ellehetetlenülése egy idő után nyilván (külső és/vagy belső) konfliktusként jelentkezhetett számára.

 

Persze, egészen más okok is elvezethetnek egy beosztás alóli felmentési kérelem  megfogalmazódáshoz. Például egy jobb helyen, igazibb állás vállalása. Csak remélni lehet, hogy a tótkomlósi jegyző elhatározása mögött ez utóbbi lehetőség áll. Jó közigazgatási szakemberekre ugyanis nagy szükség van – különösen most, amikor az állások betöltése (a Kádár-rendszer után szabadon) többnyire ismét kontraszelekciós alapon történik…<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.