2019. július 19., péntek,  Emília
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2019. január 20., vasárnap
A sztárfelirat mindenütt: O1G
Fidesz-, kormány- és Simonkaellenes demonstrációk Orosházán
Szerző: Kiss A. János
Két – természetesen – bejelentett megmozdulást is tartottak tegnap délután Orosházán. Ezeken a megjelentek (a polgári összefogás és demonstratív tiltakozás jegyében) a Fidesz önkényuralmi törekvései elleni véleményüknek adtak hangot, illetve ez alapján cselekedtek. A rendezvényeket ezúttal a Jobbik orosházi szervezete „hozta tető alá”, ám ott láttuk más ellenzéki pártok tagjait, szimpatizánsait, de mindezektől független polgárokat is. Általánosságban elmondható, hogy a résztvevők a „rabszolgatörvény” visszavonását, a sajtószabadság helyreállítását, a korrupcióellenes ügyészség felállítását, továbbá a bűnszervezetben való költségvetési csalással és más bűncselekményekkel meggyanúsított Simonka György – finoman szólva – közéletből történő eltávolítását követelték.

A megfejtést nem kell beküldeni...

 

Az első megmozduláson a tüntetők, demonstrálók a városból Békéscsaba felé kivezető út üveggyárak, a Linamar melletti szakaszát félpályás lezárással megszállták, éppen abban az időszakban, amikor a műszakváltás percei voltak. Onnan a másik helyszínre, a Fidesz Orosházi Szervezetének irodája elé vonultak, ahol egy beszéd, s egy hosszabb narráció is elhangzott.

 

A kocsisor alkalmasnak bizonyult a forgalom lassítására

 

A 14 órakor kezdődött, s 16 óráig tartó félpályás útlezárás mintegy hatvan gépjármű közrehatásával valósult meg. A rendőrség és a demonstrálók közötti összhang eredményeként az út melletti üzemi bejárók, buszmegálló élete nem bénult meg. A Jobbik mellett a Párbeszéd, az MSZP, a DK is járműveket állított a sorba, de találkozhattunk civil állampolgárként megjelentekkel is. (Elképzelhető, hogy a demonstrációról hosszabb összeállítást is láthatnak majd az orosháziak, hiszen az önkormányzat televíziójának kamerája igen alaposan rögzítette a sorállást, a történéseket, s azok résztvevőit.)

 

Az MSZP is ott volt a demonstráción

 

Az ellenálló tiltakozás rendben folyt. Az egy sávra szűkült út forgalmát a szervezők ügyesen segítették mindkét irányban, lehetővé téve az üzemi utakon hazatérő dolgozók becsatlakozását. A rendőrség megfelelő erőkkel, a háttérben maradva jelent meg az útszakaszon. A demonstrációval szemben semmilyen ellenérzést nem tapasztaltunk a kétórányi akció során. Kétségtelen, a tiltakozók velős, szókimondó véleményüket tették közzé az autókon, önmagukon megjelenített feliratokkal.

 

Az orosházi Fidesz iroda előtt hangosabban folytatódott a program. (A 17 órai eseményzárás után egy órán át, a helyszínen még lehetőséget teremtettek további beszélgetésekre.)

 

Az EU zászlajának kifüggesztése önmagáért beszélt

 

A helyi Fidesz evangélikus templom közelében található irodája előtt (ahol nem olyan régen a nyomozók Simonka György országgyűlési képviselő büntetőügyében házkutatást is tartottak) a programot szervező László Attila Tibor szavaival kezdődött a tüntetés. Beszéde alatt – ahogy a program egész időtartama során is – kemény „beszólások”, skandálások, más érzelmi megnyilvánulások szították egyre tüzesebbre a hangulatot. A decemberben Fetser János által, a városháza előtt szervezett demonstrációra utalva azt mondta, hogy az ott megkezdetteket folytatták e tüntetéssel is, s megköszönte más pártok képviselőnek e tiltakozó rendezvényen való megjelenését. A civil szervezetek képviselői mellett üdvözölte azokat a dél-békésieket is, aki minden szervezeti kötődés nélkül érkeztek a helyszínre.

 

László Attila Tibor elmondta: elsődlegesen a „rabszolgatörvény”, az állam/párt demokráciaellenessége, a sajtószabadság sérelmei miatt tiltakoznak. Ugyanakkor fontos követelésüknek nevezte a korrupcióellenes ügyészég létrehozásának igényét is. Annak a reményének adott hangot, hogy előbb-utóbb újabb választás lesz Dél-Békésben, a büntetőeljárásban érintett Simonka György eltávolítását, „méltó helyére kerülését”  követően.

 

Egyenes beszéd...

 

Dr. Szabó Ervin, a Jobbik orosházi önkormányzati képviselője költői kérdéssel indított. Azt kérdezte: miért is jöttek össze?!

 

– Ha egy-két szóval kellene válaszolnom rá: Simonka takarodj! – mondta Szabó Ervin. – Az összes haveroddal, mert elegünk van! Elegünk van, hogy Simonka György és haverja, Dávid Zoltán tönkretették Dél-Békést, szeretett városunkat, megszüntették a demokráciát. Elegünk van az arcátlan hazugságaikból! Elegünk van a szakmaiatlan, hozzá nem értő városvezetőkből, akik gyáva, sunyi alakok! Megfutamodnak az érdemi munka elől, csak a saját és idegen érdekeket hajlandók képviselni, választási ígérgetéseikből nem valósult meg semmi. Bukásra vagytok ítélve, mert most már végleg elegünk van. Dávid, takarodj és vidd az összes haverod! Nem félünk! Gyűlöletet, megosztottságot és félelmet keltenek. Összezavarják az itt élőket ostoba, hazug információkkal. Megszavaznak mindent, ami érdekükben áll, de semmit, ami nem. Semmiféle kompromisszumra nem képesek az itt élők érdekében. Ha kell, odadobják az orosháziakat rabszolgának! Mi nem akarunk mást, csak normálisan élni. Békében, szeretetben, nyugalomban. Nem túlóraemelésre, hanem béremelésre vágyunk. Többé nem hagyjuk, hogy Simonka György és csicskásai döntsék el a sorsunkat! Simonka György nem óriás, hanem törpe. Ki fogjuk takarítani mindenhonnan a bűnözőket. Fogjunk hát össze, és higgyünk abban, hogy lehet változtatni!   Jó éjszakát Fidesz, jó reggelt Magyarország!

 

Ezúttal a Jobbik vállalkozott az ellenállás megszervezésére

 

Ezt követően Szabó Ervin egy matricát ragasztott a Fidesz-iroda ajtajának üvegére, melynek felirata ez volt: „Nem leszünk rabszolgák!” (A program kezdése előtt néhány megjelent már ragasztott oda üzeneteket, a „klasszikus” O1G mellett egyebeket is.)

 

Ezt követően László Attila Tibor szólt hosszan a demonstrálókhoz. (Vélhetően a későbbiekben majd úgy osztják el a megszólalási időkeretet, hogy a moderátor megmarad saját szerepkörében, s a megnyilvánulók a „főszónok” beszéde előtt kapnak lehetőséget – a szerk.)

 

A DK is az együttműködés jegyében érkezett

 

László Attila Tibor aktuális országos politikai helyzetelemzést adott. Itteni „helyi értéke” szerint hozta szóba Simonka Györgyöt, „Mr. 45 százalék”-ként említve őt. Simonka Györgyhöz kötődően szólt arról a hatalmas elvándorlásról, mely ezt a vidéket sújtotta, sújtja. A rossz megélhetési körülményeket szembe állította a mai hatalom kedvezményezettjeinek szédítő meggazdagodásával – uniós pénzek ellopása által.

 

– Most van ideje annak, hogy egységesen fellépjünk – mondta László Attila Tibor. – Örülök annak, hogy több párt képviselője is jelent van, s a civil lakosság is megmozdult végre. Ne féljetek, s ne hátráljunk meg!

 

Egyre többen sokszorosítják és olvassák e "félszamizdatot"

 

A résztvevők az Orbán-kormány említésekor pfujoltak, a „választások” kifejezés elhangzásakor „Mocskos Fidesz!” és „Elcsalták!” szavak hagyták el sokak ajkát. Amikor Simonka Gyögy neve került szóba, „Börtönbe! Börtönbe!” kórus válaszolt rá.  Szabó Ervint a „Hajrá Ervin!” bekiáltások fogadták a mikrofon előtt.  A „Nem félünk!-et torkok sokasága visszhangozta. A túlmunka szóba jövetelekor felhangzott a „Túlórázni jöttünk” rigmus. A demokráciát is megéljenezték a résztvevők. A „ne féljetek” a „Nem félünk!” felkiáltások sorát indította meg.

 

Balról jobbra László Attila Tibor és dr. Szabó Ervin az orosházi Fidesz-iroda előtt

 

Folytatása következik? A megjelentek azzal az elhatározással hagyták el a helyszínt, hogy újabb akciókkal állnak ki követeléseik mellett, s egyre többeket vonnak be az ellenállásba. Bár a hatalom emberei igyekeznek lefitymálni a civil kurázsi szárba szökkenését, kényszeredett mosolyuk mögül elő-elővillan a valóság: közben reszketni méltóztatnak... Ha a "Simonka-frászt" egy egységnek vesszük, ki-ki viselt dolgai arányában...

 

Az orosházi Fidesz-iroda bejárata

 <
++++++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.