2019. június 26., szerda,  János és Pál
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. december 21., péntek
Aki magyar, kivel tart?
Parázs hangulatú, pártsemleges tüntetés a kormányzat ellen Orosházán
Szerző: Kiss A. János
A „rabszolgatörvény” (és folyományai) hatására tegnap 16 órára tüntetést szerveztek Orosházán, a városháza bejárata elé. Akkor még nem lehetett tudni, hogy Áder János, a Fidesz egyik csúcspolitikusából lett köztársasági elnök – már a határidő lejárta előtt – aláírta a törvény szentesítését. Ám a tüntetés parázs hangulata így is izzó zsarátnokokat vetett az országszerte egyre növekvő elégedetlenség e vidéki fertályára.

A tüntetők egyik csoportja

 

A hideg idő, a munkanapi koradélután ellenére – az egymást lefedő szervezői és rendőri becslés szerint – mintegy 250 résztvevő előtt Füvesi Sándor szocialista önkormányzati képviselő nyitotta meg a rendezvényt. (Hangsúlyozottan nem egyik vagy másik párt nevében, hanem az azokon túli társadalmi együttműködés jegyében.) A rendezvény kezdete táján a tömegben felbukkant a Jobbik helyi vezetője is, de nem szólt a megjelentekhez. Annál fajsúlyosabban jelen volt viszont a fiatalos Momentum, mely propagandapultot is felállított, s igen sikeresen gyűjtötte az aláírásokat az európai ügyészséghez való csatlakozást követelő mozgalom sikere érdekében.)

 

Kovács Magdolna a nők józanságával is tettekre sarkallta az embereket

 

Füvesi Sándor „bemelegítő” szavait követően egy orosházi születésű polgár, Kovács Magdolna lépett először a mikrofonhoz. Országos elégedetlenségről és felháborodásról beszélt. A vidéket is felszólította: „Ébresztő!” Hangsúlyozta, hogy nem csupán az ellenzékért emel szót, hanem egész Magyarország érdekében. Elsőként a szólásszabadság korlátozását, a közmédia álságos működését említette. „Vidéken erős a félelem” – állapította meg. „Én nem akarok félelemben élni!” – jelentette ki. „Mi sem!” – jött rá a válasz. „Ha kiállunk magunkért és egymásért, csak akkor lehet célt elérni” – vélekedett. „ Magyarországon ma kettős valóság létezik. Az egyik az, amit mi látunk és megélünk, a másik, amit a tisztelt kormányunk és a közmédia közvetít” – folytatta. Azt mondta: olyan emberek szavazták meg a rabszolgatörvényt, akik nem járnak be dolgozni… „Követeljük a rabszolgatörvény visszavonását, a bíróságok függetlenségét, a tanszabadságot! – sorolta, majd így folytatta: „Orbán szemében csak egy csőcselék vagyunk és Soros-bérencek”. E ponton hangzott el először a rigmus: „Mocskos Fidesz!” Kovács Magdolna felmutatta: létrejött egyfajta ellenzéki egység, amit most már ne hagyjanak annyiban.

 

Lábhoz tett Simonka-emlegetés

 

Egy fiatalember, Lesetár Zsolt első nyilvánosság előtti megszólalása következett. A Momentum képviseletében fogalmazta meg a gondolatait. Egy szegedi társával együtt aláírást gyűjtöttek a helyszínen, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás jegyében. Elmondta, szeretnék, ha a tervezett egymillió aláírás által elérhetnék: a kormány végre figyelembe vegye a polgárok szavát, az EU-ügyészséghez csatlakozásunkat, sok más EU-taghoz hasonlóan. „Ezzel a korrupció visszaszorítását tudnánk elérni Magyarországon” – mondta. Bírálta Polt Péter ügyészségét, mely „véletlenül” mindig a kormánynak kedvez. Nem titkolta: többek között azért is csatlakozott a Momentumhoz, mert idős korában nem azt akarja mesélni az unokáinak, hogy volt itt egy ilyen rendszer, „s meg sem próbáltam tenni semmit”. Kérte, jöjjenek el a későbbi megmozdulásokra is, mert nagyon fontos a vidék csatlakozása – el kell érni a változást Magyarországon. „Szeretném jobbá tenni az önök életét, mindenki életét, s az unokám életét is”.

 

Füvesi Sándor összekötő gondolatai a továbbiakban is alaposan feltüzelték a tüntetés hangulatát. (Mellesleg: szinte mozgósító ereje volt a valahonnan előkerült – kézi meghajtású tűzoltói vagy légoltalmi – szirénamatuzsálem hátborzongató hangjának.) Többek között utalt arra, hogy a tömegekben hosszú ideje nőtt már a feszültség, mely immár hangosan kitört az utcára is: elég volt! (A tüntetés kemény magja ezt skandálta is, díszítve a „Mocskos Fidesz” rigmusával.) Utalt arra, hogy a Parlamentben az extratúlóráztatást később megszavazó országgyűlési képviselők, alelnök késő este azért fojtották bele a szót az ellenzéki képviselőkbe, mert egy kicsit nekik is túlórázniuk kellett volna… Fölháborodottan sorolta: az ellenzék ötpontos petíciója nem hangozhatott el a közévében, sőt az ellenzéki országgyűlési képviselőket egyszerűen kidobták (kidobatták) onnan… „Hát milyen országban élünk?! Orbanisztánban?!” – tette fel a költői kérdést. Rámutatott: a köztévé székházában (tettlegesen) inzultált ellenzéki képviselőket is magyar polgárok választották meg. A harcot az orosházi képviselő-testületben is folytatják – jelentette ki. Elmondta, hogy az aznapi ülésen javasolták: tartsanak évente két közmeghallgatást Orosházán, illetve állítsák vissza a képviselő-testületi ek tévéközvetítését; a fideszes többség mindkettőt elvetette – indokolás nélkül. Ekkor újabb rigmus kapott szárnyra: Simonkát a börtönbe…

 

Resetár Zsolt az új nemzedék tagjaként mozgósított

 

Ezután a tüntetés főszervezője, vezérszónoka, Fetser János következett.

 

Elmondta, azért vállalkozott a szervezésre magánemberként, mert nem csinálta más. (A többi pártok potentátjaira gondolhatott.) „Nem harcolni jöttünk, nem ellenséget keresünk. Elegünk van a hülye beszédből, a migránsozásból, a sorosozásból!” – jelentette ki, majd azzal folytatta, hogy zsigeri a hatalomtól való félelem: aki nincs velük, az mind ellenség, ez a Fidesz politikája. Sorolta az elmúlt 8 év hatalomkoncentrálódását, annak egyes mérföldköveit. A közel háromezer milliárd – háromezerszer ezer millió! – forintos magán-takarékpénztári összeget, a tisztességes nyugdíj alapját elvették, az Alkotmánybíróságot függetlenből fideszes intézménnyé tették, a bunkósbottá változtatott állami számvevőszékkel az ellenzéket ütlegelik, a kormányhivatalok élére fideszes pártkatonákat neveztek ki, az ügyészséget egy fideszes pártkatona, Polt Péter vezeti. Itt utalt arra Fetser János, hogy nem véletlen az, ha Simonka György még szabadlábon van – akit az országgyűlési képviselők közül 1990 óta a legsúlyosabb gyanúval illetnek. „S még van képe összehívni a választókerület polgármestereit, s osztja nekik az észt” – háborodott fel Fetser János, majd hozzátette: „Az orosházi ingyenes újság erről úgy ad híradást, mintha nem lenne mindenki számára tudott, hogy ki ez az ember”. A tömeg Fetser János helyett, skandálva mondta ki a Simonka Györgyre vonatkozó, nyomdafestéket egyelőre el nem bíró megállapításokat. A szónok azt mondta: nincs rendben, hogy a hatalom fölött nincs kontroll, megszűnt a fékek és egyensúlyok demokráciákra jellemző rendszere. „Azt a hatalmat, mely azt csinál, amit akar, a világon mindenütt úgy hívják: diktatúra” – jegyezte meg. „Magyarországon diktatúra van, Fidesz-diktatúra!” – emelte fel a hangját. Többek között arra is rákérdezett a „rabszolgatörvény” kapcsán: „Milyen törvény az, melyet olyanok szavaztak meg, mint például Farkas Flórián, Simonka György? (A nagy felzúdulásból kihallatszott a „Tolvaj banda” értékelés is.) Előre vetítette: nem csak a multik – például a Linamar, az üveggyár – dolgozói szenvedik el e törvényt, hanem a rendőrök, a postások, az egészségügyi dolgozók, a tanárok, s minden munkavállaló, a gyerekek, családok. „A családok éve van, s ilyen aljas törvényt hoznak…” – értetlenkedett. S nem mulasztotta el felsorolni a törvény haszonélvezőinek emblematikus figuráit.

 

A Momentum okosan szervezett: itt is gyűjtötték az aláírásokat az Európai Ügyészséghez csatlakozásunkértFetser János hazugnak, hitványnak, hazugsággyárnak nevezte a közmédiát, melyet fideszes bérencek visznek, a helyi lapokat propagandaújságoknak minősítette. Azt mondta, hogy sok médiumot a lopott pénzből szereztek meg a hatalom emberei. Arra mutatott rá, hogy az igazságszolgáltatás, a bíráskodás egy részét is maga alá gyűrte a fideszes hatalom, amikor létrehozta a közigazgatási bíróságot – úgy, ahogy. A tiltakozás addig nem ér véget, amíg nem lesz normális törvénykezés, párbeszéd Magyarországon – szólt meggyőződéssel.

 

Beszélt az egészségügy tragikus helyzetéről, a „halálosztó” várólistákról. Elismerését fogalmazta meg az ilyen körülmények között is helyt álló egészségügyi dolgozóknak. Ahogy a CEU-t „kipaterolták” az országból, azt a szónok náci módszernek nevezte – mert Orbán Viktornak nem tetszett. Mi ennek a lényege? – tette fel a kérdést, s meg is válaszolta: „Nem kell a kiművelt emberfő, például az olyan fiatal, mint a momentumos fiú, aki az előbb felszólalt”. Szükség van az olyan fiatalokra, akik mindannyiunk számára egy jobb országot, jobb várost, jobb falut építenek – hívta fel a figyelmet. Ekkor már nagy kórusban zengett a „Mocskos Fidesz!” Fetser János a még mindig független Magyar Tudományos Akadémia melletti szolidáris kiállásra biztatott. Amikor „A jogállam megszűnt Magyarországon” mondatához érkezett, felharsant a „Nem hagyjuk, nem hagyjuk!” skandálás.

 

– Országgyűlési képviselőt tepernek le fideszes biztonsági őrök, a rendőrség pedig asszisztál – emlékeztetett. – Gondolom, olyan utasítást kapott, hogy nem szabad közbelépni. Ilyen Magyarországon még nem volt! Fél a Fidesz, nem mer demokratikus keretek között működni, s nem hagyja élni ezt a nemzetet, országot. A diktatúra természete az, hogy egyre aljasabb, egyre arrogánsabb. Ne hagyjuk, ne hagyjátok! Fogjunk össze!

 

Füvesi Sándor kötötte egybe a tüntetés egyes mozzanatait

 

Fetser János szólt a helyi viszonyokról is. Példanélkülinek nevezte a Dél-Békésnek mondott választókerület történéseit.

 

– Itt van egy „nagyúr”, akinek a tisztessége már akkor is megkérdőjeleződött, amikor elindult képviselőnek – gondolt vissza azokra az időkre. – Kirabolja a társaival, ellehetetleníti és tönkreteszi ezt a választókerületet. Orosházát szisztematikusan lerombolják. Közel kétmilliárdos adóbevétele van a városnak, nem kell fenntartania iskolát, kórházat, de akkor hol van ez a kétmilliárd?! Beruházásokban fejlődik ez a város? Nem! A helyi vállalkozók nem nyernek pályázatokon megbízásokat, mert el sem indulhatnak azokon, meg sem hívják őket. Elmondok néhány adatot arról, hogyan működik ez a város. A jegyző gyulai lakos, a média vezetője szintén gyulai lakos, ő nagyon büszke arra, hogy megszüntette a testületi ülések élő közvetítését, hogy ne lássák az orosháziak: ez a fideszes többség milyen döntéseket hoz, s mennyire buta. Az egyik szervezet vezetője tiszaújvárosi, a szálloda és a turisztika irányítása két eleki gyerekre van bízva, a társadalmi megbízatású alpolgármester nagykanizsai és budapesti lakással rendelkezik, aki végrehajtja Simonka döntéseit, s Fejes Róbertné alpolgármester… ők irányítják a várost! Hol vannak a tehetséges orosházi emberek?

 

Fetser János lendületes beszédet mondott, magával ragadó erővel

 

Fetser János elmondta, az aznapi testületi ülésen javasolták, hogy a város cégeinél ne alkalmazzák a „rabszolgatörvényt”. Ugyanis ez mindenki számára megalázó és elfogadhatatlan. Nyolc–öt arányban a fideszes képviselők, szemlesütve, leszavazták az indítványukat.

 

A nagy pfujolás elültével folytatta:

 

– Mondom a neveket. Akik a rabszolgatörvényt alkalmazni kívánják a városban is: Antal László, Lövei Ferenc, Németh Béla, Tóth Zoltánné, Sára Csaba, Kovács Péter, a főokos Fejes Róbertné, Bojtor István és Dávid Zoltán.

 

A felsorolás eltartott egy darabig, mert minden név nagy felzúdulást váltott ki. A polgármester nevének elhangzását követően „Döbrögi, Döbrögi” bekiabálások hallatszottak, s minden addiginál élesebben sikoltott fel a sziréna. A szónok kiemelte két korábbi országgyűlési képviselő – dr. Vastagh Pál és dr. Varga István – Orosházával kapcsolatos tisztességét, szembe állítva Simonka Györggyel. A hallgatóság hangos tetszésnyilvánítása mellett üzent is neki:

 

– Gyuri takarodj!

 

Fetser János szolidaritásra szólított fel mindazokkal, akik tesznek az országjavító változások érdekében.

 

A rendezvény zárása után Fetser János főszervezőként odament a rendezvényt biztosító rendőrökhöz, s megköszönte a segítségüket.

 

*

 

Az őszödi beszéd elhangzását követően ugyanezen a helyen az akkori ellenzék, a várost ma vezető társaság tüntetett. Egy ideal-romantikus MDF-es vagy milyen személyiség autóval „szántotta fel” a várost, mely a rászerelt hangszóróból (ötvenhatos) felhívást közvetített az orosháziak számára: „Aki magyar, velünk tart!” Vajon hányan mozdulnának ma erre a hívó szavukra?

 

A tüntetők újabb karéja

 <
++++++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.