2019. július 19., péntek,  Emília
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. november 26., hétfő
(Elmaradt) gyopárosi csata
Az orosházi (gyopárosfürdői) Hotel Napsugár politikában sem ismeretlen bérlőjét vasárnap kitessékelték pozíciójából a tulajdonos képviselői
Szerző: Kiss A. János
Feszült légkör uralkodott tegnap kora délelőttől az orosházi (gyopárosfürdői) Hotel Napsugár alkalmazottai körében. Más kérdés, hogy ebből a vendégek szinte semmit nem vettek észre, talán csak ketten voltak jelen a hallban, amikor a szálló tulajdonosainak képviselője megérkezett, hogy érvényt szerezzen jogaiknak, s megpróbálják enyhíteni a szálló bérlőjével kialakult konfliktushelyzetben leselkedő károkat. A történet hátterét, az események egymásutánját a szállodatulajdonos képviselője segítségével mutatjuk be, a bérlő nem kívánt nyilatkozni.

Vasárnap délben ez a békés hangulat fogadta a Hotel Napsugárba érkezőt - kis ideig beléptetéssel lehetett eljutni a bejáratig

 

A Hotel Napsugár az a gyopárosfürdői szálloda, mely szobáiból zárt folyosón érhető el az élményfürdő, a gyógyfürdő, majd a szabadba lépve minden további medence, vendéglátóhely, s egy sor más szolgáltatás. A tulajdonosok képviselője Szolnok megyéből már kora délelőtt megérkezett, tőlük bérli a Napsugarat egy berettyóújfalui cég. A bérlő kft. ügyvezetője egy sor szállal kötődik Békés megyéhez, ezen belül Dél-Békéshez. (Onnan ismerhetjük őt, hogy az orosházi polgármesterrel együtt mozdították el őt az érintett települések polgármesterei a  DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatói tisztéből. De arról is ismerhető, hogy Simonka György országgyűlési képviselő kampányfőnöke volt az április 8-ai választás előtt. Közbeszerzési pályázatok elnyerésében sem számít – hogy úgy mondjuk – tapasztalatlannak. Számunkra új volt a hír: a közelmúltban a „Simonka-birodalom” központjának helyet adó településen társadalmi megbízatású alpolgármesterré választották.)

 

Vasárnap reggeltől estig komoly események színhelye volt a Napsugár. A történtekről egyaránt megkérdeztük a tulajdonosi képviselőt és a bérlőt is. Az előbbi személyesen és érdemben nyilatkozott, a bérlő viszont telefonérdeklődésünkre kijelentette, hogy az üggyel kapcsolatosan nem kíván a sajtónyilvánosságban szerepelni. Annak közléséhez viszont hozzájárult késő délután, hogy feljelentést tett a rendőrségen, – „Büntetőeljárás van az ügyben” – fogalmazott.

 

A tulajdonosi képviselő viszont elmondta, hogy cégüktől egy berettyójfalui címen található marketing, kommunikációs és szolgáltató kft. bérli a Napsugár Szállodát.  A bérlőtől rendkívüli felmondás útján „visszabirtokolni” kívánják a szállodát, az ingatlant és az ingóságokat egyaránt. Szerződésük szerint megengedett a rendes felmondás, amit annak rendje és módja szerint három hónapja közöltek a bérlővel. Ennek határideje november 30-án telik le, ám a másik fél általuk tapasztalt „hozzáállása” miatt ettől a dátumtól nem várhattak megoldást. Mint mondták, a bérlő 4 havi bérleti díj megfizetésével tartozik, s komoly elmaradása van a gáz, a villany és a szemétszállítás díjának megfizetésében is. (Például a vízdíjhátraléka 1,5 millió, az elektromos áramé úgy 450 ezer forint.) A tulajdonosi képviselő a kialakult (reménytelen) helyzetet látva már intézkedett a rendezetlen bérleti díj fizetési meghagyás általi beszedésére. Arra a kérdésünkre, hogy a bérlő vajon milyen magyarázatot ad a felmerült problémák okára, milyen elképzelései vannak, azt válaszolta, hogy egyszerűen át sem veszi a leveleiket.

 

A tulajdonosi képviselő vasárnap reggel – a bérlő addigi megnyilvánulásit tapasztalva – egy őrző-védő cég embereivel együtt érkezett Orosházára. Meglepetésükre a bérlő által az elmúlt időszakban a hotelben „állomásoztatott”, állítólag a korábban a budapesti Városliget fáit megvédő civilekkel szemben vitézkedő őrző-védő cég embereit (már) nem találták ott. (Kora este aztán a bérlő társaságában ismét megjelentek vagy másféltucatnyian, ám a másik őrzővédő csapat addigra – dolga végeztével – eltávozott, így nem konfrontálódtak.) Érkezésüket követően a tulajdonosi képviselő és társai megkezdték a leltározást. (Ahogy érzékeltük, ez idő alatt a szálloda és étterem élte a szokásos mindennapjait, a vendégek vajmi keveset tapasztalhattak a folyamatból, annak rendje-módja szerint a hétvégét itt töltők leadták kulcsaikat, s jöttek helyükre újabbak.)

 

A tulajdonosi képviselő elmondta, olyannyira jóhiszeműek voltak, hogy annak idején a bérlő által megfogalmazott szerződést változtatás nélkül aláírták, sőt a bérlő egy, a szállodában megvalósítandó munkahelyteremtő közbeszerzési pályázatának fedezetéül egyik ingatlanjukat is „betábláztatták”, magyarán erre jegyezték be a jelzálogjogot. (A bérlő a szerződésbe azt is beleírta, hogy pályázatok megnyerésével segíti majd a szálloda felújítását.)

 

A tulajdonosi képviselő ismeretei szerint a bérlő és az illetékes hatóság az említett munkahelyteremtési pályázat elnyeréséről szóló szerződést idén májusban írta alá. Mivel a tulajdonosoknak, képviselőjüknek az a gyanújuk támadt, hogy a bérlő a már felvett pályázati előleget nem a meghatározott célra költötte, aggódni kezdtek. (Az általuk jelzálogként biztosított ingatlanjuk „elúszásától” tartottak.) Tájékozódtak a Békés Megyei Kormányhivatalnál. Bár ott először igyekeztek megnyugtatni őket, idő múltával újra léptek. Akkor kiderült, hogy a bérlő 17 millió forintos előleget vett fel. Minthogy ennek felhasználásával a pályázatnyertes bérlőnek október 20-áig kellett volna elszámolnia – s a kapott információik szerint ez nem történt meg – lépéskényszerbe kerültek. Ismét az említett hivatalba vezetett az útjuk, ahol november 6-án megtudták, hogy a kormányhivatal súlyos szerződésszegésre való hivatkozással felmondta a teljes szerződést. Azaz: a felvett, de el nem számolt 17 millió forintot az állam a tulajdonosok jelzálogként biztosított ingatlanjának terhére vasalhatja be. Úgy tudni, hogy a bérlőnek ma kellene igazolnia, hogy mire költötte a 17 milliót. A helyzet komolyságát erősít meg az az információjuk, hogy a pályázattal kapcsolatos problémát a hivatal már jelezte a NAV-nak.

 

A történetnek van egy „rendőrségi fejezete” is. A tulajdonosi képviselő, illetve a bérlő is hozzájuk fordult. A tulajdonosi képviselő és tárasai vasárnap reggel ott kezdték vasárnapjukat. Bejelentették, hogy mit kívánnak tenni a szállodában, a szállodával. Később egyenruhás rendőrök érkeztek, akik – nyilván a másik fél bejelentése alapján – jelezték, hogy a Napsugár birtokvédelem hatálya alatt ál. Rövid úton tisztázódott, hogy az csak az ingóságokra terjed ki, a vagyontárgy ingatlan elemeire nem. Ennek alapján – mint a tulajdonosi képviselő elmondta – a rendőrség úgy ítélte meg, hogy az ügy jellege polgári peres, rendőri beavatkozásra csak akkor kerülhetne sor, ha a konfliktus elmérgesedése átlépné a büntetőjogi kategória határát. (A két fél kommunikációs mezőjében – a tulajdonosi képviselő tájékoztatása szerint – már olyan is elhangzott, hogy a másik fél 150 fős csapattal érkezik majd a helyszínre. A bérlővel nem tudtak beszélni, nem fogadta telefonhívásukat, ám az érdekében fellépő más személyekkel volt kapcsolatuk.)

 

A nap leltározással telt, a szálloda addigi vezetőjét megerősítették beosztásában. Megvizsgálják a bérlő cég működési engedélyének meglétét is. Azt is megtudtuk, hogy a szálloda zavartalan működésének érdekében már megtalálták az új bérlőt, várják érkezését.

 

Egy további, figyelemre méltó körülményt is megemlített a tulajdonosi képviselő. A bérlő felvetette nekik, hogy megvásárolná a szállodát. Ajánlatában olyan árat jelölt meg, melyből manapság talán egy szerényebb luxusvilla sem lenne felépíthető. Más kérdés – s ezt közölték is vele – a Napsugár nem eladó.

 

Felvételünk olyan időpontban készült, amikor a bérlő őrző-védő cége már és még nem volt ott, logója viszont nem állított meg senkit

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.