2019. május 24., péntek,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. november 16., péntek
Hírek Simonka György hullámhosszán
Az orosházi szocialisták tevékenyen részt vállalnak a dél-békési „maffia” felszámolásából
Szerző: Kiss A. János
A rejtélyesnek tűnő, ám Simonka György fideszes országgyűlési képviselő dél-békési választókerületében egyértelműen hangzó, Tiszta vizet a pohárba! címet adta tegnapi sajtótájékoztatójának az MSZP Orosházi Szervezete. Fetser János elnök, önkormányzati képviselő, frakcióvezető és képviselőtársa, Füvesi Sándor állt az újságírók rendelkezésére.

Fetser János (balra) és Füvesi Sándor a sajtótájékoztatón

 

Fetser János utalt arra, hogy Orosháza az utóbbi időkben „elhíresült” botrányairól. Cégek, a városháza, intézmények adnak munkát a nyomozóhatóságoknak. Ebbe a sorba tartozik, ugyanakkor ki is emelkedik közülük a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és társai ellen, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozás. Emlékeztetett, hogy az ügyészi szerzvezet immár 34 gyanúsítottról beszél, ám személyükről eddig nem adott információkat.

 

A választókerület – az orosházi és a mezőkovácsházi járás – lakossága tehát nem tudja, kik ezek az emberek. Ám Simonka Györgyről tudni lehet, hogy meghatározó szerepet játszott a vizsgált cselekményekben. Ugyan az Országgyűlés megvonta mentelmi jogát, ám az tarthatatlan, hogy országgyűlési képviselői jogait továbbra is gyakorolja. Ezért az MSZP felszólítja őt, hogy mondjon le országgyűlési képviselőségéről. Ilyen bűnüggyel gyanúsítható közszereplő a továbbiakban nem kerülhet döntések és közpénzek közelébe – jelentette ki Fetser János.

 

– Különös dolgok történnek errefelé Polt Péter bejelentése óta – mutatott rá. – Például az orosházi Fidesz-irodában is lefoglalt a nyomozó hatóság iratokat.

 

Sorolta: napvilágra került a 45 százalékos „visszaosztás” gyanúja (Simonka számára); világossá vált, hogy egy maffia „nyúlja le” a térségbe jutó állami, uniós és önkormányzati pénzeket. Megerősítődni látszanak – például egyes térségbeli fideszes vezetők információi révén – azok a korábbi gyanúk is, hogy e vidéken pályázat csak akkor nyerhetett, ha Simonka György támogatta azt. Fetser János szóba hozta azt a pályázatíró céget is, mely 30 önkormányzat számára dolgozott. (Füvesi Sándor később nevesítette is a Projektmenedzser Kft.-t – mondván, hogy hírek szerint ez Simonka György érdekeltségébe tartozik.) Fetser János felhívta a figyelmet arra, hogy az említett projektek eleve „felül voltak árazva”. Bejelentette: az említettek miatt megkeresik az ügyészséget.  

 

Ám amíg ezek vizsgálata (remélhetően) folyik majd, mindazokat, akik Békés megyében költségvetést érintő pályázati pénzekről döntenek, felszólítják arra, hogy a nyilvánosság előtt nyilatkozzanak: szerepelnek-e az említett 34 gyanúsított között; valamilyen – és milyen – minőségben meghallgatták-e őket (igen vagy nem) a tárgyalt nyomozás során. Fetser János néhány nevet is megemlített, akiktől választ várnak: közéjük tartozik Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke; Ruck Márton, az illetékes megyei bizottság elnöke; Szegedi Balázs, ugyanennek a pályázatelbíráló testületnek a z alelnöke; dr. Garay Rita, aki többek között Tótkomlós polgármestere; Dávid Zoltán orosházi polgármester; Elekes Lajos, Orosháza társadalmi megbízatású alpolgármestere; Fejes Róbertné, Orosháza egyik főállású alpolgármestere. Fetser János leszögezte: amíg nem kerül nyilvánosságra a nyilatkozatuk, addig a választók szemében hiteltelennek bizonyulnak. Ugyanígy az orosházi Fidesz-vezetők nyilatkozatát is elvárják.

 

S mindez miért? Mert „irgalmatlanul nagy a lapítás, s ez gyanúra ad okot” – fejtette ki az MSZP Orosházi Szervezetének elnöke. Megköszönte azoknak a segítségét, akik a térségből megkeresték őket, hogy információkat adjanak át számukra a Simonka-ügy által érintett témákban. Egyben javasolta, hogy aki tud hasonlókkal szolgálni, keresse fel bármelyik ellenzéki pártot, vagy forduljanak egyenesen a bűnüldöző szervezetekhez, az igazságszolgáltatáshoz. Az MSZP abban is lépni kíván, hogy tisztázódjon: az utóbbi 6-8 évben (a gyanú szerinti ügyben) egy sor vállalkozó ellehetetlenült amiatt, hogy nem kaptak munkát a térségben.

 

Füvesi Sándor néhány kiegészítést fűzött az elhangzottakhoz.

 

A kialakult helyzetet Orosháza életében mérföldkőnek (egyben botránykőnek is) nevezte. Kérdésként tette fel: hasonló esetektől eltérően Simonka György miért van szabadlábon? (Reményét fejezte ki, hogy nem kettős mérce alkalmazásáról van szó.) Ismét szóbahozott többször felvetett „mutyiügyeket”: a trafikozást, az orosházi diákélelmezés témáját, a városgazdálkodási cég problémáját, a Simonkához köthető Pilot-program botrányát. Az utóbbi háromban nyomozás folyik – ismeretei szerint. Felvetette: az ügyészség által leírtakban olvasható Paprikakert nevű cégnek kapcsolata volt az orosházi önkormányzattal is. Az orosházi önkormányzat közbeszerzési ügyeit úgy jellemezte, hogy azok „lezsírozottak” voltak. A Projektmenedzser Kft.-vel kapcsolatos megjegyzéséről már írtunk. A „hulladékbizniszes” DAREH említésekor kifejtette: a fideszes gyulai polgármester is azt mondta, hogy az orosházi önkormányzat Simonka György vezetésével ki akarta sajátítani azt. Végezetül megígérte: az orosházi képviselő-testületnek ismét beterjesztik egy korrupcióellenes vizsgálóbizottság felállítását.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.