2019. május 24., péntek,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2018. november 10., szombat
Simonka György nem ér meg egy voksot?
Akik nem szavaztak a dél-békési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére
Szerző: Kiss A. János
Amikor arról hallottunk, hogy az Országgyűlésben szavazás lesz Simonka György képviselői mentelmi jogának felfüggesztéséről, legtöbben letettük volna a „főesküt”, hogy az adott pillanatban ott ül majd a parlamenti karéjban minden kormánypárti és ellenzéki képviselő. Az ellenzékiek teljes aktivitása már csak azért is borítékolhatónak tűnt, mert az áhított kétharmados szavazati arány garantálása megkoronázni látszott hónapok, évek óta tartó munkájukat: a Fidesz elengedni látszott/kényszerült a „néma dél-békési kiskirály” kezét. Amikor kiderült, hogy 163 egybehangzó szavazattal a Tisztelt Ház a felfüggesztés mellett döntött, felocsúdhattunk: 36 képviselő nem szavazott. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt. Érdemes megnézi (név szerint is) kik, (vajon miért), melyik párt színeiben gondolták úgy, hogy nincs dolguk az ország egyik országgyűlési választókerülete – az elmúlt bő nyolc évet jellemző – közbotrányának felszámolásával. Az ellenzék ennek felmutatásával esélyt kapott arra, hogy láttassa országgal, világgal a cseppben a tengert…

Képünk illusztráció! (Forrás: Völgyi Attila fotóriporter blogja)A hatvanas évek elején-közepe táján a magyar újságok, az egy szem televízió előszeretettel mutatta meg, hogy mi történt az akkori angol Parlament egyik fontos ügyet eldönteni hivatott, kiélezett helyzetű szavazásán. A két oldal között nagyban ment az adok-kapok, aztán eljött az igazság pillanata: a szavazás. Hirtelen gurulós hordágyon begördítettek egy kórházból „kikölcsönzött” honatyát. Egy segítő a bekötött infúziót is magasban tartotta, egy állványhoz rögzítetten. Egy perc, s megesett a szavazatok leadása – már vitték is ki az ülésteremből a voksoló beteget.

 

Ehhez képest, mit tapasztalhattunk? (Amióta az illiberális demokrácia üdvére száműzték az ország választópolgárainak szeme és füle elől a parlamenti plenáris ülések élő, egyenes – ráadásul nem is sajtóstátusúak általi – televíziós közvetítését, kénytelenek vagyunk körbeírni az észrevételezetteket.)

 

Nézzük először a nem szavazó kormánypártiakat!

 

Voltak közöttük, akik „igazoltan” voltak távol. A Fideszből: Dömötör Csaba, Gulyás Gergely, Halász János, Jakab István (a MAGOSZ elnöke), Kósa Lajos, Lázár János, Mátrai Márta, dr. Nagy István (a jelenlegi agrárminiszter), Orbán Viktor, Rogán Antal, Szatmáry Kristóf, Szíjjártó Péter, Tuzson Bence, Varga Mihály, Vargha Tamás. Jelen volt a szavazás helyén és időpontjában, de nem szavazott: dr. Fazekas Sándor (2010. és 2014. között vidékfejlesztési, majd 2014-től 2018-ig földművelésügyi miniszter). Ha a tudósításokban jól láttuk, éppen Simonka György mögött ült, s mintha bőszen telefonozott volna a szavazás idején is. De a percekkel előbb képviselői esküjét letevő fideszes dr. Budai Gyula nevénél csak annyi olvasható: nem szavazott.

 

Az ellenzékiek közül is voltak igazoltan távolmaradók. A Jobbikból: Hegedűs Lórántné, Potocskáné Kőrösi Anita. Az MSZP-ből: dr. Hiller István, Tóbiás József. E csoportban találjuk a független Szél Bernadett is. Jelen volt a szavazás helyén és időpontjában, de nem szavazott: az MSZP-ből dr. Molnár Zsolt; a DK-ból Hajdu László. Az Országgyűlés Hivatala olyan esetet is rögzít, mely az előbbiekhez képest nem jelöli meg pontosan, hol volt a képviselő (ha nem volt igazoltan távol; nem volt jelen, s nem is szavazott). Csak kikövetkeztetni lehet, hogy nyilván nem tartózkodtak az ülésteremben. Ilyen volt az MSZP-ből: dr. Harangozó Tamás, Mesterházy Attila, dr. Tóth Bertalan, Tóth Csaba; a DK-ból: Gyurcsány Ferenc, dr. Oláh Lajos, dr. Vadai Ágnes, az LMP-ből Schmuck Erzsébet, a Párbeszédből Szabó Timea.

 

Minthogy mindkét (vagy hány?) tábor bekerült a kigyűjtésünkbe, erről illik valami véleményt is mondanunk. A kormányerők könnyebben „elintézhetők”: ők kényelmi helyzetben voltak, létszámarányuk miatt is, no meg azért, mert a legfőbb ügyész kérését alighanem már előbb szentesítette a „főnökük”. Az azért feltűnő, hogy az így vagy úgy nem szavazóik között a régi és az új agrárminiszter, a MAGOSZ-elnök is ott található. Ez annak fényében tűnik különösnek, hogy Simonka György kifogásolt gazdasági társasági ügyletei (most még) szinte mind agrárcégekben valósultak meg, ezek a mezőgazdasági karakterű cégek vették fel megalapozatlanul a hatalmas uniós és állami támogatásokat – ahogy az ügyészség álláspontja erre utal.

 

Az ellenzék (nem alaptalanul) évek óta igyekezett feltárni a bibiket, és a megállapításairól a nyilvánosságot tájékoztatni Simonka-ügyben. Ehhez képest igazán lazán „álltak hozzá” a közvélemény által nagyon is fontosnak ítélt szavazáshoz. Elvileg olyan helyzet is bekövetkezhetett volna, melyben a felfüggesztést nem szavazzák meg. Akkor vajon az érintett pártok hogyan számoltak volna el választóikkal, tagjaikkal?!

 

A kormányzók szerint nincs kormányváltó hangulat, inkább ellenzékváltó érzelmekről van szó. Az ellenzék pedig azt mondja, hogy a legutóbbi választáson ők (együttesen) több szavazatot kaptak, mint a kormányerők, melyek csak tisztességtelen jogi lépések (trükkök) segítségével „nyomják le” őket. Azt viszont egyik társaság sem akarja meglátni, hogy a magyarok nagy arányban, mindkettőjüket elzavarnák a hatalom közeléből is.

 

Hasonló helyzetekben mindig az a napló jut eszembe, melyet egy orosz partizán írt tele a II. világháború oroszországi csatározási során. Az első bejegyzése arról szólt, hogy aznap visszafoglalták a németektől az oreli erdőt. Másnap már arról számolt be, hogy a németek kiverték onnan őket, az orosz partizánokat. S ez így ment egy hónapon keresztül, egyik nap az egyik foglalta vissza az erdőt, a rákövetkező napon meg a másik. A napló végén aztán elolvashatjuk azt is, hogy miként oldódott meg a helyzet 30 nap elmúltával. Szó szerint idézném a partizán által a naplójába ekkor beírtakat: „Ma hazajött az erdész, és az erdőből mindenki elzavart a p…okolba!”

 

Erdész kerestetik?!<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.