2019. június 26., szerda,  János és Pál
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2018. október 27., szombat
Visszaszámlálás a Simonka-ügyben
Szerző: Kiss A. János
Simonka György, Békés megye orosházi székhelyű, 4. számú országgyűlési választókerülete fideszes képviselőjének ügyét – a legfőbb ügyész kérésére – előbb a Parlament mentelmi bizottságának, majd a teljes ülésnek kell megtárgyalnia, s mindkettőnek döntést is kell hoznia. Immár ismertté vált e lépések időpontja is: október 29-én, hétfőn, 12 órát követően, a mentelmi bizottság ülésének 2. napirendi pontjaként tárgyalják Simonka György ügyét, majd nem sokkal később, várhatóan 14 óra15 perc után kevéssel, a plenáris ülés is terítékre veszi az ügyet, s eldönti: felfüggesztik-e mentelmi jogát. Ha igen, akkor immár nem lesz akadálya annak, hogy gyanúsítottként meginduljon a büntetőeljárás Simonka György ellen.

Simonka György vajon mit tudhat felhozni védekezésül?

 

Nemrégen magunk is írtunk a legfőbb ügyész kéréséről, Simonka György fideszes országgyűlési képviselő (a Fidesz Békés megyei választmányának elnöke) ide, vagy oda történő „beágyazottságáról”. A Polt Péter által leírtak szinte előre vetítik a várható döntés mibenlétét. Ezt látszik megerősíteni az is, amit néhány fideszes vezető elmondott az ügyről a nyilvánosság előtt.

 

Persze sok minden lényeges körülményt nem ismerünk. Nem tudjuk például, hogy a nyomozást végzők az eddig eltelt időben meghallgatták-e tanúként Simonka Györgyöt. Annak várható időpontjáról sincsenek ismereteink, hogy mikor történhet meg – mentelmi jogának felfüggesztése esetén – gyanúsítotti kihallgatása. S ha erre sor kerülne, – a hasonló „cipőben” járt ellenzéki politikusokhoz hasonlóan – ezt őrizetbe vétel után, őt megbilincselve és vezetőszáron előállítva cselekszik-e meg. Nem sejtjük azt sem, hogy a képviselő megjelenik-e a mentelmi bizottság előtt, majd helyet foglal-e a parlamenti patkóban.

 

A sorsáról dönteni hivatott eljárás mindenesetre meglehetően gyors lefolyásúnak látszik. Úgy tűnik, a napirendek összeállítói nem nagyon számítanak késhegyig menő vitákra.

 

Mint jeleztük, a mentelmi bizottság – a megválasztását követő ötödik találkozásán – zárt ülésen, hétfő délre tűzte ki „Simonka Görgy (Fidesz) országgyűlési képviselő mentelmi ügyének megtárgyalását”. A Parlament teljes ülése e napon (ugyancsak október 29-én) 13 órakor kezdi meg munkáját. Terv szerint (legkorábban) 14 óra 15-től kerítenek sort egy személyi kérdés eldöntésére, s ezt követően tárgyalják Simonka György mentelmi ügyét – a mentelmi bizottság javaslata alapján. S döntenek is róla. (A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló döntéshez a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának „igen” szavazata szükséges. Az ellenzék vélhetően így szavaz majd, a kormánypárti képviselők számára pedig szinte irányadó lehet az, hogy Polt Péter az ismert jogi minősítéssel nyújtotta be kérését. Csak sejthető, hogy Orbán Viktor akarata nélkül nem jutott volna el az ügy eddig, hiszen Simonka György „ejtése” módosítaná a parlamenti létszámarányokat is.)

 

Ha az Országgyűlés felfüggeszti a képviselőbe vetett bizalmát, Simonka György alighanem hasonlóra számíthat a Fidesz Békés megyei választmányának elnöki székét illetően is. Ha pedig a Fidesz valóban a törvényesség helyreállítására törekszik Békésben, akkor ennek további személyi konzekvenciái is lesznek. Ugyanis Simonka György ténykedése szinte kenyértörést idézett elő a párt konszolidáltabb, felvilágosultabb, realistább, törvénytisztelőbb rétege és a neki kritikátlanul behódolt bizalmasai között. Kérdés, ki lesz az a köztiszteletben álló, a párt megyebeli hatékony tevékenységét helyreállítani képes személy, akiben nem csupán a párt tagsága bízik, hanem akinek a lakosság széles rétegei is elhiszik, hogy véget érhet a Békés megyei „mutyivilág”.   <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.