2019. június 26., szerda,  János és Pál
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2018. október 19., péntek
A forrás tiszta – részünkről ennyi
Egyet jobbra, egyet balra: Simonka György bírálatával egy időben egy orosházi MSZP-st is célba vett a tótkomlósi Fidesz-elnök
Szerző: Kiss A. János
Takács Ferenc, a Fidesz Tótkomlósi Szervezetének elnöke október 17-én késő este, a vitalap.hu című internetes magazint – lapunkat – megjelölve forrásként, egy bejegyzést tett közzé Facabook-oldalán. Ebből idézünk egy mondatot: az előző mondatokban – körülírva – Fetser Jánost, az MSZP Orosházi Szervezetének elnökét említette, majd így írt: „Azt felejti el, hogy családi cége Simonka György támogatásával, az utóbbi néhány évben 2 milliárd támogatást kapott (forrás a Vitalap)”. Minthogy a ránk való utalás valótlan tényállítás, megkerestük telefonon az éppen Törökországban tartózkodó Takács Ferencet.

Takács Ferenc egy korábbi felvételen– Nem szerepel a vitalap.hu-t forrásként megjelölő facebookos utalásában, hogy mikor, mely cikkünkben jelent volna meg a vélt állítás.

 

– Pontosan nem emlékszem, de egyes tótkomlósi cégek uniós támogatásait mutatta be az írás – mondja Takács Ferenc. – Az említett cégek tulajdonosi körét ismerve írtam le azt, hogy azok a cégek, melyekben az általam említett orosházi MSZP-s – aki a tévében nyilatkozott Simonka Györgyről – és családtagjai is benne vannak, ekkora támogatásban részesültek.

 

– Az utalás ennél sokkal szűkebb érdekeltségi kört sugall. A magunk részéről egyetlen személy, család nevét sem említettük, a cikkben csak a támogatott cégek megnevezése szerepelt. A tárgyalt támogatott gazdasági szervezetek megismerhető tagjai jellemzően „kormányközelinek” tűnnek, ami persze senki mást sem zárhat ki.

 

– Elismerem, hogy az általam leírt, a vitalap.hu által kifogásolt mondat, állítás nem olvasható ki a lapban korábban megjelent cikkből. Én a háttér ismeretében gondoltam tovább az esetet, s jutottam az általam megfogalmazott következtetésre.  

 

– Vállalja-e, hogy a mostani beszélgetést is tartalmazó cikkünket teljes terjedelmében, kommentár nélkül, a vitalap.hu-n történő megjelenést követő 72 órán belül közzéteszi személyes Facebook-oldalán?

 

– Természetesen igen.

 

Amellett, hogy megadtuk az szóban forgó, 2017. május 21-én, vasárnap megjelentetett írásunk linkjét, a következőkben – minden kommentár és változtatás nélkül – idemásoljuk szövegét:

 

Nem tűrtek, nem tiltottak: támogatottak

 

 

Tíz év, négy cég, kétmilliárdos állami dotáció Tótkomlós egyes mezőgazdasági vállalkozásainak

 

 

Szerző: Kiss A. János

 

 

A Magyar Államkincstár Szabályozási, Koordinációs és Információs Főosztálya nemrégen válaszolt Vantara Gyula, a békéscsabai székhelyű országgyűlési választókerület fideszes képviselője érdeklődésére. Híre ment a dolognak, akadt, aki nem volt rest megosztani velünk is a válasz (egyes tótkomlósi mezőgazdasági cégekre vonatkozó) információit.

 

Képünk illusztráció! (Forrás: internet)Vantara Gyula ugyanis március közepén e-mail-ben kereste meg a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályát, melyben tájékoztatást kért nyolc, általa – nyilván nem véletlenül – megnevezett, a hivatal révén támogatásban részesített ügyfél) számára biztosított, 2016. és 2017. évi kifizetésekről. A helyzet jobb megértéséhez tudni kell, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2016. december 31-ével (úgy mondják: beolvadásos különválással) megszűnt. Attól kezdve a kifizetéseket az általános jogutód, a Magyar Államkincstár végezte. Az MVH addigi megyei kirendeltségei pedig a megyei kormányhivatalok részeként működtek, működnek tovább.

 

Hogy, hogy nem, az érdeklődésre okot adó cégek tehát mind tótkomlósiak.  Közülük háromnak (az említett időszakban) nem folyósítottak állami támogatást. Nem így másik négynek. (Egy pedig nem szerepel azon a listán, mely nélkül nem folyósítható állami támogatás.)

 

Ha most arra gondolnának, hogy valamiféle titkos módszerrel megszerezhető adatokat tárunk az olvasók elé, hát le kell szögeznünk: kivétel nélkül a szóban forgó ügyfeleknek megítélt, közérdekből nyilvános kifizetésekről beszélünk. Az egyes cégek esetében tehát (természetesen) csak a nyilvános (interneten is elérhető) adatokat tesszük közzé.

 

A Piginveszt Kft. a 2008-as évvel kezdődőben és 2017-ttel bezárólag, összesen 396 millió forintnyi támogatást kapott közpénzből – főként állatjóléti támogatás, korszerűsítés, szaktanácsadás jogcímén. A Komlós-Vet Kft.2011-től máig 385 millióhoz jutott, gyakorlatilag állatbetegségek megelőzésére való hivatkozással. A Nagykopáncs 2000 Kft. 2006-tól e pillanatig például területi alapú támogatásként, gépek, technológiák beszerzéseként, szaktanácsadásként, öntözésre, vízgazdálkodásra, szakképzésre, nem is egyszer „pénzügyi fegyelem visszatérítése” jogcímén, zöldítésre hivatkozással jutott 168 milliós, államtól kapott támogatáshoz. A Tótkomlósi Agrár Zrt. (ugyancsak 2006-tól máig) nem kevesebb közpénzre tett szert, mint 1 milliárd 90 millió forintra.  S mindezt – ha jól számoltunk – 29 jogcímen vehette fel. (Ízelítőül: többek között gabonaintervenció- és felvásárlás, szaktanácsadás, gépbeszerzés, területalapú támogatás, öntözés, melioráció, vízgazdálkodás, zöldítés támogatásának igénylése, szakképzés szerepel a listán.)

 

Némi számtani művelet révén eljuthatunk annak felismeréséhez, hogy a tótkomlóiaknak nincs okuk panaszra (nem volt a szocialista kormányzás alatt sem), hiszen az értékelt időszakban – a csecsemőket is beleértve – minden magyar állampolgár 200 forintot ajándékozott nekik, pontosabban az említett cégeiknek. Hogy még értékelhetőbb legyen a dolog: ha a mintegy kétmilliárdos összeget szétosztanánk a hozzávetőleg 5500 tótkomlósi között (itt szintén számításba vesszük a csecsemőket is), akkor lakosonként 371 ezer forint ütné mindenki markát. Ha pedig egy átlagosnak tekinthető családmodellel számolunk, akkor az állam (s persze az Európai Unió) mintegy másfél millió forinttal járult hozzá ezekben az években a tótkomlósiak boldogulásához. Hát van okuk panaszra?!”

 

A Takács Ferenccel kapcsolatos tisztázó reagálással a vitát a magunk részéről lezárjuk.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.