2019. június 19., szerda,  Gyárfás
 
 
 
 

Címlap

[Sport]
2018. augusztus 30., csütörtök
Világbajnokság negyedszer Mezőhegyesen
Németország az esélyes
Szerző: M. Szabó Mihály
Negyedik alkalommal. rendezik meg Mezőhegyesen a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát szeptember 5-e és 9-e között. A Világbajnokság történéseiről augusztus 30-án a mezőhegyesi lovaspályán Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, a szervezőbizottság elnöke sajtótájékoztatót tartott.

Papp_Janos__a_kettesfogathajtoarchiv.JPG

 

kicsi-Pap_Istvan_Tibor_vezerigazgato.JPGMezőhegyes az utóbbi évek innovatív, szakmai, szellemi, anyagi fejlesztéseinek eredményeként ismét felkerült a hazai és a nemzetközi lovas élet térképére. A felújított, korszerű pályákkal, infrastruktúrával, szakmai-szellemi háttérrel rendelkező, rusztikus intézmény a lovas versenyek nemzetközi hírű, kedvelt helyszíne.

 

A világbajnokságon hét ország: Ausztria, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Románia, Magyarország 43 fiatal fogatló indul. A sztár lovak és hajtók visszatérnek. Mezőhegyesen indulni rangot jelent.

 

A hajtók között a legnagyobb név a lengyel egyesfogathajtó világbajnok, Bartlomiej Kwiatek. Húgával, Weronikával negyedszer van itt a világbajnokságon. Bakra ül a korábban dobogóig hajtó Marie Tischer, Bettina Winkler, Karl-Heinz Finkler (Németország) és Franz Schiltz (Luxemburg).

 

A lovassportban nincs abszolút esélyes, de van kivétel. Németország toronymagas favorit. Az eddigi három világbajnokságon kiosztott 27 éremből 12, a 9 aranyból 6 a németeké. Lovaik azóta tovább fejlődtek, jöttek előre. A sikereik alapja, a rájuk jellemző céltudatos, tervezett munka. Náluk közel 15 éve edzőtáborban készítik fel és választják ki a lovaikat. A képességeket bajnoki rendszer keretében mérik fel. Az eddig 7 érmet, köztük 1 aranyat nyert lengyelek – feltehetően – az idén is fontos szerephez jutnak. Hajtóik, lovaik kitűnőek.

 

Mezőhegyes és Füzesgyarmat volt a világbajnokságra készülő magyar fogatok edzőtáborainak helyszíne. A felkészülést, az előbbi két helyszínen Peter Tischer német sikerkapitány segítette a kitűzött célok elérésében. Hajtóink egy sor gyakorlati módszert „mesterfogást” sajátíthattak el a mestertől. Tischer, a magyar lovak, hajtók fejlődését tapasztalta. A mezőhegyesi adottságokat „szupernek” nevezte és a magyaroktól vb-érmet vár! A világbajnokság célja most negyedszerre is változatlan. Nemzeti és nemzetközi szinten keretet biztosítani és rendszerbe foglalni a fiatal lovak versenyszerű megmérettetését, felkészítését; a versenyteljesítmény alapján hiteles, nemzetközi szintű információt szolgáltatni a tenyésztés számára; és nem utolsó sorban szakmai alapokon álló piaci lehetőségeket teremteni a külföldi és a magyar lófajták számára. (A korábbi világbajnokságainkon jól szerepelt lovak közül több a helyszínen, külföldi kézen elkelt.)

 

A IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát szeptember 5-én, szerdán 15 órakor a hivatalos megnyitó ünnepséggel megnyitják. Szeptember 6., 7., és 8-án 9 órától, szeptember 9-én 10 órától kezdődnek a versenyek.<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.